Çözüldü R9 5900X RTX 3080 ''WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR'' hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 11

Furkan1185

Decapat
Daha fazla  
RAM
G.skill ddr4 4000mhz cl18 G.skill trident z neo
SSD veya HDD modeli
Samsung 990 pro
Ekran kartı
Asus Tuf Gaming Rtx 3080 v2 10GB OC
Anakart
Asus Rog Strix B550 Wifi II
İşlemci
Ryzen 9 5900x
Stop code: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası.
ASUS ROG STRIX B550 Wi-Fi II BIOS 3205 en güncel BIOS.

RAM 2x32 GB G.Skill Trident Z Neo 4000MHz CL18.
İşlemci Ryzen 9 5900X 105W.
Anakart ASUS ROG STRIX B550 F Wi-Fi II.
SSD 1TB Samsung 990 Pro.
Ekran kartı ASUS TUF RTX 3080 V2 10GB.
PSU Cooler Master 850W Gold (yeni aldım)
360mm darkFlash Radiant sıvı soğutma (Max 70 dereceyi görmüyor işlemci.)

Bu hatayı almamak için BIOS üzerinden "ASUS optimal" ayarları seçtiğimde hata almıyorum fakat 4.2GHz sabitliyor ve oyunlarda düşük FPS alıyorum. İşlemciyi undervolt ediyor kısacası.
Ayrıca Gigabyte B550M DS3H rev 1.5 anakart ile test ettim ve mavi ekran sorunu yaşamadım. Tabii o 8 faz olduğundan çok ısınıyordu sadece test etmek için kullandım.
Garantiye gönderdim anakartı. Garantide anakartta sorun olamadığı ve Valorant oynanıp sorun olmadığı şeklinde geri dönüş oldu.
Windows 11-Windows 10 ikisi de temiz kurulum yapıp testler yaptım. Bazen RDR2'de 20dk kapanıyor bazen 40 dk sonra değişken fakat kesinlikle mavi ekran yiyorum.
"SB Clock Spread Spectrum" Disabled yaptığımda 30dk civarlarına çıkıyor otomatikte bıraktığımda 10dk sonra mavi ekran alıyorum.

Minidump dosyasınıda ekliyorum.
Yeni temiz kurulum yaptım ve ilk aldığım hata.

Dosya Ekleri

• IMG_3977.jpeg
    IMG_3977.jpeg
    270,3 KB · Görüntüleme: 39
  • IMG_3945.jpg
    IMG_3945.jpg
    147,6 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:
Çözüm
Arkadaşlar çok fazla uğraştım bazı oyunlarda yine mavi ekran yedim bu sefer farklı bir anakarta işlemci ve ramleri taktım ondada 4.gün mavi ekran yedim. Çok sinirlendim Anakartı ve işlemciyide gönderdim garantiye.
Bugün dönüş yapıldı ve işlemcinin arızalı olduğunu söylediler, değişim yapılacakmış bunca sorunun tek sebebi işlemciymiş fakat farklı anakartta hemen mavi ekran vermedi 4. günde verdi.

R9 5900x'te sorun varmış sonuç bu arkadaşlar.
Dostum öncelikle çok teşekkür ediyorum.
Fan control ve open rgb yükledim gerçekten bu ikisi en önemli. sıvı soğutma fanı tamamen durduramadım ama kontrol edememekten iyidir. open rgb sorunsuz.
bu fclk=mclk=uclk dediğin biosdan fclk 2000 yaptığımda hepsi eşitleniyor fakat sistem hata raporluyor bu yüzden yine otomatiğe aldım. 3.5 saat test ettiğimde fclk 2000 di yani fclk=mclk=uclk=2000 di hepsi ve 622 hata raporlamış.
Onun en büyük sebeplerinden birisi voltaj olabilir ya da işlemci taşıyamıyor olabilir. 1.08-1.1vol vsoc 2000 MHz için yeterli değil zaten. Onu artırmanız gerek eğer yapacaksanız. Fclk 1900 MHz yapıp ram hızını xmp açıkken 3800 MHz e düşürerek deneyin. 1900 de hepsi eşit olabilir. 1933 de de eşitleyebilirsiniz. 3866 MHz ram hızı seçerek. Vesselam amaç eşitlemek. İngilizcesini daha çok sevsem de bu da Türkçesi.

Konu 'AMD Ryzen DDR4 RAM Overclock' Rehber: AMD Ryzen DDR4 RAM Overclock

Dostum bana özelden yazar mısın acaba daha fazla bilgi vermek için şimdi vsoc deneyeceğim

ayrıca memtest yaptım sorun çıkmadı

ben baya denedim fakat olmuyor. 4000mhz de şu anda hiç hata almıyorum uzun zamandırda böyle kullanıyorum. bana ne gibi faydası var bu olayın onu tam anlayamadım.

Son düzenleme:
Dostum bana özelden yazar mısın acaba daha fazla bilgi vermek için şimdi vsoc deneyeceğim.

Ayrıca Memtest yaptım sorun çıkmadı.

Ben bayağı denedim fakat olmuyor. 4000MHz de şu anda hiç hata almıyorum uzun zamandırda böyle kullanıyorum. Bana ne gibi faydası var bu olayın onu tam anlayamadım.

Performans kazanımı için. Sadece 3-5 ayar değiştirince performans artıyor. Ryzen'de tanıtırken de söylendi. Gecikme değeri fclk: Mclk arasında 1'e 1 oranın dışına çıkınca %5-%20 artabiliyor. Siz 4000'in yarısı olan 2000 MCLK, 1800 FCLK, 1000 UCLK olarak kullanıyorsunuz. 3600'e düşürüp yani 1800 MCLK, 1800 FCLK, 1800 UCLK olsa daha iyi performans alırsınız.

Resimde 1:1 bölgesinde RAM hızının yarısı kadar FCLK kullanılıyor. 3866'dan sonra FCLK 1866'da bırakılıyor sadece MCLK yükseltiliyor ve gecikme de yükseliyor.

1627813271937.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu tabii uğraşmak isteyip istemediğinize bağlı bir olay. Mavi ekrandan çıktım şimdi ince ayar yapınca yine maviye düşmek istemiyorum diyebilirsiniz. Ramleriniz b-die olsaydı kesin uğraşım derdim ama en azından FCLK, MCLK, UCLK'yı eşitleyebildiğiniz bir sweet spot bulabilirsiniz. Belki 3800/2 = 1900 de 3'nüde eşitleyebilirsiniz belli olmaz. Yukarıda DDR4 en geniş overclock ve optimizasyon GitHub linkini de attım. Gerisi araştırmanıza bakıyorum. Benim yazacaklarım bu kadar. Sorununuz bittiği için de çok sevindim. Tekrardan geçmiş olsun.

Arkadaşlar çok fazla uğraştım bazı oyunlarda yine mavi ekran yedim bu sefer farklı bir anakarta işlemci ve ramleri taktım ondada 4.gün mavi ekran yedim. Çok sinirlendim Anakartı ve işlemciyide gönderdim garantiye.
Bugün dönüş yapıldı ve işlemcinin arızalı olduğunu söylediler, değişim yapılacakmış bunca sorunun tek sebebi işlemciymiş fakat farklı anakartta hemen mavi ekran vermedi 4. günde verdi.

R9 5900x'te sorun varmış sonuç bu arkadaşlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı