RTX 3080 Ti R9 5900X sistemde Input Lag oluyor

zENNy

Femtopat
Katılım
23 Mart 2022
Mesajlar
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba benim sorunum inputlag ile alakalı öncelikle bilgisayar bileşenlerim;
-RTX 3080 Ti.
-Ryzen 9 5900X.
-ASUS TUF Gaming X570Pro Wi-Fi
-Corsair Pro RGB 32 GB 3600MHz CL16.
-Samsung EVO 980Pro 1TB M.2 SSD.
-Corsair 850W PSU.

Bilgisayarı alalı yaklaşık 1 ay kadar oldu. Bilgisayarı aldığımdan beri fark ettiğim bir inputlag sorunu var masaüstünde bile fark edebiliyorum. Her ayarı denedim neredeyse(BIOS-NVIDIA-WIN10TWEAk) monitor olarak BenQ2546k(240Hz) kullanıyorum CS:GO ve Valorant gibi FPS oyunlarında her türlü optimizasyonu yapmama rağmen oyun smooth yani akıcı olmuyor bunun problemini elektriksel olarak düşünmeye başladım birçok forumları okuduğumdada çoğu kişinin elektrikten dolayı olduğunu belirttiğini gördüm fakat bu problemi nasıl çözüceğimi bilemiyorum...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hemen kötü düşünme dostum yazılımsal da olabilir. Temiz bir format atıp driverları teker teker düzgünce son sürüm olarak kurduktan sonra yine aynı şey devam ediyorsa o zaman önemli bir sıkıntı olabilir ki yine donanımsal bir şey olduğunu sanmıyorum.
 
AMD işlemcilerde input lag Intel'e göre fazla ama bu rakamsal bir fark diye biliyorum. Böyle hissedilir bir fark değil bence. Başka birşey sebep oluyordur.
 
Akıcı olmaması ile input lag aynı kefeye konulamaz görüşündeyim. İkisi de varsa tamam.

Akıcı olmaması; takılma, kasma, donma, belirtilen kadar kare sayısının veya %0.1 gibi FPS ölçülerinin dip yapması kaynaklı görsel kayıp.

Input lag ise; giriş gecikmesi. sizin müdahalenizin ekranınıza geç düşmesi.

Bahsettiğiniz oyun olarak özellikle Valorant bazında akıcılık için internet bağlantınız da önemli.
Şimdi diyebilirsiniz ki "Hocam olay benim PC'imde oluyor, internet, Server ve PC'nin haberleşmesi için var!" evet bu bir çok online oyun için doğru ancak Valorant için geçerli değil. İnternetinizde ping, paket kaybı, dalgalanma olursa oyunu da görüntü anlamında çok etkiliyor. Gerçek mi bu diye teyit isterseniz Tarik isimli Twitch yayıncısı ve pro Valorant oyuncusu bölge internetinde yaşadığı problem sebebiyle lag ve kasma sebebiyle yayınında geçen gün isyandaydı.

Bunun haricinde sorunun çözümü olarak profesyonel bir yazılım veya donanımcı ile birlikte (ama ücretli ama arkadaşınız) gerekirse parçaların montajlarını gözden geçirip OCCT, memtest, sıcaklık testleri gibi testler yapıp BIOS'tan default ayarlara geçip format ve temiz kurulumla şansınızı tekrar deneyebilirsiniz.

Ayrıca PC'de internette izlediğim 60fps video akıcılığı ile telefonda izlediğim bile farklı görünüyor. Telefon daha akıcı geliyor. Küçük ekran veya ekrandan uzaklaşmak akıcılık algısını arttırıyor.
 
Masaüstünden 240 Hz yaptınız öyle değil mi?
1648096150012.png

Sanırım aynı şekilde NVIDIA panelinden de çözünürlülüğü ve Hz değerini de seçmeniz gerekiyor. Birde düşük gecikme modunu aktif edin.
1648097505658.png
G-Sync, Vsync ve Free-sync de input lagı arttırıyor, monitörünüzden G-Sync'i kapatın ve oyun içi ayarlardan V-Sync açıksa ve G- Sync'i görürseniz kapatın. Güç seçenekleri kısmından yüksek performansa alın ve Windows 10 bildirimlerini devre dışı bırakın.
1648099591405.png
1648099487918.png


Oyun içinden en düşük input lagı almak için grafik ayarlarını en düşüğe alarak birde bu şekilde deneyin. Fps değeri arttığında gözle görülür şekilde daha fazla akıcılık hissi olur. Sizin bilgisayarınız da aynı etkiyi verir mi bilemiyorum fakat denemeye değer. Bazı profesyonel oyuncular oyun içi grafiklerin en düşüğe alınmasını doğru buluyor.

Bunun dışında ben League of Legends oynarken 144 FPS den 143'e yada 120'ye düştüğünde yada oyundaki animasyonlar üst üste bindiğinde gözle görülür biçimde akıcılık kaybına uğradığını biliyorum, son zamanlarda olmuyor fakat bu sorunda micro stutter denilen bir illet.

Bütün sistemi değiştirseniz de bu okuduğuma göre Windows 10 dan yada oyundan yada donanımın parçasından kaynaklı olabiliyormuş. Yabancı forumda birisi çözüm önerisi olarak şöyle yazmış: "Windows u güncelle, ekran kartını güvenli modda DDU ile silip ekran kartı sürücüsü olarak önerilen en son versiyonunu (WHQL) tekrar yükle. Nvidia panelinde farklı 3d ayarları dene. Mümkünse format at"
 
AMD işlemci sorunu benim laptop ta da böyle başta 60Hz diye bana öyle geliyor sandım arkadaşın 60FPS daha akıcı olunca fark ettim oyunlari sanki 45 FPS oynuyorum ama sadece e-spor oyunlarında oluyor özellikle CS:GO'da, forumda ki arkadaslara sorduğumda işlemcin çöp falan dediler Ryzen 5 3550H gerçekten de biraz kötü işlemci her neyse kendim random ayar karıştırarak çözümü buldum sayılır ama arada bir bozuluyor yine ben de belki sizde bozulmaz hiç yoktan iyidir.
1-AMD Radeon Software'den GPU ölçekleme ayarını kapatın.
2-Windows ayarlarında donanım ivme hızlandırma ayarını açın.
3-eğer özel çözünürlük oluşturduysanız cru ile reset atın seçenekleri.
Ben böyle çözdüm umarım işinize yarar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı