RTX 3090-5800X sistem alınır mı?

İmzamda görebileceğin üzere iki tane sistemim var 1080P için RTX 3070, 2K ve ofiste iş için 3090, sistem alınmasına alınır ama 1080P de çok ciddi darboğaz meydana gelir. Dersen ki darboğazın bana zararı var mıdır? Hem evet hem hayır. 1080p için 3090a bellek arabirimi ve işlemci veri yolu rekabetçi oyunlarda besleme problemi yapacağı için ciddi FPS dropları ve Shutter yaşama ihtimalin oldukça fazla. Bana sorarsan o bedele sistemi hemen al ardından RTX 3090ı sadece 30k gibi bir fiyattan satıp yerine 12K gibi bir bedel ile RTX 3070 al 1080p de paşa paşa kullan.
Sanmıyorum FPS drop gibi sorunlara sebep olacağını. Neden böyle bir şey olacağını söylüyorsun ve herhangi bir kaynakta böyle bir sorun hakkında bilgi var mı?

Başka bir bilgiye veya kaynağa gerek yok kendim kullanıp zaten testlerini gerçekleştirdim. İmzamda kullandığım bileşenlere bakarsan ne demek istediğimi anlamanız lazım.

İmzamda görebileceğin üzere iki tane sistemim var 1080p için RTX 3070, 2K ve ofiste iş için 3090, sistem alınmasına alınır ama 1080p de çok ciddi darboğaz meydana gelir. Dersen ki darboğazın bana zararı var mıdır? Hem evet hem hayır. 1080p için 3090a bellek arabirimi ve işlemci veri yolu rekabetçi oyunlarda besleme problemi yapacağı için ciddi FPS dropları ve shutter yaşama ihtimalin oldukça fazla. Bana sorarsan o bedele sistemi hemen al ardından RTX 3090ı sadece 30k gibi bir fiyattan satıp yerine 12K gibi bir bedel ile RTX 3070 al 1080p de paşa paşa kullan.

Hocam 12 bin liraya 3070 yok ki? Bu sistem çok ucuza geliyor diye alacağım 5900X ile çok bir darboğaz olacağını düşünmüyorum.
Sanmıyorum FPS düşmesi gibi sorunlara sebep olacağını. Neden böyle bir şey olacağını söylüyorsun ve herhangi bir kaynakta böyle bir sorun hakkında bilgi var mı?

Hocam FPS düşmesi darboğaz kaynaklı değil diye biliyorum ben. Birçok şey oyuna drop girmesine sebep olabilir. 5900X çok güçlü bir işlemci darboğaz olacağını düşünmüyorum. En kötü bir tane 2K 165Hz monitör alırım. Normalde 3090'lı bir sisteme geçmeyecek olsam 5900X+sıvı soğutma+PSU+anakart+16 GB daha RAM+1TB daha SSD alacaktım ve bunlar zaten 20 bin lira civarı bir para tutuyor.
Başka bir bilgiye veya kaynağa gerek yok kendim kullanıp zaten testlerini gerçekleştirdim. İmzamda kullandığım bileşenlere bakarsan ne demek istediğimi anlamanız lazım.

Hocam gördüğüm üzere sisteminizde 10920X işlemci var 5900X o işlemciden çok daha güçlü bir işlemci. Drop sorunu SSD'den bile olabilir ama darboğazdan dolayı asla ve asla olmaz.

Son düzenleme:
Denemesi bedava hocam 5900x sadece çoklu çekirdekte %15 kadar daha hızlı 5.0 Ghz tek çekirdekte %5 daha hızlı. Piyasadaki oyunların %90'ı için 4 çekirdek fazlasının hiç bir önemi yok. Çok çekirdek sadece çoklu uygulamada ve CPU render işlemlerinde fayda sağlar. Oyunlar için her zaman önemli olan tek çekirdek performansı, bellek gecikme değeri (Aida ile aldığınız boştaki bellek gecikmesi değil, Bellekler yük altındayken alınan bellek gecikme değeri önemlidir) ve Bellek okuma, yazma ile kopyalama hızlarıdır. 5900x bellek gecikme değerleri, okuma/yazma ve kopyalama değerlerinde 10920x in yanına bile yaklaşamaz. Bunun haricinde işlemci üzerindeki 48 lane PCI-e hattından bahsetmeme bile gerek yok.

Dediğim gibi zaten sistemi neredeyse bedavaya almışsınız alıp kendiniz deneyimleyince olayın ne olduğunu tecrübe edersiniz.

Denemesi bedava hocam 5900X sadece çoklu çekirdekte %15 kadar daha hızlı 5.0 GHz tek çekirdekte %5 daha hızlı. Piyasadaki oyunların %90'ı için 4 çekirdek fazlasının hiçbir önemi yok. Çok çekirdek sadece çoklu uygulamada ve CPU render işlemlerinde fayda sağlar. Oyunlar için her zaman önemli olan tek çekirdek performansı, bellek gecikme değeri (AIDA ile aldığınız boştaki bellek gecikmesi değil, bellekler yük altındayken alınan bellek gecikme değeri önemlidir) ve bellek okuma, yazma ile kopyalama hızlarıdır. 5900X bellek gecikme değerleri, okuma/yazma ve kopyalama değerlerinde 10920X in yanına bile yaklaşamaz. Bunun haricinde işlemci üzerindeki 48 lane PCI-e hattından bahsetmeme bile gerek yok.

Dediğim gibi zaten sistemi neredeyse bedavaya almışsınız alıp kendiniz deneyimleyince olayın ne olduğunu tecrübe edersiniz.

Hocam daha almadım çok darboğaz olursa bir tane 2K 165Hz monitör alırım. 3070'e geçeceksem masraf yapmaya ne gerek var %5 fark var zaten.

2k 165Hz güzel bir çözüm olur. Kendim ofiste 2k 144hz monitör ile 3090'ı kullanıyorum. Kart normalde 2.100 Mhz'e kadar çıkabiliyorken oluşan darboğazdan dolayı 1.530 Mhz de undervolt olarak kullanıyorum. Yani işin özü Rtx 3090 2K için bile fazlasıyla güçlü bir ekran kartı.

2K 165Hz güzel bir çözüm olur. Kendim ofiste 2K 144Hz monitör ile 3090'ı kullanıyorum. Kart normalde 2.100 MHz'e kadar çıkabiliyorken oluşan darboğazdan dolayı 1.530 MHz de undervolt olarak kullanıyorum. Yani işin özü RTX 3090 2K için bile fazlasıyla güçlü bir ekran kartı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
hocam 3700X işlemci ile bile çok az bir darboğaz söz konusu. 5900X ile darboğaz olacağını sanmıyorum.

Hangi oyunda hangi fps ile, 3700x işlemci ile 4.4 Ghz'e overclcok yapsan bile işlemcinin sana verebileceği maksimum FPS bir çok Trible A oyunda taş çatlasın 120 FPS. 5.0 Ghz intel 10ncu nesil işlemciler ile 160-170 FPS, Ryzen 5nci nesil işlemciler ile gene 160-170 Fps alabilirsiniz. Birde ekran kartı darboğazını sadece % kulanım olarak düşünmeyin. Baktım değerlere %95-99 kulanıyor tamam darboğaz yok diyemezsiniz. Size şöyle söyleyeyim 10920x ile ekran kartını 2.000 Mhz üzerinde %99 kullanım ile ve 1.530 mhz'e downclcok ettiğimde %99 kullanımda hemen hemen aynı fps yi alıyorum. Nerede 500 Mhz lik %30 luk frekans farkı. Yani işler öyle internette oradan buradan gördüğünüz gibi olmuyor. Herşey lineer değil yani etkileyen bir çok faktör var.

Bu söylediklerimi anca bir kaç farklı sistemde ve senaryo da deneyimleyince anlayabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı