Çözüldü RAM'leri 1 ve 2. slota takınca sistem açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

recaii

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar sistemimi yeni topladım ama 1 aydır bu sorunla uğraşıyorum bana yardım etmeniz için detaylı şekilde anlatayım.

RAM'lerim XPG Gammix D30 ve bu RAM'den 2 taneye sahibim.

RAM'lerimi ilk anakartım Gigabyte B450M S2H de denedim ve 2 slotuna da RAM'lerimi taktığımda sistem açılıyor RAM'leri görüyor fakat 16 GB RAM kullanılabilir 8 GB oluyordu.

Gigabyte B450M S2H anakartımda RAM'leri tek tek denediğimde ise sadece 1. slotta hiçbir RAM çalışmıyordu işlemcimin pinleri anakartımın soketi RAM slotlarımın hepsi sorunsuzdu. Sorunu anakartta görüp iade ettim.

Yeni analartım MSI B450M Pro VDH Max (bu kartın 4 RAM slotu var) elime ulaştı ve sistemimi özenle toplayıp 2. ve 4. slotlara RAM'lerimi yerleştirdim. Sistemi başlattım ve yine aynı sorun 16 GB RAM kullanılabilir 8 GB.

RAM'lerimi 3. ve 4. slotlara taktığımda sorunsuz çalışmakta fakat Dual Channel olamamakta dediğim gibi her parçam sorunsuz fakat neden böyle oluyor hiç anlamıyorum.

Çözüm
... 2 ve 4. slotlara taktığımda sistem açılıyor. BIOS ve Windows RAM'leri tanımlıyor. Ancak 8 GB kullanılabilir diyor. XMP de açılmıyor. 1 ve 3. slotlarda da durum aynı.

Tek tek deneyişimde de 1 ve 2. slotlarda sistem görüntü vermiyor.

Sadece 3 ve 4. slotta RAM'leri 16 GB kullanabiliyorum ama Dual Channel olmuyor doğal olarak.
Bu üç bilgiden ortaya çıkan kısa cevap: %99 işlemci arızası.

Durumun anlaşılması için şöyle bir şey bırakayım:
GoroRenderMKX.jpg

Belleklerin çift kanal çalışması için karşılıklı kollara takılması lazım. Yani A1-B1 veya A2-B2. Sizin Slot 1-2-3-4 dediğiniz sırasıyla A1-A2-B1-B2 oluyor.

Şimdi sizin anlattıklarınıza göre B1-B2 çalışıyor. A1-A2 ye tekli veya çiftli bellek takıldığında sistem açılmıyor. (Muhtemelen hiç RAM görmüyor.) Öte yandan B1-B2'den en az birisine RAM takılı olması sistemin açılması için yeterli. Siz bir A bir B taktığınızda A'dakini hiç görmüyor ama B'deki RAM çalışabildiği için sistem tek 8 GB RAM ile açılmaya geçiyor. Her ikisi de B olursa ikisini de görüp açılmaya başlıyor. Ancak dengesiz yerleşim olduğu için çift kanal olmuyor.

Şimdi böyle bir durumda normalde ne düşünürüz?
1- Belleklerden birisi arızalı mı? (Değil, başka koşullar altında her ikisi de çalışıyormuş)
2- Bellekleri slotlara giren uçları kirli mi? Gerekirse o sarı şeritler silgi ile temizlenebilir. (Diğer slotlarda çalıştığına göre bu da değil)
3- Çalışmayan yuvanın içine toz girmiş olabilir. (Kontrol edip temizlemekte fayda var. Ancak önceki anakartta da çalışmamıştı?)
4- Bellek yuvalarından işlemci soketine giden, anakart üzerindeki bakır yollarda çizik var mı? Varsa iletişim kopmuş demektir ve anakartı garanti kapsamı dışında bırakır. (Her iki anakart da mı hasarlı? Sanırım değil.)
5- İşlemci soket yuvasındaki bağlantıda sorun mu var? (Pinlerin anakart tarafında olduğu Intel anakartlarda pinlerin yamulması ihtimali var. Ancak AMD tarafında pinler işlemcide. Soketin hasar görmesi daha düşük ihtimal. Yine benzer şekilde her iki anakartta da aynı hasar mı olacak?)
6- İşlemci pinlerinde kopmuş, eğilmiş olan var mı? (Dediğinize göre yok)
***7- İşlemci kapağının altında bir yerlerde, belleğe giden bağlantılarda bozukluk var.***
8- İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü komple bozuk. (Öyle olsa hiç RAM görmez. Sistem açılmaz. Daha önceki mesajımda değindiğim, benim karşılaştığım durum.)

Lafı çok uzattım. Ancak aklımdan geçeni tam olarak anlatmak istedim ki kaçırdığım nokta varsa bilelim. Şimdi üstteki resme geri dönelim. Goro'nun beyni işlemciyi, gövdesi bunun takıldığı anakartı, kolları anakart üzerindeki yolları ve slotları, yumruklar da bellekleri temsil ediyor. Bu yaratığın sol tarafındaki elleri felçli. Ancak kollarında, omuzlarında, boynunda falan sorun yok. (Yani anakartımız sağlam gözüküyor.) Beynin içinde bir hasar var gibi duruyor. Çünkü sol tarafı çalışmıyor.

Umarım anlaşılmıştır. Eski anakartınız bir çift belleği çift kanal çalıştırabilecek kapasitede. Soldaki görsel onu temsil ediyor. Ben olsam işlemciyi iade/değişim yoluna giderim.
O zaman gelip gitmesi ve teknik servisin yanıt vermesi için beklemek yerine iade işlemi daha mantıklı duruyor.

Bir işemcinin arızalanması onun da bende çıkması gerçekten şaşırtıcı bir olay umarım işlemcim değişince sorunum çözülür.
@kaiser soze son kez size danışayım işlemcimi mi RAM'lerimi mi anakartımı mı iade edeyim elimde bulunan RAM'lerin o slotta çalışmaması gibi saçma bir özelliği olamaz değil mi?

Son düzenleme:
Bir işlemcinin arızalanması onun da bende çıkması gerçekten şaşırtıcı bir olay. Umarım işlemcim değişince sorunum çözülür.
Garanti edemem ama yüksek bir ihtimal. Çünkü olası diğer parçaları denemişsiniz. Göndermeden önce son kez bellekleri kontrol edebilirsiniz. Tek başına birinci belleği alıp A1-A2-B1-B2 yuvalarının her birine sırasıyla takıp sistemi açmaya çalışın. Aynısını ikinci belleğe de yapın. Sonra iki bellekle de olası kombinasyonları deneyebilirsiniz. İkisinin de çalıştığı bir anda memtest86 çalıştırın. Biraz uzun sürebilir. Nasıl yapılacağı da muhakkak internette anlatılmıştır. Tüm bunlardan sonra kesin olarak ilk iki yuvanın çalışmadığını tespit ederseniz ondan sonra işlemciyi garantiye veriniz. Normalde belleklerden birisinin veya anakarttaki yuvalardan biri/ikisinin bozuk olma ihtimali de irdelenir ama siz zaten yapmışsınız.

Eğer belleklerle yaptığınız tekli denemelerde de ilk iki slot çalışmaz ise işlemciyi iade edin. İkili olarak yaptığınız denemelerde de belleklerin çift kanal olarak çalışması gereken 1-3 veya 2-4 yuva yerleşimlerinde çalışmıyorsa bellekleri iade edip kit halinde yeniden alın.

Belleklerin ikisinin de çalıştığı ve sistemin 16 GB gördüğü 3-4 yuva yerleşimi durumunda da CPU-Z programını yükleyip SPD sekmesinde belleklerin takılı olduğu her iki slotun da ekran görüntüsünü buraya atınız.

Garanti edemem ama yüksek bir ihtimal. Çünkü olası diğer parçaları denemişsiniz. Göndermeden önce son kez bellekleri kontrol edebilirsiniz. Tek başına birinci belleği alıp A1-A2-B1-B2 yuvalarının her birine sırasıyla takıp sistemi açmaya çalışın. Aynısını ikinci belleğe de yapın. Sonra iki bellekle de olası kombinasyonları deneyebilirsiniz. İkisinin de çalıştığı bir anda Memtest86 çalıştırın. Biraz uzun sürebilir. Nasıl yapılacağı da muhakkak internette anlatılmıştır. Tüm bunlardan sonra kesin olarak ilk iki yuvanın çalışmadığını tespit ederseniz ondan sonra işlemciyi garantiye veriniz. Normalde belleklerden birisinin veya anakarttaki yuvalardan biri/ikisinin bozuk olma ihtimali de irdelenir ama siz zaten yapmışsınız.

Eğer belleklerle yaptığınız tekli denemelerde de ilk iki slot çalışmaz ise işlemciyi iade edin. İkili olarak yaptığınız denemelerde de belleklerin çift kanal olarak çalışması gereken 1-3 veya 2-4 yuva yerleşimlerinde çalışmıyorsa bellekleri iade edip kit halinde yeniden alın.

Belleklerin ikisinin de çalıştığı ve sistemin 16 GB gördüğü 3-4 yuva yerleşimi durumunda da CPU-Z programını yükleyip SPD sekmesinde belleklerin takılı olduğu her iki slotun da ekran görüntüsünü buraya atınız.

RAM'leri 2 ve 4. slotlara taktığımda sistem açılıyor BIOS ve Windows RAM'leri tanımlıyor ancak 8 GB kullanılabilir diyor XMP de açılmıyor 1 ve 3. slotlarda da durum aynı.
Sadece 3 ve 4. slotta RAM'leri 16 GB kullanabiliyorum ama Dual Channel olmuyor doğal olarak.

Ekran Alıntısı.PNG

222222222.PNG

RAM'ler sorunsuz diyorsanız işlemciyi iade edeceğim.

... 2 ve 4. slotlara taktığımda sistem açılıyor. BIOS ve Windows RAM'leri tanımlıyor. Ancak 8 GB kullanılabilir diyor. XMP de açılmıyor. 1 ve 3. slotlarda da durum aynı.

GoroRenderMKX.jpg

Belleklerin çift kanal çalışması için karşılıklı kollara takılması lazım. Yani A1-B1 veya A2-B2. Sizin Slot 1-2-3-4 dediğiniz sırasıyla A1-A2-B1-B2 oluyor.

Şimdi sizin anlattıklarınıza göre B1-B2 çalışıyor. A1-A2 ye tekli veya çiftli bellek takıldığında sistem açılmıyor. (Muhtemelen hiç RAM görmüyor.) Öte yandan B1-B2'den en az birisine RAM takılı olması sistemin açılması için yeterli. Siz bir A bir B taktığınızda A'dakini hiç görmüyor ama B'deki RAM çalışabildiği için sistem tek 8 GB RAM ile açılmaya geçiyor. Her ikisi de B olursa ikisini de görüp açılmaya başlıyor. Ancak dengesiz yerleşim olduğu için çift kanal olmuyor.

1- Belleklerden birisi arızalı mı? (Değil, başka koşullar altında her ikisi de çalışıyormuş)
2- Bellekleri slotlara giren uçları kirli mi? Gerekirse o sarı şeritler silgi ile temizlenebilir. (Diğer slotlarda çalıştığına göre bu da değil)
3- Çalışmayan yuvanın içine toz girmiş olabilir. (Kontrol edip temizlemekte fayda var. Ancak önceki anakartta da çalışmamıştı?)
4- Bellek yuvalarından işlemci soketine giden, anakart üzerindeki bakır yollarda çizik var mı? Varsa iletişim kopmuş demektir ve anakartı garanti kapsamı dışında bırakır. (Her iki anakart da mı hasarlı? Sanırım değil.)
5- İşlemci soket yuvasındaki bağlantıda sorun mu var? (Pinlerin anakart tarafında olduğu Intel anakartlarda pinlerin yamulması ihtimali var. Ancak AMD tarafında pinler işlemcide. Soketin hasar görmesi daha düşük ihtimal. Yine benzer şekilde her iki anakartta da aynı hasar mı olacak?)
6- İşlemci pinlerinde kopmuş, eğilmiş olan var mı? (Dediğinize göre yok)
***7- İşlemci kapağının altında bir yerlerde, belleğe giden bağlantılarda bozukluk var.***
8- İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü komple bozuk. (Öyle olsa hiç RAM görmez. Sistem açılmaz. Daha önceki mesajımda değindiğim, benim karşılaştığım durum.)

Lafı çok uzattım. Ancak aklımdan geçeni tam olarak anlatmak istedim ki kaçırdığım nokta varsa bilelim. Şimdi üstteki resme geri dönelim. Goro'nun beyni işlemciyi, gövdesi bunun takıldığı anakartı, kolları anakart üzerindeki yolları ve slotları, yumruklar da bellekleri temsil ediyor. Bu yaratığın sol tarafındaki elleri felçli. Ancak kollarında, omuzlarında, boynunda falan sorun yok. (Yani anakartımız sağlam gözüküyor.) Beynin içinde bir hasar var gibi duruyor. Çünkü sol tarafı çalışmıyor.

Umarım anlaşılmıştır. Eski anakartınız bir çift belleği çift kanal çalıştırabilecek kapasitede. Soldaki görsel onu temsil ediyor. Ben olsam işlemciyi iade/değişim yoluna giderim.

Çözüm

Eki Görüntüle 1148679

Belleklerin çift kanal çalışması için karşılıklı kollara takılması lazım. Yani A1-B1 veya a2-b2. sizin slot 1-2-3-4 dediğiniz sırasıyla A1-A2-B1-B2 oluyor.

Şimdi sizin anlattıklarınıza göre B1-B2 çalışıyor. A1-A2'ye tekli veya çiftli bellek takıldığında sistem açılmıyor. (muhtemelen hiç RAM görmüyor.) Öte yandan B1-B2'den en az birisine RAM takılı olması sistemin açılması için yeterli. Siz bir a bir b taktığınızda a'dakini hiç görmüyor ama B'deki RAM çalışabildiği için sistem tek 8 GB RAM ile açılmaya geçiyor. Her ikisi de b olursa ikisini de görüp açılmaya başlıyor. Ancak dengesiz yerleşim olduğu için çift kanal olmuyor.

1- belleklerden birisi arızalı mı? (değil, başka koşullar altında her ikisi de çalışıyormuş)
2- bellekleri slotlara giren uçları kirli mi? Gerekirse o sarı şeritler silgi ile temizlenebilir. (diğer slotlarda çalıştığına göre bu da değil)
3- çalışmayan yuvanın içine toz girmiş olabilir. (kontrol edip temizlemekte fayda var. Ancak önceki anakartta da çalışmamıştı?)
4- bellek yuvalarından işlemci soketine giden, anakart üzerindeki bakır yollarda çizik var mı? Varsa iletişim kopmuş demektir ve anakartı garanti kapsamı dışında bırakır. (her iki anakart da mı hasarlı? Sanırım değil.)
5- işlemci soket yuvasındaki bağlantıda sorun mu var? (pinlerin anakart tarafında olduğu Intel anakartlarda pinlerin yamulması ihtimali var. Ancak AMD tarafında pinler işlemcide. Soketin hasar görmesi daha düşük ihtimal. Yine benzer şekilde her iki anakartta da aynı hasar mı olacak?)
6- işlemci pinlerinde kopmuş, eğilmiş olan var mı? (dediğinize göre yok)
***7- işlemci kapağının altında bir yerlerde, belleğe giden bağlantılarda bozukluk var.***
8- işlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü komple bozuk. (öyle olsa hiç RAM görmez. Sistem açılmaz. Daha önceki mesajımda değindiğim, benim karşılaştığım durum.)

Lafı çok uzattım. Ancak aklımdan geçeni tam olarak anlatmak istedim ki kaçırdığım nokta varsa bilelim. Şimdi üstteki resme geri dönelim. Goro'nun beyni işlemciyi, gövdesi bunun takıldığı anakartı, kolları anakart üzerindeki yolları ve slotları, yumruklar da bellekleri temsil ediyor. Bu yaratığın sol tarafındaki elleri felçli. Ancak kollarında, omuzlarında, boynunda falan sorun yok. (yani anakartımız sağlam gözüküyor.) Beynin içinde bir hasar var gibi duruyor. Çünkü sol tarafı çalışmıyor.

Ne kadar teşekkür etsem az 2 haftadır bu konu hakkında yardım aramaktaydım aynı dili konuşan kişiyi bulak zor oldu.

Yardımınız için teşekkür ediyorum ve hemen işlemci için iade talebi oluşturuyorum.

Ne kadar teşekkür etsem az. 2 haftadır bu konu hakkında yardım aramaktaydım. Aynı dili konuşan kişiyi bulak zor oldu.

Yardımınız için teşekkür ediyorum ve hemen işlemci için iade talebi oluşturuyorum.
Umarım işlemci değiştirince sorun çözülür. En kuvvetli ihtimal buydu. Eğer unutmazsanız sonucu buraya yazın. Merak ettim. Ayrıca bu konuya rastlayan diğer insanlara da yardımcı olabilir.

Teorimi test etmek için iade etmeden önce başka bir AM4 Ryzen işlemci takıp deneme şansınız olsaydı çok daha iyi olurdu. Zira benim yaşadığım sorunda işlemciden hiç şüphe etmemiştim bile. Stres dolu 51 gün geçirmiştim. Niye bu kadar uzun sürmüştü? Siz veya konuya denk gelen bir başkası merak ederse diye yazayım.

Sistemimi İncehesap'tan monte edilmiş olarak almıştım. İlk geldiğinde RAM kitinin A1-B1 yuvalarına takılı olduğunu gördüm. Normalde dual kit için öncelikli olarak A2-B2 tavsiye edilir. Dikkatle bakarsanız sizin anakartınızın üzerinde, yuvaların yanında sırasıyla DIMMA1, DIMMA2, DIMMB1, DIMMB2 yazar ve A2 ile B2'nin yanında da * işareti olur. Kullanım kılavuzunda da iki adet RAM için öncelikle bunlara takmanızı söylerler. Technopat'ın montaj videolarında da burayı kullandıklarını gördüm. Ben de bu duruma şaşırdım. Acaba niye buraya taktılar diye kendi kendime sordum ve sistemi daha hiç çalıştırmadan A2-B2 yuvalarına geçirdim. Bunu yapınca önceden açılmış olsa dahi XMP (Asus anakartlarda D.O.C.P. diye geçer) devre dışı kalıyormuş. Bunu o zamanlar bilmiyordum. Bir müddet bu şekilde sorunsuz kullandım. XMP olayını fark edince onu açtım. Bilgisayarı aldığım andan itibaren geçen 14 ayda tuhaf sorunlarla karşılaştım. İlk başlarda, sistem açıkken ve genelde fazla yük altında değilken tamamen kilitleniyordu. Fare, klavye, kasadaki güç tuşu dahil hiçbir şeye tepki vermezdi. Gücü kesip açardım. Sonra anakartın BIOS güncellemelerini takip edip ara sıra güncellemeler yaptım. Benim kullandığım TUF X570-plus anakart hakkında, Reddit'te, XMP modunda hatalar çıktığına dair şikayetler okudum. Dahası, BIOS güncellemeleri yaptığımda davranışı değişiyordu. Mesela bir noktadan sonra kilitlenme sorunu ortadan kalktı ama bu seferde açılış esnasında DRAM hata LED'i yanıyor ve öyle kalıyordu. Birkaç kez zorla yeniden başlatınca açılıyordu. Daha sonra açılışta kendi kendine reset atma sorunu başladı. Bazen boot aşamasına geçince bazen de Windows kullanıcı giriş ekranına geldiğinde rastgele zamanlarda yeniden başlatıyordu. Bu durum arka arkaya 3-4 kez de olabiliyordu. Bazı BIOS güncelleme notlarında "DRAM uyumluluk iyileştirmeleri", "DRAM kararlılık iyileştirmeleri" gibi ifadeler vardı. Hatta 3405 sürümü için XMP ile sorunsuz çalıyor yorumlarını da okumuştum. Bu zamana kadar olan şeyler ve bir de benim bellekleri teste sokup hata görmemiş olmam şüpheyi anakarta yoğunlaştırdı. Ben de bu 3405 sürümünü yüklerken takıldı ve hiç açılmaz hale geldi. Sizin yaptığınız gibi tekli veya ikili olarak tüm yuvaları denedim ama olmadı. Daha öncesinde bellekleri stres testi ve memtest86 ile denemiş ve sorun görememiştim. O kızgınlıkla anakartı söktüm ve doğrudan Asus teknik servisine verdim. "BIOS yazıldı, test ok." yazıp gönderdiler. Sistem yine açılmadı. Anakartı bir daha gönderdim. "Bu bize daha önce gelmişti. Yine test ettik, sorunsuz." demişler. Anakarttan olmadığını anlayınca, yedek parçam olmadığı için güvenilir bir bilgisayarcıdan yardım aldım. Adam kendisinde olan PSU, ekran kartı ve bellekleri denedi ama yine açılmadı. Adam, sorun muhtemelen işlemciden dedi. Teste uygun işlemcisi olmayınca, sistemi birleştirip kasayı komple İncehesap'a gönderdim. Bu sefer işlemciyi servise gönderip, anakarttaki gibi zaman kaybetmek istemedim çünkü. Belki ondan da değildir, biz tespit edememiş olabiliriz diye düşündüm. Kasa İncehesap'ın eline ulaştığı günün akşamına, "işlemci bellek görmüyor." notu düşülerek sıfırı ile değiştirdiler ve ertesi gün geri gönderdiler. Sistemin geri geldiği mart ayının başından bu yana 5,5 aydır en ufak sorun dahi çıkarmadı. Bellekler A2-B2 yuvalarında takılı ve D.O.C.P. açık. Yani uzun lafın kısası, işlemci ilk günden beri sorunluymuş. Yarım yamalak çalışmış. Montajı yapan ekip -muhtemelen- test esnasında bir sorun gördü A1-B1 yuvalarına takıp belki de XMP bile açmadan gönderip meseleyi baştan savdılar. Veyahut sehven bunu yaptılar ve bu durumu fark etmediler. İşlemcinin pert olması da 13 ay sonra BIOS güncellemesine denk geldi ve bu tesadüf yüzünden sorunun esas sebebinin tespiti de zor oldu. Epey uzun ve can sıkıcı bir süreçti.

Not: İşlemci değişimi ile sorun çözülse bile, bellekler kit halinde olmadığı için çift kanal veya XMP modunda çalıştırmakta sorun yaşanabilir. Bellekleri de değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak aynı model veya en azından aynı frekans ve gecikme değerlerine sahip olanlarda bu ihtimal düşüyor. Yaşadığınız sorunun bununla alakası yok. Bellekler tek başlarına sağlam olmasına rağmen ilk iki slot çalışmıyor.

Son düzenleme:
Umarım işlemci değiştirince sorun çözülür. En kuvvetli ihtimal buydu. Eğer unutmazsanız sonucu buraya yazın. Merak ettim. Ayrıca bu konuya rastlayan diğer insanlara da yardımcı olabilir.

Teorimi test etmek için iade etmeden önce başka bir AM4 Ryzen işlemci takıp deneme şansınız olsaydı çok daha iyi olurdu. Zira benim yaşadığım sorunda işlemciden hiç şüphe etmemiştim bile. Stres dolu 51 gün geçirmiştim. Niye bu kadar uzun sürmüştü? Siz veya konuya denk gelen bir başkası merak ederse diye yazayım.

Sistemimi İncehesap'tan monte edilmiş olarak almıştım. İlk geldiğinde RAM kitinin A1-B1 yuvalarına takılı olduğunu gördüm. Normalde Dual kit için öncelikli olarak A2-B2 tavsiye edilir. Dikkatle bakarsanız sizin anakartınızın üzerinde, yuvaların yanında sırasıyla dımma1, dımma2, dımmb1, dımmb2 yazar ve A2 ile b2'nin yanında da * işareti olur. Kullanım kılavuzunda da iki adet RAM için öncelikle bunlara takmanızı söylerler. Technopat'ın montaj videolarında da burayı kullandıklarını gördüm. Ben de bu duruma şaşırdım. Acaba niye buraya taktılar diye kendi kendime sordum ve sistemi daha hiç çalıştırmadan A2-B2 yuvalarına geçirdim. Bunu yapınca önceden açılmış olsa dahi XMP (ASUS anakartlarda D.O.C.p. Diye geçer) devre dışı kalıyormuş. Bunu o zamanlar bilmiyordum. Bir müddet bu şekilde sorunsuz kullandım. XMP olayını fark edince onu açtım. Bilgisayarı aldığım andan itibaren geçen 14 ayda tuhaf sorunlarla karşılaştım. İlk başlarda, sistem açıkken ve genelde fazla yük altında değilken tamamen kilitleniyordu. Fare, klavye, kasadaki güç tuşu dahil hiçbir şeye tepki vermezdi. Gücü kesip açardım. Sonra anakartın BIOS güncellemelerini takip edip ara sıra güncellemeler yaptım. Benim kullandığım TUF X570-Plus anakart hakkında, Reddit'te, XMP modunda hatalar çıktığına dair şikayetler okudum. Dahası, BIOS güncellemeleri yaptığımda davranışı değişiyordu. Mesela bir noktadan sonra kilitlenme sorunu ortadan kalktı ama bu sefer de açılış esnasında dram hata LED'i yanıyor ve öyle kalıyordu. Birkaç kez zorla yeniden başlatınca açılıyordu. Daha sonra açılışta kendi kendine reset atma sorunu başladı. Bazen boot aşamasına geçince bazen de Windows kullanıcı giriş ekranına geldiğinde rastgele zamanlarda yeniden başlatıyordu. Bu durum arka arkaya 3-4 kez de olabiliyordu. Bazı BIOS güncelleme notlarında "dram uyumluluk iyileştirmeleri", "dram kararlılık iyileştirmeleri" gibi ifadeler vardı. Hatta 3405 sürümü için XMP ile sorunsuz çalıyor yorumlarını da okumuştum. Bu zamana kadar olan şeyler ve bir de benim bellekleri teste sokup hata görmemiş olmam şüpheyi anakarta yoğunlaştırdı. Ben de bu 3405 sürümünü yüklerken takıldı ve hiç açılmaz hale geldi. Sizin yaptığınız gibi tekli veya ikili olarak tüm yuvaları denedim ama olmadı. Daha öncesinde bellekleri stres testi ve Memtest86 ile denemiş ve sorun görememiştim. O kızgınlıkla anakartı söktüm ve doğrudan ASUS teknik servisine verdim. "BIOS yazıldı, test ok." yazıp gönderdiler. Sistem yine açılmadı. Anakartı bir daha gönderdim. "bu bize daha önce gelmişti. Yine test ettik, sorunsuz." demişler. Anakarttan olmadığını anlayınca, yedek parçam olmadığı için güvenilir bir bilgisayarcıdan yardım aldım. Adam kendisinde olan PSU, ekran kartı ve bellekleri denedi ama yine açılmadı. Adam, sorun muhtemelen işlemciden dedi. Teste uygun işlemcisi olmayınca, sistemi birleştirip kasayı komple İncehesap'a gönderdim. Bu sefer işlemciyi servise gönderip, anakarttaki gibi zaman kaybetmek istemedim çünkü. Belki ondan da değildir, biz tespit edememiş olabiliriz diye düşündüm. Kasa İncehesap'ın eline ulaştığı günün akşamına, "işlemci bellek görmüyor." notu düşülerek sıfırı ile değiştirdiler ve ertesi gün geri gönderdiler. Sistemin geri geldiği mart ayının başından bu yana 5,5 aydır en ufak sorun dahi çıkarmadı. Bellekler A2-B2 yuvalarında takılı ve D.O.C.p. Açık. Yani uzun lafın kısası, işlemci ilk günden beri sorunluymuş. Yarım yamalak çalışmış. Montajı yapan ekip -muhtemelen- test esnasında bir sorun gördü A1-B1 yuvalarına takıp belki de XMP bile açmadan gönderip meseleyi baştan savdılar. Veyahut sehven bunu yaptılar ve bu durumu fark etmediler. İşlemcinin pert olması da 13 ay sonra BIOS güncellemesine denk geldi ve bu tesadüf yüzünden sorunun esas sebebinin tespiti de zor oldu. Epey uzun ve can sıkıcı bir süreçti.

İşemcileri pinlere zarar gelmesi dışında arızalanması güç cihazlar sanardım sonucu buraya düşeceğim tekrar teşekkürler.

Son bir sorum var sizin işlemciniz de de pinler sağlamıydı?

Sizin işlemcinizde de pinler sağlam mıydı?
Evet. Büyüteç ile baktım. En küçük bir sorun yoktu. Öyle olsa serviste kullanıcı hatası derlerdi muhtemelen.
İşlemcileri, pinlere zarar gelmesi dışında arızalanması güç cihazlar sanırdım. Sonucu buraya düşeceğim. Tekrar teşekkürler.
Maalesef başka arıza senaryoları da varmış. Onu da gördük. Elektronik cihazlar şans işi derler, klişe bir sözdür. Ben de bu konuda sağlam bir şekilde sınandım. Çok canım sıkılmıştı. Çok şükür şu an mutluyum. Temennim odur ki yanılıyor olmayayım ve sizin süreciniz de daha fazla uzamadan çözülsün. Sanıyorum yaptığım analiz sizin de aklınıza da yatmıştır. Aksi takdirde her iki anakartın tam olarak aynı sorundan dolayı arızalı olması gibi tuhaf bir tesadüf söz konusu. Veyahut, ne kadar dikkatli bakmış olsanız da işlemci pinlerinde sizin gözünüzden kaçan bir sorun var demektir.

Evet. Büyüteç ile baktım. En küçük bir sorun yoktu. Öyle olsa serviste kullanıcı hatası derlerdi muhtemelen.

Maalesef başka arıza senaryoları da varmış. Onu da gördük. Elektronik cihazlar şans işi derler, klişe bir sözdür. Ben de bu konuda sağlam bir şekilde sınandım. Çok canım sıkılmıştı. Çok şükür şu an mutluyum. Temennim odur ki yanılıyor olmayayım ve sizin süreciniz de daha fazla uzamadan çözülsün. Sanıyorum yaptığım analiz sizin de aklınıza da yatmıştır. Aksi takdirde her iki anakartın tam olarak aynı sorundan dolayı arızalı olması gibi tuhaf bir tesadüf söz konusu. Veyahut, ne kadar dikkatli bakmış olsanız da işlemci pinlerinde sizin gözünüzden kaçan bir sorun var demektir.

Merhaba hocam bugün yeni işlemcim elime ulaştı. RAM'lerimi 2. ve 4. slota taktım ve çalıştırdım ve evet artık Dual Channel 16 GB olarak gözüküyordu. Size ne kadar teşekkür etsem az işlemciyi iade etmeme siz vesile oldunuz. Artık işlemciler arızalanabilir mi sorusuna cevabım belli tekrar teşekkürler. 😍

Merhaba hocam bugün yeni işlemcim elime ulaştı. RAM'lerimi 2. ve 4. slota taktım ve çalıştırdım ve evet artık Dual Channel 16 GB olarak gözüküyordu. Size ne kadar teşekkür etsem az işlemciyi iade etmeme siz vesile oldunuz. Artık işlemciler arızalanabilir mi sorusuna cevabım belli tekrar teşekkürler. 😍

Faydalı olduğuna sevindim. Güle güle kullanın.

Diğer kullanıcılara yardımcı olması açısından, konuyu çözüldü olarak işaretleyebilirsiniz. Sanırım en uygun izah şu mesajdı:

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı