Çözüldü R9 3900X ve RTX 3070 sistemde mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EVrenus

Megapat
Daha fazla  
RAM
32 GB 3000 Mhz
Ekran kartı
3070
Anakart
MSI MPG X570 Gaming Plus
İşlemci
AMD Ryzen 9 3900x
Merhaba,
Hogwarts, Green Hell tarzı grafikleri yüksek oyunlara girdiğimde mavi ekran ya da ekran kararması oluyor. Mavi ekran aldığımda aşırı hızlı restart atıyor bilgisayar o yüzden hata mesajını okumadım hiç. Ekran kararması dediğimde bilgisayar donuyor ve o an ekranımda beyaz olan şeyler kalıyor diğer tüm renkler siyah renge dönüşüyor. Genel bu ekran kararması dediğim durumu yaşıyorum. Bir çözüm bulamadığımdan az önce format attım sorun devam ediyor. Ayrıca minidump dosyası oluşmuyor.

Yazmayı unutmuşum minidump dosyası oluşması için gereken ayarı yapmış olmama rağmen oluşmuyor.

Son düzenleme:
Çözüm
CCleaner gibi bir program sürekli siliyor olabilir mi? Herhangi bir temizlik programı kullanıyor musunuz? Ya da otomatik disk yönetimi yapan bir uygulama var mı? Çünkü oluşması lazım mavi ekran yediğinizde. Direk düğmeden kapatmıyorsanız. Her şeye rağmen oluşmuyorsa dediğim gibi isterseniz önce bir temiz kurulum deneyin. Sonra sorun devam ediyorsa PC parçalarınızı sırayla test edin.

İşlemciniz ve GPU'nuz temiz gibi. Müsait bir zamanda bir de Memtest86 yapın. Belki bu durum RAM'lerden birinin arızalı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Onun da sonucuna bakalım.
Müsait zamanda Memtest86 yapıp resimle sonucu gösterin.
RAM'leriniz birden fazlaysa tek tek takarak yapmalısınız. Böylece hangi RAM arızalı bulabilirsiniz. Arızalı değilse zaten sıkıntı yok.

RAM'lerde bir sorun çıkmadı ancak az önce FurMark ile test yaparken HWiNFO ile ekran kartı portlarındaki voltaj değerlerini kontrol ettiğimde 11.2 civarlarında olduğunu gördüm, yani anladığım kadarıyla PSU fişi çekiyor :/

PSU'dan ekran kartına giden kabloları değiştirdim sorun çözüldü.
İşlemcide OC vardı onu kaldırdım sonuç aynı oldu sonrasında Afterburner ile ekran kartının güçünü 90'a düşürdüm şu an sorun yok gibi sanırım dediğiniz gibi PSU kaynaklı olabilir sorun

Merhaba,
Hogwarts, Green Hell tarzı grafikleri yüksek oyunlara girdiğimde mavi ekran ya da ekran kararması oluyor. Mavi ekran aldığımda aşırı hızlı restart atıyor bilgisayar o yüzden hata mesajını okumadım hiç. Ekran kararması dediğimde bilgisayar donuyor ve o an ekranımda beyaz olan şeyler kalıyor diğer tüm renkler siyah renge dönüşüyor. Genel bu ekran kararması dediğim durumu yaşıyorum. Bir çözüm bulamadığımdan az önce format attım sorun devam ediyor. Ayrıca minidump dosyası oluşmuyor.

Yazmayı unutmuşum minidump dosyası oluşması için gereken ayarı yapmış olmama rağmen oluşmuyor.
Isı sorunu yaşıyor olabilirsin.

Furmark indirip CPU burner modunda 10 dakika, GPU stress test modunda 15 dakika boyunca donanımları zorla. Bu sırada HWInfo programından ısı değerlerini takip et. Test ettiğinde ısı değerleri kaça yükseliyor bak. Bize de söylersin. Max kaçı görüyor gibi. Sorun PSU da olsaydı donar öyle kalırdı. Genelde PSU sorunları böyle denk geliyor. Seninki ısıya benziyor.

Geri dönüş yaparsın.

Isınma sorunu yaşıyor olabilirsin.

FurMark indirip CPU burner modunda 10 dakika, GPU stress test modunda 15 dakika boyunca donanımları zorla. Bu sırada HWiNFO programından sıcaklık değerlerini takip et. Test ettiğinde sıcaklık değerleri kaça yükseliyor bak. Bize de söylersin. Max kaçı görüyor gibi. Sorun PSU da olsaydı donar öyle kalırdı. Genelde PSU sorunları böyle denk geliyor. Seninki ısıya benziyor.

Geri dönüş yaparsın.

Şehir dışındayım döndüğümde deneyip değerleri paylaşırım ama oyundayken yan ekrandan CPU ve GPU sıcaklıklarını gözlüyordum 60-70 arasıydı yanlış hatırlamıyorsam. Ama yine de test yapmakta yarar var tabii ki

Isınma sorunu yaşıyor olabilirsin.

FurMark indirip CPU burner modunda 10 dakika, GPU stress test modunda 15 dakika boyunca donanımları zorla. Bu sırada HWiNFO programından sıcaklık değerlerini takip et. Test ettiğinde sıcaklık değerleri kaça yükseliyor bak. Bize de söylersin. Max kaçı görüyor gibi. Sorun PSU da olsaydı donar öyle kalırdı. Genelde PSU sorunları böyle denk geliyor. Seninki ısıya benziyor.

Geri dönüş yaparsın.

CPU ve GPU testlerini yaptığımda CPU maksimum 81 dereceyi gördü. GPU ise 80-85 arası gidip geldi fan hızı yavaşlayıp hızlandığı için. Ancak HWiNFO'da GPU sıcak Nokta Sıcaklığı alanı 100-105 arasıydı.

PSU olsa donar kalırdı demişsiniz. Mavi ekran aldığımda restart atıyor ancak dediğim gibi genelde ekran siyahlaşıyor ve o şekilde kalıyor.

Son düzenleme:
Şimdi dump dosyası olsa daha net şeyler konuşabilirdik ama ısı değerleri normal görünüyor. Bilemedim. İsterseniz yakındaki bir bilgisayarcıya gidip onun PSU ile sistemi açıp deneyin. Aynı sorun varsa PSU'dan değildir. CPU ve GPU sorunsuz çalıştıysa test boyunca sıkıntı yoktur diye düşünüyorum.

Oyun orijinal olmama ihtimali var mı? Sorun belki ondadır. Bütün oyunlarda yaşıyor musunuz? Ağır yük gerektiren?

Şimdi dump dosyası olsa daha net şeyler konuşabilirdik ama sıcaklık değerleri normal görünüyor. Bilemedim. İsterseniz yakındaki bir bilgisayarcıya gidip onun PSU ile sistemi açıp deneyin. Aynı sorun varsa PSU'dan değildir. CPU ve GPU sorunsuz çalıştıysa test boyunca sıkıntı yoktur diye düşünüyorum.

Oyun orijinal olmama ihtimali var mı? Sorun belki ondadır. Bütün oyunlarda yaşıyor musunuz? Ağır yük gerektiren?

Yük gerektiren oyunlarda sıkıntı yaşıyorum sadece ve oyunlar orijinal. Dump dosyası bildim bileli oluşmuyor bende çok garip çözemedim onu.

Yük gerektiren oyunlarda sıkıntı yaşıyorum sadece ve oyunlar orijinal. Dump dosyası bildim bileli oluşmuyor bende çok garip çözemedim onu.
CCleaner gibi bir program sürekli siliyor olabilir mi? Herhangi bir temizlik programı kullanıyor musunuz? Ya da otomatik disk yönetimi yapan bir uygulama var mı? Çünkü oluşması lazım mavi ekran yediğinizde. Direk düğmeden kapatmıyorsanız. Her şeye rağmen oluşmuyorsa dediğim gibi isterseniz önce bir temiz kurulum deneyin. Sonra sorun devam ediyorsa pc parçalarınızı sırayla test edin.

İşlemciniz ve GPU'nuz temiz gibi. Müsait bir zamanda bir de Memtest86 yapın. Belki bu durum RAM'lerden birinin arızalı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Onun da sonucuna bakalım.
RAM'leriniz birden fazlaysa tek tek takarak yapmalısınız. Böylece hangi RAM arızalı bulabilirsiniz. Arızalı değilse zaten sıkıntı yok.

CCleaner gibi bir program sürekli siliyor olabilir mi? Herhangi bir temizlik programı kullanıyor musunuz? Ya da otomatik disk yönetimi yapan bir uygulama var mı? Çünkü oluşması lazım mavi ekran yediğinizde. Direk düğmeden kapatmıyorsanız. Her şeye rağmen oluşmuyorsa dediğim gibi isterseniz önce bir temiz kurulum deneyin. Sonra sorun devam ediyorsa PC parçalarınızı sırayla test edin.

RAM'lerde bir sorun çıkmadı ancak az önce FurMark ile test yaparken HWiNFO ile ekran kartı portlarındaki voltaj değerlerini kontrol ettiğimde 11.2 civarlarında olduğunu gördüm, yani anladığım kadarıyla PSU fişi çekiyor :/

PSU'dan ekran kartına giden kabloları değiştirdim sorun çözüldü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı