İnceleme Ready or Not – Eksikler ve Eleştiriler

Ünal Özbay

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel® Raptor Lake Core™ i7-13700H 14C/20T; 24MB L3; E-CORE Max 3.70GHZ P-CORE Max 5.00 GHZ; 45W
NVIDIA® GeForce® RTX4060 Max-Performance 8GB GDDR6 128-Bit DX12
17,3" FHD 1920x1080 144Hz IPS Mat LED Ekran
32GB (2x16GB) DDR5 4800MHz
3TB M.2 SSD PCIe 4.0 x4
Ready or Not – eksikler ve eleştiriler (güncel)

Öncelikle bu yazıyı geliştiricilere mail olarak da gönderdim; ancak tatmin edici bir geri dönüş alamadım. Oyunu tek başıma ama fazlasıyla ciddiye alarak oynuyorum. Tahminim, geliştiriciler oyunu gerçek swat ekiplerinden danışmanlık alarak geliştirdi; fakat maalesef gereken ilgiyi göstermiyorlar. Sık sık güncelleme gelmesi gerekirken, güncellemeler çok geç ve yetersiz şekilde geliyor.

Oyunu o kadar ciddiye alıyorum ki performans sorunu yaşamamak için 60 bin TL yatırım yaparak RTX 4060'lı bir laptop aldım. Buna rağmen oyun, eski i5 işlemcili GTX 1050'li laptopum ile aynı performansı veriyor. Ortalama 30 FPS alıyorum; oyundan çıkıp yeniden girince biraz düzeliyor ama sonra yine FPS dropları yaşıyorum, genel olarak düşük FPS sorunu devam ediyor.

Bu incelemeyi yeni eksikler oldukça güncellemeye devam edeceğim. Eğer geliştiriciler bu yazıyı okursa, öncelikle silah seslerinin yönünü doğru algılayabilmemiz için gerekli düzenlemeleri derhal yapmaları gerekiyor. Ses kasmak bu oyunda en kritik unsur olmalı.

Eleştiriler ve eksikler.

• Ses kasma (en kritik sorun): Ateş edenin yönü anlaşılmıyor. Uzaktan ateş edilse bile ses, dibinizdeymiş gibi geliyor. Kulaklıkla bile düşmanın nereden ateş ettiğini anlamıyorsunuz. Bu yüzden defalarca oyun kaybediliyor. Ayrıca düşman NPC bir anda arkanıza gelmiş ve sarjörünü size boşaltmış oluyor bunun sebebi de ayak sesleri yok ama NPC'ler sizi ayak seslerinizden çok rahat duyup savunmaya geçiyor. Siz bundan mahrumsunuz.
  • NPC swat davranışları: İntikal sırasında NPC ekip üyeleri bir düşman gördüğünde teslim ol çağrısı yapıyor ama peşinizden gelmeye devam ediyor. Siz çağrıyı duyunca geri dönmek zorunda kalıyorsunuz; bu sırada düşman teslim süresi dolunca saldırıp sizi öldürüyor. NPC'ler gördükleri hedefe kitlenmeli ve konum belirtmeli.
  • Ara ve emniyete al komutu: Bu komut sık sık hatalı çalışıyor. Ekip yerdeki silahları ve sivilleri bulamıyor, sivilin yanından geçiyor. Defalarca alt+F4 çekip oyunu yeniden başlatmak zorunda kaldım.
  • Aç ve temizle komutu: NPC swat ekip arkadaşınıza kapıyı gösterip aç ve temizle komutu verdiğinizde ekip kapıya doğru gittiğinde eğer siz onun yoluna denk gelirseniz NPC orada kalıyor ve size yolumdan çekilin diyor. NPC swat arkanızda takıldığı için sizde bekliyorsunuz zaman kaybı yaşıyorsunuz. Bu gereksiz bir durum; asıl bizim onlara takıldığımız kapı ağızlarında yolumdan çekil komutu vermemiz lazım. Ben NPC Swat'ın önüne denk geldiysem sağı solu boş geçsin yerini alsın.
-Oyunda NPC Swat'ların komut yerine getirme algoritması oda oda, salon salon şeklinde çalışıyor. Birleşik ve aralarında kapı bulunan iki odadan birine “odayı ara” komutu verdiğinizde, ekip o odadaki düşman NPC'leri tutukluyor; ancak diğer odanın kapı dibinde duran düşmanı gördüklerinde tamamen kayıtsız kalıyorlar. Bu durumda düşman NPC'nin teslim olma süresi dolduğunda kalkıp swat NPC'yi veya oyuncuyu vurup öldürebiliyor. Siz ekstra bir komut vermedikçe swat NPC kesinlikle diğer odaya müdahale etmiyor.
  • Karakter özellikleri: NPC swat üyelerinin karakter özellikleri var; ancak oyuncunun yönettiği karakterin hiçbir özelliği yok. Dayanıklılık, isabet arttırma, korku salma gibi özellikler eklenmeli.
  • Yakın savunma: Düşman dibinize girdiğinde yakın mesafe savunma işlevsiz kalıyor. Silahı yukarı kaldırıyor NPC'ler de dayak yiyip ya da bıçaklanıp ölüyorsun. Burada can alıcı durumsa düşman NPC sizin dibinize girdiğinde silah kullanmanız ve yakın savunma yeteneğiniz devre dışı kaldığında düşman NPC'de böyle bir durum yok sizi vurup öldürüyor.
  • Komutan modu: Öldüğünüzde bölüm yeniden başlat seçeneği yok, karakola dönmek zorunda kalıyorsunuz → ciddi zaman kaybı. Quick game yani hızlı oyun modunda bu var, komutan modunda yok, ne gerek var bize zaman kaybı yaşatıyorsun. Zaten yüklemelerin sorunlu uzun sürüyor.
  • Yeni bir haritaya girerken yükleme ekranını geçtikten sonra ekibin araç, bot, ve helikopterde gösterilen lobi ekranı var bu tekli modda neden var?
  • Tuş çakışması: Teslim çağrısı ile kapı açma animasyonu aynı tuşa (F) atanmış. Bu bazen ölümcül hatalara yol açıyor. Oyuncu kendi tuş atamasından değiştirebilir ama opsiyonel olarak hatalı atanmış.
  • Düşman isabeti: NPC düşmanlar aşırı hızlı nişan alıyor ve %100 isabetle ateş ediyor. AK-47 ile seri modda bu kadar tepmesiz ve hatasız atış gerçekçi değil.
  • Kapı eşikleri: Oyunda tek girişli odalara tüm ekip liderin peşinden içeri giriyor. Bu durum kapı eşiklerinde ciddi sıkışmalara yol açıyor ve akış bozuluyor. Aslında bu sorun, her odaya 5 kişinin birden girmesinden kaynaklanıyor. Daha mantıklı olan, bir grubun liderle birlikte içeri girip temizlik yapması, diğer grubun ise kapı kenarında güvenlik sağlamasıdır. Böylece hem kapı eşiklerinde sıkışma önlenir hem de odalara giriş daha taktiksel ve gerçekçi olur. Bu düzenleme özellikle tek girişli odalarda uygulanmalı.
  • Kapı açma hatası: NPC kapıyı arkası dönükken açıyor. Komik ve yanıltıcı bir hata.
  • Delil toplama: Delil torbalarken hareket edemiyorsunuz. Ayrıca oyuncu, NPC'lere göre çok daha yavaş delil topluyor.
- Tutuklama animasyonu: Tutuklama sırasında saldırıya uğradığınızda animasyonu iptal edemiyorsunuz. Kelepçe takma aşamasında geri çekilemediğiniz için ölüyor olmanız büyük bir sorun.
  • Fırlatıcı yeniden doldurma: Yeniden doldurma animasyonu aşırı yavaş. Gerçek swat personeli bu kadar yavaş olamaz.
  • Yükleme süreleri: Intel i7 13. nesil, 32 GB RAM ve RTX 4060 105W donanımda bile 20–25 saniyelik takılmalar oluyor.
  • Skor tablosu: Bölüm sonunda skor tablosu atlanamıyor, gereksiz zaman kaybı yaratıyor.
  • NPC konuşmaları: Mantıksız ve alakasız diyaloglar var. Size bir şarjör boşaltan düşman, tutuklandığında “ben ne yaptım, sizi dava edeceğim” diyebiliyor ve tam bir geveze hiç susmuyorlar... Aslında tutuklanan sivil ve düşmanların ağzını bantlama animasyonu çok güzel olurdu.
  • Yapay zekâ algısı: Düşman sizi olmadık yerlerden görüyor ve orantısız derecede isabetli ateş ediyor. Arada gerçekten çok fazla mesafe var ve demir parmaklıklar ve paletler arasından o mesafeden tam otomatik modda kusursun isabetli atış yapabiliyorlar. Bu adamı çıldırtıyor doğrusu.
  • Rehine davranışları: Masum siviller gerçekçi tepki vermiyor. Polis gördüklerinde yardım istemek yerine komutlara karşı geliyorlar. Gerçekçi bir rehine davranışı kesinlikle yok.

---

Sonuç.

Geliştiriciler bu oyuna gerçekten sahip çıkmalı ve yukarıda sıraladığım eksikleri dikkate alarak düzenlemeler yapmalı. En az bir oyun test ekibi kadar olumsuzluk sıraladım. Bu sorunlar çözülmedikçe oyun, potansiyelini boşa harcamaya devam edecek.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı