Çözüldü Resimdeki fizik sorusunun çözümü nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

burk19

Hectopat
Arkadaşlar ben bu soruda kuvvetleri saat yönünde 45 derece kaydırdım. Sonrasında tüm kuvvetlerin açıları bileşenlerine ayrılacak hale geldi. Ayırdım lakin çözemedim. Anlatabilcek varsa teşekkür ederim. 30. soru.

Soru:
IMG_20230930_173043.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
F1 ve F2 birbirine dik olduğu için direkt dik üçgenden bileşkesi 4 olur. Bu tam ortadan geçip 45 derece olduğu için (büyüklükler eşit olduğundan dolayı) alttaki F3 vektörü ile 60 derecelik açı yapacak. Sonuçta ortada 4N 4N ve 60 derece var buradan da sonuç 4 kök 3 olarak çıkıyor.
F1 ve F2 birbirine dik olduğu için direkt dik üçgenden bileşkesi 4 olur. Bu tam ortadan geçip 45 derece olduğu için (büyüklükler eşit olduğundan dolayı) alttaki F3 vektörü ile 60 derecelik açı yapacak. Sonuçta ortada 4N 4N ve 60 derece var buradan da sonuç 4 kök 3 olarak çıkıyor.

Çözüm
1 ve 2'nin bileşkesini al önce. Sonra 3 ile alırsan sonuç çıkar. 1 ve 2'nin bileşkesi X eksenine -30 derece açı yapıyor.

75+15=90derece F1 ve F2 kollarıyla üçgen yaparsan açıların 45derece olduğunu görürsün. 90nın karşısı 4N olur. 90ı ikiye ayıracak şekilde çizgi çek, bu 4N eşit olacak. F3 ile bu 4Nlik çizgi arasında 60 derece kalıyor bunu da tam ortadan ikiye ayırırsan kök 3 çarpman gerekiyor. 60, 90 ve 120derecelik açılar için özel kurallar var.

F1 ve F2 birbirine dik olduğu için direkt dik üçgenden bileşkesi 4 olur. Bu tam ortadan geçip 45 derece olduğu için (büyüklükler eşit olduğundan dolayı) alttaki F3 vektörü ile 60 derecelik açı yapacak. Sonuçta ortada 4N 4n ve 60 derece var buradan da sonuç 4 kök 3 olarak çıkıyor.

75+15 = 90derece F1 ve F2 kollarıyla üçgen yaparsan açıların 45derece olduğunu görürsün. 90'nın karşısı 4N olur. 90ı ikiye ayıracak şekilde çizgi çek, bu 4N eşit olacak. F3 ile bu 4nlik çizgi arasında 60 derece kalıyor bunu da tam ortadan ikiye ayırırsan kök 3 çarpman gerekiyor. 60, 90 ve 120derecelik açılar için özel kurallar var.

1 ve 2'nin bileşkesini al önce. Sonra 3 ile alırsan sonuç çıkar. 1 ve 2'nin bileşkesi X eksenine -30 derece açı yapıyor.

Teşekkürler simdi fark ettim.

Hocam biraz saçma olacak ama -2 kök 2'nin kök 2 ile çarpımı -4N olmuyor mu? Pisagor teoremini yapınca da -4,+4 olmaz mı? Neden 4N dediniz?

Hocam biraz saçma olacak ama -2 kök 2'nin kök 2 ile çarpımı -4N olmuyor mu? Pisagor teoremini yapınca da -4,+4 olmaz mı? Neden 4N dediniz?
Onlar negatif işareti değil, sayfanın silikliğinden dolayı gözükmeyen eşittir işareti. Vektörel büyüklüklerde + ya da - yön belirtir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı