Dusk06
Decipat
Daha fazla
Oynanışının ağır olma sebebi mekaniklerinin ve fiziklerin gerçekçi olması. Yürümek, zıplamak gibi. Çok fazla animasyon ve detay var. He şimdi genel olarak oyunlarda oynanışı gerçekçi hissettirmek için yapılan fizikler evet oyunun ağır, hantal olmasına sebebiyet veriyor. Yani bence bu böyle çünkü bende ilk oynadığım da ağır ve hantal hissettirmişti. Alışınca yine hantal gelebilir ama alışama sürecine göre daha çok zevk veriyor en azından ben aldım. Tabii bazı durumlarda karakteri kontrol etmek çok dikkat istiyor çünkü oynanışa tam olarak oturtmak zor.Teknik seviye derken? Oyunun grafikleri hariç teknik açıdan ortalama üstü yaptığı bir şey yok. Oynanış aşırı ağır, karakteri kontrol etmek iyi hissettirmiyor. Herkes zaten oyunu açık dünyada sizden bağımsız gerçekleşen olaylar olduğu için övüyor, bu durum 2013 yapımı GTA V’te bile var. Ortalama ve ortalama üstü arası bir oyundan fazlası değil bana göre.
Teknik olarak diğer güzel şeyde silah kullanımı. Veya ok kullanımı, dövüşmek falan da olabilir. Vuruş hissi ve karakter tepkileri. Evet yine ilk başlarda alışması zaman alan ve kontrolü zor olan bir şey gibi olsa da zamanla alışman gerekiyor. Aslında RDR2 oynadıkça insanın içine oturan bir oyun. Adam vurmak oyunda ki en zevkli şey olabilir.
Bu tarz fizikleri ve doğal animasyonları açık dünya bir oyunda yapmakta gayet başarılı bir iştir. Oynanış tarafında kitle ikiye ayrılıyor.
RDR2'nin amaçladığı şey belli. Rockstar'ın oyun dizaynı zaten yıllar öncesinde kalmış. Rockstar'ın benim bile en sevmediğim huyu oyunlarında zorla kısaca çizgisel işler yapması. Yani illa kendi oynattıracak oyunu ve evet GTA 5 bu konuda çok daha iyi. RDR2'de bir çok noktasında bayıcı bir çizgisellik olduğunu bende düşünüyorum. RDR2'nin de temeli yıllar önce atıldı. Bu eleştiriler RDR2 çıktığı zamanda vardı. Ama GTA 5 döneminde bu tarz yeni nesil dediğimiz eleştiriler yok denecek kadar azdı. Biraz da günümüz eleştirisi. GTA 5 dediğin oyun 12 senelik olacak neredeyse.
İnsanların bu oyunla ilgili övdüğü şey aslında oyunun zor yapılması gibi düşünebilirsin. İlla gerçekçi diye oyun çok iyi olacak diye bir şey yok. Ama istediğimiz şeyi yapabildiğimiz bir açık dünya oyununda fiziklerin ve görselliğin gerçekçi olması oyuncuyu ilk başta oynanış dışında bu oyunu iyi bulması için yetiyor. Oyunu ağırlığından ötürü sevmeyen insanlar dahi bu oyunun teknik seviyesinin çok iyi olduğunu söylüyor zaten. Bazı oyuncular gerçekçi dediğimiz oyunları seviyor. RDR2 öyle ama genel olarak ta bayma potansiyeline sahip bir oyun. Bu durumda da oyun eleştiriliyor. Baymayan ve bu gerçekçiliği seven oyuncular içinde diğer oyunların oynanışı ham (arcade) geliyor. Bu durumda da kitle bu oyunu objektif değerlendirirken "Dünyanın en iyi oyunu" diye yorumluyor. Oynanışı baymış kitleye de overrated bir oyun demek düşüyor.