... 2 ve 4. slotlara taktığımda sistem açılıyor. BIOS ve Windows RAM'leri tanımlıyor. Ancak 8 GB kullanılabilir diyor. XMP de açılmıyor. 1 ve 3. slotlarda da durum aynı.
Tek tek deneyişimde de 1 ve 2. slotlarda sistem görüntü vermiyor.
Sadece 3 ve 4. slotta RAM'leri 16 GB kullanabiliyorum ama Dual Channel olmuyor doğal olarak.
Bu üç bilgiden ortaya çıkan kısa cevap: %99 işlemci arızası.
Durumun anlaşılması için şöyle bir şey bırakayım:
Belleklerin çift kanal çalışması için karşılıklı kollara takılması lazım. Yani A1-B1 veya A2-B2. Sizin Slot 1-2-3-4 dediğiniz sırasıyla A1-A2-B1-B2 oluyor.
Şimdi sizin anlattıklarınıza göre B1-B2 çalışıyor. A1-A2 ye tekli veya çiftli bellek takıldığında sistem açılmıyor. (Muhtemelen hiç RAM görmüyor.) Öte yandan B1-B2'den en az birisine RAM takılı olması sistemin açılması için yeterli. Siz bir A bir B taktığınızda A'dakini hiç görmüyor ama B'deki RAM çalışabildiği için sistem tek 8 GB RAM ile açılmaya geçiyor. Her ikisi de B olursa ikisini de görüp açılmaya başlıyor. Ancak dengesiz yerleşim olduğu için çift kanal olmuyor.
Şimdi böyle bir durumda normalde ne düşünürüz?
1- Belleklerden birisi arızalı mı? (Değil, başka koşullar altında her ikisi de çalışıyormuş)
2- Bellekleri slotlara giren uçları kirli mi? Gerekirse o sarı şeritler silgi ile temizlenebilir. (Diğer slotlarda çalıştığına göre bu da değil)
3- Çalışmayan yuvanın içine toz girmiş olabilir. (Kontrol edip temizlemekte fayda var. Ancak önceki anakartta da çalışmamıştı?)
4- Bellek yuvalarından işlemci soketine giden, anakart üzerindeki bakır yollarda çizik var mı? Varsa iletişim kopmuş demektir ve anakartı garanti kapsamı dışında bırakır. (Her iki anakart da mı hasarlı? Sanırım değil.)
5- İşlemci soket yuvasındaki bağlantıda sorun mu var? (Pinlerin anakart tarafında olduğu Intel anakartlarda pinlerin yamulması ihtimali var. Ancak AMD tarafında pinler işlemcide. Soketin hasar görmesi daha düşük ihtimal. Yine benzer şekilde her iki anakartta da aynı hasar mı olacak?)
6- İşlemci pinlerinde kopmuş, eğilmiş olan var mı? (Dediğinize göre yok)
***7- İşlemci kapağının altında bir yerlerde, belleğe giden bağlantılarda bozukluk var.***
8- İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü komple bozuk. (Öyle olsa hiç RAM görmez. Sistem açılmaz. Daha önceki mesajımda değindiğim, benim karşılaştığım durum.)
Lafı çok uzattım. Ancak aklımdan geçeni tam olarak anlatmak istedim ki kaçırdığım nokta varsa bilelim. Şimdi üstteki resme geri dönelim. Goro'nun beyni işlemciyi, gövdesi bunun takıldığı anakartı, kolları anakart üzerindeki yolları ve slotları, yumruklar da bellekleri temsil ediyor. Bu yaratığın
sol tarafındaki elleri felçli. Ancak kollarında, omuzlarında, boynunda falan sorun yok. (Yani anakartımız sağlam gözüküyor.) Beynin içinde bir hasar var gibi duruyor. Çünkü sol tarafı çalışmıyor.
Umarım anlaşılmıştır. Eski anakartınız bir çift belleği çift kanal çalıştırabilecek kapasitede. Soldaki görsel onu temsil ediyor. Ben olsam işlemciyi iade/değişim yoluna giderim.