R7 2700X RTX 2080 sürekli donma, takılma sorunu

enuiN

Decapat
Sistemi tam garantiden bir türlü çıkaramadım (1 haftalık) ve ilk elime aldığımdan beri sürekli olarak anlık donma, kasma, reset olayları can sıkmaya başladı. 1809 güncellemesini yükledikten sonra başlayan çilelerin ardı sırası gelmedi.

İşlemcinin 2.2 GHz ile 3.7 GHz, bazen 4.2 GHz kadar oynadığını gözlemledim. Güç ayarlarında performans değişiklikleri yapmama rağmen sıkıntı giderilemedi. CPU Base frekansta devamlı olarak çalışmakta, frekans yükseldikçe ısınmalar da olmaktadır. CPU frekansı şu an dengeli modda ve %99 en yüksek (varsayılan %100, arasında oldukça fark olduğunuda gözlemledim), %5 en düşük hızda Windows ayarları varsayılan değerde çalışmaktadır.

RAM frekansları 2133 MHz olarak varsayılan moddadır. XMP yapılması durumunda anlık resetler daha da çoğalmaktadır. Video izlerken, oyuna girdikten bir süre sonra, ve bazen ilk açılışlarda anlık resetler oluyor. Ayrıca FPS düşüşleri de olmaktadır. (Monitör 2K 165 Hz)

Arka planda orijinal Avast Antivirüs programı mevcut.

RGB kontrollerinin yapıldığı anakart, ekran kartı ve Corsair fan ve RAM'lerin kontrol programları var. Bunları kontrol ederken bile anlık kasma ve sonrası reset olabiliyor.

BIOS'u son sürümüne güncelledim.

Sistem özellikleri:
  • AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz
  • Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi AMD Ryzen 2000 Soket AM4 DDR4 3600MHz
  • SAMSUNG 1TB 970 PRO NVMe M.2 SSD (3500MB Okuma / 2700MB Yazma)
  • CORSAIR 32GB (2X16GB) DDR4 3200MHz CL16 Siyah Vengeance RGB Pro Dual Kit RAM - CMW32GX4M2C3200C16
  • NVIDIA RTX 2080 AORUS GAMING
  • CORSAIR RM850x 850W 80 Plus Gold Full Modüler PSU
  • Asus ROG Swift PG278QR Monitör
  • Windows 10 Pro (1 Aylık Deneme)
    371804
371798

OCCT ile yapılmış Burning test çıktısı yukarıdadır. Lütfen bana bu sıkıntı hakkında çözüm önerilerinizi aktarabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunlarda yüksek ayarlarda oynadığımda, ilk map girişlerinde veya yeni yüklemelerde donma çok nadir oluyor. Genel anlamda kronik olan hata, satın almış olduğum aracı firma tarafından giderildi. Sebebini açıklamak gerekir ise; ekran kartımı, dikey soket aparatıyla kullanımımdan kaynaklı olduğunu keşfettik. Aparatı ortadan kaldırdığımda sistem kullanılabilir hale geldi.

Oyunlarda yüksek ayarlarda oynadığımda, ilk map girişlerinde veya yeni yüklemelerde donma çok nadir oluyor. Genel anlamda kronik olan hata, satın almış olduğum aracı firma tarafından giderildi. Sebebini açıklamak gerekir ise; ekran kartımı, dikey soket aparatıyla kullanımımdan kaynaklı olduğunu keşfettik. Aparatı ortadan kaldırdığımda sistem kullanılabilir hale geldi.
Genel olarak sistemden memnun musunuz?Benzer sistemi(16GB Ram ve B450 Msı Mortar anakart) Ryzen 3600X’le kurmayı düşünüyorum.
(“Ek” uzun vadeli(4—5 yıl) 144hz 1080P için yeterli mi sizce sistem?)

Son düzenleme:
Uzun vadeli bir sistem kombini yaptığım için, oyun, tasarım, programlama ve gündelik kullanımlarda gayet tatmin edici ve eşsiz. Varsa bütçeniz en az 2K veya üstü monitor almanızı tavsiye ederim. Ekran kartına vereceğiniz paranın yarısının boşa gitmesini istemeyiz. Alacağınız Rtx ekran kartınızın gücünü ortaya çıkarmak gerekiyor. Ayrıca işlemcinizle birlikte yüksek frekanslı sistem için RAM-Anakart uyumuna da dikkat ediniz.

Uzun vadeli bir sistem kombini yaptığım için, oyun, tasarım, programlama ve gündelik kullanımlarda gayet tatmin edici ve eşsiz. Varsa bütçeniz en az 2K veya üstü monitor almanızı tavsiye ederim. Ekran kartına vereceğiniz paranın yarısının boşa gitmesini istemeyiz. Alacağınız Rtx ekran kartınızın gücünü ortaya çıkarmak gerekiyor. Ayrıca işlemcinizle birlikte yüksek frekanslı sistem için RAM-Anakart uyumuna da dikkat ediniz.
Evet ona dikkat ediyorum.(3000Mhz Ram —B450 Mortar da yeterli geldi gözüme sizce yetersiz kalır mı?)Gelişen teknoloji sonucu 1920x1080P de oyunlar git gide RTX 2080’i daha da zorlamaya başlayacaktır diye düşünüyorum.Belki bugün 1080P de tam güçte çalışmıyor olabilir fakat seneye çıkacak oyunlarda,1080P de tam performansını gösterecektir diye düşünüyorum.Yanlış mıyım sizce?

Son düzenleme:
O.C yapmayı da düşünürseniz ileride, yeni çıkacak işlemciniz için B450 Tomahawk almanız daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca bu anakart üzerinde VRM soğutucuları çok daha güçlü. Bu da işlemcinizin voltaj desteğini daha sağlıklı kılacaktır.
RAM desteği ve anakart uyumunda sorun olmayacağını düşünüyorum. Her zaman için RAM'lerin uyumunu anakart kılavuzundan da kontrol edin.
Bakın biz burada sistem performansından ve kalitesinden bahsediyoruz. Görüntü çözünürlüğünü ne kadar düşük tutarsanız, alacağınız kalite o kadar düşecektir. Kullanacağınız ekran kartı yüksek çözünürlükleri destekliyorsa ve hala düşük çözünürlükte kullanıyorsanız, diğer ekran kartlarına göre kıyaslansa bile performans veya kalitede bir artış beklenmez. Sizin sadece göz zevkiniz veya daha kaliteli oyunlar sürmeniz açısından en iyisini almanızı ve en iyi ayarlarda kullanmanız naçizane tavsiyemdir.

O.C yapmayı da düşünürseniz ileride, yeni çıkacak işlemciniz için B450 Tomahawk almanız daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca bu anakart üzerinde VRM soğutucuları çok daha güçlü. Bu da işlemcinizin voltaj desteğini daha sağlıklı kılacaktır.
RAM desteği ve anakart uyumunda sorun olmayacağını düşünüyorum. Her zaman için RAM'lerin uyumunu anakart kılavuzundan da kontrol edin.
Bakın biz burada sistem performansından ve kalitesinden bahsediyoruz. Görüntü çözünürlüğünü ne kadar düşük tutarsanız, alacağınız kalite o kadar düşecektir. Kullanacağınız ekran kartı yüksek çözünürlükleri destekliyorsa ve hala düşük çözünürlükte kullanıyorsanız, diğer ekran kartlarına göre kıyaslansa bile performans veya kalitede bir artış beklenmez. Sizin sadece göz zevkiniz veya daha kaliteli oyunlar sürmeniz açısından en iyisini almanızı ve en iyi ayarlarda kullanmanız naçizane tavsiyemdir.
Toma Hawk’ın uyumluluk listesine baktığımda kendi DDR4 Ram’imin (Corsair LPX 8x2 3000Mhz türevlerini gördüm fakat tam olarak aynısını görmedim (Aynı Corsair Ram’in RGB versiyonu var listede.))Bu sıkıntıya sebebiyet verir mi?(İade edebilirim.)Ya da Asus Tuf B450—Gaming Plus Anakartı alırsam Tomahawk’a göre O.C performans kaybı yaşar mıyım?(Asus’un listesinde bende olan Ram aynen var.)

Anakartın 3.DIMM slotuna, 1x16 GB RAM yerleştirdim
(İki adet RAM'i slotlar üzerinde rastgele değiştirerek denedim.
3. Slotun daha bir kararlı çalışmaya başladığını gördüm.)
Diğer türlü resetler meydana geliyordu, şu an için 30 dk geçmesine rağmen sorun yok.
Ayrıca RAM'leri değiştirmeden evvel ekran kartının hız değişimi EVGA programı üzerinden yapıldı ve sonuç alınamadı.
Sorunun sanırsam anakartta olması veyahut RAM uyumsuzluğu olma ihtimali de muhtemel.
Testlerim devam ediyor.
Gün içinde tekrardan yazarım, çözümün sonuna dek geri dönüşlerim olacaktır.
Çözüm önerilerinize devamlı olarak muhtacım. Yardımlarınız için teşekkürler.
Normal kullanımlarda,
özellikle Tomb Raider oyununda (ultra ayarlarda, 2k çözünürlükte),
alt seviye oyunlarda sorun olmadı.
Nadiren fps drop aldım. (yeni yüklenen map ve ayrıntılardan ötürü olduğunu düşündüm.)
Burning testlerden tam anlamıyla başarılı sonuç alamadım.
Prime95 ile RAM ve CPU testine soktum. Ardından tekrardan PC afalladı, reset attı.
OCCT burning testinden başarıyla geçti.
User Benchmark'tan başarıyla geçti.
Dolayısıyla durum kesin olarak çözülmüş değil.
Degerli dostum benzer bir problem ben de yasamistim. Ama daha cok donma ve mavi ekran seklindeydi ve ne denediysem duzeltemedim. Sonra forumdan temiz windows 10 ISO dosyasini alip yukleme yaptim sorun duzeldi. Belki benzer bir durum olabilir yardimci olur sana bu bilgi.
Toma Hawk’ın uyumluluk listesine baktığımda kendi DDR4 Ram’imin (Corsair LPX 8x2 3000Mhz türevlerini gördüm fakat tam olarak aynısını görmedim (Aynı Corsair Ram’in RGB versiyonu var listede.))Bu sıkıntıya sebebiyet verir mi?(İade edebilirim.)Ya da Asus Tuf B450—Gaming Plus Anakartı alırsam Tomahawk’a göre O.C performans kaybı yaşar mıyım?(Asus’un listesinde bende olan Ram aynen var.)
Oncelikle OC de kayip yasamaniz muhtemel olabilir cunku ASUS fiyattan kismak icin daha kotu Vram kullaniyor orta sinif Anakartlarinda.
Ikinci olarak Ram listesinde illa birebir kodu yazacak diye bir sey yoktur. Uyumluluk listesi anakart ciktigi donemdeki Ram leri kapsar ki onlarin tamamini bile kapsayamiyor. Zaten Anakart ureticileri Bios updatelerinde uyumluluk problemlerini gideriyorlar merak etmeyin.
Aparati nerden almistiniz, markasi neydi, pci-i 3.0 portunda x 16 konfigurasyonunda miydi?

Son düzenleme:
ISO konusunda şüphelerim hala mevcut, ama şu an itibariyle 5 aydır kullanıyorum ve büyük bir problem ile karşılaşmadım.

Coolor Master Vertical Card Holder, itopya.com'dan satın alınmıştı. Birkaç farklı VGA aparatı denendi yine de çözüme ulaşılamamıștı.
Ek bir bilgi daha vermek gerekirse, satın aldığım yetkili firma montaj esnasında bir problem çıkardı ve anakartı da değişmek zorunda kalmıştık.

İşlemcinin soket fanı anakartı zorlaladığından hafif esneme yapmış.
Bu da işlemcinin tam oturmamasına sebebiyet verdi.
Ani resetlerin bir diğer sebebi de buydu.
Bu durum ise aparat değişimi öncesiydi.

Son düzenleme:
Bende gigabyte rtx 2070 aorus ultra ekran kartı ile 2700x kullandım o anlık takılmalar donmalar rgb fusion programının anlık baskısı yüzünden oluyordu belki sen de de aynı sorun olabilir

Bende gigabyte rtx 2070 aorus ultra ekran kartı ile 2700x kullandım o anlık takılmalar donmalar rgb fusion programının anlık baskısı yüzünden oluyordu belki sen de de aynı sorun olabilir

AORUS Engine programı kullanıyorum. Kasam AORUS ve Corsair ışıklandırma platformuna sahip. Sistem başlatıldığında, sadece renklendirmeler devreye girdiğinde (RGB Fusion, AORUS Engine programının bir alt programı halinde tasarlanmış) ufak donmalar meydana geliyor.

Uyumsuzluk olan bazı programlarda kasmalar mümkün oluyor. (Örnek : Adobe PDF, Adobe Illustrator, MATLAB) Bunun bariz sebebini ilginç bir şekilde, G-SYNC açık olduğunda olmaya başladı. O günden beri kapalı olarak kullanıyorum. Sadece oyunlarda açıyorum. (Tam ekran veya pencere modu farketmedi)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı