İnceleme Resident Evil Requiem

1772376530182.png

Resident Evil Requiem İnceleme

Giriş

Resident Evil Requiem’in 2026’da en çok beklediğim oyun olduğunu söylemek az kalır. Neyse ki muhteşem bir şekilde hayal kırıklığına uğratmadı.

Bu oyun tek bir tarafa yaslanmıyor, her şeyi dengeli şekilde sunuyor. Korku da var, aksiyon da var, nostalji de. Üstelik bunların hiçbiri diğerini gölgede bırakmıyor.

Nostalji

1996’dan beri hayatta kalma korku türünün temsilcisi olan seri, Requiem ile geçmişten bahsederken nostalji sömürüsüne kaçmıyor. Klinik tasarımı ilk oyunun malikane hissini anımsatıyor. Bulmacalar, geri dönüşler, eşya sandığı sistemi, daktilo ile kayıt…

Oswald Spencer’ın başlattığı biyolojik kabus yıllar içinde dallanıp budaklandı ve Capcom bunun farkında gibi duruyor. Tanıdık mekanlar, Mr. Raccoon koleksiyonları, eski oyunlara ince göndermeler… Ama hiçbir şey “bunu hatırladın mı?” gibi göze sokulmuyor. Bu denge gerçekten takdir edilesi.

Hikaye

Oyun uzun bir sinematik intro ile FBI ajanı Grace Ashcroft’u tanıtıyor. Sekiz yıl önce travmatik bir olay yaşadığı harabe otele geri dönüyor. İşler hızla karışıyor ve kendimizi Doktor Victor Gideon’ın yönettiği bir klinikte buluyoruz. Gideon, bir Albert Wesker değil ama tekinsiz, rahatsız edici ve ciddi anlamda zırdeli bir karakter. Atmosferi taşıyor.

Hikaye güçlü başlıyor. Özellikle ilk yarıdaki klinik bölümü, gerilim ve gizem açısından oldukça etkileyici. Ancak final kısmı biraz aceleye gelmiş gibi hissettirdi. Yüzeysel kalan noktalar var. Buna rağmen, seri oyunları arasında hikaye olarak en sevdiğim oyun oldu.

1772381191552.png

Grace Ashcroft

Grace bölümleri oyunun yaklaşık %50-%60’ını oluşturuyor ve tam anlamıyla klasik hayatta kalma-korku ruhunu taşıyor.
  • Az cephane.
  • Sınırlı envanter.
  • Eşya sandığı sistemi.
  • Karanlık, dar alanlar.
Yeni Blood Collector sistemi ile öldürdüğünüz zombilerden kan toplayıp Hemolitic Injector üretebiliyorsunuz. Bu mor enjektörler özellikle gizlilik gerektiren bölümlerde hayat kurtarıyor. Craft sistemi kan üzerinden ilerliyor ve bu gerçekten yaratıcı bir dokunuş olmuş.

1772378407777.png
1772378388872.png

Grace oynarken gerçekten çaresiz hissediyorsunuz.

Grace’i oynayan kişi için ayrı bir parantez açmak isterim. (Angela Sant’Albano Performansı)

Angela Sant'Albano, Grace rolüyle oyunun en güçlü tarafı olmuş. Abartmıyorum. Korku, çaresizlik ve titreyen sesi tamamen gerçekçi olmuş. Yapay bir performans gösterseydi Grace ile bağ kopardı ama öyle değil.

1772379176469.png

Leon S. Kennedy

Leon S. Kennedy artık yaşlanmış ama hala çevik. Yüzündeki kırışıklıklar zamanın geçtiğini gösteriyor ve bu duygusal bir detay olmuş.

Leon oynanışı daha aksiyon odaklı. Resident Evil 4 havası yoğun şekilde hissediliyor.
  • Sersemletme ve fiziksel saldırı.
  • Çevresel etkileşim.
  • Balta kullanımı.
  • Finisher animasyonları.
Ancak yer yer Resident Evil 6’yı hatırlatan fazla uçuk sekanslar var. Özellikle motosiklet bölümü yeter dedirtti. Bu tamamen kişisel bir tercih meselesi ama ben çok dağıldım bu anlarda. Yine de şehrin kaosu içinde zombi avlamak inanılmaz keyifli.

1772379148458.png

Mekanikler, Craft ve Teknik Tarafı

• TPS / FPS geçiş seçeneği.
  • Modern ve Klasik kayıt sistemi.
  • Upgrade sistemi (sağlık, çeviklik, silah geliştirme).
  • Coin ile güçlendirme satın alma.
  • Charm sistemi.
  • Mr. Raccoon koleksiyonları (25 adet).
Grace’in craft sistemi daha taktiksel ve riskli. Leon’un sistemi ise remake’lerdeki gibi daha sade ve esnek.

Oyun mükemmele yakın optimize edilmiş. 7500F - 9060XT - 32 GB sisteme sahibim. Genel olarak stutter sorunları yaşadığım halde, bu oyunda Ultra ayarlar + RT ile tatmin edici performans aldım.

Düşman Tasarımı ve Boss Savaşları

Blisterhead gibi yeni düşman tipleri var. Hemolitic kullanılmazsa dönüşüm geçirebiliyorlar.

Kan seviyesi çok yüksek. Gizlice öldürme animasyonları bunu açıkça gösteriyor.

Boss savaşları ise işlevsel ama unutulmaz değil. Mutasyon teması devam ediyor. Büyük, grotesk dönüşümler var ama çok azı gerçekten şaşırtıcı.

Grafik, Atmosfer ve Ses Tasarımı

RE Engine yine mükemmel işler çıkartıyor. Karakter modelleri, saç fiziği, yüz detayları iyi yapılmış. Leon’un üzerindeki mermileri tek tek görebilmek gibi küçük detaylar sürükleyiciliği artırıyor.

Asıl olay ses tasarımı. Ortam ambiyansı, fısıltılar, kanlı gargara sesleri… Çevre unsurlarıyla korkutan nadir oyunlardan biri.

1772381252786.png

Genel Değerlendirme

Resident Evil Requiem:
  • Aksiyon ve korkuyu dengeli bir döngüyle sunuyor.
  • Nostaljiye saygılı ama nostaljiyi de sömürmüyor.
  • Oynanış açısından zirveye oynuyor.
Hikaye finalde ağırlaşıyor, bazı aksiyon sekansları ton dışına çıkıyor ama mekanikler, kalite ve atmosfer oyunu taşıyor.

Resident Evil serisini seven herkesin bu oyunu da severek oynayacağını düşünüyorum.

İnceleme Notları
• İncelemede, olabildiğince herkesin okuması için spoiler vermemeye çalıştım.
• Tüm günümü bu incelemeye ayırdım ve inşallah iyi bir konu ortaya çıkmıştır.
• İleride oyunu 2. kez oynayarak bitireceğim. Bu süreçte, daha detaylı ve oyunun her yönüyle bir inceleme hazırlayacağım.

Dediğiniz gibi "minik" bir inceleme olmasa da mükemmel bir inceleme olmuş. Elinize sağlık hocam. Bu türde çok oynamayan daha çok izleyen birisi olarak benim bile oynayasım geldi açıkçası.
Kesinlikle Resident Evil serisine şans verilmeli. Korku türünün en iyi temsilcilerinden birisi. Hocam normalde bu tür büyük oyunlarda (Anlatılacak daha çok şeyin olduğu oyunlar) paragraflarca bilgi vererek detaylı bir inceleme yazmaya çalışırım. Benim için bu dediğim gibi "mini" inceleme sayılabilir. Tabii ki elimden gelenin en iyisini yapmaya özen gösteriyorum her incelememde. Teşekkür ediyorum düşüncelerin için. 💛

Fiyatına değer mi? Kararsız kaldım.
Green Man Gaming'de CD Key olarak 43 dolara satılıyordu. Fiyatına değecektir. Değmez diye düşünüyorsanız indirim beklemeniz daha yararlı olur.

Okuyamıyorum spoiler var mı?
Ben elimden geldiğince spoiler vermemeye çalışsam bile inceleme olarak düşünürsek içerebilir. Önce oynamanız daha yararlı tabii ki.

@xgravity, Grace çirkin olabilir mi hiç?
1772382219421.png

Kesinlikle Resident Evil serisine şans verilmeli. Korku türünün en iyi temsilcilerinden birisi. Hocam normalde bu tür büyük oyunlarda (Anlatılacak daha çok şeyin olduğu oyunlar) paragraflarca bilgi vererek detaylı bir inceleme yazmaya çalışırım.
Umarım bu türe bir ara girebilirim, çok da istiyorum açıkçası.
Benim için bu dediğim gibi "mini" inceleme sayılabilir.
O zaman bakış açınızla bakarsak benim incelemelerim ufacık sayılıyor hocam 😅 .
Benim için bu dediğim gibi "mini" inceleme sayılabilir. Tabii ki elimden gelenin en iyisini yapmaya özen gösteriyorum her incelememde. Teşekkür ediyorum düşüncelerin için. 💛
Sizin incelemelerinizin ayrı bir tadı var hocam. Asıl ben teşekkür ederim bu kadar emek vererek yazdığınız için. İncelemelerinizin devamını sabırsızlıkla bekliyorum ❤️.

Kesinlikle Resident Evil serisine şans verilmeli. Korku türünün en iyi temsilcilerinden birisi. Hocam normalde bu tür büyük oyunlarda (anlatılacak daha çok şeyin olduğu oyunlar) paragraflarca bilgi vererek detaylı bir inceleme yazmaya çalışırım. Benim için bu dediğim gibi "mini" inceleme sayılabilir. Tabii ki elimden gelenin en iyisini yapmaya özen gösteriyorum her incelememde. Teşekkür ediyorum düşüncelerin için. 💛

Green Man Gaming'de CD key olarak 43 dolara satılıyordu. Fiyatına değecektir. Değmez diye düşünüyorsanız indirim beklemeniz daha yararlı olur.

Ben elimden geldiğince spoiler vermemeye çalışsam bile inceleme olarak düşünürsek içerebilir. Önce oynamanız daha yararlı tabii ki.

@xgravity, grace çirkin olabilir mi hiç?
Eki Görüntüle 2668691

Oynayamıyorum pahalı geldi biraz şu anlık bütçe ayıramadım son zamanlarda çok oyun aldım diye :D ama izliyorum seriyi sonra okuyacağım elbet hocam önce seri bitsinde fakat yine de inceleme için teşekkürler ellerinize sağlık.

Dediğiniz gibi "minik" bir inceleme olmasa da mükemmel bir inceleme olmuş. Elinize sağlık hocam. Bu türde çok oynamayan daha çok izleyen birisi olarak benim bile oynayasım geldi açıkçası.
Oynayabilirsiniz aslında özellikle RE2 Remake aslında pek korkutucu değiller. Re7 ve R9 için konuşmuyorum. Onları ben bile doğrudan oynamak istemem. :)

Sadece tatlı bir gerilim var. Mr X mesela sapık, kel adam peşimizden AURA Kasa kasa geliyor!

Bu arada Mr X'in şapkasını düşürmeyin. John S1ns oluyor! :D

@jzxpse, fiyat olarak biraz pahalı ama CAPCOM bize yerel fiyatlandırma yapmış. Green Man Gaming'de de 43 dolar.

Oynayabilirsiniz aslında özellikle RE2 Remake aslında pek korkutucu değiller. Re7 ve R9 için konuşmuyorum. Onları ben bile doğrudan oynamak istemem. :)
Korkutucu olduğundan değil hocam. Korku ve gerilim faktörü beni etkilemediği için oynayamıyorum. Bir süre sonra ne olacağını, ne hissetmem gerekecek durumu tahmin ettiğim için tür bayağılaşıyor benim için 😔 .

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı