ROM ile Root nedir?

• Root, Linux işletim sistemlerinde yönetici yetkisine sahip olan hesaptır. Yani sistemde istediği değişikliği yapabilir. Android de Linux tabanlı olduğuna göre...
  • ROM ise Android cihazlardaki işletim sistemi imajıdır diyebiliriz.
Telefonlar piyasaya çıktığında çoğu özelliği kapalıdır. Kullanıcı kendi düzenlediği işletim sistemini cihaza yazamaz. Root yetkisi elde ederek cihaza ROM, yani kişiselleştirilmiş, modifiye edilmiş işletim sistemi atabilirsiniz.

... ROM ise arayüz ayarlar vs. her şeyin değiştirildiği 3. parti telefon yazılımı.
Sallamışsınız ya da ben anlamadım.

Örnek olarak tabletimin Android sürümü 4.4.4 diyelim, ben başka yazılımla bu sürümü 7.1.2 yaptım; buna ROM denir.
"ROM yükleyerek sürüm yükseltme" desek daha doğru olur sanırım.

Telefonlar piyasaya çıktığında çoğu özelliği kapalıdır. Kullanıcı kendi düzenlediği işletim sistemini cihaza yazamaz. Root yetkisi elde ederek cihaza ROM, yani kişiselleştirilmiş, modifiye edilmiş işletim sistemi atabilirsiniz.
ROM yüklemek için Root yetkisine ihtiyaç yoktur. Hatta bildiğim kadarıyla Root yetkisi ile ROM yüklenmiyor. En azından denk gelmedim hiç.
Genelde Custom Recovery yazılımları ile ya da üreticinin özel yazılımları ile ROM flashlanır.

ROM, denildiği gibi işletim sistemi diyebiliriz.
Root da Android işletim sisteminde ileri yetkilere sahip olmak için verilen yetkidir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı