efe00
Hectopat
Selamlar. Şu anda elimde M1 MacBook Pro var fakat artık MacOS'un kısıtından sıkıldığımdan dolayı (mühendisim) bunu 20-25k bandında satıp üzerine de en fazla 20k koyarak alabileceğim bir bilgisayar arıyorum, yani bütçem en fazla 40-45k. Epey araştırma yaptım ve seçeneklerimi başlıktaki 2 bilgisayar ile sınırlandırdım.
Diğer bilgisayar modellerini tercih etmeme sebebim şu şekilde:
Bu iki bilgisayar arasında kalma sebeplerim de şu şekilde:
Kararsız kalma sebebim temel olarak şu aslında: DDR4->ddr5 ve 12. nesil->13. nesil güncellemesi, Zephyrus'un kompaktlığından feragat etmem için geçerli bir neden midir? Eğer geçerliyse, RTX4050 mi yoksa bütçeyi zorlayıp RTX4060 mı sorusu da ortaya çıkıyor?
Son olarak bilgisayarı kullanma amacım kişisel işlerim, hobilerim vs. için kullanıp aynı zamanda düzgün bir şekilde de oyun oynayabilmek. Xilinx vitis, sTM32CUBEıde gibi bilgisayarı o kadar da zorlamayan programlar ile çalışıyorum. Oyun olarak da Online sevmediğim için RDR2 gibi hikayeli Single-Player oyunlar oynuyorum.
Bu saydığım özellikleri de göz önüne alarak başlıkta yazdığım bu 2 bilgisayardan hangisini bana önerirsiniz? Eğer bunlar dışında bir öneriniz varsa ve öneriniz yukarıdaki neden tercih etmediğimle alakalı listede yer alan bir modelse ltfen neden yanlış düşündüğümü/bildiğimi de açıklayın. Cevap verecek herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Diğer bilgisayar modellerini tercih etmeme sebebim şu şekilde:
- HP Victus'larda sıkça görülen ısınma problemi var. Hakkında yazılan onca olumsuz yorum da cabası (throttling vs.)
- Lenovo LOQ'ların ekran paneli çok kötü. Legion'lar da genel olarak bütçemi aşıyor. İş bilgisayarım ThinkBook 16p G2 ve çok seviyorum kendisini. Ekran ve kasa kalitesi, donanımı vs. çok iyi ama oyun gibi ağır işlemlere sokmadığım için o konulardaki performansını bilmiyorum. Ayrıca RTX 3000 serisi ekran kartı düşünmüyorum.
- Acer Nitro 16'lar evet her anlamda çok kaliteli. Gerek ekran, gerek donanım gerekse soğutma anlamında ama yanımda 3 kiloluk bir tuğla taşımak istemiyorum. Genelde bilgisayarımı yanımda taşıyorum veya kucağımda işlerimi hallediyorum, bu yüzden sürekli bu ağırlığı taşımak bir yerden sonra zulüm olacak gibi geliyor. Çevremde de çeşitli sorun yaşadığını söyleyen birkaç kişi oldu ama sorunların detaylarını tam bilmiyorum, o yüzden bu çok da büyük bir kıstas değil açıkçası.
- ASUS TUF serisini de aslında kişisel işlerim için Windows lazım olduğunda ara ara kardeşimden alıp kullanıyorum ve açıkçası güzel bilgisayarlar ama bunlarda da ısınma biraz sorun. Forumlarda da cihazın ısınma problemi olduğundan bahseden kişilere rastladım.
Bu iki bilgisayar arasında kalma sebeplerim de şu şekilde:
- Zephyrus küçük ve hafif. Tam istediğim gibi taşınabilir boyutta. Bu açıdan STRIX'ten bir adım öne geçiyor ama geçen gün mağazada STRIX'i denediğimde 2.5 kg bana çok ağır gibi gelmedi. Fena değil, çok yoracağını düşünmüyorum.
- Zephyrus'ta DDR4 RAM varken STRIX'te DDR5 desteği var. Güncellik çoğu zaman daha iyidir ama bu fark yaratan bir güncellik mi, o konuda bir fikrim yok. Bilenler aydınlatırsa sevinirim.
- Aynı şekilde Zephyrus'ta i7-12700H işlemci varken STRIX'te i7-13650hx işlemci var. 1 nesil eski işlemci ne kadar fark yaratır?
- Her iki bilgisayarın da RTX4050 versiyonları aşağı yukarı aynı fiyat. Ancak STRIX'in RTX 4060 versiyonu var ki o yaklaşık 4-5k daha pahalı. 40K'nın üzerine çok da çıkmak istemiyorum açıkçası. O yüzden RTX4050 yerine 4060 için bütçemi zorlamaya gerek var mı bilemedim. Uzun bir süre kullanmak istiyorum, biri 5 yıl götürecekken diğeri 7 yıl götürür mü mesela?
Kararsız kalma sebebim temel olarak şu aslında: DDR4->ddr5 ve 12. nesil->13. nesil güncellemesi, Zephyrus'un kompaktlığından feragat etmem için geçerli bir neden midir? Eğer geçerliyse, RTX4050 mi yoksa bütçeyi zorlayıp RTX4060 mı sorusu da ortaya çıkıyor?
Son olarak bilgisayarı kullanma amacım kişisel işlerim, hobilerim vs. için kullanıp aynı zamanda düzgün bir şekilde de oyun oynayabilmek. Xilinx vitis, sTM32CUBEıde gibi bilgisayarı o kadar da zorlamayan programlar ile çalışıyorum. Oyun olarak da Online sevmediğim için RDR2 gibi hikayeli Single-Player oyunlar oynuyorum.
Bu saydığım özellikleri de göz önüne alarak başlıkta yazdığım bu 2 bilgisayardan hangisini bana önerirsiniz? Eğer bunlar dışında bir öneriniz varsa ve öneriniz yukarıdaki neden tercih etmediğimle alakalı listede yer alan bir modelse ltfen neden yanlış düşündüğümü/bildiğimi de açıklayın. Cevap verecek herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Son düzenleyen: Moderatör: