RKS SRK125-R satılır mı?

Daha fazla  
Merhaba ben bu motoru 130'a aldım. Bayide teslim alacağız yakında ama aklıma soru takıldı. Motoru 1 sene sonra satmak istesem satarım ama fiyatı ne kadar olur? Sarı sitede 500K'mde olanlara 120 yazmıslar. Ben 1 yılda 4 5 bin km yapsam ufak tefek çizikleri olsa sizce kaça gider? Tabii burada o zamanki sıfır fiyatı da önemli ama merak ediyorum açıkçası.

1 sene sonra Akbank hisseleri ne olur diye sorulsa ne cevap verebilirsin? O soruya verdiğin cevabı aynı şekilde motorunun 1 yıl sonraki 2. el piyasası hakkında da verebilirsin. Böyle bir fiyatlandırma mümkün değil.

Vergi zamı geldi, o fiyatlar yansıytacak birkaç ay sonra. Sonra kur değişimi vs. bir şeyler olur. Fiyatlar allak bullak olur yine. Bir bakmışsşın 3 katına çıkmış aracın.

1 sene sonra Akbank hisseleri ne olur diye sorulsa ne cevap verebilirsin? O soruya verdiğin cevabı aynı şekilde motorunun 1 yıl sonraki 2. el piyasası hakkında da verebilirsin. Böyle bir fiyatlandırma mümkün değil.

Vergi zammı geldi, o fiyatlar yansıytacak birkaç ay sonra. Sonra kur değişimi vs. bir şeyler olur. Fiyatlar allak bullak olur yine. Bir bakmışsşın 3 katına çıkmış aracın.

Satarken karlı olurum ama yeni alacağım motor da zamlı olacak:D

Ama alacağım motora bayağı zam gelmiş olacak.
Bak şimdi, sana bunu daha basit anlatayım. Diyelim ki 1 yıl önce 130 bin TL’ye bir motor aldın. Tamamen farazi konuşuyorum, dolar kurunu falan rastgele yazdım.

Dolar 25 TL ve motorun fiyatı 5200 $ yapıyor diyelim.

Aradan 1 yıl geçti. Enflasyon yükseldi, vergiler geldi, kur patladı ve motorun fiyatı 280-290 bin TL oldu. Sen de motorunu 250 bin TL’ye sattın. Kağıt üstünde 120 bin TL kâr etmiş gibi görünüyorsun.

Ama şimdi aynı motoru sıfır almak istesen 280-290 bin TL'ye o motoru alamıyorsun(yani satacağın zaman). Senin cebinde 250 bin TL var ama yeni motoru alamıyorsun. Yani alım gücün düştü.

Bunu daha iyi görmek için dolar bazında;
Motoru aldığında 5200 $'dı.
1 yıl sonra sattığında dolar 50 TL oldu diyelim.
250 bin TL / 50 TL = 5000 $

Yani TL olarak büyümüş gibi görünen paran dolar bazında yok oldu, ezildi. Gerçek değer kaybı burada. Sen paranı büyüttüğünü sanıyorsun ama aslında küçüldü.

Bugün 5 ekmek alabiliyorken, yarın aynı parayla 3 ekmek alabiliyorsan sen kâr etmiş olmazsın, zarar etmiş olursun. Mesele rakamın büyümesi değil, paranın ne kadar satın alma gücünün kaldığı.

Senin hesabın sadece rakamsal olarak doğru, ama reel olarak yanlış.

Bak şimdi, sana bunu daha basit anlatayım. Diyelim ki 1 yıl önce 130 bin TL'ye bir motor aldın. Tamamen farazi konuşuyorum, dolar kurunu falan rastgele yazdım.

Dolar 25 TL ve motorun fiyatı 5200 $ yapıyor diyelim.

Aradan 1 yıl geçti. Enflasyon yükseldi, vergiler geldi, kur patladı ve motorun fiyatı 280-290 bin TL oldu. Sen de motorunu 250 bin TL'ye sattın. Kağıt üstünde 120 bin TL kâr etmiş gibi görünüyorsun.

Ama şimdi aynı motoru sıfır almak istesen 280-290 bin TL'ye o motoru alamıyorsun(yani satacağın zaman). Senin cebinde 250 bin TL var ama yeni motoru alamıyorsun. Yani alım gücün düştü.

Bunu daha iyi görmek için dolar bazında;
Motoru aldığında 5200 $'dı.
1 yıl sonra sattığında dolar 50 TL oldu diyelim.
250 bin TL / 50 TL = 5000 $

Yani TL olarak büyümüş gibi görünen paran dolar bazında yok oldu, ezildi. Gerçek değer kaybı burada. Sen paranı büyüttüğünü sanıyorsun ama aslında küçüldü.

Bugün 5 ekmek alabiliyorken, yarın aynı parayla 3 ekmek alabiliyorsan sen kâr etmiş olmazsın, zarar etmiş olursun. Mesele rakamın büyümesi değil, paranın ne kadar satın alma gücünün kaldığı.

Senin hesabın sadece rakamsal olarak doğru, ama reel olarak yanlış.

Paramız dolar karısından değer kaybetti aslında ama TL bazında güya büyüdü. Neyse hocam yeter ki çok da zarar etmeden satalım da başka bir şeyde istemem çünkü herkes satamazsın diyor. 80, 90'a anca gider diyor, millet Honda alır diyor. Evet alırlar ama herkes almaz. Kurye motorlu CBX ve de genelde ilan fiyatları biraz kullanılmişlari 100 temizleri 120, 130'a da sıfırı var zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı