RTX 3060 sistem parçaları uyumlu mu?

oymakdeniz

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 3060 12GB
İ5 9400F
8GB RAM
Merhaba arkadaşlar bilgisayarım son zamanlarda özellikle yazdan sonrasında çok kasmaya başladı. Bilgisayarda geçirdiğim vaktin %90ı oyun oynayarak geçiyor. Genelde FiveM, LoL, Valorant, CS2 ya da güncel sistem isteyen hikayeli oyunlar oynuyorum. Eskiden devasa FPS'ler almasamda bayağı yüksek FPS değerlerine sahiptim şimdi FiveM oynarken 30-40 FPS arası oynuyorum 60 olsa bile yeter ama olmuyor, çok kalabalık bölgelerde 20ye düşüyor, CS2 aşırı kasıyor, LoL bile bazen drop yaşatıyor.

Şikayetim ise bilgisayar %20-40 arası GPU kullanırken neredeyse %90-99 arası CPU kullanıyor ve aşırı ısınıyor. Parçalarım sizce uyumlu mu? Neden CPU çok kullanırken GPU hep boşta? Sorunların nedeni ne acaba bilmiyorum, yardımcı olur musunuz?

CPU: i5-9400
GPU: RTX 3060.
Anakart: MSI H310M Pro-VDH Plus.
RAM: 8 GB (8x1).

Merhaba arkadaşlar bilgisayarım son zamanlarda özellikle yazdan sonrasında çok kasmaya başladı. Bilgisayarda geçirdiğim vaktin %90ı oyun oynayarak geçiyor. Genelde FiveM, LoL, Valorant, CS2 ya da güncel sistem isteyen hikayeli oyunlar oynuyorum. Eskiden devasa FPS'ler almasamda bayağı yüksek FPS değerlerine sahiptim şimdi FiveM oynarken 30-40 FPS arası oynuyorum 60 olsa bile yeter ama olmuyor, çok kalabalık bölgelerde 20ye düşüyor, CS2 aşırı kasıyor, LoL bile bazen drop yaşatıyor.

Şikayetim ise bilgisayar %20-40 arası GPU kullanırken neredeyse %90-99 arası CPU kullanıyor ve aşırı ısınıyor. Parçalarım sizce uyumlu mu? Neden CPU çok kullanırken GPU hep boşta? Sorunların nedeni ne acaba bilmiyorum, yardımcı olur musunuz?

CPU: i5-9400
GPU: RTX 3060.
Anakart: MSI H310M Pro-VDH Plus.
RAM: 8 GB (8x1).

İşlemcin çok yetersiz. Artık 8 GB RAM'de bayağı yetersiz kalıyor. Biraz paraya kıyıp işlemcini yükseltsen bayağı rahatlarsın işlemcin bileşenlerini besleyemiyor.

Ekran kartı harici diğer parçaların değişmesi lazım. Sistemde inanılmaz darboğaz var. Bundan dolayı droplar yaşıyorsunuz. Bu sistemde ekran kartını değişmeniz, ya da diğer bileşenleri yükseltmeniz daha uygun olur.

Ekran kartı harici diğer parçaların değişmesi lazım. Sistemde inanılmaz darboğaz var. Bundan dolayı droplar yaşıyorsunuz. Bu sistemde ekran kartını değişmeniz, ya da diğer bileşenleri yükseltmeniz daha uygun olur.

Ekran kartını değiş derken, yükselteyim mi düşüreyim mi çünkü araştırdığım kadarıyla bileşenlerim düşük kalıyor.
Bu arada fiyatları olabildeğince uygun olan fiyat/performans ürünü önerir misiniz anakart, RAM, işlemci ya da ne gereksiyorsa?

Driverlar güncel mi?

Başka driver var mı pek anlamam ama ekran kartını Update geldikçe GeForce uygulamasından güncelliyorum.
İşlemci önerir misiniz? Bir de ben pek anlamam ama anakartım önereceğiniz işlemciye uygun olmazsa söyler misiniz hocam?

Büyük ihtimalle işlemci yetersiz kalıyor ve darboğaz oluyor. Ayrıca 8 GB RAM artık eskide kaldı. Bu yüzden ısınıyor. İşlemcini ve RAM'ini değiştirmen lazım.

İşlemci için anakartda değişmem lazım mı?

@OsmanGozalici @soulsteal59 @DarkS1de @yushuff
Darboğazı şimdilik geçiçi olsa da nasıl engellerim arkadaşlar? Bu arada şimdiden hepinize çok teşekkürler 💚

Son düzenleme:
Ekran kartını değiş derken, yükselteyim mi düşüreyim mi?

Sistemi darboğaz sorunu olmadan kullanmak isterseniz, ekran kartını düşürebilirsiniz demek istedim. Lakin eski FPS'inizden bir tık daha aşağısında kullanmanız anlamına geliyor. O yüzden paranız var ise abartmadan uygun parçaları seçip sisteminize yerleştirmek de uygun olur.

Çünkü araştırdığım kadarıyla bileşenlerim düşük kalıyor.

Aynen öyle hocam.

Bu arada fiyatları olabildeğince uygun olan fiyat/performans ürünü önerir misiniz anakart, RAM, işlemci ya da ne gereksiyorsa?

Hocam, şahsen halihazırda elinizde güzel bir ekran kartı var iken bunu değerlendirmek daha cazip olur. Belki biraz masraflı olur ama işin sonunda sisteminiz sizi üzmez. Eğer bütçeniz varsa söyleyin ona göre parça önereyim. Hem RAM hem anakart hem de işlemcinizi değişmeniz lazım.

Siz cevap vermeden en azından hangi parçalar uygun olur onu söyleyeyim;

Anakart: Gigabyte H610M-K Intel LGA1700 DDR4 Micro ATX anakart

İşlemci: Intel i5-12400F altı çekirdek 2.50 GHz işlemci.

Not: Eğer daha düşük bütçeyle de sorunsuz oyun oynayıp iş yapayım diyorsan başka işlemci olarak da şu;

Alternatif işlemci: Intel i3-12100F dört çekirdek 3.30 GHz işlemci.

RAM: Corsair Vengeance LPX 16 GB (2x8) 3200 MHz.

Sistemi bu parçalarla güzelce kombin edebilirsin istersen hem de F/P işimi görsün yeter diyorsan sıfır olarak, setupa minimum masraf ederek yapılabilecek güzel kombinlemelerden. Eğer bütçeniz fazlaysa ona göre daha iyi sistem toplanır elbet.
Darboğazı şimdilik geçiçi olsa da nasıl engellerim
Sistemi gereksiz yormadan ve işlemci yükünü arttırarak bi nebze azaltabilirsiniz.

Oyunlarda grafik düşürme gibi şeylerde işlemci daha çok kullanılır ekran kartına nazaran.

Merak ettiğin bir şey olursa söyleyebilirsin.

Ayrıca dip not olarak PSU'nuz kaç watt?

Hocam şu an ev dışındayım eve gider gitmez PSU bilgisini iletirim. Belli bir bütçem yok en uygunu hangisiyse onu alabilirim. Bana ne kadara patlar ucuzundan bu parçalar ortalama bir fiyat bilgin var mı?
Ekran kartımı değerlendirmek daha iyi olur benim için. Bu 2 işlemcinin arasındaki fark ne hocam bu arada? Biri i3-12100F biri i5-12400F aradaki fark ne olur?

Hocam şu an ev dışındayım eve gider gitmez PSU bilgisini iletirim. Belli bir bütçem yok en uygunu hangisiyse onu alabilirim. Bana ne kadara patlar ucuzundan bu parçalar ortalama bir fiyat bilgin var mı?
Ekran kartımı değerlendirmek daha iyi olur benim için. Bu 2 işlemcinin arasındaki fark ne hocam bu arada? Biri i3-12100F biri i5-12400F aradaki fark ne olur?

Biri 4 biri 6 çekirdekli benim de pek bilgim yok fakat i5 12400F'in daha performanslı olduğunu söylememize pek gerek yok herhalde. En uygunu hangisiyse onu alabilirim yazmışsınız i3 olan model sisteminizi besleyecektir sorun çıkarmaz.

Bütçe sorunu yoksa attıklarımla gayet uyumlu. i3 ile i5 arasında hem hız hem performans farkı var bunu sistemi kullanırken hissedersiniz. Bence i5 tercih edin. Eğer geleceğe yönelik upgrade imkanı olsun diyorsanız ona göre de önerebilirim. Fiyat kısmında da linkte gördüğünüz fiyatlar sıfır olarak en ucuz olanlar. 2.el'den de bulunabilir bunlar ama biraz efor ister. Seçim sizin

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı