Evet ayar yapmadan deneyin.
AMD'ye rapor olarak gönderdim hocam cevap geldikten sonra yapayım diye düşünüyorum.
Evet ayar yapmadan deneyin.
Hocam hala uyanıksanız bir şey sormak istiyorum bayağı bir kafa yorup araştırdın bu konuyuda biz CSM kapatıp UEFI'ye geçtik ya önyükleme ayarı mı nedir onu da MBR'den GPT'ye dönüştürmemiz gerekiyormuş bu yüzden açılmıyormuş Windows bu işlemi nasıl yapıyoruz bilginiz var mı?
AMD'ye rapor olarak gönderdim hocam cevap geldikten sonra yapayım diye düşünüyorum.
Hocam hala uyanıksanız bir şey sormak istiyorum bayağı bir kafa yorup araştırdın bu konuyuda biz CSM kapatıp UEFI'ye geçtik ya önyükleme ayarı mı nedir onu da MBR'den GPT'ye dönüştürmemiz gerekiyormuş bu yüzden açılmıyormuş Windows bu işlemi nasıl yapıyoruz bilginiz var mı?
Baktımda GPT deymiş zaten aynı sorun devam ediyor. :/
AMD'den tatmin edici olmayan bir geri ileti aldım.
Sorunuz doğrultusunda, BIOS'ta sam ayarı etkinleştirildikten sonra herhangi bir görüntü sorunu yaşamadığınızı anlıyorum.
AMD Ryzen 7 3700X işlemcinin DDR4-3200MHz'e kadar belleği desteklediğini belirtmek isterim.
3200 MHz'in üzerinde çalışan herhangi bir belleğin, stok spesifikasyonlarının ötesinde çalıştığı kabul edilir ve bu nedenle, kararlı olmayabilecek hız aşırtma olarak kabul edilir.
BIOS'un varsayılan ayarlarda olduğundan emin olun.
Akıllı erişim belleği teknolojisinin etkinleştirilmesinin AMD Radeon 6000 serisi GPU, Ryzen 5000 veya 3000 serisi CPU (Ryzen 5 3400G ve Ryzen 3 3200G hariç) ve en son BIOS güncellemesine sahip 500 serisi anakart gerektirdiğini lütfen unutmayın.
Bence çok saçma bir yanıt ben XMP 1 profili açık 3600MHz RAM'leri 3 yıldır kullanıyorum herhangi bir sorun yaşamadım. Ayrıca B350 serisine sahip anakartlar ile sam özelliğini kullananlar var. Sorunu çözemezsem BIOS pilini çıkarıp sadece XMP açık kullanacağım Sam'den mahrum kalarak
Lanet olsun sonunda sorunun kaynağını tam olarak tespit ettim. Tamamen BIOS'tan kaynaklı. Bizim sam ayarlarını yapmamız hiçbir şeyi bozmuyor. Bilgisayarımı kapatıp tekrar açtığımda görüntü gelmemesinin sebebi XMP 1 profilinin açık olması. Normalde benim RAM'lerim XMP açmadan 2400MHz de çalışıyor fakat ben XMP 1 açarak 3600MHz de 3 yıl boyunca kullanmıştım anakartı ilk aldığımdan beri yani BIOS Update yapana kadar. Sırf bu sam ayarını yapmak için BIOS'u en son sürüme güncelledim 2023 sürümüne normalde anakartı kasaya ilk gün taktığımdan beri 2020 sürümü kullanıyordum.
XMP kapalı bir şekilde 2400MHz de sam ayarları açıkken bilgisayar açılırken hiçbir sorun olmuyor ama ne zaman XMP 1 alırsam bilgisayarı kapatıp tekrar açtığımda görüntü gelmiyor ve kasanın güç düğmesine basılı tutup kapatıp tekrar açınca görüntü geliyor. Bu şekilde kullanırsam 3600MHz de çalışıyor RAM'lerim.
Fakat aklıma XMP 2 denemek geldi. BIOS'a girip sam ayarlarını açık/kapalı olarak test ettim ve sadece XMP 2 ayarını açtım bu sefer bilgisayarı kapatıp açınca bilgisayarın ışıkları ve fanları çalışırken bir anda gidiyor 3-4 saniye sonra tekrar çalışıyor ve görüntü geliyor ardından RAM'lerimin MHz değerlerini kontrol ettiğimde 3600 olduğunu gördüm yani XMP 1 ve 2 açmak MHz problemi yaratmıyor. XMP 1 açıkken ekrana görüntü gelmiyor kendim elimle kasanın güç düğmesine basılı tutup kapatıyorum ardından tekrar güç verince görüntü geliyor. XMP 2 açıkken bilgisayar güç düğmesine basınca anlık olarak açılıyor (olması gerektiği gibi) fanlar, LED'ler çalışıyor fakat aniden durup yani bilgisayar kapanıp 3-4 saniye sonra tekrar açılıyor ve görüntü geliyor. Her ikisi açıkken RAM'lerim 3600MHz de.
şimdi gelelim asıl soruma sizce bu kurduğum en yeni BIOS'u eski BIOS'um ile değiştireyim mi? Yani eski BIOS'u ma geri döneyim mi? Yoksa XMP 2 açık halde mi bilgisayarı mı kullanayım bu güncel BIOS'ta? Kullanırsam herhangi bir sorun yaratır mı sisteme donanımsal veya yazılımsal?