Relative clauselarda when ve where yerine hangi durumlarda which kullanılır?

Hocam sanırım anladım yani gerçekten bazı şeyleri çok zor anlıyorum şuan hazırlıktayım seneye elektronik ve haberleşme mühendisliğine başlıcam nasıl olucak hiç bilmiyorum.Sanırım dikkat etmem gereken şey 1. cümledeki sözcüğün 2.de ne olarak kullanıldığı.

WHERE

1)This is the house which ı sold last week. ==> Burda house'u nesne olarak kullanmış.
Aslında ı sold the house last week yani nesne

2)This is my favourite restaurant which has tasty foods. ==> Burda restaurant'ı özne olarak kullanmış.
Aslında Restaurant has tast food yani özne

3)This is my favourite restaurant where you can find tasty foods. ==> Burda ise yer adı olarak kullanmış.
Aslında You can find tast food in my favourite restaurant yani yer

WHEN

1)I will never forget that day which was very cold. ==> Burda that day'i özne yapmış.
Aslında that day was very cold olucak yani özne.

2)I will never forget that day which we spent together. ==> Burda that day'i nesne yapmış. Aslında we spent that day together olucak yani nesne.

3)I will never forget that day when my favourite team lost. ==> Burda that day'i zaman yapmış.
Aslında
My favourite team lost that day olucak yani zaman.

Hocam burdaki açıklamalarım doğru mu ?

Hocam sanırım anladım yani gerçekten bazı şeyleri çok zor anlıyorum şuan hazırlıktayım seneye elektronik ve haberleşme mühendisliğine başlıcam nasıl olucak hiç bilmiyorum.Sanırım dikkat etmem gereken şey 1. cümledeki sözcüğün 2.de ne olarak kullanıldığı.

WHERE

1)This is the house which ı sold last week. ==> Burda house'u nesne olarak kullanmış.
Aslında ı sold the house last week yani nesne

2)This is my favourite restaurant which has tasty foods. ==> Burda restaurant'ı özne olarak kullanmış.
Aslında Restaurant has tast food yani özne

3)This is my favourite restaurant where you can find tasty foods. ==> Burda ise yer adı olarak kullanmış.
Aslında You can find tast food in my favourite restaurant yani yer

WHEN

1)I will never forget that day which was very cold. ==> Burda that day'i özne yapmış.
Aslında that day was very cold olucak yani özne.

2)I will never forget that day which we spent together. ==> Burda that day'i nesne yapmış. Aslında we spent that day together olucak yani nesne.

3)I will never forget that day when my favourite team lost. ==> Burda that day'i zaman yapmış.
Aslında
My favourite team lost that day olucak yani zaman.

Hocam burdaki açıklamalarım doğru mu ?
Evet aynen doğru açıklamalarınız. Cümleleri de doğru yerlerden ayırmışsınız. Bu güzel haber. Özellikle 1 günde sadece bir yabancıyla forumda konuşarak hem de işin mantığını oturtmuşsunuz. Zor anlıyorum diye sakın kendinizi baltalamayın. Sizin şu noktaya 1 günde geldiğiniz mesafeyi günlerce, haftalarca, aylarca alamayan insanlar var. Belki hocanızdan kaynaklıdır, belki sınıftaki ortamdan ama yeter ki üstüne gidin. Boşlayıp bırakmayın sakın olmadı, olmayacak diye. Yabancı dilde en çok o yanlış yapılıyor. Herkes öff-püff deyip bırakıyor işi bir konuyu anlamayınca.

Relative kelime anlamı olarak göreceli, göreli, nispi anlamına gelir. Zaten olay da hangi kelime veya kelime öbeğini neye göre nasıl kullanılmış onu fark etmektir relative clause'da. Tıpku yazdığınız açıklamalar/örnekler gibi daha çok örnek çalıştıkça, farklı farklı örnekler gördükçe çok daha rahat bu ayrımı yapabilecek duruma gelirsiniz.

Bölümünüzdeki İngilizce de teknik İngilizce olacak haliyle. Bu konuları zamanınız varken iyi oturtun kafanızda. Sonra işin içine bir de teknik, mekanik İngilizce girdiğinde bu temeller daha önemli hale geliyor.

Bir de naçizane bir iki tavsiyem, eğer iyi bir İngizlice'ye sahip olmak istiyorsanız, Türkçe'yi mümkün olduğu kadar çıkartın hayatınızdan bu öğrenme sürecinde. Mesela ders aralarında kafa dengi arkadaşlarınızla İngilizce konuşun. Evde bir film, dizi izlerken Türkçe altyazıyı kapatın. İlla bir altyazı lazımsa anlamadığınız yerlerde İngilizce altyazı kullanın. Ülke dışı haber takip ediyorsanız, yabancı kanallardan takip edin ki bu çok faydalı olur. Çünkü haber kanallarında düzgün ve kurallı konuşulur İngilizce. Aksan olmaz, lehçe olmaz. Temiz, kurallı konuşan native speakerlardan İngilizce duyarsınız. Bu da fayda sağlar. Eğer evde aileniz ile konuşma şansınız varsa İngilizce konuşun. Her şeyden önce ağzınızı ve kulağınızı geliştirin İngilizce konusunda. Çünkü bir yerden sonra zaten okuduğunuzu anlamakta veya bir şeyler yazmakta sorun çekmeyeceksiniz. Ama dinleme ve konuşmada pratik önemli. Ek olarak da eğer maddi olarak fazla külfet oluşturmuyorsa bol bol yabancı dergi ve gazete alıp her türden haber okuyabilirsiniz. Veya kitap okumayı seviyorsanız kitaplarınızı İngilizce alıp okumanız da faydalı olur.

Mesela ben üniversite hazırlık dönemimde günlük gazete okumaya alıştırmıştım kendimi. Neredeyse her marketten bulabileceğiniz bilinen yabancı gazeteleri okurdum. Sonra sınıfı da ikna ettim herkes birkaç yabancı gazete getirirdi günlük okula. Tüm sınıf değiştire değiştire okurduk. Sonra da kitapları, romanları İngilizce tercih etmeye başladım bölüme geçtiğimde.

Ne zaman ki tamam, ben oldum, İngilizce seviyem istediğim kıvama geldi derseniz ondan sonra dönün Türkçe hayatınıza.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı