Çözüldü Raspberry Pi 3 b+ adaptör ile çalışır mı?

• Konuyu başlatan LiXR
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 107
  • Görüntüleme 2.560
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Raspberry Pi 5V ile calısıyor direkt takarsan yakarsın, voltaj regulatoru ile volt u düşürerek kullanabilirsin ancak.
Hayır bende 4B ve 5 var ikisinde de USB boot var çalıstırır
Biraz kafam karıştı şimdi usb'yi taktığım gibi cd kartı hiçbir şekilde kullanmadan açılacak ve adaptör raspberry pi 5'i çalıştırabilecek değil mi? Evet yada hayır olarak cevap verirseniz sevinirim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-05-02 saat 16.29.24_a4745b0c.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-02 saat 16.29.24_a4745b0c.jpg
    325,2 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Görsel 2025-05-02 saat 16.29.24_9a9ae31d.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-05-02 saat 16.29.24_9a9ae31d.jpg
    260,6 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Konuda dikkatimi çekti, bayağı bir soru dönmüş. @Enisertdev hocam güzel yardımcı olmuş ama bazı yerlerin tam açık olmadığını düşünüyorum. Ayrıca kartı aldıysanız da başka araştıranların işine yarayacak bilgi olur buradaki bahsettiklerim.

Öncelikle karttan bahsedeyim. Raspberry Pi kartların iki serisi var. Birincisi 4, 5 gibi giden ana seri. Diğeri de Zero serisi. Ana seri, Zero'ya göre daha çok güç harcar ama daha hızlıdır. Eğer monitöre bağlayıp bilgisayar gibi kullanma amacınız varsa ana seriyi tercih edin. Zero serisinde uygulama çalıştırmayı geçtim, grafiksel işlem yapmak bile sıkıntılı.

Eğer dediğim gibi, bilgisayar şekilde kullanmak istiyorsanız Pi 4 ve üstünü, en az 4GB olan modelleri alın. Yoksa masaüstü bilgisayar gibi bir kullanımı çok beklemeyin.

Gelelim Windows gibi .exe dosyalarını açmaya. Raspberry Pi'nin içerisine normalde Linux tabanlı sistemler kurabilirsiniz. Linux tabanlı bir sistemde de uzun uğraş sonucunda uyumluluk katmanı ile çalıştırabilirsiniz. Zaten @Enisertdev hocam da bunu söylemiş. Fakat bunun dışında doğrudan Windows da kurabilirsiniz. Windows'un ARM mimarisi için desteği var. WoR aracı ile kurulum yapabilirsiniz. Ama Linux'taki kadar performans beklemeyin. En azından tarayıcıda gezinme ve temel kullanımda iş görür.

USB'den çalıştırma konusunda ise, Pi 4 ve Pi 5 kartları için gömülü bir şekilde USB'den çalıştırma desteği var. Eğer aldığınız kart Pi 4'ün ilk üretim partilerindense güncelleme yapmanız gerekir. Pi 5'te doğrudan bu özellik yüklü gelir. Pi 3 alırım diyorsanız da, Pi 3'te SD karta USB'den çalıştırmak için bir sistem yazdırıp işletim sistemini USB'ye, önyükleyici dediğimiz şeyi SD karta yazmanız lazım.

Sistemi kurma konusunda da yine eğer kartınız güncelse, ekstradan bilgisayar vb. ihtiyacınız olmaz. Raspberry Pi'ye depolamasını ve Ethernet kablosunu bağladığınızda başka bir sistem bulamazsa kendisi indirme yapıp kurmayı dener. Raspberry Pi Imager ile uğraşmanız gerekmez.

Ekran konusuna da değineyim. Raspberry Pi'nin üzerinde bulunan GPIO pinlerine takılan ekranlar var, HDMI ile takılan mini ekranlar var ve bir de flexible kablo ile takılanlar var. GPIO ile takılanlar için kartı kurduktan sonra bazı işlemler yapmanız lazım, direkt çalışmaz. Flexible kablo ile takılanlarda bi iki ayar gerekir. HDMI ile takılan doğrudan çalışır. Eğer ekranda dokunmatik varsa her türlü uğraşmanız gerekir.

Güç kaynağı olarak bildiğiniz telefon şarj aleti de iş görür, Raspberry Pi'nin kendi ürettiği modelleri de alabilirsiniz. Eğer Pi 3 veya Zero serisi alırsanız eski tip Micro-USB şarj aleti kullanmanız lazım. Pi 4 ve Pi 5 için son birkaç yılda çıkan herhangi bir Android telefonun şarj aleti iş görür. Type-C diye geçer kablosu. Yalnız çalışması dışında yüksek performans almak için şarj aletinin Pi 4 için 15W üzeri, Pi 5 için 25W üzeri olması gerekiyor. Şarj aletinin Watt değeri üzerinde yazar. Yazmıyorsa Amper değerini 5 ile çarpın. Mesela benim telefonumun şarj aleti 2A diyor. Yani 10W değeri var. Yetersiz kalır. Cihazı açar ama kasmasına sebep olur.

Raspberry Pi Imager ile SD kart veya USB'ye kurulum yaptığınızda 500 MB gibi düşük bir boyuta düşmesinin sebebi Raspberry Pi'nin kullandığı veri saklama sistemini bilgisayarınızın okuyamıyor olması. Aslında SD kartı iki parçaya bölüyor. Birine 500MB'lık alan veriyor, diğerine kalanı veriyor. Yani kartın depolaması azalmıyor, sadece siz göremiyorsunuz. Teknik detayını istiyorsanız dosya sistemlerini ve Ext4 FS biçimini araştırın.

Zero 2 modelini aldıysanız iki adet USB girişi olur. Biri güç vermek için, diğeri ise USB aygıtlarını (klavye, mouse vb.) bağlamak içindir. Telefoncudan OTG kablo almanız yeterli olur.

Bazı yerlerde fazla teknik detaya girdim, spesifik bir kısımı açıklamamı isterseniz söyleyin.

Bu mesajı da şimdi farkettim, ona da cevap vereyim. Samm Market resmi distribütördür, güvenlidir. Ben son aldığım kartların hepsini oradan sipariş verdim.

Konuda dikkatimi çekti, bayağı bir soru dönmüş. @Enisertdev hocam güzel yardımcı olmuş ama bazı yerlerin tam açık olmadığını düşünüyorum. Ayrıca kartı aldıysanız da başka araştıranların işine yarayacak bilgi olur buradaki bahsettiklerim.

Öncelikle karttan bahsedeyim. Raspberry Pi kartların iki serisi var. Birincisi 4, 5 gibi giden ana seri. Diğeri de Zero serisi. Ana seri, Zero'ya göre daha çok güç harcar ama daha hızlıdır. Eğer monitöre bağlayıp bilgisayar gibi kullanma amacınız varsa ana seriyi tercih edin. Zero serisinde uygulama çalıştırmayı geçtim, grafiksel işlem yapmak bile sıkıntılı.

Eğer dediğim gibi, bilgisayar şekilde kullanmak istiyorsanız Pi 4 ve üstünü, en az 4 GB olan modelleri alın. Yoksa masaüstü bilgisayar gibi bir kullanımı çok beklemeyin.

Gelelim Windows gibi .exe dosyalarını açmaya. Raspberry Pi'nin içerisine normalde Linux tabanlı sistemler kurabilirsiniz. Linux tabanlı bir sistemde de uzun uğraş sonucunda uyumluluk katmanı ile çalıştırabilirsiniz. Zaten @Enisertdev hocam da bunu söylemiş. Fakat bunun dışında doğrudan Windows da kurabilirsiniz. Windows'un ARM mimarisi için desteği var. Wor aracı ile kurulum yapabilirsiniz. Ama Linux'taki kadar performans beklemeyin. En azından tarayıcıda gezinme ve temel kullanımda iş görür.

USB'den çalıştırma konusunda ise, Pi 4 ve Pi 5 kartları için gömülü bir şekilde USB'den çalıştırma desteği var. Eğer aldığınız kart Pi 4'ün ilk üretim partilerindense güncelleme yapmanız gerekir. Pi 5'te doğrudan bu özellik yüklü gelir. Pi 3 alırım diyorsanız da, Pi 3'te SD karta USB'den çalıştırmak için bir sistem yazdırıp işletim sistemini USB'ye, önyükleyici dediğimiz şeyi SD karta yazmanız lazım.

Sistemi kurma konusunda da yine eğer kartınız güncelse, ekstradan bilgisayar vb. ihtiyacınız olmaz. Raspberry Pi'ye depolamasını ve Ethernet kablosunu bağladığınızda başka bir sistem bulamazsa kendisi indirme yapıp kurmayı dener. Raspberry Pi ımager ile uğraşmanız gerekmez.

Ekran konusuna da değineyim. Raspberry Pi'nin üzerinde bulunan gpıo pinlerine takılan ekranlar var, HDMI ile takılan mini ekranlar var ve bir de flexible kablo ile takılanlar var. Gpıo ile takılanlar için kartı kurduktan sonra bazı işlemler yapmanız lazım, direkt çalışmaz. Flexible kablo ile takılanlarda bir iki ayar gerekir. HDMI ile takılan doğrudan çalışır. Eğer ekranda dokunmatik varsa her türlü uğraşmanız gerekir.

Güç kaynağı olarak bildiğiniz telefon şarj aleti de iş görür, Raspberry Pi'nin kendi ürettiği modelleri de alabilirsiniz. Eğer Pi 3 veya Zero serisi alırsanız eski tip Micro-USB şarj aleti kullanmanız lazım. Pi 4 ve Pi 5 için son birkaç yılda çıkan herhangi bir Android telefonun şarj aleti iş görür. Type-C diye geçer kablosu. Yalnız çalışması dışında yüksek performans almak için şarj aletinin Pi 4 için 15W üzeri, Pi 5 için 25W üzeri olması gerekiyor. Şarj aletinin watt değeri üzerinde yazar. Yazmıyorsa amper değerini 5 ile çarpın. Mesela benim telefonumun şarj aleti 2A diyor. Yani 10W değeri var. Yetersiz kalır. Cihazı açar ama kasmasına sebep olur.

Raspberry Pi ımager ile SD kart veya USB'ye kurulum yaptığınızda 500 MB gibi düşük bir boyuta düşmesinin sebebi Raspberry Pi'nin kullandığı veri saklama sistemini bilgisayarınızın okuyamıyor olması. Aslında SD kartı iki parçaya bölüyor. Birine 500 MB'lık alan veriyor, diğerine kalanı veriyor. Yani kartın depolaması azalmıyor, sadece siz göremiyorsunuz. Teknik detayını istiyorsanız dosya sistemlerini ve ext4 FS biçimini araştırın.

Zero 2 modelini aldıysanız iki adet USB girişi olur. Biri güç vermek için, diğeri ise USB aygıtlarını (klavye, mouse vb.) Bağlamak içindir. Telefoncudan OTG kablo almanız yeterli olur.

Bazı yerlerde fazla teknik detaya girdim, spesifik bir kısımı açıklamamı isterseniz söyleyin.

Bu mesajı da şimdi fark ettim, ona da cevap vereyim. Samm market resmi distribütördür, güvenlidir. Ben son aldığım kartların hepsini oradan sipariş verdim.

Evet biraz konu döndü ama ayrı ayrı konu açsaydım şu an en az 25 tane konu açmış olacaktım bilgiler için sağ olun ben kendi monitörüm üzerinden HDMI şeklinde bağlamak istiyorum ama sanırsam Raspberry Pi 5'te HDMI girişi yok yani var ama mikro HDMI öyle mi? Ek olarak Raspberry Pi 5 almayı düşünüyorum ama 2 GB çünkü param kısıtlı bunu bile 400 TL eksik ile alacağım.

Evet biraz konu döndü ama ayrı ayrı konu açsaydım şu an en az 25 tane konu açmış olacaktım bilgiler için sağ olun ben kendi monitörüm üzerinden HDMI şeklinde bağlamak istiyorum ama sanırsam Raspberry Pi 5'te HDMI girişi yok yani var ama mikro HDMI öyle mi? Ek olarak Raspberry Pi 5 almayı düşünüyorum ama 2 GB çünkü param kısıtlı bunu bile 400 TL eksik ile alacağım.
Micro HDMI da, Mini HDMI da, normal HDMI da hepsi aynı. Sadece boyutları farklı. Bir ucu Micro diğer ucu normal bir kablo alabilirsiniz. Ben bu ekteki adaptörü tercih ettim, kablo ile uğraşmak istemediğim için. Sol tarafı kabloya takıyorum, sağ tarafını Pi'ye takıyorum.

20250502_170019.jpg

Ek olarak Raspberry Pi 5 almayı düşünüyorum ama 2 GB çünkü param kısıtlı bunu bile 400 TL eksik ile alacağım.
İşlemci gücü aynı olur ama aynı anda fazla uygulama açık bırakamazsınız. Aktif kullandığım 4GB kart var, duruma göre RAM kullanımı yükselebiliyor. Ama bütçe daha önemli bu durumda. Eğer hızlı bir USB kullanıyorsanız swap denen olayı yapabilirsiniz ama bu daha sonraki adım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı