İyi akşamlar arkadaşlar. Forumda biraz dolaştım ama cevap bulamadığım için yeni konu açmaya karar verdim. 9 ay önce topladığım sisteme sapphire r9 390x ekledim. Normalde karttan memnunum fakat son zamanlarda dikkatimi çeken bir sorun var o da PC tamamen boştayken gereksiz yere ısınması ve fan çalıştırması resmi ekliyorum. PC'yi açtıktan 10 dakika sonra kendi kendine çıkan değerler hiç işlem yapmadan önce direk SS alıp konuyu açtım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
Boşta 72 derece kabul edilebilir bir sıcaklık değil sizin de tahmin ettiğiniz gibi.
Öncelikle böyle bir sorunla karşılaşıldığında atacağınız klasik adımları uygulayın
- Geniş çaplı kasa temizliği
- Sürücü güncellemesi
- Format
- Aynı ekran kartını başka bir bilgisayarda deneme.
Bunlardan sonra sonuç yine aynıysa muhtemelen ekran kartının değiştirilmesi, garantiye gönderilmesi gerekecektir.
Edit:
Sıcaklık değerlerini bir de Speccy programıyla yükler misiniz?
Kasa yeterince temiz hatta arada kapağını çıkarıp çalıştırıyorum kasada hava akışı yok mu diye gene aynı. Yük altında hiç bakmadım kaç derece fakat fan sesinde hiç bir değişiklik olmuyor hatta saatlerce oynamama rağmen oyunda fps düşüşü dahi olmuyor ama durağan halde 75 derece çok canımı sıkıyor. Yarın da format atmayı düşünüyorum. Geri bildirim yaparım. Teşekkür ediyorum.
Overclock var ise varsayılan ayarlara çevir. Ve ekran kartın boşta değil o fotoğrafta. Aktivite uçmuş. GPU Bellek kullanımı uçmuş. O ısı normal. Ekran kartını ne kullanıyor ona bak. Driver sil ve elle kur.
Yarın format atıp dediklerinizi yapıp geri dönüş yaparım. Az önce açar açmaz Speccy'den anormal birşey gözlemledim. Bilgisayar açıldıktan sonra direk Speccy çalıştırıp bekledim saniyeler içerisinde ısı tek tek 75 civarına yükseldi. Anlamadığım şey arka planda çalışan bir şey yok, başlattığım bir uygulama yok hatta yüklediğim resimde başlangıç programları görünüyor içerisinde zorlayan birşey var mı acaba ?
Fan hızı %47 civarlarında fan hızını manuel olarak ayarlayarakta sıcaklıkları düşürebilirsin. Dediğim işlemi bir türlü yapmıyorsun önemli olan yük altındaki değerler. Oyun içindeki değerler ne durumda?
Kardeşim ortalama 1 saatlik oyun süresi sonunda ki değerler bunlar. Sorunu galiba buldum bilgisayar açıldıktan sonra 32-bit diye semboli işlemci çipine benzeyen bir işlem başlatıyor makine bayağı cpu işgal ediyor. Onu görev yöneticisinden kapattıktan sonra daha makul seviyeye ulaştı makine. H1Z1 den önce ultra ayarlarda shadow of mordor oynadım yarım saate yakın o zaman neredeyse hiç fan çalışmadı. Umuyorum sorun virüstür ve yarın formattan sonra düzelir.(yarım saattir deniyorum resmi yüklerken hata veriyor. Ama sıcaklık 76 derece, fan hızı %56)