Çözüldü R7 3700X RTX 3080 sistem düşük FPS veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
5 Aralık 2018
Mesajlar
4.831
Çözümler
20
Arkadaşlar sorunum başlıkta belirttiğim gibi. Nedense almam gerekenden daha düşük FPS değerleri alıyorum. İnceleme videolarına baktığım zaman hep 20-30 FPS fark atıyorlar. Daha bile fazla geride kaldığım oluyor. Sorun nedir bir türlü çözemedim. Çözünürlük fark etmeksizin bu farklar oluşuyor. Benim 16 GB RAM'im var, inceleme kanalları ise 32 GB RAM kullanıyor. Böyle büyük farklara sebep olacağını hiç sanmıyorum. Tek bir oyun için değil, birden fazla oyun için aynı farklar oluşuyor. Oynadığım oyunlar ile kıyaslama yaptım. 3900X işlemci kullanan ve benimle aynı ekran kartına sahip arkadaşım da 20 FPS kadar fazla alıyor. Oyun konusunda 3700X ile 3900X ile pek fark yok. Kendisi de 32 GB RAM kullanıyor. İşin garibi 2K ve 1080P'de hemen hemen aynı FPS değerlerini alıyorum.

Sistem:
  • Gigabyte Aorus Ultra X570 Anakart
  • R7 3700X İşlemci (Stok kullanıyorum)
  • ASUS TUF RTX 3080 Ekran kartı (Bazen OC yapıyorum, yaramıyor)
  • 16 GB (2x8) Corsair Vengeance RGB Pro 3200MHz RAM (OC ile 3600MHz kullanıyorum)
  • Corsair RM1000X Güç kaynağı
  • Corsair H115I RGB Platinum sıvı soğutma
  • 4K Televizyon, 2K ve 1080P monitör (Bunu belirtmemdeki amaç, bütün çözünürlükleri denemiş olduğumu belirtmek)

Denediklerim:
  • BIOS'u son sürüme güncelledim.
  • Ekran kartı driver'larını DDU ile silip, son sürüme yine güncelledim.
  • Windows'a format attım.
  • AMD son Chipset güncellemesi kurulu.
  • Ekran kartına BIOS güncellemesi çıktı, onu yaptım.
  • RAM'ler zaten düzgün olarak takılı, çift kanal olarak çalışıyor.
  • Grafik ayarlarından "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması" açık olarak ayarladım.
Yani sistem tamami ile güncel. Sıcaklık değerlerimde hiçbir problem yok. PBO ve CBS açık, R20 Cinebench ile işlemcimin tek çekirdek skoru 498 çıkıyor. Sorunun neden kaynaklandığını bir türlü bulamadım. UserBenchMark bu sitede yasaklı biliyorum fakat onu da denedim.

test.jpg


Başka ne sorun olabilir? Benim gözden kaçırdığım, aklınıza gelen herhangi bir tavsiyeniz varsa sevinirim. Bir de diğerlerine göre ekran kartı kullanımım sanki daha düşük. Bunun da neden kaynaklandığını bilmiyorum. Kafayı yemek üzereyim.
 
Çözüm
@395051 PCH Diyot'un pek bir önemi yok. Benim daha yüksek oluyor boştayken. Sorunu işlemci değiştirerek çözdüm ben. R5 5600X'e geçtim ve 3700X'i sattım. Sonunda rahat bir nefes aldım. Siz de 3800X'i satıp, 5000 serisi işlemcilerden birine geçin bence. Şu an ekran kartı kullanım yüzdem 98'lerden aşağı neredeyse inmiyor.
Windows bir şekilde frenliyor sanırım. Windows'un geniş kapsamlı güncellemesini (20H2 idi sanırım) yaptınız mı? Microsoft'un sitesinden manuel olarak da yapabilirsiniz, ben öyle yaptım.
Windows Update'te, "Windows 10 Version 20H2 Toplu Güncelleştirme Önizlemesi" diye bir güncelleme var. Yüklüyorum şimdi. Herhalde bahsettiğiniz odur.
 
Afterburner CPU ve GPU kullanımına baktın mı? RAM'lerdeki OC'yi kaldırıp denedin mi?
Evet baktım. CPU genel olarak %45 arası kullanılıyor. GPU ise %70-98 arasında gidip gelen bir kullanıma sahip. RAM'lerin slotlarını da değiştirmek üzere OC'lu, OC'suz ve XMP kullanarak her şeyi denedim.

İşlemciyi güç tasarruf modunda kullanmaya kalktığım zaman 5-6 saniyelik süren stutter dediğimiz takılmalar oluyor. Bu yüzden acaba işlemci problemi mi var diyorum fakat yaptığım testlerin hepsini geçiyor. Anakart problemi olabilir mi acaba, diye de düşünmeye başladım. Ne varsa hepsinin en son güncellemeleri yüklü. İşin içinden çıkılmıyor.

Bugün de ekran kartının güç kablosunu hem ikili olarak, hem de tekli olarak takıp denedim. Yine bir şey değişmedi. Oyunların dosyalarını farklı SSD'ye taşıdım. Yine olmadı. Genel olarak 10-15 FPS civari geride kalıyorum.

Örnek olarak Cyberpunk 2077'de 40 FPS bile gördüğüm oluyor. Ama 2700X işlemci kullananların paylaşımlarına göre onlar bile o rakamı görmüyor. Genel olarak şehir merkezinde, araç sürerken falan 53 FPS'lerde geziyor. İç mekanlar ise 65 gördüğü zamanlar oluyor. Çok nadir 70 görüyor. En basitinden RTX kapatsam bile 50 FPS'leri gördüğüm oluyor.

Diğer oyunlar içinde aynı durum söz konusu. İşin garibi 2K veya 1080P arasında çok FPS farkı olmuyor. Ayarlarla ne kadar oynasam da, en fazla 5-10 FPS artışı oluyor.
 
CPU ve GPU frekansları ne durumda test esnasında?
CPU stok olarak 4200-4250 Mhz çalışıyor fakat Ryzen Master üzerinden 4300 Mhz sabit yapıyorum. GPU ise stok olarak 1875-1920 Mhz arası çalışıyor. Onu da Afterburner üzerinden OC yaparak 2020 Mhz'ye kadar çıkmasını sağlıyorum. Tabii GPU yüzdesi 99'lara çıkmadığı sürece yine belirttiğim Mhz değerlerinde takılıyor. O zamanda yaptığım OC pek bir işe yaramamış oluyor. Ekran kartı maalesef stabil olarak %98-99 civarı kalmıyor. Kaldığı zamanlar FPS değerlerim artmış oluyor.

Not: AMD işlemciler için performans geliştirmesini uyguladıktan sonra CPU kullanımı %80'lere çıkar oldu. Ama tabii yine de bana yarar sağlamadı.

cyber.jpg
 
Ekran kartını 3D Mark ile test et ve aldığı puana bak. Eğer muadillerden düşük ise kartında bir sorun olabilir.
Ekran kartım ve işlemcim diğer kullanıcıların skorlarına göre yüksek çıkıyor. Overall score 15.834, GPU score 17.692, CPU score ise 9.927. Better than 99% of all results diyor. İşin içinden bir türlü çıkamadım.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı