RTX 4060 Ti ve R9 7900X sistemin parçaları uyumlu mudur?

Bütçe
70 000

Amiriniz

Zeptopat
AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz
Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti.
MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi
G.Skill 64 GB (2x32 GB) Ripjaws S5 siyah DDR5 6000MHz.
MLD 1TB M600 PCI-e Gen4 M.2 2280 SSD (7000 MB okuma / 6400 MB yazma) veya Kingston NV3 SN3S/2000G PCI-Express 4.0 2 TB M.2 SSD.
MSI MPG A750GF 750W 80+ Gold full modüler 140mm fanlı PSU.
MSI MAG CoreLiquid M360 ARGB 360mm işlemci sıvı soğutucu.
Corsair 3500X tempered glass USB 3.2 Type-C siyah mid Tower ATX kasa.
ASUS TUF Gaming VG279Q3R 27" 180Hz 1ms HDMI DP ELMB Sync Adaptive Sync.

Mimari programlar için kullanılacak. 3DS Max corona D5 render ve animasyon.
Sistem parçaları uyumlu mu? Kasa ve soğutucu yeterli mi daha düşük fiyata öneriniz var mı?
Monitör tercihiniz ne olurdu? 750W Power Supply yeterli mi?
Bu sistem benim bütçemi aşıyor.

Fiyatlar aşağı yukarı bu şekilde daha uyguna diğer sitelerde mevcut olabilir.

Dosya Ekleri

• Ekran gg.PNG
    Ekran gg.PNG
    108,6 KB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme:
Dort-dortluk sistem dizmissiniz, her sey birbiriyle uyumlu. Fare daha ucuza, 1000 lira gibi bir butceye de alinabilir bence. Bunlarin yanin ek olarak hic olmazsa 2-3 fan daha almaniz lazim. Kasa ile sadece 3 tane fan geliyor, bunlar yetersiz kalabilir. Fiyatlarin butcenize yetmemesine gelirsek... Akakce gibi sitelerden en ucuz nerede var onlara bakip da bulmaya calisabilirsiniz, ama yine de 70k butce yeter mi hic bilmiyorum. Ekran kartini Gigabyte Windforce secmissiniz. Turkiye'de bunlar tam olarak nasil tam emin degilim ama yasadigim bu yerde, Japonya'da MSI Ventus kartlar daha ucuz. Ventus serisi burada daha butce dostu ve giris seviyesi bir rol oynuyor. Isterseniz Turkiye'de Ventus serisine de bir goz gezdirin derim.

Dort-dortluk sistem dizmissiniz, her şey birbiriyle uyumlu. Fare daha ucuza, 1000 lira gibi bir butceye de alinabilir bence. Bunlarin yanin ek olarak hiç olmazsa 2-3 fan daha almaniz lazim. Kasa ile sadece 3 tane fan geliyor, bunlar yetersiz kalabilir. Fiyatlarin butcenize yetmemesine gelirsek... Akakçe gibi sitelerden en ucuz nerede var onlara bakip da bulmaya calisabilirsiniz, ama yine de 70k bütçe yeter mi hiç bilmiyorum. Ekran kartini Gigabyte Windforce secmissiniz. Türkiye'de bunlar tam olarak nasıl tam emin degilim ama yasadigim bu yerde, Japonya'da MSI Ventus kartlar daha ucuz. Ventus serisi burada daha bütçe dostu ve giris seviyesi bir rol oynuyor. Isterseniz Türkiye'de Ventus serisine de bir goz gezdirin derim.

Cevabınız için teşekkür ederim. Ek olarak kasa fanı mı almam gerekiyor? Öneriniz var mıdır?
Galax 4060 Ti alıp ve işlemci yine daha uyguna alabiliyorum.
Klavye ve mouse şimdilik almayacağım. 5 bin TL en azından düşürebiliyorum.
Kasa ve monitör halen araştırmadım. Kasasız nasıl olur onu da araştırmam gerekebilir.

Cevabınız için teşekkür ederim.
Galax 4060 Ti alıp ve işlemci yine daha uyguna alabiliyorum.
Klavye ve mouse şimdilik almayacağım. 5 bin TL en azından düşürebiliyorum.
Kasa ve monitör halen araştırmadım. Kasasız nasıl olur onu da araştırmam gerekebilir.
Kasa olarak yine Akakce'den bakabilirsiniz. Daha ucuz fiyata daha fazla fanlari olan bazi modelleri gordugumu hatirliyorum orada. Ama secerken bilinen guvendiginiz bir markadan secin derim. Monitorunuz de gayet iyi, F/P bir monitor. Cok ucuz bir sey de almayin, goz ve bas agrisina sebep oluyor sonra. Renkler de cok kotu oluyor. Bir de ek olarak TDP degeri (kullandigi watt degeri) biraz daha dusuk olan bir alternatif tercih edecek olursaniz butce biraz daha rahatlayabilir. Mesela R9 7900X yerine duz 7900 tercih etmeniz daha ekonomik olabilir. Cekirdek ve is parcacigi sayisi da ayni ustelik. Aralarinda 2k civari bir fark var. Bu size az gelmesin cunku 7900X 170w yedigi icin baya isiniyor, bu da ek sivi sogutucu almaniz gerektigi anlamina geliyor. Duz 7900 ise 65w tuketiyor ve icinde beraber gelen stok sogutucu islemciyi sogutmaya oldukca yetiyor. Bu degisiklik butcenizde 5-6k hafifletme yapmaniza yardimci olabilir. Ileride para biriktirince gecersiniz 7900X'e.

Kasa olarak yine Akakce'den bakabilirsiniz. Daha ucuz fiyata daha fazla fanlari olan bazi modelleri gordugumu hatirliyorum orada. Ama secerken bilinen guvendiginiz bir markadan secin derim. Monitorunuz de gayet iyi, F/P bir monitor. Cok ucuz bir sey de almayin, goz ve bas agrisina sebep oluyor sonra. Renkler de cok kotu oluyor. Bir de ek olarak TDP degeri (kullandigi watt degeri) biraz daha dusuk olan bir alternatif tercih edecek olursaniz butce biraz daha rahatlayabilir. Mesela R9 7900X yerine duz 7900 tercih etmeniz daha ekonomik olabilir. Cekirdek ve is parcacigi sayisi da ayni ustelik. Aralarinda 2k civari bir fark var. Bu size az gelmesin cunku 7900X 170w yedigi icin baya isiniyor, bu da ek sivi sogutucu almaniz gerektigi anlamina geliyor. Duz 7900 ise 65w tuketiyor ve icinde beraber gelen stok sogutucu islemciyi sogutmaya oldukca yetiyor. Bu degisiklik butcenizde 5-6k hafifletme yapmaniza yardimci olabilir. Ileride para biriktirince gecersiniz 7900X'e.

Anladım bu işlemciden daha düşük almak istemiyorum çünkü çekirdek sayısı renderlarda önemli diye biliyorum. Anakart biraz üst düzey msi b650 gaming plus da tercih edebilirim ama performansa çok etki eder mi bilmiyorum. 2 m2 - ddr5 4 slot 128gb yeterli olacak aslında. anakart.

Anladım bu işlemciden daha düşük almak istemiyorum çünkü çekirdek sayısı renderlarda önemli diye biliyorum. Anakart biraz üst düzey msi b650 gaming plus da tercih edebilirim ama performansa çok etki eder mi bilmiyorum. 2 m2 - ddr5 4 slot 128gb yeterli olacak aslında. anakart.
Efenim cekirdek sayilari falan tamamen ayni. 7900X, 4.7 ile 5.6 GHz araliginda calisirken normal duz 7900 ise 3.7 ile 5.4 GHz araliginda calisiyor. Yani anlayacaginiz sizin sectiginiz 7900X, bostayken bile en az 4.7 GHz calisiyor. Dilerseniz 7900 alip overclock yaparsiniz yine asagi yukari ayni performansi alirsiniz zaten. Anakarti bir ust duzeyinden almak size kalmis, su an sectiginiz de oldukca yeterli aslinda. RAM ise sakin 4 slotu da kullanmayin. DDR5 RAM soz konusu olunca 4 slotu kullandiginizda stabilizasyon sorunlari oluyor. Kullanirsaniz cift slot kullanin derim.

Anakart için yanlış yazmışım. B850 gaming plus üst düzey bir anakart oluyor onun yerine 1500tl daha düşük b650 gaming plus tercih edersem bu sistemde çok fazla performansı düşürür mü demek isteMiştim. Anladım ve RAM 2*32 alacağım zaten 6000mhz alacağım.
Kasa da:
Asus Tuf gaming Gt301 3*120mm fanlı temperli cam modeli belki olabilir diye düşündüm. Corsair ile aynı fiyat ama bu modelin fanları mevcut boyut olarak biraz küçük tam bilemedim.

Efenim cekirdek sayilari falan tamamen ayni. 7900X, 4.7 ile 5.6 GHz araliginda calisirken normal duz 7900 ise 3.7 ile 5.4 GHz araliginda calisiyor. Yani anlayacaginiz sizin sectiginiz 7900X, bostayken bile en az 4.7 GHz calisiyor. Dilerseniz 7900 alip overclock yaparsiniz yine asagi yukari ayni performansi alirsiniz zaten. Anakarti bir ust duzeyinden almak size kalmis, su an sectiginiz de oldukca yeterli aslinda. RAM ise sakin 4 slotu da kullanmayin. DDR5 RAM soz konusu olunca 4 slotu kullandiginizda stabilizasyon sorunlari oluyor. Kullanirsaniz cift slot kullanin derim.

Anakart için yanlış yazmışım. B850 gaming plus üst düzey bir anakart oluyor onun yerine 1500tl daha düşük b650 gaming plus tercih edersem bu sistemde çok fazla performansı düşürür mü demek isteMiştim. Anladım ve RAM 2*32 alacağım zaten 6000mhz alacağım.
Kasa da:
Asus Tuf gaming Gt301 3*120mm fanlı temperli cam modeli belki olabilir diye düşündüm. Corsair ile aynı fiyat ama bu modelin fanları mevcut boyut olarak biraz küçük olabilir tam bilemedim.

Kasa da:
Asus Tuf gaming Gt301 3*120mm fanlı temperli cam modeli belki olabilir diye düşündüm. Corsair ile aynı fiyat ama bu modelin fanları mevcut boyut olarak biraz küçük tam bilemedim.
Zaten en basta almak istediginiz anakart modelini B850 Gaming Plus olarak vermissiniz. Biraz arastirma yaptim ve gorunuse gore siz 7900 islemci ile bu anakarti kullanamazsiniz. Dizdiginiz sistem dort-dortluk derken gozden kacirmisim bu detayi, iyi ki sormussunuz. O B850, B650 dedigimiz seylere yonga seti diyoruz. Her yonga seti sadece belirli turdeki islemcileri destekler. B850 yonga seti gorunuse gore AM5 soketindeki AMD 8000 ve 9000 serisi islemcileri destekliyor, B650 ise 7000 serisi islemcileri. 7900 ise adi ustunde 7000 serisi oldugu icin sizin B650 kullanmaktan baska careniz yok.

Aradaki farklara gelirsek, B650 RAM hizi olarak maksimum 7200 MHz desteklerken B850 ise 8200 MHz. Ikisi de sizin icin gayet yeterli zira alacaginiz RAM maksimum 6000MHz degerine ulasiyor. Iki anakartin da isminin sonunda "Gaming Plus Wi-Fi" yaziyor. Wi-Fi yazmasi icinde beraber kablosuz internet karti ile geliyor demek. B650 2.5 Gbps kablosuz internet hizina kadar ulasabilirken B850 ise 5 Gbps kadar ulasabiliyor. Bir de bunlar bir kenara "ben bilgisayari ethernet kablosu ile internete baglayacagim" derseniz. B650 Wi-Fi6E destekliyor. B850 ise Wi-Fi7. Wi-Fi6E 9.6 Gbps hiza ulasabilir bu durumda. Ote yandan Wi-Fi7 ise 46 Gbps civari bir seydi yanlis hatirlamiyorsam.

Diyecegim o ki, B650 almaktan baska careniz yok. Ama yine de merak etmeyin, size oyle eksikligini yasatacak bir performans kaybi yok ortada. O yuzden performans dusuklugu konusunu dert etmeyin.

RAM'ler oldukca iyi gibi duruyor. Kasa ise tam olarak bilemedim. Asus ozellikle premium parca uretmesi ile bilinen bir marka. O buldugunuz Asus TUF kasanin fiyatina daha iyi bir alternatif kasa bulunabilecegini dusunuyorum. CoolerMaster, Thermright ve Corsair gibi markalar daha ucuz fiyata icinde daha cok fanlari ile gelen guzel kasalar satiyor olabilirler. Ama tabii o kasayi begendiyseniz de sorun yok. Icinde 3 adet fan ile geliyorsa yine hic olmazsa 3 veya 2 tane daha fan almaniz lazim. Piyasada size onerebilecegim en mukemmel F/P fan Arctic P12'dir. Isiklari yok, sipsiyah mat renge sahip. Piyasadaki en iyi sogutan, en guclu fanlardan. Ayni zamanda da en sessiz fanlarda ilk 5'e girecek kadar sessiz. Ama eger fan sesi cok da umrumda degil derseniz baska alternatif fanlara da goz atilabilir. Zira bir tane Arctic P12 fanin fiyati 500 TL. Tanesi 500 TL olan fan almak yerine biraz daha gurultulu ve orta performans 3'lu set bir fani 500 TL'ye almak mumkundur diye dusunuyorum. Benim yasadigim burada, Japonya'da, Arctic P12 fanlarin tanesi 2k Japon Yeni ediyor. Ben o fiyata gittim Novonest beyaz LED Ring fan aldim (icinden 3 tane fan cikiyor). Daha gurultulu ama kulakustu kulakligimla kullandigim icin fan sesini duymuyorum zaten. Beyaz LED'ler de sipsiyah bilgisayarida oldukca estetik hos bir gorunus sagliyor.

7950x çok daha güçlü, bu işlemciyi hiç düşündünüz mü?

Eki Görüntüle 2415742Eki Görüntüle 2415743Eki Görüntüle 2415744
170w TDP. Bunu stok sogutucu sogutamaz, baya isinir islemci. Ayri bir sivi sogutucu, en azindan kule tipi bir sogutucu almak lazim bunun icin. Ki o da ekstra bir kac bin Lira daha masraf demek. Parcalardan mumkun oldugunca kismaya calisiyoruz, yoksa su an 70k butceyi asiyor toplam fiyat.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı