RTX 3060 Ti R7-3700X oyun oynarken görüntü kesiliyor

Yasarefe

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, bu sorun Baldur's Gate 3 ve F1 22 oynarken karşıma çıktı. Suresi belli olmadan bazen bir buçuk saat bazen direkt oyuna giderken ekran gidiyor. Diiiit diye bir ses geliyor ama kasa hâlâ çalışır durumda ama monitörde görüntü yok ve HDMI sinyal yok yazıyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz* sıcaklık değerleri ekran kartının 70 derecelerde seyrediyor.

Ekran kartı: RTX 3060 Ti.

İşlemci: Ryzen 7 3700X.

RAM: 16 GB.

PSU: 1050 watt Xigmatek.

Merhabalar, "Diiiit" sesi, genellikle BIOS'un bir hata kodu değildir. Kısa bip sesleri yerine uzun ve kesilmeyen bir ses, genellikle ekran kartı, RAM veya güç kaynağı (PSU) ile ilgili kritik bir hataya işaret eder. Kasanın çalışmaya devam etmesi ama görüntünün gitmesi, genellikle ekran kartının aniden gücü kesmesi veya kendini korumaya alması durumunda yaşanır.

• Oyun oynarken yani yük altında çökmesi ve aniden sinyal kesilmesi tipik bir PSU sorununu işaret edebilir.
  • Ekran kartının kendisinde bir arıza olabilir. GPU çekirdeği 70 derecede olsa bile, kart üzerindeki VRAM'ler (bellek modülleri) veya VRM'ler (güç dağıtım bileşenleri) aşırı ısınıyor veya arızalı olablr.
  • RAM hataları genellikle mavi ekranla sonuçlanır ancak bazen bu şekilde donma ve çökme de yapabilirler.

Tavsiye edebileceğim bazı öneriler:

• DDU (Display Driver Uninstaller) indirerek güvenli modda başlatın, tüm nvidia sürücülerini kaldırın, sonra yeniden başlatıp tekrar güncel sürücüleri kurun
  • BIOS ve Chipset sürücüleri güncel mi kontrol edin, değilse güncelleyin.
  • BIOS ayarlarından şunlara bakın: Eğer XMP veya DOCP (RAM hız aşırtma profili) açıksa bunu geçici olarak Disabled (Devre Dışı) konumuna getirin. RAM'leriniz standart hızlarında çalışsın. Bu şekilde oyuna girmeyi deneyin. Eğer sorun çözülürse, RAM'leriniz XMP profilinde kararlı çalışmıyor demektir.
  • MSI Afterburner gibi bir programını indirip bunun ekran kartınızın Power Limit (Güç Limiti) ayarını %90'a düşürün. Ayrıca Core Clock ve Memory Clock değerlerini sırasıyla -50 MHz kadar düşürün (underclocking). Test edin, sorun yaşamazsanız; kartın standart hızlarda kararlı çalışamadığını ve muhtemelen donanımsal bir zayıflık olduğunu veya PSU'nun yeterli tepe akımını veremediğini gösterebilir.
  • En önemli öneri: Eğer imkanınız varsa güvendiğiniz ve kaliteli bir markaya ait (örneğin Seasonic, Corsair, Cooler Master'ın üst segment modelleri) başka bir PSU ile çalıştırmayı deneyin. Sorununuzun PSU kaynaklı olma ihtimali yüksek olduğu için en önemli test olabilir.

Son olarak; Eğer imkan varsa kendi ekran kartınızı başka bir bilgisayarda veya kendi sisteminizi başka bir ekran kartı ile test edin.

Merhaba, "diiiit" sesi, genellikle BIOS'un bir hata kodu değildir. Kısa bip sesleri yerine uzun ve kesilmeyen bir ses, genellikle ekran kartı, RAM veya güç kaynağı (PSU) ile ilgili kritik bir hataya işaret eder. Kasanın çalışmaya devam etmesi ama görüntünün gitmesi, genellikle ekran kartının aniden gücü kesmesi veya kendini korumaya alması durumunda yaşanır.

• Oyun oynarken yani yük altında çökmesi ve aniden sinyal kesilmesi tipik bir PSU sorununu işaret edebilir.
  • Ekran kartının kendisinde bir arıza olabilir. GPU çekirdeği 70 derecede olsa bile, kart üzerindeki VRAM'ler (bellek modülleri) veya VRM'ler (güç dağıtım bileşenleri) aşırı ısınıyor veya arızalı olablr.
  • RAM hataları genellikle mavi ekranla sonuçlanır ancak bazen bu şekilde donma ve çökme de yapabilirler.

tavsiye edebileceğim bazı öneriler:

• DDU (display driver uninstaller) indirerek güvenli modda başlatın, tüm NVIDIA sürücülerini kaldırın, sonra yeniden başlatıp tekrar güncel sürücüleri kurun.
  • BIOS ve chipset sürücüleri güncel mi kontrol edin, değilse güncelleyin.
  • BIOS ayarlarından şunlara bakın: Eğer XMP veya DOCP (RAM hız aşırtma profili) açıksa bunu geçici olarak disabled (devre dışı) konumuna getirin. RAM'leriniz standart hızlarında çalışsın. Bu şekilde oyuna girmeyi deneyin. Eğer sorun çözülürse, RAM'leriniz XMP profilinde kararlı çalışmıyor demektir.
  • MSI Afterburner gibi bir programını indirip bunun ekran kartınızın Power limit (güç limiti) ayarını %90'a düşürün. Ayrıca Core clock ve Memory clock değerlerini sırasıyla -50 MHz kadar düşürün (underclocking). Test edin, sorun yaşamazsanız; kartın standart hızlarda kararlı çalışamadığını ve muhtemelen donanımsal bir zayıflık olduğunu veya PSU'nun yeterli tepe akımını veremediğini gösterebilir.
  • En önemli öneri: Eğer imkanınız varsa güvendiğiniz ve kaliteli bir markaya ait (örneğin Seasonic, Corsair, Cooler Master'ın üst segment modelleri) başka bir PSU ile çalıştırmayı deneyin. Sorununuzun PSU kaynaklı olma ihtimali yüksek olduğu için en önemli test olabilir.

Son olarak; eğer imkan varsa kendi ekran kartınızı başka bir bilgisayarda veya kendi sisteminizi başka bir ekran kartı ile test edin.

Çok sağ olun hepsini tek tek deneyeceğim şu an RAM'leri kontrol ettim ekran kartına FurMark falan yaptım DDU da yapmıştım zamanında şu an ekran kartı ayarlarını sıfırladım bir sorun gözükmüyor sanırım bir ayarla oynadım diye olma ihtimali yüksek çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı