Çözüldü RAM'leri 1 ve 2. slota takınca sistem açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

recaii

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar sistemimi yeni topladım ama 1 aydır bu sorunla uğraşıyorum bana yardım etmeniz için detaylı şekilde anlatayım.

RAM'lerim XPG Gammix D30 ve bu RAM'den 2 taneye sahibim.

RAM'lerimi ilk anakartım Gigabyte B450M S2H de denedim ve 2 slotuna da RAM'lerimi taktığımda sistem açılıyor RAM'leri görüyor fakat 16 GB RAM kullanılabilir 8 GB oluyordu.

Gigabyte B450M S2H anakartımda RAM'leri tek tek denediğimde ise sadece 1. slotta hiçbir RAM çalışmıyordu işlemcimin pinleri anakartımın soketi RAM slotlarımın hepsi sorunsuzdu. Sorunu anakartta görüp iade ettim.

Yeni analartım MSI B450M Pro VDH Max (bu kartın 4 RAM slotu var) elime ulaştı ve sistemimi özenle toplayıp 2. ve 4. slotlara RAM'lerimi yerleştirdim. Sistemi başlattım ve yine aynı sorun 16 GB RAM kullanılabilir 8 GB.

RAM'lerimi 3. ve 4. slotlara taktığımda sorunsuz çalışmakta fakat Dual Channel olamamakta dediğim gibi her parçam sorunsuz fakat neden böyle oluyor hiç anlamıyorum.

Çözüm
... 2 ve 4. slotlara taktığımda sistem açılıyor. BIOS ve Windows RAM'leri tanımlıyor. Ancak 8 GB kullanılabilir diyor. XMP de açılmıyor. 1 ve 3. slotlarda da durum aynı.

Tek tek deneyişimde de 1 ve 2. slotlarda sistem görüntü vermiyor.

Sadece 3 ve 4. slotta RAM'leri 16 GB kullanabiliyorum ama Dual Channel olmuyor doğal olarak.
Bu üç bilgiden ortaya çıkan kısa cevap: %99 işlemci arızası.

Durumun anlaşılması için şöyle bir şey bırakayım:
GoroRenderMKX.jpg

Belleklerin çift kanal çalışması için karşılıklı kollara takılması lazım. Yani A1-B1 veya A2-B2. Sizin Slot 1-2-3-4 dediğiniz sırasıyla A1-A2-B1-B2 oluyor.

Şimdi sizin anlattıklarınıza göre B1-B2 çalışıyor. A1-A2 ye tekli veya çiftli bellek takıldığında sistem açılmıyor. (Muhtemelen hiç RAM görmüyor.) Öte yandan B1-B2'den en az birisine RAM takılı olması sistemin açılması için yeterli. Siz bir A bir B taktığınızda A'dakini hiç görmüyor ama B'deki RAM çalışabildiği için sistem tek 8 GB RAM ile açılmaya geçiyor. Her ikisi de B olursa ikisini de görüp açılmaya başlıyor. Ancak dengesiz yerleşim olduğu için çift kanal olmuyor.

Şimdi böyle bir durumda normalde ne düşünürüz?
1- Belleklerden birisi arızalı mı? (Değil, başka koşullar altında her ikisi de çalışıyormuş)
2- Bellekleri slotlara giren uçları kirli mi? Gerekirse o sarı şeritler silgi ile temizlenebilir. (Diğer slotlarda çalıştığına göre bu da değil)
3- Çalışmayan yuvanın içine toz girmiş olabilir. (Kontrol edip temizlemekte fayda var. Ancak önceki anakartta da çalışmamıştı?)
4- Bellek yuvalarından işlemci soketine giden, anakart üzerindeki bakır yollarda çizik var mı? Varsa iletişim kopmuş demektir ve anakartı garanti kapsamı dışında bırakır. (Her iki anakart da mı hasarlı? Sanırım değil.)
5- İşlemci soket yuvasındaki bağlantıda sorun mu var? (Pinlerin anakart tarafında olduğu Intel anakartlarda pinlerin yamulması ihtimali var. Ancak AMD tarafında pinler işlemcide. Soketin hasar görmesi daha düşük ihtimal. Yine benzer şekilde her iki anakartta da aynı hasar mı olacak?)
6- İşlemci pinlerinde kopmuş, eğilmiş olan var mı? (Dediğinize göre yok)
***7- İşlemci kapağının altında bir yerlerde, belleğe giden bağlantılarda bozukluk var.***
8- İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü komple bozuk. (Öyle olsa hiç RAM görmez. Sistem açılmaz. Daha önceki mesajımda değindiğim, benim karşılaştığım durum.)

Lafı çok uzattım. Ancak aklımdan geçeni tam olarak anlatmak istedim ki kaçırdığım nokta varsa bilelim. Şimdi üstteki resme geri dönelim. Goro'nun beyni işlemciyi, gövdesi bunun takıldığı anakartı, kolları anakart üzerindeki yolları ve slotları, yumruklar da bellekleri temsil ediyor. Bu yaratığın sol tarafındaki elleri felçli. Ancak kollarında, omuzlarında, boynunda falan sorun yok. (Yani anakartımız sağlam gözüküyor.) Beynin içinde bir hasar var gibi duruyor. Çünkü sol tarafı çalışmıyor.

Umarım anlaşılmıştır. Eski anakartınız bir çift belleği çift kanal çalıştırabilecek kapasitede. Soldaki görsel onu temsil ediyor. Ben olsam işlemciyi iade/değişim yoluna giderim.
İşlemcinin pinlerinde gözden kaçırdığınız bir yamulma/kopuk veya işlemcinin içerisindeki DDR4 bellek kontrolcüsü bozuk olabilir. Sistem montajlı alındıysa komple sistemi, ayrı ayrı alındıysa işlemciyi servise göndermenizi tavsiye ederim. Tabi bunu yapmadan önce etrafınızda tanıdık bir kişiden AM4 soket işlemci ödünç alıp denemekte fayda var. Bulamazsanız servise gönderin.

İşlemcinin pinlerinde gözden kaçırdığınız bir yamulma/kopuk veya işlemcinin içerisindeki DDR4 bellek kontrolcüsü bozuk olabilir. Sistem montajlı alındıysa komple sistemi, ayrı ayrı alındıysa işlemciyi servise göndermenizi tavsiye ederim. Tabi bunu yapmadan önce etrafınızda tanıdık bir kişiden AM4 soket işlemci ödünç alıp denemekte fayda var. Bulamazsanız servise gönderin.
İşlemcimin pinlerini defalarca kontrol ettim isterseniz sizede göstereyim ve sistemimi kendim topladım

Ryzen 5 1600 AF

20210825_183818.jpg
20210825_181016.jpg

Sokete de tam oturmakta.

Tahminimce farklı çiplerden kaynaklı olabilir diye düşünüyorum Recep bey bir canlı yayınında anlatmıştı. RAM'lerin modelleri aynı olsa bile farklı çiplerden üretildiği zaman böyle sıkıntılar olabiliyordu. Siz 8'li bellekleri tek tek aldığınız için çip olarak bir tanesi farklı olabilir. Keşke 2x8 şeklinde yani Dual kit olarak alsaydınız. Ya da iade edebilme şansınız varsa iade edip 2x8'li alın.

Tahminimce farklı çiplerden kaynaklı olabilir diye düşünüyorum Recep bey bir canlı yayınında anlatmıştı. RAM'lerin modelleri aynı olsa bile farklı çiplerden üretildiği zaman böyle sıkıntılar olabiliyordu. Siz 8'li bellekleri tek tek aldığınız için çip olarak bir tanesi farklı olabilir. Keşke 2x8 şeklinde yani Dual kit olarak alsaydınız. Ya da iade edebilme şansınız varsa iade edip 2x8'li alın.

Evet RAM'leri ayrı ayrı aldım fakat sisteme bu sorundan dolayı bambaşka DDR4 RAM'ler takmayı da dedim fakat onlarda 1 ve 2. slotlarda çalışmadı hem RAM'ler farklı çip olsa tek başlarına çalışırdı diye düşünüyorum.

Evet RAM'leri ayrı ayrı aldım fakat sisteme bu sorundan dolayı bambaşka DDR4 RAM'ler takmayı da dedim fakat onlarda 1 ve 2. slotlarda çalışmadı hem RAM'ler farklı çip olsa tek başlarına çalışırdı diye düşünüyorum.

Anakartın 2'li bellekleri için belirlemiş olduğu slotlar vardır. Bu genelde 2 ve 4'dür. Benim de geçmişte böyle bir sorunum olmuştu, onu da böyle halletmiştim.

Ben hala aynı fikirdeyim. Farklı anakart denenmiş, farklı RAM'ler ve RAM yuvaları denenmiş. Geriye işlemci kalıyor. Denemek için emanet AM4 soket işlemci bulamıyorsanız işlemciyi garantiye göndermeyi denemek lazım.

Bu arada fotoğraf kısmen bulanık olduğu için ben emin olamadım. Ancak sizin dediğinize göre pinler sağlam. Anakart üzerinde, RAM yuvalarına giden bakır yollarda çizik olabilir(di) veya yuvaların kendisinde sorun olabilir(di). Anakart değiştiğine göre bu da değil. Başka bellek takıldığında aynısı olduğuna göre belleklerden de değil. Aklıma başka ihtimal gelmiyor.

Birkaç ay önce, sizinkine tam olarak benzemese de işlemcinin pert olması ile sonuçlanan bazı olaylar yaşadım. Uzun uzun anlatmayayım. -Bilhassa XMP modu açıkken- sistemde kilitlenme, açılışta RAM hatası verme, açılışta arka arkaya yeniden başlatma gibi olaylar oluyordu. Bir gece bunu çözmesi umuduyla BIOS güncellemesi yaptım. Sonra tamamen bozuldu bilgisayar. O zamana kadar, belleklerin kit olması ve memtest86'dan başarılı sonuç almasına rağmen, işlemciden hiç şüphelenmedim. İlgili kişilere sistemi komple gönderdim. İşlemcinin bellekleri görmediği notuyla distribütöre iadesi kesildi ve sıfır işlemci takıp gönderdiler.

RAM ile alaklı gözüken bir sorun işlemci kapağının altında olabilir.

Ben hala aynı fikirdeyim. Farklı anakart denenmiş, farklı RAM'ler ve RAM yuvaları denenmiş. Geriye işlemci kalıyor. Denemek için emanet AM4 soket işlemci bulamıyorsanız işlemciyi garantiye göndermeyi denemek lazım.

Bu arada fotoğraf kısmen bulanık olduğu için ben emin olamadım. Ancak sizin dediğinize göre pinler sağlam. Anakart üzerinde, RAM yuvalarına giden bakır yollarda çizik olabilir(di) veya yuvaların kendisinde sorun olabilir(di). Anakart değiştiğine göre bu da değil. Başka bellek takıldığında aynısı olduğuna göre belleklerden de değil. Aklıma başka ihtimal gelmiyor.

Birkaç ay önce, sizinkine tam olarak benzemese de işlemcinin pert olması ile sonuçlanan bazı olaylar yaşadım. Uzun uzun anlatmayayım. -bilhassa XMP modu açıkken- sistemde kilitlenme, açılışta RAM hatası verme, açılışta arka arkaya yeniden başlatma gibi olaylar oluyordu. Bir gece bunu çözmesi umuduyla BIOS güncellemesi yaptım. Sonra tamamen bozuldu bilgisayar. O zamana kadar, belleklerin kit olması ve Memtest86'dan başarılı sonuç almasına rağmen, işlemciden hiç şüphelenmedim. İlgili kişilere sistemi komple gönderdim. İşlemcinin bellekleri görmediği notuyla distribütöre iadesi kesildi ve sıfır işlemci takıp gönderdiler.

RAM ile alaklı gözüken bir sorun işlemci kapağının altında olabilir.

İşlemcimi Amazon'dan aldım 30 günlük iade hakkım bulunuyor ancak şundan eminim ki pinlerimin hiçbiri yamuk veya kırık değil sebebini bir türlü anlayamadığım bir sorunum mevcut.

Sizde böyle öyle diyorsanız işlemciyi iade edeceğim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı