ReviOS Kullanmak

Peki process lasso kullanmak mantıklı mı? Tüm özelliklerini devre dışı bıraktım sadece arkaplanda ki motor istediğim uygulamaların çekirdeklerini ayarlıyor.
Çok detay isteyen, işlem yaptığın zaman sürekli gözetlemek zoruna bırakan bir uygulama benim için. Sonuçta bu uygulamalar sadece işlemci kullanmıyor, örnek spotify internette kullanıyor, arayüzüne bakarsan gpu fln fln...Yani Windows üzeri kesintiler ve kullanmları process lasso gibi uygulamalarla o şekilde detaya girerek bence kullanma. Bu konuda yapacağın en iyi şey GPU için kullandığın işlemcinin en verimli çekirdek numarasını atamak. Bunu uygulamalar üzerinden yaparsan işin çok hassas olur ve ilerde mesela Windows güncellemesi gelir fln tümden o kadar yaptığın her şeyi etkiler. Bu yüzden bu tool'u dene; Release v1.4.0 · spddl/GoInterruptPolicy

Duruma göre ethernet kartı içinde yapılabilir. Şahsen ben OBS yüzünden yapıyorum :)

Bu arada bunlarıda araştır cnm. _IRQ_DEVICE_POLICY (miniport.h) - Windows drivers

Kesintileri direkt Windows işletim sistemi çekirdeğinede atayabilirsin. Mantığını anlarsan eğer. Windows 11 24H2 bu yönde atak yaptı işte :p O yüzden MSI Utility uygulamasını bilirsin, bu paylaştığım uygulama aynısı diyebiliriz, sadece daha detaylı. Lakin Windows 24H2 standart çalışma biçimi işletim sistemi çekirdek çalışma modu üzerine düzenleniyor. Bir de Valorant bile Çekirdek yalıtımını açmaya zorluyor artık yavaş yavaş oyuncuları...Kısacası 1-2 sene içinde gerçekten bu olaylar değişecek bayağı.

Mesela bir de benim 3 tane NVme SSD var. Bunların bir tanesi Gen4 sistem için. Diğerleri için Windows kesintiyi düşük yapıyorum, ayrıca kesintiyi OS'a değil, donanımın kendisine bırakıyorum, ama Windows 24H2 olduğu için 1. önemli olan diskimi Windows kernel için ayarlıyorum şu şekilde;
Adsız.jpg

Genelde anakartlar NVme SSD'ler için donanımsal + high kesintilerini kullanacak şekilde yapılandırır. Bu yüzden örnek bu şekilde yapmasan bile 2. ya da 3. kısacası çok sık kullanmadığın diskler için işlem önceliğini low yapabilirsin. Yani artık bir şeyleri zorlamak değil, zaten Tweak' kelimesinin anlamı zorlamak hiçbir zaman olmadı, onun anlamı Overdrive idi, lakin özellikle bizim TweakCi abilerimiz başta olmak üzere bu tür şeylerede zorlama yapıyordu, halbuki iyi kırpılması gerekirdi. Optimizasyon budur yani sistem üzerinde olsa bile.

Not: SSD ve diğer donanımları ilgilendiren daha çok güç planları ile alakalı durumlarda (Bazı anakart modellerinde, hepsinde malesef olmuyor) BIOS üzerinden ayarlanabiliyor. Bu ayarlamalar Windows üzeri kesintileri bu tool uygulaması ile benzer niteliğe sahip, hatta BIOS üzerinden iyi bir hesaplama ile daha iyi sonuçlar çıkabilir.

Son düzenleme:
GPU, USB ve Etherneti tek çekirdek yerine tüm çekirdeklere atadım. AutoGPUAFfinity ve Yüksek fps aldığım oyunlara bakarak tek bir çekirdeğe denedim ama iyi olmamıştı. Bir de sanal çekirdeğede atamıştım. CPU 2 iyi çekirdekse sanal olarak CPU 3 ü de eklemiştim. Ama tüm çekirdeklere atamak hissiyat olarak bana daha iyi hissettirdi. Belki intel sistemlerde tek çekirdek daha mantıklıdır.

MSI Mode bu şekilde.

1731328299313.png

GPU, USB ve Etherneti tek çekirdek yerine tüm çekirdeklere atadım. AutoGPUAFfinity ve Yüksek fps aldığım oyunlara bakarak tek bir çekirdeğe denedim ama iyi olmamıştı. Bir de sanal çekirdeğede atamıştım. CPU 2 iyi çekirdekse sanal olarak CPU 3 ü de eklemiştim. Ama tüm çekirdeklere atamak hissiyat olarak bana daha iyi hissettirdi. Belki intel sistemlerde tek çekirdek daha mantıklıdır.

MSI Mode bu şekilde.

Eki Görüntüle 2349537
AutoGPUAFfinity uygulaması gerçekten havalı, zamanında iyi şeyler yaptım. Lakin oda artık kafa karıştırıcı geliyor. AMD işlemcinin performans çekirdeklerini öğrenmen için AMD'nin kendi OC yazılımını kullan. Orada yıldız işaretleri olan performans çekirdeği oluyor. Bir de yuvarlak gri renkler olur, onlarda AMD'de 2. performans çekirdeği. Mesela GPU için 1 tane performans çekirdeği, ethernet için 2. performans çekirdeği gri renkli olandan ayarlayabilirsin. Yalnız şimdi şöyle bir durumda var. Senin işlemci 5600 model ve ekran kartın RTX 3070, evet teknik olarak besleme durumu var, ama PCI veri yolu bant genişliğinde işler değişiyor. Yani % olarak kullanıma baktığın zaman yine diyorum besleme ve darboğaz yok dersin, ama anakart üzerine diğer bileşenleri malesef bu iki donanımın birbirine olan hesaplaması tutarsızlıklar yaratır bence. Bütün çekirdekleri atamak sana daha iyi hissettirebilir ama bu doğru bir sonuç olduğu anlamına gelmiyor. En hızlı çekirdeği GPU atamak en mantıklı sonuç olur. Çünkü sistem üzerinde herhangi bir işlem yaptığımız zaman, yapmasak bile sistem gecikmesini anlık olarak ve bazende sürekli olarak GPU ilgilendiren Windows sürücüleri gecikmeleri oluyor. Bunun en büyük lanet problemlerinden birisi Windows masaüstü ölçeklendirmesi ile alakalı :)

İnternet içinde mümkünse BufferBloat testi yap. Ben afedersin kıçı kırık Keenetic omni kullanıyorum, üstelik eski versiyonunu. Elbette VDSL ve download hızım max 60 Mbps olduğu için ucu ucuna idare ediyor beni, ama IntelliQoS ile harikalar yaratıyor. Modem arayüzünde yaptığım bu bant genişlik ayarı benim Windows üzerindeki Ethernet sürülerini ilgilendiren gecikmeleride kalibre ediyor. AMD DDR4 sistemlerde bence fiziksel RAM üzerine oynaman gerek. Çünkü yeni nesilde olduğu gibi AMD DDR4 platformda bu konuda daha iyi bence...İlerleyen zamanlarda DDR5 nasıl olur bilemem, ama öyle bir sistemin varsa RAM üzerine oyna.

Mesela SoC voltajı biraz araştır. Bir de SATA disk'in yoksa onu MSI moddan çıkart, hatta BIOS'da varsa seçenek direkt kapat.

AutoGPUAFfinity uygulaması gerçekten havalı, zamanında iyi şeyler yaptım. Lakin oda artık kafa karıştırıcı geliyor. AMD işlemcinin performans çekirdeklerini öğrenmen için AMD'nin kendi OC yazılımını kullan. Orada yıldız işaretleri olan performans çekirdeği oluyor. Bir de yuvarlak gri renkler olur, onlarda AMD'de 2. performans çekirdeği. Mesela GPU için 1 tane performans çekirdeği, ethernet için 2. performans çekirdeği gri renkli olandan ayarlayabilirsin. Yalnız şimdi şöyle bir durumda var. Senin işlemci 5600 model ve ekran kartın RTX 3070, evet teknik olarak besleme durumu var, ama PCI veri yolu bant genişliğinde işler değişiyor. Yani % olarak kullanıma baktığın zaman yine diyorum besleme ve darboğaz yok dersin, ama anakart üzerine diğer bileşenleri malesef bu iki donanımın birbirine olan hesaplaması tutarsızlıklar yaratır bence. Bütün çekirdekleri atamak sana daha iyi hissettirebilir ama bu doğru bir sonuç olduğu anlamına gelmiyor. En hızlı çekirdeği GPU atamak en mantıklı sonuç olur. Çünkü sistem üzerinde herhangi bir işlem yaptığımız zaman, yapmasak bile sistem gecikmesini anlık olarak ve bazende sürekli olarak GPU ilgilendiren Windows sürücüleri gecikmeleri oluyor. Bunun en büyük lanet problemlerinden birisi Windows masaüstü ölçeklendirmesi ile alakalı :)

İnternet içinde mümkünse BufferBloat testi yap. Ben afedersin kıçı kırık Keenetic omni kullanıyorum, üstelik eski versiyonunu. Elbette VDSL ve download hızım max 60 Mbps olduğu için ucu ucuna idare ediyor beni, ama IntelliQoS ile harikalar yaratıyor. Modem arayüzünde yaptığım bu bant genişlik ayarı benim Windows üzerindeki Ethernet sürülerini ilgilendiren gecikmeleride kalibre ediyor. AMD DDR4 sistemlerde bence fiziksel RAM üzerine oynaman gerek. Çünkü yeni nesilde olduğu gibi AMD DDR4 platformda bu konuda daha iyi bence...İlerleyen zamanlarda DDR5 nasıl olur bilemem, ama öyle bir sistemin varsa RAM üzerine oyna.

Mesela SoC voltajı biraz araştır. Bir de SATA disk'in yoksa onu MSI moddan çıkart, hatta BIOS'da varsa seçenek direkt kapat.
Bufferbloat +1ms download +0ms upload alıyorum. 70 download 20 upload ayarlı. Ramlerle oynamak derken overclock dan bahsediyorsunuz galiba. Zaten overclock yaptım ramleri. Gecikme düşürerek xmp'e göre 400mhz ekledim. Çok uzun zamandır da bu şekilde kullanıyorum.

Nvidia Denetim Masasın'da ölçeklendirmeyi kapattım. Onun yerine özel çözünürlükleri dediğiniz gibi cru üzerinden ayarladım.

Peki USB de herhangi bir atama yapmam gerekiyor mu? Ya da sadece mouse için?

Sata disk kullanıyorum.

Bufferbloat +1ms download +0ms upload alıyorum. 70 download 20 upload ayarlı. Ramlerle oynamak derken overclock dan bahsediyorsunuz galiba. Zaten overclock yaptım ramleri. Gecikme düşürerek xmp'e göre 400mhz ekledim. Çok uzun zamandır da bu şekilde kullanıyorum.

Nvidia Denetim Masasın'da ölçeklendirmeyi kapattım. Onun yerine özel çözünürlükleri dediğiniz gibi cru üzerinden ayarladım.

Peki USB de herhangi bir atama yapmam gerekiyor mu? Ya da sadece mouse için?

Sata disk kullanıyorum.
BufferBloat ekran görüntüsünü atar mısın.

"Peki USB de herhangi bir atama yapmam gerekiyor mu? Ya da sadece mouse için?"

Bu tür şeyleri yapmamaya özen göster. %100 verim + performans için mesela;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şimdi daha iyi anlaman için yorum yapacağım, ve sonra ben dışarı çıkmak zorundayım :D

Diyelim ki bu USB kartı aldın ve anakartına taktın, işte bu önceki yorumlarımda belirttiğim gibi senin işlemci ve ekran kartın pci veri yolu bant genişliğini bence tıkanmasına neden oluyor, özellikle diğer donanımlar için. Bu kartta PCIe soketine takılıyor ve şerit olarak x4 kullanıyor. Bunu sağlıklı şekilde kullanabilmek için işlemcinin max desteklediği şerit sayısı, ve anakart'ında bir o kadar iyi olmalı, çok iyi olmasa bile orta segment.

BufferBloat ekran görüntüsünü atar mısın.

"Peki USB de herhangi bir atama yapmam gerekiyor mu? Ya da sadece mouse için?"

Bu tür şeyleri yapmamaya özen göster. %100 verim + performans için mesela;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Şu anda atamam. Ama keenetic extra dsl kullanıyorum. Dediğiniz gibi qos ayarları yaptım. Aylardır böyle kullanıyorum.

İleride komple sistem yenilemeyi düşünüyorum. Anakart vs üst seviyede olacak. O zaman da mı Asmedia 3142 almak mantıklı olur?

Şu anda atamam. Ama keenetic extra dsl kullanıyorum. Dediğiniz gibi qos ayarları yaptım. Aylardır böyle kullanıyorum.

İleride komple sistem yenilemeyi düşünüyorum. Anakart vs üst seviyede olacak. O zaman da mı Asmedia 3142 almak mantıklı olur?

Üst seviye anakartlarda zaten güzel chipset üretici firmalara ait USBler var. Yani illa asmedia üretici olmak zorunda değil. Çin markaları fln var ayrıca onlarda da güzel şeyler var. Bu kadarı bana yettiği için o kadar ileri gitmedim. Sadece mouse için kullanıyorum 10Gbps Gen2 portunu. Bir de bunu direkt ekran kartı slotundan alıyor, ayrıca SATA güç girişinden gücü alma konusu var. Gerçekten iyi yani kullandığım anakartın kendi portlarına göre. Gigabyte ve AsRock son 1 senedir bu işi bu konuda iyi yapıyorlar. En azından MSI gibi 20k+ üzeri fiyat aralığında olan anakartlarına ayrıcalığı vermiyorlar bu işçiliği. Bir de ses kartında ses kartın içinde DAC olan modellerede yönelebilirsin. Bunlarda Windows üzeri gecikmeyi düşürür, ayrıca hem kalite hemde donanımlar arası donanımsal gecikmede daha iyi olur.

Üst seviye anakartlarda zaten güzel chipset üretici firmalara ait USBler var. Yani illa asmedia üretici olmak zorunda değil. Çin markaları fln var ayrıca onlarda da güzel şeyler var. Bu kadarı bana yettiği için o kadar ileri gitmedim. Sadece mouse için kullanıyorum 10Gbps Gen2 portunu. Bir de bunu direkt ekran kartı slotundan alıyor, ayrıca SATA güç girişinden gücü alma konusu var. Gerçekten iyi yani kullandığım anakartın kendi portlarına göre. Gigabyte ve AsRock son 1 senedir bu işi bu konuda iyi yapıyorlar. En azından MSI gibi 20k+ üzeri fiyat aralığında olan anakartlarına ayrıcalığı vermiyorlar bu işçiliği. Bir de ses kartında ses kartın içinde DAC olan modellerede yönelebilirsin. Bunlarda Windows üzeri gecikmeyi düşürür, ayrıca hem kalite hemde donanımlar arası donanımsal gecikmede daha iyi olur.
Hocam peki timer resolution ne yapılmalı sizce? 1ms mi yoksa 0.500ms mi?

Hocam peki timer resolution ne yapılmalı sizce? 1ms mi yoksa 0.500ms mi?
Bu konu senin merak ettiklerin için çok faydalı olabilir.

Bu konu senin merak ettiklerin için çok faydalı olabilir.

Hocam discord sunucunuz kapalı mı giremiyorum. Bir kaç sorum olacaktı da size.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı