R7 7800x3D bilgisayar toplama önerisi

889130

Picopat
Bilgisayarım artık çok yavaş olmaya başladı.
Bigisayarım:
İşlemci: i5 10.nesil
Ekran kartı: GTX 1650.
RAM: 16 GB.
Anakart: MSI H310M Pro-D Plus.
Bu PC'ye Ryzen 7 7800x3D almayı düşünüyorum. Bir de 4060 alacaktım ama arkadaşımın performansı çok etkilemeyeceğini söyledi.
İşlemcimi seçtim Ryzen 7 7800XD3 ama buna uygun bir anakart RAM, SSD, soğutucu (gerekirse) ve belki ekran kartı olabilir. Bütçem pek fazla değil kendim toplayacağım PC'yi. O yüzden F/P olsun.

1. Bütçeniz pek fazla değilse ve sistem F/P olacaksa işlemciyi nasıl 16.000 TL'lik bir işlemci seçiyorsunuz? Pahalı olmaz mı? Bütçeniz ne kadar?
  2. 1650 ile 4060 arasında dağlar kadar fark var. Performans farkı nasıl olmasın?
  3. Bilgisayarın çok yavaşlamasından kasıt nedir? Oyun performansı mı düşük? İşlemci hala çok iyi. Sadece ekran kartını 4060'a yükseltseniz bile olur.

1. Bütçeniz pek fazla değilse ve sistem F/P olacaksa işlemciyi nasıl 16.000 TL'lik bir işlemci seçiyorsunuz? Pahalı olmaz mı? Bütçeniz ne kadar?
  2. 1650 ile 4060 arasında dağlar kadar fark var. Performans farkı nasıl olmasın?
  3. Bilgisayarın çok yavaşlamasından kasıt nedir? Oyun performansı mı düşük? İşlemci hala çok iyi. Sadece ekran kartını 4060'a yükseltseniz bile olur.

1. olarak işlemciyi öyle seçmemin nedeni paramın az olması yaklaşık 30000TL bütçem var ve bu parayla en iyi sistemi dizmek istiyorum.
2. olarak 1650 ile 4060 arasında çok fark var ama o arkadaşım eski ekran kartıyla şu an tam hatırlamıyorum ama 1650'den daha kötü bir ekran kartı ve onunla benim aldığım aynı işlemciyle CS de 400 FPS alıyoro yüzden öyle dedim.
3.olarak hikayeli oyunlar ve FPS oyunları oynuyorum FPS oyunları için işlemci istiyorum hikayeli oyunlarda ekran kartım hala yeterli o yüzden.

GTX 1650, hikayeli dediğiniz güncel oyunlar için pek de yeterli değil. Örnek verecek olursak Last of Us Part 2'nin minimum sistem gereksiniminde ekran kartı olarak GTX 1650 önerilmiş. Onu da resmi sitesinde 720p/30 FPS'de oynayabileceğiniz belirtilmiş. 1080p/60 FPS için 3060 ya da RX 5700 öneriliyor.

Benim aldığım aynı işlemciyle CS'de 400 FPS alıyor.
O zaman farklı bir sıkıntı vardır. Grafik ayarlarının ne olduğu, işlemciye hız aşırtma ya da undervolt yapılıp yapılmadığı, kullanılan soğutucu, kullanılan anakart, arkaplanda hangi programların çalıştığı, size gelen işlemcinin silikon kalitesiyle arkadaşınıza gelen arasındaki fark vs. daha tonla sayılabilecek birçok etmen var.
İşlemciyi öyle seçmemin nedeni paramın az olması yaklaşık 30000TL bütçem var ve bu parayla en iyi sistemi dizmek istiyorum.
Ayrı ayrı parçalarla uğraşmak yerine elinizdeki sistemi satıp bütçenizi 40-50.000 TL civarına çıkartıp komple 0 bir sistem satın almanız da mantıklı.

GTX 1650, hikayeli dediğiniz güncel oyunlar için pek de yeterli değil. Örnek verecek olursak Last of Us part 2'nin minimum sistem gereksiniminde ekran kartı olarak GTX 1650 önerilmiş. Onu da resmi sitesinde 720p/30 FPS'de oynayabileceğiniz belirtilmiş. 1080p/60 FPS için 3060 ya da RX 5700 öneriliyor.

O zaman farklı bir sıkıntı vardır. Grafik ayarlarının ne olduğu, işlemciye hız aşırtma ya da undervolt yapılıp yapılmadığı, kullanılan soğutucu, kullanılan anakart, arka planda hangi programların çalıştığı, size gelen işlemcinin silikon kalitesiyle arkadaşınıza gelen arasındaki fark vs. daha tonla sayılabilecek birçok etmen var.

Ayrı ayrı parçalarla uğraşmak yerine elinizdeki sistemi satıp bütçenizi 40-50.000 TL civarına çıkartıp komple 0 bir sistem satın almanız da mantıklı.

40000TL'ye istediğim PC'yi dizebiliyorum şu anki PC mi 13000 TL'ye falan satabilir miyim sence.

O fiyata gitmez çok pahalı. Giriş seviye ve çok güncel olmayan parçalar var. Piyasaya bakıp parçaların tek tek fiyat araştırmasını yapmanız gerek. Var ise benzer sistemlerin ne kadara satıldığına bakmanız gerek. Ona göre bir fiyat belirleyebilirsiniz.

Donanım Arşivi diye bir Youtuber var bilirsiniz. 2 hafta önce 6.000 TL'ye kasa haricinde Ryzen 5 2600 ve RX 480 8 GB temelli bir sistem toplamıştı. Bu videoya bakarsak sizin sistem de 7.000 TL civarında satılabilir diye düşünüyorum. Tabi hiç araştırma yapmadım yanılıyor olabilirim. Ancak dışarıdan bakan birisi olarak belirttiğim sistemi 6000 TL'ye toplayabiliyorsak sizin sahip olduğunuz sisteme 7000 TL'den fazla vermek istemezdim diye düşünüyorum.

Aşağıya da video bıraktım. 1650 ile 7800X3D CS2'de 1080p low ayarlarda nasıl bir performans gösterir onu görebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı