Ray Tracing hakkında ne düşünüyorsunuz?

Oyunlarda en zorlayan kısımlardan birisi ışık ayarı. Anlık olarak gölgeleri hesaplama, ışığın vurduğu yerin hesaplanması... Bunlar oyun geliştiricilerini zorlayan bir durum. Ray tracing geliştiricilere bu açıdan çok büyük kolaylık sağlıyor.

Ancak son kullanıcı tarafında ben pek fark göremiyorum. 2-3 kat fps farkına değecek bir şey yok bence.

RTX 4090, 5080 veya 5090'ınız yoksa gereksiz bir özellik. FPS düşürdüğünün çeyreği kadar bile grafik kalitesini yükseltmiyor. Hele bazı oyunlar var RT açık mı kapalı mı anlayamıyorsunuz.

Şahsen RX 7700 XT, RTX 3080 Ti ve RTX 3060 Ti kullandım, hiçbirinde RT açmaya gerek duymadım. Zaten üst seviye kartlar değiller, bir de RT açınca FPS değerleri dibi boyluyor. Ultra + DLAA gayet yeterli geliyor bana.

Genel açık arazilerde şu tarz sahneler nadir oluyor:
OFF / RT / PT
1761668744800.png

Ama genellikle karanlık noktaları ve gölgelendirme konusunda cidden çok sağlam Cyberpunk'ta. Veya güneşin içeriği vurduğu sahnelerde:
Bana ait:
Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.10.28 - 19.48.17.55.png
Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.10.28 - 19.48.08.09.png

Şu arabanın içindeyken cidden RT kapalı kötü durmakta:
1761669142056.png

Ayrıca camlarında arkayı filan yansıtması cidden daha gerçekçi görüntü sunuyor. Evin camından bakınca mobilyaların yansımasını görmek hoş doğrusu.
Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.10.28 - 19.55.34.10.png
Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.10.28 - 19.58.05.81.png
Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.10.28 - 19.58.52.69.png

Normalde çok RT meraklısı değilim ama sırf RT denemek istediğim için RTX 3060Ti tercih ettim.
DLSS ile 60-70FPS genede oynuyorum. Dying Light 2 gibi oyunlarda pek bir fark yaratmıyor, o konuda yalan söylemem ama Cyberpunk komple RT üzerinde kurulu grafiği var.

Son düzenleme:
Genel açık arazilerde şu tarz sahneler nadir oluyor:
OFF / RT / PT
Eki Görüntüle 2594923
Ama genellikle karanlık noktaları ve gölgelendirme konusunda cidden çok sağlam Cyberpunk'ta. Veya güneşin içeriği vurduğu sahnelerde:
Bana ait:

Şu arabanın içindeyken cidden RT kapalı kötü durmakta:
Eki Görüntüle 2594931

Ayrıca camlarında arkayı filan yansıtması cidden daha gerçekçi görüntü sunuyor. Evin camından bakınca mobilyaların yansımasını görmek hoş doğrusu.

Normalde çok RT meraklısı değilim ama sırf RT denemek istediğim için RTX 3060 Ti tercih ettim.
DLSS ile 60-70FPS gene de oynuyorum. Dying Light 2 gibi oyunlarda pek bir fark yaratmıyor, o konuda yalan söylemem ama Cyberpunk komple RT üzerinde kurulu grafiği var.

Çoğu oyunda aradaki 3 fark bile bulunmuyor

Çoğu oyunda aradaki 3 fark bile bulunmuyor
Ne yazıkki öyle ama Cyberpunk şahsen mümkünse RT ile oynanmalı. Şahsen birde DLSS ve NVIDIA App için para ödemiş oldum. NVIDIA App, AMD Adrenalin yanında gözümde çöp ama DLSS ve DLAA çok iyi iş yapıyor. Native'den güzel duruyorlar bazen.

Böyle bir şey yaşamadım.

Her oyunda olmuyor hocam denk gelmesi zor bir şey sebebi oynarken kapa aç yapman lazım sürekli yapay zeka tahmini de gerçekçi genel olarak. Örnek olarak mermi izleri aslında yok ama varmış gibi gözüküyor MFG abartı değerlere çıkınca. Şahsi görüşüm 2X dışı gereksiz bir özelliktir. RT path için 4X falan açmak yerine ufak tefek ayarlarda kullanın fg açmayın derim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı