Çözüldü RAM'leri 1 ve 2. slota takınca sistem açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

recaii

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar sistemimi yeni topladım ama 1 aydır bu sorunla uğraşıyorum bana yardım etmeniz için detaylı şekilde anlatayım.

RAM'lerim XPG Gammix D30 ve bu RAM'den 2 taneye sahibim.

RAM'lerimi ilk anakartım Gigabyte B450M S2H de denedim ve 2 slotuna da RAM'lerimi taktığımda sistem açılıyor RAM'leri görüyor fakat 16 GB RAM kullanılabilir 8 GB oluyordu.

Gigabyte B450M S2H anakartımda RAM'leri tek tek denediğimde ise sadece 1. slotta hiçbir RAM çalışmıyordu işlemcimin pinleri anakartımın soketi RAM slotlarımın hepsi sorunsuzdu. Sorunu anakartta görüp iade ettim.

Yeni analartım MSI B450M Pro VDH Max (bu kartın 4 RAM slotu var) elime ulaştı ve sistemimi özenle toplayıp 2. ve 4. slotlara RAM'lerimi yerleştirdim. Sistemi başlattım ve yine aynı sorun 16 GB RAM kullanılabilir 8 GB.

RAM'lerimi 3. ve 4. slotlara taktığımda sorunsuz çalışmakta fakat Dual Channel olamamakta dediğim gibi her parçam sorunsuz fakat neden böyle oluyor hiç anlamıyorum.

Çözüm
Bu üç bilgiden ortaya çıkan kısa cevap: %99 işlemci arızası.

Durumun anlaşılması için şöyle bir şey bırakayım:

Belleklerin çift kanal çalışması için karşılıklı kollara takılması lazım. Yani A1-B1 veya A2-B2. Sizin Slot 1-2-3-4 dediğiniz sırasıyla A1-A2-B1-B2 oluyor.

Şimdi sizin anlattıklarınıza göre B1-B2 çalışıyor. A1-A2 ye tekli veya çiftli bellek takıldığında sistem açılmıyor. (Muhtemelen hiç RAM görmüyor.) Öte yandan B1-B2'den en az birisine RAM takılı olması sistemin açılması için yeterli. Siz bir A bir B taktığınızda A'dakini hiç görmüyor ama B'deki RAM çalışabildiği için sistem tek 8 GB RAM ile açılmaya geçiyor. Her ikisi de B olursa ikisini de görüp açılmaya başlıyor. Ancak dengesiz yerleşim olduğu için çift kanal olmuyor.

Şimdi böyle bir durumda normalde ne düşünürüz?
1- Belleklerden birisi arızalı mı? (Değil, başka koşullar altında her ikisi de çalışıyormuş)
2- Bellekleri slotlara giren uçları kirli mi? Gerekirse o sarı şeritler silgi ile temizlenebilir. (Diğer slotlarda çalıştığına göre bu da değil)
3- Çalışmayan yuvanın içine toz girmiş olabilir. (Kontrol edip temizlemekte fayda var. Ancak önceki anakartta da çalışmamıştı?)
4- Bellek yuvalarından işlemci soketine giden, anakart üzerindeki bakır yollarda çizik var mı? Varsa iletişim kopmuş demektir ve anakartı garanti kapsamı dışında bırakır. (Her iki anakart da mı hasarlı? Sanırım değil.)
5- İşlemci soket yuvasındaki bağlantıda sorun mu var? (Pinlerin anakart tarafında olduğu Intel anakartlarda pinlerin yamulması ihtimali var. Ancak AMD tarafında pinler işlemcide. Soketin hasar görmesi daha düşük ihtimal. Yine benzer şekilde her iki anakartta da aynı hasar mı olacak?)
6- İşlemci pinlerinde kopmuş, eğilmiş olan var mı? (Dediğinize göre yok)
***7- İşlemci kapağının altında bir yerlerde, belleğe giden bağlantılarda bozukluk var.***
8- İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü komple bozuk. (Öyle olsa hiç RAM görmez. Sistem açılmaz. Daha önceki mesajımda değindiğim, benim karşılaştığım durum.)

Lafı çok uzattım. Ancak aklımdan geçeni tam olarak anlatmak istedim ki kaçırdığım nokta varsa bilelim. Şimdi üstteki resme geri dönelim. Goro'nun beyni işlemciyi, gövdesi bunun takıldığı anakartı, kolları anakart üzerindeki yolları ve slotları, yumruklar da bellekleri temsil ediyor. Bu yaratığın sol tarafındaki elleri felçli. Ancak kollarında, omuzlarında, boynunda falan sorun yok. (Yani anakartımız sağlam gözüküyor.) Beynin içinde bir hasar var gibi duruyor. Çünkü sol tarafı çalışmıyor.

Umarım anlaşılmıştır. Eski anakartınız bir çift belleği çift kanal çalıştırabilecek kapasitede. Soldaki görsel onu temsil ediyor. Ben olsam işlemciyi iade/değişim yoluna giderim.

Aynı sorunlarla boğuşup çözüm ararken bu konuya denk geldim.

Öncelikle Gigabyte B660M Ds3h anakart i5-12500 işlemci ve 2x8 ram kullanıyordum.
Bugün aynı ramlerimden bir ki daha 2x8 olarak satın aldım, eve gelip ramlerimi takacağım sırada takılı olanların a2-b2 olarak takılı olduğunu a1-b1 boş olduğunu farkettim ama önemsemedim, sonrasında bir sürü deneme sonucunda ne yaptıysam a1-b1 yuvalarına ram takılı olduğu sürece Pc görüntü vermedi. (sırayla bütün ramler a2-b2 slotlarında çalışıyor) aklınıza gelebilecek çoğu şeyi denemişimdir. Şimdi sonuç olarak, sorunum anakartta mı işlemci de mi diye düşünmekteyim ne yapmalıyım?

işlemci aldığımda çözülmez sorun anakartta çıkarsa boşuna işlemci almış olacağım, ya da anakrt alsam aynı sorun olabilir. bunu anlamamın bir yöntemi var mıdır?

eve gelip ramlerimi takacağım sırada takılı olanların a2-b2 olarak takılı olduğunu a1-b1 boş olduğunu farkettim ama önemsemedim.
Zaten 4 RAM yuvası olan anakarta ikili RAM kiti takmak için ideal düzen budur. Tek RAM için A2, iki tanesi için A2-B2 öncelikli tercih edilir. Ancak bu mecburi değil. En azından benim ve diğer çoğu AMD işlemci kullanıcısı için aksi durumlarda çalışmama sorunu yaşandığını görmedim. Hatta İncehesap benim bilgisayarı toplayıp gönderdiğinde A1-B1 takılı olarak geldi. Orada bir şüphelendim bir halt olduğunu. Çünkü üreticilerin önerisi böyle değildi. Muhtemelen A2+B2 olarak toplayıp test ettiklerinde bir sorun çıktı ve geçici çözüm olarak çareyi yuva değiştirmekte buldular. İlk günden beri cihaz sürekli RAM ile alakalı sorun çıkardı ve uzun uğraşlar sonucunda CPU kaynaklı olduğunu anladık.

Sorunsuz çalıştığını bildiğin eski RAM'ler tekli veya ikili olarak sadece A1, B1 yada A1+B1 düzeninde takılı iken sistem çalışmıyorsa bence bu zaten RAM dışında bir arızaya işaret ediyor olmalı.
1- Sadece yeni RAM kiti A2+B2 takılı iken sistem düzgün çalışıyor mu?
2- Yeni RAM kitinden bir adet ve eski RAM kitinden bir adet olmak üzere A2+B2 yerleşimde sorunsuz çalışıyor mu?

Bu soruların her ikisinin de cevabı evet ise benim de aklıma anakart veya CPU ikilisinden birisinin bozuk olduğu ihtimali gelir. Tabi burada CPU arızası olarak pin hasarı da dahildir. Ancak senin kullandığın soket yapısında pinler anakart üzerindedir ve zarar görme ihtimali nispeten düşüktür. Yine de yakından bakarak gözle görülür bir hasar var mı diye bakmalısın. Anakart tarafını düşünüyorum da hem A1 hem B1 bağlantılarının ikisinin birden hasar alması da pek olağan gelmedi. Ancak işlemci arızası tarafında da aklıma yatmayan taraflar var. Alternatif parça ile denemek dışında bir ev kullanıcısının yapacağı başka bir şey yok. Garanti varsa teknik servise göndermek lazım.

Açıkçası CPU ile RAM yuvaları arasındaki bağlantı yollarının nasıl yapılandığını tam bilmiyorum. A1+A2 ve B1+B2 şeklinde birbirine eklenmiş birer yol mu var yoksa her biri ayrı ayrı CPU içindeki bellek kontrolcüsü ile bağlantı mı kuruyor bilmiyorum. Bunu düşünmemdeki sebep bu işlemcilerin çift kanal desteklemesi. Yani bir kanal A1-A2'ye diğer kanal B1-B2'ye ulaşıyor. İşlemci içinden bu kanallardan birisi bozulursa A veya B yuva ikililerinden bir çifti gidiyor(Ya A1+A2 yada B1+B2 ikilisi bozuluyor). Konuyu açanın yaşadığı arıza bununla alakalıydı. Sendeki arıza bundan farklı gözüküyor. Sende her iki kanal da açık ama sadece birer yuvaya erişiliyor. Bu yüzden de acaba işlemci değil de anakart veya pinler ile alakalı olabilir mi diye düşündüm. Şu an hangi parça olduğunu kestiremiyorum. Alternatif parçalar ile test etmek dışında bir çare yok maalesef. Etrafında bu işlemciyi destekleyen ve kesinlikle 4 RAM yuvası bulunan başka bir LGA1700 soket anakart sahibi birisini bulup rica edersen bu sorunu çözebileceğine inanıyorum. Senin işlemciyi o karta takıp(ayrıca senin RAM'leri farklı kombinasyonlarda takabilirsin) onda da aynı sorunla karşılaşırsan işlemciyi garantiye gönderirsin. Onda sorun çıkmıyorsa bu sefer anakarta odaklanıp kendi anakartını garantiye gönderirsin. Eğer test edecek sistem bulamazsan anakart ve CPU ikilisini birden servislerine gönderirsin. Servislerden birisinin olduğu gibi geri göndermesi diğerinin de işlem uygulaması(muhtemelen değişim) söz konusu olur. Garantileri yoksa kötü. Sana yukarıda anlattığım gibi test imkanı sunacak bir anakart sahibinden yardım(*) almak ve arızalıyı bulduktan sonra direkt sipariş vermek zorundasın. Eğer sistemi toplanmış vaziyette bir satıcıdan aldıysan ve halen süresi dolmadıysa en güzel senaryo bu. Komple gönderirsin onlar her testi yapar. Arızalı olana işlem yapılır.

*: Donör anakart yerine senin B660 anakarta uyan ve RAM görmeme gibi arızası olmadığını bildiğin bir işlemciyi getirip senin sistem üzerinde de test edebilirsin.

Hem test imkanı yok hem de garantileri yoksa kendi aklına yatandan birisini önce satın alıp sistemde deneyeceksin. Sorun çözülürse ne ala. Çözülmezse iade edip diğer parçayı sipariş edeceksin. İade imkanı olup olmadığını önceden araştır ki hangisini öncelikle sipariş etmen gerektiğine karar verebilesin.

Son düzenleme:
Anakartı değiştirdim ve sorunum çözüldü 4 adet slot da 4 ramim aktif çalışıyor fakat şuanda da başka bir sorun baş gösterdi. O da işlemci. i5-12500 işlemcim önceki anakartla kullandığımda en fazla 67-70 dereceye çıkıyordu. Şimdi oyunlarda 80-85 derecelere kadar çıkıyor. Format attım, termal macun sürdüm ve dengeli modda bile cpu hep en yüksek boost hızında çalışıyor işlemcide yük olmasa bile. Ne yapabilirim bilmiyorum kara kara düşünüyorum.

Önceki anakartın uyguladığı voltajla yeni kartın uyguladığı farklı olabilir. Veyahut farklı bir turbo profilinde falan çalışıyor olabilir. Intel tarafını da pek bilmiyorum açıkçası. Sen en iyisi yeni konu açıp derdini anlat. Bu konunun bağlamından çıkıyor ve kurallar gereği yasaktır.

En azından önceki sorunun çözüldüğüne sevindim. Sıcaklık olayını çözmek daha kolay.

Bende de RAM problemi var yaklaşık 2 yıldır kullandığım sistemde bir anda 2.4 slotlara taktigim RAM'lerden birini donanıma ayiriyor 1.2. Slotlara taktigimda ise donanıma ayirmiyor ama performans vermiyor PC tek RAM olarak 3.4. slota takınca ise kasa açılmıyor yardım edebilecek var mı servise gönderdim zaten onlar 1.2. Slota almışlar ama anakart performansı için 2.4 slotlara tak diyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…