RTX 2070s ve i7 9700k için kaç Watt'lık güç kaynağı alınmalı?

AlperTT

Hectopat
Almasını planladığım sistemde RTX 2070s ve i7 9700k olacak. Çok fazla olmasa da overclock da yapmayı planlıyorum. Sizce 750Watt yeterli midir yoksa daha fazlası mı gerekir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ne anlatmak istediğimi bu ürünlerle anlatayım o zaman, hiç PSU'ların +12V çıkış değerlerinin neden farklı olduğunu ve bu çıkışın bilgisayarın hangi parcasını beslediğini de anlayabilirsin:
Bu tablolarda gösterilen durumu anlatıyorum, pratikte Watt değeri yüksek olan ürünün +12V çıkış ( ekran kartı güç çıkışı) değeri de doğru orantılı olarak yüksek olur. Bunu dediğimle senin söylediğinle çelişen birşey yok. O değerin teknik olarak hesabını bildiğini vurgulamak ayrı şey, bilgili olduğunu ifade ederken yanıltıcı bilgi veriyorsun diye egonu tatmin etmek, ithamda bulunmak ayrı şey.
Ben senin hesaplaman sonucunda ortaya çıkan pratik sonucu anlatıyorum zaten.
Bilgin var ama bunu pratik hayatta neye uyarlayacağını bilmiyorsun ya da burada ego tatmini için işine gelmiyor.
Ezberci eğitimle papağan gibi ezberleyip anlattığın şeyle benim vurguladığım WATT ve Amper doğru orantılı artılı olarak artar arasında nasıl bir çelişki var.
Attığım resimler ile anlatımımı görsel olarak ve gerçek hayatla destekleyeyim de aynı olayı vurguladığımızı kavra bi zahmet.
Sen daha öğrendiğin bilginin pratik hayattaki sonucundan pratik fikirler uygulamayı bilmiyorsun. Bilseydin anlattığım şeyin senin hesabınla çelişmediğini anlardın. Ezberlediğin kalıba uymayınca error verdin sanırım, ithamlara başladın.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20190704-032348.jpeg
    163,6 KB · Görüntüleme: 75
  • Screenshot_20190704-032614.jpeg
    164,8 KB · Görüntüleme: 85
  • Screenshot_20190704-033555.jpeg
    175,1 KB · Görüntüleme: 87
Son düzenleme:
İmzamdaki sistemden yola çıkarak gtx 1070 yerine rtx 2070s koyun. Sistemimde kesinlikle performans kaybı yok işlemcim 5 ghz şeklinde overclock edildi.

Bunlar biraz işe yarar umarım;
Umarım okuduğun makaleyi analiz/sentez yapma becerin vardır.

650W ve üstü yeterli gelecektir. Kaliteli ve bilindik markalardan almaya dikkat edin birde modüler olursa tadından yenmez.

Attığım resimlere ve makalelere bakacak kadar okuma yazman yok değil mi? PSU'nun genel WATT değeri ile ekran kartını besleyen +12V yazan WATT ve amper değeri aynı mı?
Değil. Ben ne diyorum? O kısımdaki değere bak. Genel WATT'ı yeterli ama +12V değerleri yeterli değilse ne olacak? Kaldı ki +12V kısmından sadece ekran kartı beslenmiyor, attığım makale linkinde bahsediyor hangi bileşenlerin +12V kanalından beslendiği.
Watt, Volt ve amper formulünü biliyorsun diye PSU işinden anladığını sanıyorsun.
Havuz problemi çözen birinin baraj yapımından da anlarım demesi gibi komik olmuş.

''Güç Kaynağı Cehaleti!'' metninden bir alıntı:

''Değerli arkadaşlar!

Anakart, ram bellekler, işlemci, ekran kartı, harddisk ve optik sürücüler, hatta 12V gücü isteyen kasa içi fanlar da dâhil tüm önemli donanımlar gücünü psu (güç kaynağının) 12V kanalından alır. 12V değerini altındaki Amper değeriyle çarparsanız güç kaynağınızın bu donanımlara verebileceği maksimum watt değerini bulursunuz.

Bilgisayara dışarıdan takılan klavye-mause, usb aygıtlar gibi elemanlar 5V kanalını kullanır. Bios pili ve bios çipi gibi bazı özel çipler de 3,3V kanalını kullanır ama 5V ve 3,3V kanallarından elde edilecek tüketim toplada 30-40W'ı geçmez.

Demek ki üstünde kaç watt yazarsa yazsın bir güç kaynağının kasa içine vereceği asıl önemli değer 12V kanalı değeridir ve 12V kanalını altındaki amper miktarıyla çarparak bulunur.

.............................
Yine güç kaynağı uzun süre %80'den fazla yükte çalışırsa verimli de olsa ister-istemez normal üstü ısınır. Hem ömrü kısalır hem de kasa içini fazla ısıtır. ''

Son düzenleme:
@Teacher80 Arkadaşım, ben hatalı yerini söylüyorum. Her PSU'nun 12V kanalından eşit güç vermeyeceği konusunda bir şey dedim mi? Hatanı göremiyorsun deme sebebim bu. Farklı bir noktadan tartışma yaratıyorsun şu anda. Watt'ın ne olduğunu öğrenin önce. Sonra bilgilendirme yaparsınız. Verim, toplam güç ve kayıplar ile o farkları görüyorsun. W ile amperi ayrı tutamazsın. W değeri V ve A değerinin çarpımıyla çıkan bir şeydir. W değerine ek olarak amper ister diyemezsiniz. Kalıp değildir bu, kuraldır. Doğru ve yanlışları harmanladığınız zaman, yorumunuz tamamen doğru ya da yanlış olmuyor zaten.

Okumam da var, 6 sene elektrik ve elektronik okudum, size de öneririm. Bir de Türkçe dersi alın, okuduğunuzu anlamada sorun yaşamayın.

Buyrun, tekrar yazayım yorumumu:
"Bu yorumu yazarken ne düşündünüz? Amper değeri olmadan W hesaplanabilir mi? W değeri belli olan bir PSU'da, farklı bir akım değeri nasıl olabiliyor? PSU; CPU, GPU için 12V çıkış verir. 12*Amper=W değerini verir. Watt/Gerilim ile de akım değeri bulunur. Çok basit ve sabit bir kuraldır. Yanıltıcı bir bilgi veriyorsunuz. "

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…