İnceleme Realtek ALC 1220

Merhabalar, öncelikle ALC 1220 hariç piyasada bulunan diğer yongaları incelediğim konuya bakmanızı öneririm;
Tabii ki uzun süreli bir kullanım yapmadım en fazla 20 dakikalık bir test ile bir kaç karara vardım durumun kesinleşmesi için tekrar deneyip bu konuya güncelleme yapacağım.

ALC 889, 892, 887, 1150'yi inceledim ve aralarında en iyisinin bu olduğunu söyleyebilirim. Nedeni ise çok basit Asus Xonar D1'e geçiş yaptığım 889'a göre daha iyi ses aldığımı hatırlıyorum üstelik bunu Xiaomi Hybrid Pro HD ile fark ettim. Şimdi ise HD 8 DJ ile test yaptığımda ve Creative SB Z SE kullandığım halde kendisi ilk etapta ses kartına gerek yok mu acaba sorusunu uyandırdı. Tabii ki bu sadece ses kalitesi için söyleyebileceğim bir şey. Progressive veya test müziği sınıfına girecek müzikler dinlemiyorsanız ve kullandığınız kulaklık da o kadar da iyi değilse ortalamaysa ses kartı almanıza gerek yok diyebilirim.

Ses çıkış gücü olarak tatmin ettiğini söylemem gerek. Gain ayarı mevcut Level 1-2-3 şeklinde. Seviye 3'te %20-30 arası kullanım gayet yeterli geliyor. Creative'de bu değer 10-20 arasıdır. 95 Ohm kulaklığı rahatlıkla besleyebiliyor. 250 Ohm'a kadar da son ses açarsanız yeterli bir seviyede süreceğini düşünüyorum.

Ses sahnesi konusunda o kadar da başarılı değil. Tabii burada Creative'den bahsediyoruz oldukça iddialı ses işlemcileri üretiyor Realtek ile kıyaslamak doğru değil fakat referans olsun diye bununla kıyaslıyorum. Ancak şu da bir gerçek: daha dar bir spektrumdan verdiğini söylesem yalan olmaz. Müziğin masteringi kötüymüş gibi veyahut 50mm sürücülü bir kulaklık değil de 35-40 mm arası bir kulaklıkla dinliyormuşum izlenimi bırakıyor. Halbuki referans kulaklığı kullanıyorum ve dinlediğim müzikler de 800-3000 bitrate arası ve kayıt kalitesi olarak da TIDAL ve Deezer'dan daha iyi olduğunu çeşitli testlerde fark ettiğimi söylemem gerek.

İki ürün arasında kaldıysanız ve birinde ALC1220 codec varsa onu almanızda fayda var arada 200-300 lira fark olsa bile. Çünkü bundan daha iyi ses alabilmeniz için cebinizden sıfır parçalarda 1000-1500 lira ikinci elde ise 500-1000 lira arası para çıkmış olacaktır ve genel olarak anakartın diğer bileşenlerinin de daha kaliteli olması da yanınıza kar kalacaktır. Biraz abartıyor gibi durabilir fakat referans kulaklığında ilk etapta fark görememem bu yorumu yapmamda bir sakınca göstermiyor. Oyun için mükemmel bir deneyim sunmaz ancak yine diğer yongalara kıyasla daha iyi ses almanız size yarar sağlayacaktır. Ağırlıklı olarak müzik sonrasında oyun için yeterli olduğunu söyleyebilirim.

Kullanılan anakart: Gigabyte B550 Aorus AC | ALC1220-VB versiyon.
 
ALC 892 aşırı düşük bir ses yongası hem alacağınız kulaklığı iyi besleyemez hem de o kadar da iyi bir ses kalitesi yok. ALC 1220'ye gelince dinlediğiniz müziğe göre değişir diyebilirim. Ses kalitesi olarak ben fark göremedim açıkçası. Tabi ki uzun soluklu bir kullanım yapmadığım için ses kalitesindeki farkı da anlayamamam çok normal. Fakat odyofiller ve genel olarak müziği kaliteli dinlemek ve hissetmek istiyorum diyenler için yeterli değildir. İstediğiniz tür müziği de dinleseniz ALC 1220 müzik için iyi gelmeyecektir. Fakat dinlediğiniz müzikler spesifik olarak iyi masterlanmamışsa ve çok da sahnesi geniş değilse ve buna da pek gerek yoksa ALC 1220 fazlasıyla yeterlidir. Fakat bunun haricindeki durumlarda güzel bir harici veya dahili ses kartı büyük farklar yaratacaktır. Benim kullandığım ses kartı bu işin giriş seviyesi denilebilir. Çünkü bunun altındaki ses kartları da hem hemen hemen aynı performansı verecektir hem de artık sadece ses çıkış gücü olarak alınan ses kartlarına dönecektir. Bir önceki incelememde bakarsanız ALC 892'nin ne kadar alt seviyede kaldığını görebilirsiniz. Bu yüzden yeterli gelir mi acaba kısmında zaten dahili yongayı artık bırakmanız gerekiyor özellikle 892 varsa. Bütçeniz nedir bilmiyorum ama çok fark yaratacaktır. Örneğin kulaklığınız bile aynı kalsa ve ses kartı alsanız fark hissedersiniz. Hem kulaklığı DT770 yapıp hem de güzel bir ses kartı almanız baştan sona seste değişim olacak. Değer mi derseniz bence bütçe varsa değer özellikle müzik için yapacaksanız bu yatırımı artık müzik dinlemek hatta film izlemek daha zevkli gelecektir.
 
ALC 892 aşırı düşük bir ses yongası hem alacağınız kulaklığı iyi besleyemez hem de o kadar da iyi bir ses kalitesi yok. ALC 1220'ye gelince dinlediğiniz müziğe göre değişir diyebilirim. Ses kalitesi olarak ben fark göremedim açıkçası. Tabii ki uzun soluklu bir kullanım yapmadığım için ses kalitesindeki farkı da anlayamamam çok normal. Fakat odyofiller ve genel olarak müziği kaliteli dinlemek ve hissetmek istiyorum diyenler için yeterli değildir. İstediğiniz tür müziği de dinleseniz ALC 1220 müzik için iyi gelmeyecektir. Fakat dinlediğiniz müzikler spesifik olarak iyi masterlanmamışsa ve çok da sahnesi geniş değilse ve buna da pek gerek yoksa ALC 1220 fazlasıyla yeterlidir. Fakat bunun haricindeki durumlarda güzel bir harici veya dahili ses kartı büyük farklar yaratacaktır. Benim kullandığım ses kartı bu işin giriş seviyesi denilebilir. Çünkü bunun altındaki ses kartları da hem hemen hemen aynı performansı verecektir hem de artık sadece ses çıkış gücü olarak alınan ses kartlarına dönecektir. Bir önceki incelememde bakarsanız ALC 892'nin ne kadar alt seviyede kaldığını görebilirsiniz. Bu yüzden yeterli gelir mi acaba kısmında zaten dahili yongayı artık bırakmanız gerekiyor özellikle 892 varsa. Bütçeniz nedir bilmiyorum ama çok fark yaratacaktır. Örneğin kulaklığınız bile aynı kalsa ve ses kartı alsanız fark hissedersiniz. Hem kulaklığı DT770 yapıp hem de güzel bir ses kartı almanız baştan sona seste değişim olacak. Değer mi derseniz bence bütçe varsa değer özellikle müzik için yapacaksanız bu yatırımı artık müzik dinlemek hatta film izlemek daha zevkli gelece.

ALC 892 aşırı düşük bir ses yongası hem alacağınız kulaklığı iyi besleyemez hem de o kadar da iyi bir ses kalitesi yok. ALC 1220'ye gelince dinlediğiniz müziğe göre değişir diyebilirim. Ses kalitesi olarak ben fark göremedim açıkçası. Tabii ki uzun soluklu bir kullanım yapmadığım için ses kalitesindeki farkı da anlayamamam çok normal. Fakat odyofiller ve genel olarak müziği kaliteli dinlemek ve hissetmek istiyorum diyenler için yeterli değildir. İstediğiniz tür müziği de dinleseniz ALC 1220 müzik için iyi gelmeyecektir. Fakat dinlediğiniz müzikler spesifik olarak iyi masterlanmamışsa ve çok da sahnesi geniş değilse ve buna da pek gerek yoksa ALC 1220 fazlasıyla yeterlidir. Fakat bunun haricindeki durumlarda güzel bir harici veya dahili ses kartı büyük farklar yaratacaktır. Benim kullandığım ses kartı bu işin giriş seviyesi denilebilir. Çünkü bunun altındaki ses kartları da hem hemen hemen aynı performansı verecektir hem de artık sadece ses çıkış gücü olarak alınan ses kartlarına dönecektir. Bir önceki incelememde bakarsanız ALC 892'nin ne kadar alt seviyede kaldığını görebilirsiniz. Bu yüzden yeterli gelir mi acaba kısmında zaten dahili yongayı artık bırakmanız gerekiyor özellikle 892 varsa. Bütçeniz nedir bilmiyorum ama çok fark yaratacaktır. Örneğin kulaklığınız bile aynı kalsa ve ses kartı alsanız fark hissedersiniz. Hem kulaklığı DT770 yapıp hem de güzel bir ses kartı almanız baştan sona seste değişim olacak. Değer mi derseniz bence bütçe varsa değer özellikle müzik için yapacaksanız bu yatırımı artık müzik dinlemek hatta film izlemek daha zevkli gelecektir.

Önceki incelemenizide okumuştum ve şu anki yorumlarınızda gerçekten çok makbule geçti çok teşekkür ederim aklımda bir fikir oluştu sayenizde çok yaşayın.
 
Bir anakart satın alma arifesindeyim. Ses kartı yongası haricinde üst düzey olanında her şey daha iyi ve 1000 TL daha ucuz :) Maalesef bu kartta ALC897 varken, 1000 TL pahalı alt yongada ALC1220P var. :) Şu an kullandığım anakartta ALC1150 var ve gayet memnundum. Bilgisayar hoparlöründen müzk radyo vs dinliyorum. Daha kötü bir ses yongasına geçmek istemiyorum. Kararsız kaldım.
 
Anakartları isim olarak belirtirseniz daha net yardımcı olabilirim çünkü her ALC 897 yongasını kullanan anakart kötü olmuyor örneğin benim de kullanmış olduğum B350 PC Mate gibi. Tabi ki 1150'den 897'ye düşmeniz sizi üzecektir.
 
Konu dışında bir soru sormak istiyorum mevcut kulaklığım Hyper X Cloud II ses kartı mevcut. Realtek driver indirmeme gerek var mı? Çakışma yapar mı?
 
Neye bağladığınıza göre değişir. Anakart çıkışına bağlarsanız Realtek çalışır Cloud II ile beraber gelen Dongle DAC'a bağlarsanız DAC'ta çalışır.
 
Anakartları isim olarak belirtirseniz daha net yardımcı olabilirim çünkü her ALC 897 yongasını kullanan anakart kötü olmuyor örneğin benim de kullanmış olduğum B350 PC Mate gibi. Tabi ki 1150'den 897'ye düşmeniz sizi üzecektir.
O zaman MSI H670 Tomahawk için yazmıştım. Sonra Gigabyte Z690 UD anakart düştü çok uygun fiyata, sırf ses yongası yüzünden almadım. Bugün en nihayet ALC1200'lü B660M MSI Mortar spiarişi verdim. B660 Tomahawk'da ALC1220P vardı, aralarında ses kalitesş açısından çok fark olmaz diye düşündüm, fiyat olarak Mortar 500-600TL daha ucuzdu.

Edit: ALC1200 ile ALC1220 karşılaştırması buldum, epey teknik ayrıntı var.
Realtek ALC1200 demystified - what really distinguishes the entry-level sound chip from the larger ALC1220 | igor'sLAB
Sizce 500-600 TL farkla üst düzey anakarta geçsem daha mı iyi olurdu? Gereksiz mi?

Bu arada ASUS anakartlarda çok üst düzey kartlar haricinde genellikle kullanılan ses yongasını yazmadıklarından ASUS anakartlara özellikle pek bakmadım. MSI'da tüm anakartlarda yazmışlar yongayı.
 
Son düzenleme:
O zaman MSI H670 Tomahawk için yazmıştım. Sonra Gigabyte Z690 UD anakart düştü çok uygun fiyata, sırf ses yongası yüzünden almadım. Bugün en nihayet ALC1200'lü B660M MSI Mortar spiarişi verdim. B660 Tomahawk'da ALC1220P vardı, aralarında ses kalitesş açısından çok fark olmaz diye düşündüm, fiyat olarak Mortar 500-600TL daha ucuzdu.

Edit: ALC1200 ile ALC1220 karşılaştırması buldum, epey teknik ayrıntı var.
Realtek ALC1200 demystified - what really distinguishes the entry-level sound chip from the larger ALC1220 | igor'sLAB
Sizce 500-600 TL farkla üst düzey anakarta geçsem daha mı iyi olurdu? Gereksiz mi?

Bu arada ASUS anakartlarda çok üst düzey kartlar haricinde genellikle kullanılan ses yongasını yazmadıklarından ASUS anakartlara özellikle pek bakmadım. MSI'da tüm anakartlarda yazmışlar yongayı.
Ses olarak güzel bir şey beklerken arada 1000-2000 lira fiyat oynayan veyahut çok uyguna bulduğun anakartı sırf ses yongası için vazgeçmek hiçbir zaman mantıklı olmamıştır. Gerçi Z690 UD o kadar da iyi bir anakart değil fakat B660'lara göre avantajı çok yüksek. Realtek codecleri arasında fark elbet vardır fakat bu fark güç çıkışından öteye pek geçemez çünkü kullanılan DAC genelde aynı oluyor çok üst seviye DAC'larda ESS SABRE kullanılıyor ancak bu da tek başına yeterli değil çünkü dahili yonga setinde ayrılmış alan 2 parmağı geçmiyor. Halbuki B660M Mortar yerine B660M A Pro alıp aradaki fiyat farkıyla ses kartı almanın avantajı oldukça fazla. DAC/AMP veya dahili ses kartı hiç fark etmez her türlü anakarta gömülü ses yongasından çok daha başarılı olacaktır. Zaten incelememde de performans farkından bahsettim. Beraberinde getirdiği avantaj yıllar boyu kullanıp yeni nesil platformda da bu özelliği Realtek gibi kaybetmemek oluyor. Kısacası anakart alırken ses yongası için fazladan para vermek yerine direkt olarak ses kartı almak çok daha iyi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı