@Teacher80 Komiksiniz, bilgisiz insanların bu cesaretine hayranım. "Watt hesabı yapınca 550 WATT da yeter fakat ekran kartı sadece WATT çekmez yüksek amper de ister." Konuya hakim değilsiniz, hatanızı bile fark etmiyorsunuz. Ne desek boş size. Kafanıza göre takılın.
Attığım resimlere ve makalelere bakacak kadar okuma yazman yok değil mi? PSU'nun genel WATT değeri ile ekran kartını besleyen +12V yazan WATT ve amper değeri aynı mı?
Değil. Ben ne diyorum? O kısımdaki değere bak. Genel WATT'ı yeterli ama +12V değerleri yeterli değilse ne olacak? Kaldı ki +12V kısmından sadece ekran kartı beslenmiyor, attığım makale linkinde bahsediyor hangi bileşenlerin +12V kanalından beslendiği.
Watt, Volt ve amper formulünü biliyorsun diye PSU işinden anladığını sanıyorsun.
Havuz problemi çözen birinin baraj yapımından da anlarım demesi gibi komik olmuş.
''Güç Kaynağı Cehaleti!'' metninden bir alıntı:
''Değerli arkadaşlar!
Anakart, ram bellekler, işlemci, ekran kartı, harddisk ve optik sürücüler, hatta 12V gücü isteyen kasa içi fanlar da dâhil tüm önemli donanımlar gücünü psu (güç kaynağının) 12V kanalından alır. 12V değerini altındaki Amper değeriyle çarparsanız güç kaynağınızın bu donanımlara verebileceği maksimum watt değerini bulursunuz.
Bilgisayara dışarıdan takılan klavye-mause, usb aygıtlar gibi elemanlar 5V kanalını kullanır. Bios pili ve bios çipi gibi bazı özel çipler de 3,3V kanalını kullanır ama 5V ve 3,3V kanallarından elde edilecek tüketim toplada 30-40W'ı geçmez.
Demek ki üstünde kaç watt yazarsa yazsın bir güç kaynağının kasa içine vereceği asıl önemli değer 12V kanalı değeridir ve 12V kanalını altındaki amper miktarıyla çarparak bulunur.
.............................
Yine güç kaynağı uzun süre %80'den fazla yükte çalışırsa verimli de olsa ister-istemez normal üstü ısınır. Hem ömrü kısalır hem de kasa içini fazla ısıtır. ''