R7 7800x3D için 240mm Sıvı Soğutma vs Kule Tipi

Anwix

Femtopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba. Şu an Ryzen 5 7500F işlemci kullanmaktayım fakat işlemcimi yükselterek Ryzen 7 7800x3D ya da Ryzen 7 7700X almak istiyorum. Bana kalsa direkt 7800x3D alırım fakat Anakart ve PSU bu işlemci için yeterli olur mu bilmiyorum eğer yeterli olmazsa Ryzen 7 7700X alacağım. ASUS Prime A620M-K anakart, 650W PSU kullanıyorum 4070 ekran kartım var. Sizce Bu anakart ile Ryzen 7 7800x3D kullanabilir miyim, ekran kartı ile PSU yeterli olur mu?

Bir de soğutucuya ihtiyacım var, kullandığım kasanın üst kısmı 360mm sıvı soğutma desteklemiyor bu yüzden aklıma takılan bir konu var sizce 240mm sıvı soğutma mı yoksa kule tipi bir soğutma mı tercih etmeliyim. Kule tipi hava soğutma 7800x3D ya da 7700X için yeterli olur mu? 360mm radyatörü kasanın önüne takmak istemiyorum.

Bu anakart, Ryzen 7000 serisi işlemcileri destekler, ancak 7800x3D gibi üst düzey bir işlemciyi kullanmak, VRM (voltage regulator module) kapasitesi nedeniyle sınırlı olabilir. Bu anakart, giriş seviyesi bir anakart olduğundan, daha iyi bir soğutma ve VRM düzenine sahip bir B650 veya X670 anakart tercih edilebilir. 650W yeterli olacaktır fakat siz yine de üst düzey işlemci ve GPU kombinasyonu için 750W PSU düşünebilirsiniz.

Gelelim soğutucuya;

240mm sıvı soğutma: 240mm radyatörlü sıvı soğutmalar genellikle iyi performans gösterir ve Ryzen 7 7800x3D ya da 7700X için yeterli olabilir. Eğer kasanızda üst kısımda yer varsa, bu seçenek makul olacaktır. Kule tipi hava soğutma: Büyük kule tipi soğutucular (Noctua NH-D15 gibi) da bu işlemcileri soğutmak için yeterli olabilir. Hava soğutma, genellikle daha az hareketli parça içerdiğinden daha sessiz ve güvenilir bir çözüm olabilir. Önerim şu: Eğer 360mm sıvı soğutmayı öne takmak istemiyorsanız ve kasanızda yeterli hava akışı varsa, kaliteli bir kule tipi hava soğutma ya da iyi bir 240mm sıvı soğutma tercih edebilirsiniz.

Bu anakart, Ryzen 7000 serisi işlemcileri destekler, ancak 7800x3D gibi üst düzey bir işlemciyi kullanmak, VRM (voltage regulator module) kapasitesi nedeniyle sınırlı olabilir. Bu anakart, giriş seviyesi bir anakart olduğundan, daha iyi bir soğutma ve VRM düzenine sahip bir B650 veya X670 anakart tercih edilebilir. 650W yeterli olacaktır fakat siz yine de üst düzey işlemci ve GPU kombinasyonu için 750W PSU düşünebilirsiniz.

Gelelim soğutucuya;

240mm sıvı soğutma: 240mm radyatörlü sıvı soğutmalar genellikle iyi performans gösterir ve Ryzen 7 7800x3D ya da 7700X için yeterli olabilir. Eğer kasanızda üst kısımda yer varsa, bu seçenek makul olacaktır. Kule tipi hava soğutma: Büyük kule tipi soğutucular (Noctua NH-D15 gibi) da bu işlemcileri soğutmak için yeterli olabilir. Hava soğutma, genellikle daha az hareketli parça içerdiğinden daha sessiz ve güvenilir bir çözüm olabilir. Önerim şu: Eğer 360mm sıvı soğutmayı öne takmak istemiyorsanız ve kasanızda yeterli hava akışı varsa, kaliteli bir kule tipi hava soğutma ya da iyi bir 240mm sıvı soğutma tercih edebilirsiniz.
Zaman ayırıp fikirlerinizi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim. Anakart ve PSU değiştirmeden mevcut parçalar ile 7800x3d kullanmak istiyordum. 7800x3d alsam çok sorun yaşar mıyım tam performans alabilir miyim? ya da 7700x almalı mıyım, 7500F işlemciden 7700x e geçmek mantıklı olur mu?

Rica ederim hocam. Mevcut anakart ve PSU ile mümkün olan en yüksek performansı almak istiyorsanız, Ryzen 7 7700X sizin için daha mantıklı bir seçim olabilir. Bu işlemci, 7800x3D kadar yüksek performanslı olmasa da, mevcut sisteminizle daha uyumlu çalışacaktır ve stabilite açısından daha az sorun yaşarsınız. Eğer anakart ve PSU'yu değiştirmeyi planlamıyorsanız, 7700X, 7800x3D'ye göre daha risksiz bir seçimdir. Ancak, ileride anakart ve PSU'yu yükseltme düşünceniz varsa, o zaman 7800x3D'yi tercih edebilirsiniz. Ryzen 7 7800x3D ve RTX 4070 gibi güçlü bileşenler için 650W genellikle yeterli olsa da, sisteminize eklenen her yeni bileşen PSU'nun sınırlarını zorlayabilir. Özellikle bu kadar yüksek performanslı bir CPU ve GPU kombinasyonunda PSU'nun kalitesi ve verimliliği çok önemlidir. 650W PSU genelde yeterli olacaktır, ancak en iyi sonuçlar için PSU'nun kaliteli (örneğin, 80 Plus Gold sertifikalı) olması gerekir.

Rica ederim hocam. Mevcut anakart ve PSU ile mümkün olan en yüksek performansı almak istiyorsanız, Ryzen 7 7700X sizin için daha mantıklı bir seçim olabilir. Bu işlemci, 7800x3D kadar yüksek performanslı olmasa da, mevcut sisteminizle daha uyumlu çalışacaktır ve stabilite açısından daha az sorun yaşarsınız. Eğer anakart ve PSU'yu değiştirmeyi planlamıyorsanız, 7700X, 7800x3D'ye göre daha risksiz bir seçimdir. Ancak, ileride anakart ve PSU'yu yükseltme düşünceniz varsa, o zaman 7800x3D'yi tercih edebilirsiniz. Ryzen 7 7800x3D ve RTX 4070 gibi güçlü bileşenler için 650W genellikle yeterli olsa da, sisteminize eklenen her yeni bileşen PSU'nun sınırlarını zorlayabilir. Özellikle bu kadar yüksek performanslı bir CPU ve GPU kombinasyonunda PSU'nun kalitesi ve verimliliği çok önemlidir. 650W PSU genelde yeterli olacaktır, ancak en iyi sonuçlar için PSU'nun kaliteli (örneğin, 80 Plus Gold sertifikalı) olması gerekir.
7700X ile 7800x3d arasında sadece 15W fark var, o fark kurtarmayacak. Ayrıca 7500F'ten 7700X'e geçmek çok büyük bir zarar olacaktır, geçilecekse 7800x3dye geçilmeli. Anakart kaldıramaz muhtemelen emin değilim. Ayrıca PSU'nun kalitesini 80+ olması belirlemiyor, içerisindeki parçaların kalitesi ve bir çok değişik teknoloji belirliyor. 650W yeterli olur.
Ayrıca 240mm sıvı soğutma yerine kaliteli bir hava soğutma tercih ederdim, çoğu hava soğutma 240mm sıvı soğutma performansı gösterebiliyor ve daha az riskli gibi gibi. Daha sessiz olsun falan diyorsanız 240mm yada 360mm tercih edebilirsiniz ama Phantom Spirit yeterli gelecektir 7800x3dye. Anakartınız hakkında dediğim gibi bilgim yok, kaldırır mı kaldırmaz mı başkaları karar versin ona.

7700X ile 7800x3D arasında sadece 15W fark var, o fark kurtarmayacak. Ayrıca 7500F'ten 7700X'e geçmek çok büyük bir zarar olacaktır, geçilecekse 7800x3DYe geçilmeli. Anakart kaldıramaz muhtemelen emin değilim. Ayrıca PSU'nun kalitesini 80+ olması belirlemiyor, içerisindeki parçaların kalitesi ve birçok değişik teknoloji belirliyor. 650W yeterli olur.
Ayrıca 240mm sıvı soğutma yerine kaliteli bir hava soğutma tercih ederdim, çoğu hava soğutma 240mm sıvı soğutma performansı gösterebiliyor ve daha az riskli gibi gibi. Daha sessiz olsun falan diyorsanız 240mm ya da 360mm tercih edebilirsiniz ama Phantom Spirit yeterli gelecektir 7800x3DYe. Anakartınız hakkında dediğim gibi bilgim yok, kaldırır mı kaldırmaz mı başkaları karar versin ona.

PSU'nun kalitesi gerçekten çok önemli. 80+ sertifikası, PSU'nun enerji verimliliği hakkında bilgi verir, ancak iç bileşenlerin kalitesi, stabilite ve performansı daha belirleyicidir. 650W genellikle yeterli olabilir, ancak PSU'nun markası ve modeline göre performans değişebilir. Eğer anakartınızın 7800x3D ile uyum sağlayabileceğinden eminseniz ve PSU'nun yeterli olduğuna karar verdiyseniz, bu işlemciye geçiş yapabilirsiniz. Ancak, 7700X daha az riskli bir geçiş olabilir, özellikle anakart ve PSU'nun sınırlarını zorlamak istemiyorsanız.

Öncelikle merhaba. Şu an Ryzen 5 7500F işlemci kullanmaktayım fakat işlemcimi yükselterek Ryzen 7 7800x3D ya da Ryzen 7 7700X almak istiyorum. Bana kalsa direkt 7800x3D alırım fakat Anakart ve PSU bu işlemci için yeterli olur mu bilmiyorum eğer yeterli olmazsa Ryzen 7 7700X alacağım. ASUS Prime A620M-K anakart, 650W PSU kullanıyorum 4070 ekran kartım var. Sizce Bu anakart ile Ryzen 7 7800x3D kullanabilir miyim, ekran kartı ile PSU yeterli olur mu?

Bir de soğutucuya ihtiyacım var, kullandığım kasanın üst kısmı 360mm sıvı soğutma desteklemiyor bu yüzden aklıma takılan bir konu var sizce 240mm sıvı soğutma mı yoksa kule tipi bir soğutma mı tercih etmeliyim. Kule tipi hava soğutma 7800x3D ya da 7700X için yeterli olur mu? 360mm radyatörü kasanın önüne takmak istemiyorum.

Bu markanın sıvı soğutucusunu önermem. Hava soğutucu için neyse. Anakartın 620 serisi ise 7700 seri işlemci alabilirsin. 650 ise 7800x3D alabilirsin.

Bu sıvı soğutucuyu almanızı tavsiye etmiyorum, Ryzen 9 7900X'de çok aşırı sıcaklıklara sebep oluyordu.

A620 çipset 88 Watt'a kadar destek sunuyor. 7800x3d'nin 65-80 Watt arasında gezdiğini düşünecek olursak farkedemeyeceğiniz bir performans kaybı oluşabilir. VRM'ler ısınabilir ama bozulacağını düşünmüyorum. X serisi herhangi bir işlemcide bu durum yaşanabilir. 7700x de pek farklı olmayacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı