RTX 3050/3050 Ti 4 GB'lı laptoplara olan ön yargı

umutxdd

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Umarım bu konu için linç yemem.

Yaklaşık 1,5 aydır RTX 3050 Ti 4 GB GPU'lu bir laptop kullanıyorum. Laptopu almadan önce foruma hiç bakmamıştım ki baksam bile bütçem maksimum 3050 Ti'a yetiyordu. Yaklaşık 10-15 tane oyun denedim. Kimisi düşük sistem gerektiriyordu, kimisi de müthiş gözüken, sağlam oyunlardı. Düşük sistem isteyen oyunlar bir kenara, iyi sistem isteyen oyunları yüksek ayarlarda rahat bir şekilde, drop vs. yemeden oynadım. Foruma girip baktığımda 4 GB VRAM'e herkesin bir önyargısı olduğunu görüyorum. Bu önyargının nispeten yeni çıkan oyunlardan dolayı (TLOU1, MW2, Hogwarts Legacy, vs.) Yaşandığını düşünüyorum. Örnek verdiğim üç oyunu da ilk elden oynamadım, fakat testlerde oynanabildiğini gördüm. Bu oynanabilirliğin etkisinde DLSS teknolojisinin de büyük bir yeri var. Fakat insanlar 4 GB VRAM'e 512MB gözüyle ve sadece rekabetçi oyunları oynatabilen bir değer olarak bakıyor. Ancak ben bu ekran kartlarının (gözlemlediğim kadarıyla çoğu insanın aksine) büyük yapımları birkaç yıl daha oynatabileceğini düşünüyorum.

Ben mi yanlış düşünüyorum? Fikirlerinizi bekliyorum. Sizde de bir ön yargı mevcut mu, veya bu ekran kartı hakkında ve bu ekran kartına sahip laptoplar hakkında düşünceleriniz neler?

Mümkünse aşağıda saçma sapan konuşmayın. Sadece değerlendirme ve fikir alışverişi için buradayım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Buradaki konu RTX 3 serisi bir karta 4 GB'lık mini minnacık bir VRAM atamaları o dediğin oyunlar 1650/1650 super ile de oynanır 1650 sistem 15k 3050 sistemler neden 20-25k?

Hocam eğer bütçe sıkıntıysa ona kimse bir şey diyemez zaten. Bende de eskiden 4 GB VRAM vardı evet doğru çok iyi değildi ama idare ediyordu. Bu önyargının sebebi 4 GB VRAM'i olduğu gibi kabullenmiyorlar adam 4 GB VRAM'i var diye ölümüne 4 GB'ın yettiğini savunuyor. 4 GB VRAM düşük kalıyor bunu kabullenmek lazım çünkü ortada çoğu yerde yetmiyor bütçe yoksa dediğim gibi mecburi ama bütçe varken gidip daha düşük VRAM'i savunuyorlar. Bu benim sinirime gidiyor 1-2 yıl daha götürür götürmesine ama rahat götürmez konu bu.

Yeni nesil oyunlarla beraber 8GB VRAM bile artık yetersiz kalmaya başladı fakat bu oyunlarda maksimum ayarlarla ilgili, stabil ayarlar ve DLSS gibi teknolojilerle 4GB VRAM'in dahi iş yapacağını düşünüyorum.

Yeni nesil oyunlarla beraber 8 GB VRAM bile artık yetersiz kalmaya başladı fakat bu oyunlarda maksimum ayarlarla ilgili, stabil ayarlar ve DLSS gibi teknolojilerle 4 GB VRAM'in dahi iş yapacağını düşünüyorum.

Ya evet mevzu bu ama adam orada diyor ki 8 GB VRAM yeter mi 12 daha rahat olur diyosun. Oradan 4 GB VRAM'li biri gelip bana yetiyor diyor ama aslında ayarları düşük çözünürlük düşük mantıksız yani kabullenilmesi lazım.

RTX 3050 için parasının hakkı olmayan vasat bir kart olarak bakıyorum.

Sen memnun olabilirsin tabii, ancak ben ne alırım ne de aldırırım.

Sanırım ironi yapıyor ve sen anlamıyorsun.

4 GB VRAM'in son yıllarda çıkan oyunları keyifli bir şekilde oynatmak için yeterli olmadığını düşünüyorum. Başka bir şey düşünen varsa umurumda değil çünkü gerçek bu. 8 GB'ın bile ömrünün sonuna yaklaşırken birisi gelip de 4 GB VRAM yetiyor deyince ne diyeceğini şaşırıyor insan.

Ekran kartının sana yetmesi 4 GB VRAM'in günümüz için yeterli argümanını sunmuyor RX580 kullanıp her oyunu en düşük ayar da oynayan arkadaşım var o da her oyunu açıyor senin mantığına göre o kartta yeterli VRAM yetersizliği oyununa göre FPS düşüren bir olay eskiden öyle değildi ama artık öyle.

Sıradan kullanıcıya yeter ki zaten bizi ilgilendiren durum yok bu oyun fiyatlarında hep eski oyunları oynayacağız :D
Şakası bir yana şu ekonomide 3050 falan dinlemeyin bütçeniz varsa anında alın geçin en kötü. 2 sene mediumda oynarsınız sonra lowa çekersiniz siz eğlendikçe sorun yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı