Bugün bir şey fark ettim. Şu anda eskiye göre son derece akıcı şekilde oynayabiliyorum, çoğu özellik yüksek/ultra iken.
Burada bahsedeceklerim özellikle Haswell işlemcisi olanlarla, ya da overclock yapanlarla ilgili.
Öncelikle i5 4670K ile ilgili reddit başlıklarını okurken orada
Process Lasso isimli bir uygulama ile çeşitli ayarlar yapılarak oyundaki takılmaların tamamen önüne geçildiğini fark ettim (O kadar çok olumlu geri bildirim var ki, bunu kullanmayanlar mutlaka kullanmalı). Ben de aynı ayarları yaptım ancak oyun hepten takılmaya başladı, eskisinden daha da berbat hale geldi.
Sonra ekran görüntülerinde gördüğüm FPS, GPU, CPU kullanımını gösteren göstergeyi MSI Afterburner kullarak etkinleştirince
çok ilginç bir şey fark ettim. Oyun işlemciye çok fazla yüklenip %100'ü aşınca takılmalar yaşadığımı sanıyordum ancak yaşadığım "frame drop"lar esnasında işlemci kullanımının birden %20'lere düşüp tekrar %60-70'lere çıktığını gördüm. Yani bu takılmaların aslında işlemci zorlandığı için değil, bir şeylerin işlemciyi duraklatmasından kaynaklandığını fark ettim. Peki bu ne olabilirdi?
Aklıma ilk olarak yaptığım overclock geldi. Aslında çekirdek voltajını 1,25 volta yükseltmiştim ama aklıma tek çıkar yol yeterli gerilimi alamadığı için bu düşüşlerin olduğu fikri geliyordu.
Sonra bazı Haswell overclock rehberleri okuduktan sonra aslında sadece "core" voltajın yeterli olmadığını, bununla birlikte "ring" ve "core input" voltajlarının da yükseltilmesi gerektiğini gördüm. Buna göre gerekli voltaj ayarlamalarını yaptıktan sonra oyuna girdiğimde oyunun hiç takılmadığını, işlemci kullanımının Saint Denise içinde bile %70'ler civarında ve FPS'nin sabit 60 PFS olduğunu görünce şok oldum.
Bunca zamandır saçma sapan bir sebep yüzünden bu kadar takıla takıla oynamış olmanın vediği kötü hissi ne geçirir bilmiyorum. Belki de oyuna sıfırdan tekrar başlamalıyım.