R7 7800x3D undervolt nasıl yapılır?

yagizucar

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, dün yeni sistemim geldi. R7 7800x3D - Gigabyte Gaming OC 9070XT - Gigabyte B850 Gaming X WiFi6E - Lexar 16x2 GB 6400 MHz 32CL RAM. Sistem bu şekilde. Dün kendimce araştırıp CPU undervolt ve RAM'i 5200'den EXPO'ya alarak 6400'e çektim ve sistem farklı hatalar vererek açılmamaya başladı. Sonrasında monitöre ilk gri, sonra kırmızı bir renk belirerek sinyal yok hatası başladı. BIOS resetle çözdüm problemi. Şu an 17500 civarı Cinebench R23 skoru var stok hâlde. Undervolt yapmak istiyorum, destek olur musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, dün yeni sistemim geldi. R7 7800x3D - Gigabyte Gaming OC 9070XT - Gigabyte B850 Gaming X WiFi6E - Lexar 16x2 GB 6400 MHz 32CL RAM. Sistem bu şekilde. Dün kendimce araştırıp CPU undervolt ve RAM'i 5200'den EXPO'ya alarak 6400'e çektim ve sistem farklı hatalar vererek açılmamaya başladı. Sonrasında monitöre ilk gri, sonra kırmızı bir renk belirerek sinyal yok hatası başladı. BIOS resetle çözdüm problemi. Şu an 17500 civarı Cinebench R23 skoru var stok hâlde. Undervolt yapmak istiyorum, destek olur musunuz?
Hayırlı olsun sistemin, maşallah çok güzel toplamışsın hocam. 7800X3D zaten serin çalışan bir işlemci, undervolt’a da gayet iyi cevap veriyor. Cinebench skorun stok halde gayet normal. Senin yaşadığın sorun büyük ihtimalle RAM’den kaynaklanmış. EXPO profilleri bazen direkt stabil çalışmayabiliyor, özellikle 6400 MHz gibi yüksek hızlarda. Önce RAM’i 6000 MHz civarında dene, voltajını biraz yükseltmek de yardımcı olur, mesela 1.40V civarı. FCLK’ı da 2000 civarında tutarsan stabilite artar.
CPU’yu undervolt etmek için BIOS’taki Curve Optimizer’ı kullanabilirsin. All-core -15 civarıyla başlayıp stabiliteyi test et, sorun yoksa yavaş yavaş -20’ye kadar düşürebilirsin. Cinebench, OCCT veya oyunlarla mutlaka test et. Ekran kartını da AMD Adrenalin yazılımından undervolt edebilirsin; genelde 1150 mV civarı hem serin hem sessiz çalışıyor, performanstan kayıp olmuyor.

Selamlar abiler aynı sistemi toplamışız ama dediklerinizi hiç anlamıyorum :D
Ben dümdüz oyunu açıp giriyorum tek farkımız benim RAM Lexar 32 GB 7200 MHz

Yapmam gereken bir şey var mı BIOS ve sürücülerim güncel ama RAM kaç Hz de çalısıyor bilmiyorum.

Genel olarak @sayowarn a katılıyorum. Ama x3D işlemciler genel olarak çok serin olmuyor. Neredeyse aynı sisteme sahibim. Bende sıcaklık takıntısı olduğu için baya kurcaladım araştırma yaptım. YT da Nebi hocanın kanalına bakabilirsin. Ben genel olarak expo profil 1 kullanıyorum. PBO ayarlarımda

All core -30
ovverride +200
thermal thottle 89
soc voltajım 1.25V

En iyi stabil ayarı bu şekilde yaptım. Sıcaklıklar bu aylarda boşta 47-50 arası, oyunlarda 70 üstünü görmüyorum. Fan eğrilerimi de sessiz olacak şekilde ayarladım. Windows ayarım nihai performans olarak ayarlı. MSI I360 serisi sıvı soğutma kullanıyorum. RAM i manuel ayarladığımda aynı sorunu bende yaşadım, pc açılmadı vs.

Hayırlı olsun sistemin, maşallah çok güzel toplamışsın hocam. 7800x3D zaten serin çalışan bir işlemci, Undervolt'a da gayet iyi cevap veriyor. Cinebench skorun stok halde gayet normal. Senin yaşadığın sorun büyük ihtimalle RAM'den kaynaklanmış. EXPO profilleri bazen direkt stabil çalışmayabiliyor, özellikle 6400 MHz gibi yüksek hızlarda. Önce RAM'i 6000 MHz civarında dene, voltajını biraz yükseltmek de yardımcı olur, mesela 1.40v civarı. Fclk'ı da 2000 civarında tutarsan stabilite artar.
CPU'yu undervolt etmek için BIOS'taki Curve Optimizer'ı kullanabilirsin. All-Core -15 civarıyla başlayıp stabiliteyi test et, sorun yoksa yavaş yavaş -20'ye kadar düşürebilirsin. Cinebench, OCCT veya oyunlarla mutlaka test et. Ekran kartını da AMD Adrenalin yazılımından undervolt edebilirsin; genelde 1150 mv civarı hem serin hem sessiz çalışıyor, performanstan kayıp olmuyor.

Teşekkür ederim cpudada direkt -30 - +200 şeklinde yapmıştım belki -30'u kaldırmadı hem de RAM sıkıntı yaratınca ikisi birden problem yarattı sanırım akşam işten dönünce deneyip paylaşacağım teşekkür ederim tekrar.

Teşekkür ederim cpudada direkt -30 - +200 şeklinde yapmıştım belki -30'u kaldırmadı hem de RAM sıkıntı yaratınca ikisi birden problem yarattı sanırım akşam işten dönünce deneyip paylaşacağım teşekkür ederim tekrar.
Bence ramleri otomatik expo profili açarak kullanın, curve -30 kalsın. İlk önce o şekilde deneyin.

Teşekkür ederim cpudada direkt -30 - +200 şeklinde yapmıştım belki -30'u kaldırmadı hem de RAM sıkıntı yaratınca.

@SancaX

Genel olarak @sayowarn a katılıyorum. Ama X3D işlemciler genel olarak çok serin olmuyor. Neredeyse aynı sisteme sahibim. Bende sıcaklık takıntısı olduğu için bayağı kurcaladım araştırma yaptım. YT da nebi hocanın kanalına bakabilirsin. Ben genel olarak EXPO profil 1 kullanıyorum. PBO ayarlarımda.

All Core -30
Ovverride +200
Thermal thottle 89.
SoC voltajım 1.25v

En iyi stabil ayarı bu şekilde yaptım. Sıcaklıklar bu aylarda boşta 47-50 arası, oyunlarda 70 üstünü görmüyorum. Fan eğrilerimi de sessiz olacak şekilde ayarladım. Windows ayarım nihai performans olarak ayarlı. MSI I360 serisi sıvı soğutma kullanıyorum. RAM'i manuel ayarladığımda aynı sorunu bende yaşadım, PC açılmadı vs.

Ben de Nebi hocanın videosuyla bios ayarlarımı yapıyordum. Sonra bazı ayarları geri çekmek istedim tam o esnada film koptu sanırım yanlış şeyler yaptım .Diğer ayarlarda ağır gelince elimde patladı.

@SancaX

Ben de Nebi hocanın videosuyla bios ayarlarımı yapıyordum. Sonra bazı ayarları geri çekmek istedim tam o esnada film koptu sanırım yanlış şeyler yaptım .Diğer ayarlarda ağır gelince elimde patladı.
Bende sorun yaşadım aynı şekilde, flash bios la açabildim pc yi. O yüzden RAM leri hiç kurcalamıyorum.

Selamlar abiler aynı sistemi toplamışız ama dediklerinizi hiç anlamıyorum :D
Ben dümdüz oyunu açıp giriyorum tek farkımız benim RAM Lexar 32 GB 7200 MHz

Yapmam gereken bir şey var mı BIOS ve sürücülerim güncel ama RAM kaç Hz de çalısıyor bilmiyorum.
Rami 7200mhz da çalıştığından emin ol yoksa tam perfonmansı alamassın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı