Hiç okumadığın için böylesin zaten maalesef
Güzel inceleme. Kontrol konusunda tamamen katılıyorum. Rdr2'nin kontrolleri berbat ötesi derecede hantal.Ön söz; 90lı yılların başlarından beri PC oyunları oynuyorum. Yaşım 40. En sevdiğim oyunlar; Stalker serisi, Metro Serisi, Fear, Borderlands serisi, Half Life gibi ve ondan da önce Duke Nukem 3D hatta Doom 2 gibi klasikler, Dying Light, Resident Evil serisi, Commandos ve klonu benzer oyunlar (Desperados, samuraylı olan vs.) vb.
Yani? Yani fanboylar uzak dursun
Arkadaşlar daha önce eski sistemde bu oyunu kısa bir süre oynamış kontroller ve vuruş hissini beğenmemiş kaldırmıştım. Yeni sistemde bir şans daha vermek istedim. Artılar ve eksiler şeklinde yazıyorum;
Eksiler;
-Kontroller, karakter hareketleri, eskilerin "oynanabilirlik" dediği şey "sıfır". Karakterin hareketleri çok hantal, kontroller çok saçma sapan (R ile alma gibi)
-Oyunun genel havası, yan görevler ana görevler vs. çok olsa da genelde boş boş dolaşmanız. Yürüme ve at binme simülasyonu gibi oyun. Karakterin hareketleri ile birleşince kötüleşiyor bu. Yoksa bu bir sorun olmazdı.
Hem Eksi hem Artılar
+/-Oyunun genel grafikleri, genel görünüm çok güzelken, kaplamalar 10 sene öncesinin düşük çözünürlüklü kaplamaları. Hali ile göze batıyor çok. Karakter modellemeleri de kötü. Ama manzara ve genel görünüm, ışıklandırma mükemmel. Karşılaştırma olarak Days Gone ayarında diyebilirim. Ama onun kaplamaları da mükemmel
+/-Vuruş hissi konusunda fikrim kötü olduğu idi. Biraz oynayınca haksızlık olmasın diye eksilere yazmıyorum. Çok kötü değil. Ama böyle bir oyunun, içinde vahşi batı çatışmalarının olduğu (hem de bol bol olduğu) bir oyunda çok iyi olmalıydı bu.
Artılar
+Optimizasyon bugüne kadar gördüğüm en iyilerden. Bütün oyun yapım şirketleri oyunlarını bu şekilde düzgün optimize etseler, çok daha düşük kartlarda çok daha yüksek ayarlarda oynanır oyunlar.
+Detaylara verilen önem ve detayların çokluğu.
Sonuç; Yarılamadan kaldırdım yineOyunun içeriği az olsa ve kısa olsa belki o karakter hareketleri bir nebze çekilir bitirilir ama bu kadar içerikli bir oyunun karakter hareketleri yani oynanabilirlik ve vuruş hissi mükemmel olmayınca sıkıyor.
İnternette yabancı forumlara baktığımda benim gibi düşünen bir çok kişi gördüm. Benzer şikayetler hep. Yani bu oyunun "overrated" olduğunu düşünen kişi sayısı az değil. Ön sözde yazdığım gibi 90ların başlarından beri oyun oynuyorum ve bu oyun bugüne kadar gördüğüm en "overrated" oyun oldu benim için.
Güzel inceleme. Kontrol konusunda tamamen katılıyorum. RDR2'nin kontrolleri berbat ötesi derecede hantal.
Ses getirmiş? Evet türkiye açısından bakarsan baya sesli, hele technopat sosyal'de.Sizin beğenmemenizle overrated olmaması aynı şey değil. Güncel oyunlara baktığınızda RDR 2 kadar ses getirebilmiş oyun sayısı azdır yakın geçmişimizde. Ben de pek beğenmedim ama bu oyunun şaheser olduğu gerçeğini değiştirmez.
Kontrollerin hantal olmasıyla karakterin silahşör olmasının, gerçekçi olmasının vs. ne alakası var?Hocam karakterimiz silahşor, oyunda gerçekçi açık dünya üzerine kurulu. Nasıl bir mekanik bekliyorsunuz?
Kontrollerin hantal olmasıyla karakterin silahşor olmasının, gerçekçi olmasının vs. ne alakası var?
Hocam dalga geçiyor olmalısınız artık. Oyunları geçtim tüm eğlence sektörünün en başarılı haftasonunu geçirip ilk üç günde 725 milyon dolar kazanan 17 milyon kopya satan oyun mu ses getirmedi?Ses getirmiş? Evet türkiye açısından bakarsan baya sesli, hele technopat sosyal'de.Nitekim yılın oyunu ödülüne bile layık görülmedi.
Kontrollerin hantal olmasıyla karakterin silahşör olmasının, gerçekçi olmasının vs. ne alakası var?
Çok alakası var. Şaka mısın? Uçmalı kaçmalı bir şey bekleyen gitsin Warzone oynasın. Eleştireceğim diye şekilden şekile giriyorsunuz. Sen nasıl bir kontrol bekliyorsun?
İlk sayfa Rockstar babaları gibi konuşmuş. Toxic toxic yanıtlar hep. Düzgünce savunup öznel konuşsalar birşey diyemeyiz. Ama öyle irite edici konuşuyorlar ki sanki kendileri yaptılar oyunu. Ben de Rdr oynadım kötü değil kesinlikle ama eksisi yokmuş gibi davranılması da koyun psikolojisinden başka birşey değil. Adam vuruş hissini sevmemiş sen git metro oyna diyen var. Metro'nun da vuruş hissi gayet iyi bu arada. Laf eden adamlar yüksek ihtimal oynamamış (Exodus için konuşuyorum)ya da tamamen fanboy. Sevdiğiniz oyunu düzgün argümanlarla savunamayacak tartışamayacak kadar acizseniz uzak durun şu konulardan. Kendinizi de milleti de tilt edersiniz sadece.Evet, haklı bir inceleme ile overrated denilebilir bir oyundur. Oyunu çok severim, aylarca tüm platformlarda Arthur Morgan'ı profilim bile yaptım. Ama doğruya doğru konuşmak lazım.
Evet, oyunun animasyonları hantal. Yine animasyon çeşitliliği yüksek olan TLoU Part ll'de yağ gibi akıyor animasyonlar. Keza oynanış için de öyle. Ama Arthur'un ağırbaşlı bir adam olmasına verip büyük bir eksi vermedim buna. RP yapmaya itti hatta bu durum beni. Hoşuma gitti ne yalan söyleyeyim.
Öznel bir konu olduğu için yorum yapamam bunun için. Genel olarak ağırdan alan ve sakin sakin ilerleyen bir oyun. Ve benim için dert değil. Yorucu bir günün ardından rahatlama gibi geliyordu bana çoğu şeyi ağırdan almak. Arkama yaslanıp yol sohbetlerini dinlemek güzeldi.
Cümlesi cümlesine katılıyorum buna. Ne eksik, ne fazla.
Bence de fena değil vuruş hissi. Yakın mesafe shotgun kullanmak keyifli sadece. Onun dışında aman aman bir şeyi yok.
Bu kısmına da katılıyorum, söyleyecek çok şeyim yok.
Benim de ayrıyeten eklemek istediğim bir şey var. Oyunun açık dünya içeriği kısır. Manzara seyret, avlan, kart falan oyna. Kayda değer doğru düzgün bir şey yok. Vahşi Batı oyunu için daha fazla içerik eklenebilirdi. Modlarla bir nebze toparlanabiliyor ama bu bir bahane olamaz. Bu mevzu oyun için büyük bir eksik.
Şimdi, oyunun bu kadar tutmasında ve benim çok sevmemde bir neden var. Oyunun açık dünyası içerik olarak kısır desem de capcanlı. Oyuncu burada vakit geçirdikçe ve verdiği tepkilerin etkisini diğer oyunlarda olmadığı kadar gördükçe oyunun içine giriyor. Oyunun detay seviyesi de yardımcı oluyor buna. Bu önemli bir mevzu. Oyunun içine girdikçe karakterle ve hikâyeyle bağ kuruyor. Bir yerden sonra o yol sohbetlerinde NPC ile değil, Charles ile, Hosea ile sohbet ediyorsun. Eh, işin içine duygusallık girdi mi zaten herhangi bir eser alır başını yürür. Harika müzikler, manzaralar falan da işin tuzu biberi. Bu şekilde ben ve birçok oyuncunun favorisi hâline geldi bu oyun.
Ha bir de fanboylar var. Onlar hep var, hatta benden önce de gelmişler konuya. Yapacak bir şey yok.
Hocam biri açıkdünya iken diğeri koridorlardan ve küçük maplerden oluşuyor. Dolayısıyla TLOU'da karakterin nasıl tepki vereceği, karşılaşılan durum ya da olay sonucunda hangi gerçekçi animasyonun koyulacağı hesaplabilirken RD2 gibi bir oyunda bu mümkün değil. Çünkü açıkdünya oyunlarda oyuncunun neleri yapacağını, karakteri hangi saçma durumlara sokacağını öngöremezsin. Dolayısıyla bazı durumlarda saçma tepkiler, animasyonlarla karşılaşman çok doğal. Ancak konu RD2'ye geldiğinde bu tarz bir saçmalıkla da karşlılaşmıyorsun açıkçası, 15-16 yıldır oyun oynarım en gerçekçi ve kendi evreni içerisinde tutarlı bir oyun oynamadım.Evet kardeş çok alakası var haklısın.Nasıl bir kontrol bekliyorum anlatayım: Karakterim ufacık bir taşa takılıp tepe taklak düşmesin, düşüp 2 buçuk saat yerde yuvarlanmasın, debelenmesin, atımla giderken sık ormanlarda ağaçlara takılmasın, karakter sağa sola dönerken yarım saat geçmesin vs vs. TLOU animasyonları RDR2'den kat kat iyi ve gerçekçi, aynı zamanda akıcı. Biri sevdiğiniz oyunu azıcık eleştirdiğinde hemen sinirlenmek yerine durumu hazmedin. Dediğin kadar iyi olsaydı biz de severdik.