İnceleme Resident Evil Requiem

1772376530182.png

Resident Evil Requiem İnceleme

Giriş

Resident Evil Requiem’in 2026’da en çok beklediğim oyun olduğunu söylemek az kalır. Neyse ki muhteşem bir şekilde hayal kırıklığına uğratmadı.

Bu oyun tek bir tarafa yaslanmıyor, her şeyi dengeli şekilde sunuyor. Korku da var, aksiyon da var, nostalji de. Üstelik bunların hiçbiri diğerini gölgede bırakmıyor.

Nostalji

1996’dan beri hayatta kalma korku türünün temsilcisi olan seri, Requiem ile geçmişten bahsederken nostalji sömürüsüne kaçmıyor. Klinik tasarımı ilk oyunun malikane hissini anımsatıyor. Bulmacalar, geri dönüşler, eşya sandığı sistemi, daktilo ile kayıt…

Oswald Spencer’ın başlattığı biyolojik kabus yıllar içinde dallanıp budaklandı ve Capcom bunun farkında gibi duruyor. Tanıdık mekanlar, Mr. Raccoon koleksiyonları, eski oyunlara ince göndermeler… Ama hiçbir şey “bunu hatırladın mı?” gibi göze sokulmuyor. Bu denge gerçekten takdir edilesi.

Hikaye

Oyun uzun bir sinematik intro ile FBI ajanı Grace Ashcroft’u tanıtıyor. Sekiz yıl önce travmatik bir olay yaşadığı harabe otele geri dönüyor. İşler hızla karışıyor ve kendimizi Doktor Victor Gideon’ın yönettiği bir klinikte buluyoruz. Gideon, bir Albert Wesker değil ama tekinsiz, rahatsız edici ve ciddi anlamda zırdeli bir karakter. Atmosferi taşıyor.

Hikaye güçlü başlıyor. Özellikle ilk yarıdaki klinik bölümü, gerilim ve gizem açısından oldukça etkileyici. Ancak final kısmı biraz aceleye gelmiş gibi hissettirdi. Yüzeysel kalan noktalar var. Buna rağmen, seri oyunları arasında hikaye olarak en sevdiğim oyun oldu.

1772381191552.png

Grace Ashcroft

Grace bölümleri oyunun yaklaşık %50-%60’ını oluşturuyor ve tam anlamıyla klasik hayatta kalma-korku ruhunu taşıyor.
  • Az cephane.
  • Sınırlı envanter.
  • Eşya sandığı sistemi.
  • Karanlık, dar alanlar.
Yeni Blood Collector sistemi ile öldürdüğünüz zombilerden kan toplayıp Hemolitic Injector üretebiliyorsunuz. Bu mor enjektörler özellikle gizlilik gerektiren bölümlerde hayat kurtarıyor. Craft sistemi kan üzerinden ilerliyor ve bu gerçekten yaratıcı bir dokunuş olmuş.

1772378407777.png
1772378388872.png

Grace oynarken gerçekten çaresiz hissediyorsunuz.

Grace’i oynayan kişi için ayrı bir parantez açmak isterim. (Angela Sant’Albano Performansı)

Angela Sant'Albano, Grace rolüyle oyunun en güçlü tarafı olmuş. Abartmıyorum. Korku, çaresizlik ve titreyen sesi tamamen gerçekçi olmuş. Yapay bir performans gösterseydi Grace ile bağ kopardı ama öyle değil.

1772379176469.png

Leon S. Kennedy

Leon S. Kennedy artık yaşlanmış ama hala çevik. Yüzündeki kırışıklıklar zamanın geçtiğini gösteriyor ve bu duygusal bir detay olmuş.

Leon oynanışı daha aksiyon odaklı. Resident Evil 4 havası yoğun şekilde hissediliyor.
  • Sersemletme ve fiziksel saldırı.
  • Çevresel etkileşim.
  • Balta kullanımı.
  • Finisher animasyonları.
Ancak yer yer Resident Evil 6’yı hatırlatan fazla uçuk sekanslar var. Özellikle motosiklet bölümü yeter dedirtti. Bu tamamen kişisel bir tercih meselesi ama ben çok dağıldım bu anlarda. Yine de şehrin kaosu içinde zombi avlamak inanılmaz keyifli.

1772379148458.png

Mekanikler, Craft ve Teknik Tarafı

• TPS / FPS geçiş seçeneği.
  • Modern ve Klasik kayıt sistemi.
  • Upgrade sistemi (sağlık, çeviklik, silah geliştirme).
  • Coin ile güçlendirme satın alma.
  • Charm sistemi.
  • Mr. Raccoon koleksiyonları (25 adet).
Grace’in craft sistemi daha taktiksel ve riskli. Leon’un sistemi ise remake’lerdeki gibi daha sade ve esnek.

Oyun mükemmele yakın optimize edilmiş. 7500F - 9060XT - 32 GB sisteme sahibim. Genel olarak stutter sorunları yaşadığım halde, bu oyunda Ultra ayarlar + RT ile tatmin edici performans aldım.

Düşman Tasarımı ve Boss Savaşları

Blisterhead gibi yeni düşman tipleri var. Hemolitic kullanılmazsa dönüşüm geçirebiliyorlar.

Kan seviyesi çok yüksek. Gizlice öldürme animasyonları bunu açıkça gösteriyor.

Boss savaşları ise işlevsel ama unutulmaz değil. Mutasyon teması devam ediyor. Büyük, grotesk dönüşümler var ama çok azı gerçekten şaşırtıcı.

Grafik, Atmosfer ve Ses Tasarımı

RE Engine yine mükemmel işler çıkartıyor. Karakter modelleri, saç fiziği, yüz detayları iyi yapılmış. Leon’un üzerindeki mermileri tek tek görebilmek gibi küçük detaylar sürükleyiciliği artırıyor.

Asıl olay ses tasarımı. Ortam ambiyansı, fısıltılar, kanlı gargara sesleri… Çevre unsurlarıyla korkutan nadir oyunlardan biri.

1772381252786.png

Genel Değerlendirme

Resident Evil Requiem:
  • Aksiyon ve korkuyu dengeli bir döngüyle sunuyor.
  • Nostaljiye saygılı ama nostaljiyi de sömürmüyor.
  • Oynanış açısından zirveye oynuyor.
Hikaye finalde ağırlaşıyor, bazı aksiyon sekansları ton dışına çıkıyor ama mekanikler, kalite ve atmosfer oyunu taşıyor.

Resident Evil serisini seven herkesin bu oyunu da severek oynayacağını düşünüyorum.

İnceleme Notları
• İncelemede, olabildiğince herkesin okuması için spoiler vermemeye çalıştım.
• Tüm günümü bu incelemeye ayırdım ve inşallah iyi bir konu ortaya çıkmıştır.
• İleride oyunu 2. kez oynayarak bitireceğim. Bu süreçte, daha detaylı ve oyunun her yönüyle bir inceleme hazırlayacağım.

Amanın Capcom bu sefer de başarmış!

Eline sağlık güzel inceleme olmuş :)

Önceki oyunlarının çıktığı dönemi çok bilmem ama. RE7'den beri üstüne koyarak devam ediyor yükselmeye. RE7 çok iyiydi village ile beklentiyi çok çok daha yükselttiler. Remakelerde muazzam oldu çok kaliteli baştan savma değil. Oyunun yarısını izledim şu anlık bu da çok başarılı şu anlık hayran kaldım. Katılırsınız veya katılmazsınız ama ben Resident Evil ismini Silent Hill ve Alan Wake'den yukarıda tutuyorum. İkisini de ikinci oyunlarını oynadım re 7 village ile remakelere tekrardan başladım. Bence çok daha keyifli re serisi tabii değişir bu durum kişiden kişiye.

Eline sağlık, 7 inci saatimdeyim henüz oyunda. Gerçekten Capcom Resident Evil serisiyle bu işi beceriyor, artık adamlar için elinin kiri denebilecek seviyeye gelmiş. İki karakteri yönetmemiz güzel olmuş. Grace ile olan sekanslar şimdiye kadar beni RE 7 ve RE 8 oyunlarına göre daha çok zorladı, mermi olayı çok daha kısıtlı düşmanların ölme durumu özellikle tekrar canlanırlarsa daha zor bir hal almış. Buda Leon gibi yetenekleri ve donanımları olmayan bir karakterin daha zor hayatta kaldığını çok iyi yansıtmış. Her Resident Evil oyunu oynarken aklıma ilginç şekilde şu geliyor, bu oyundaki Leon veya RE Village oyunundaki Chris sekanslarını görünce Capcom bir askeri savaş oyunu yapsa ya da bir ajan oyunu yapsa çok iyi olur diye düşünüyorum hep. RE mekanikleri ve grafik motoruyla.

Korkutucu olduğundan değil hocam. Korku ve gerilim faktörü beni etkilemediği için oynayamıyorum. Bir süre sonra ne olacağını, ne hissetmem gerekecek durumu tahmin ettiğim için tür bayağılaşıyor benim için 😔.

Sırf bu sebeplerden oynamıyorsanız bence çok şey kaçırıyorsunuz. Her korku oyununa bu gözle bakmamak lazım. Bazı korku oyunları var, jump Scar'e ile korkutuyor. Bazıları bunu da beceremiyor ama olsun. Bu tür oyunlarda haklısınız. Korkutması bazen tahmin edilebilir oluyor. Bu durum Resident Evil gibi oyunlarda geçerli değil. Korkutmayı daha farklı yapmaya çalışıyor. Sizi korkutmuyor olsa bile diğer yönleri ile bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Önceki oyunlarının çıktığı dönemi çok bilmem ama. RE7'den beri üstüne koyarak devam ediyor yükselmeye. RE7 çok iyiydi village ile beklentiyi çok çok daha yükselttiler. Remake'lerde muazzam oldu çok kaliteli baştan savma değil. Oyunun yarısını izledim şu anlık bu da çok başarılı şu anlık hayran kaldım. Katılırsınız veya katılmazsınız ama ben Resident Evil ismini Silent Hill ve Alan Wake'den yukarıda tutuyorum. İkisini de ikinci oyunlarını oynadım re 7 village ile remake'lere tekrardan başladım. Bence çok daha keyifli RE serisi. Tabii değişir bu durum kişiden kişiye.

Benim için de Resident Evil daha yukarıdadır hocam. Katılıyorum kesinlikle.

Önceki oyunlarının çıktığı dönemi çok bilmem ama. RE7'den beri üstüne koyarak devam ediyor yükselmeye. RE7 çok iyiydi village ile beklentiyi çok çok daha yükselttiler. Remakelerde muazzam oldu çok kaliteli baştan savma değil. Oyunun yarısını izledim şu anlık bu da çok başarılı şu anlık hayran kaldım. Katılırsınız veya katılmazsınız ama ben Resident Evil ismini Silent Hill ve Alan Wake'den yukarıda tutuyorum. İkisini de ikinci oyunlarını oynadım re 7 village ile remakelere tekrardan başladım. Bence çok daha keyifli re serisi tabii değişir bu durum kişiden kişiye.
Evet İnsanlar R5-R6'ı pek beğenmedi çünkü aksiyona doğru kaymışlardı. Re7 Ruhu yaşattı. R8'de karakterler biraz daha derindi.

Benim için pek fark etmez. R5 ve R6 Aksiyon için oynayınca hoşuma gitmişti. Yüksek korku teması beni her ihtimalle rahatsız ediyor. Özellikle rahat edici ölüm sahneleri filan. :D Bu arada RE9'A DA koymuşlar. Gerçi gerilimi benim için uç noktaya taşıyor. İğrenç şeyler.

Neyse ki kolay kolay ölmüyoruz bu oyunlarda 🤣

@TogimelonH24, RE 5 ve RE 6 yok benim için. Serideki sevmediğim tek 2 oyun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı