RTX Açık 2070S vs RX 5700XT

Şahsi görüşüm, DXR olan oyun sayısı şuan az ve örnek veriyorum adam o oyunların şuan hiçbirini oynamıyordur. İleride elbette Nvidia nın pushlaması ile çoğu yeni oyun DXR ile çıkacaktır çünkü görsellik olarak düzgün yapılırsa (örn:minecraft) cidden güzel yenilik ancak mevcut ekran kartlarının içinden geçmesi sorunsalı gerçeği değişmiyor, bugün RTX2070 den daha güçlü ve daha ucuz olan 5700XT eğer bütçem olsa ve sistem toplasam şahsen düşünmeden tercih edeceğim seçenek olurdu. 144HZ monitör alıp 100FPS üzeri görüntü alamadıktan sonra ne yapayım ben DXR açmayı..
Gelecek nesil değil de bir sonraki nesil DXR'ı kusursuz ve çok güçlü işleyebilecek kartlar elbette çıkacaktır hatta 4K da DXR işleyeceklerdir ancak muhtemelen 2280Ti 30.000TL olacak :) Herkesin kişisel tercihlerine elbette saygım sonsuz şahsi fikirlerimi yazdım. Bundan 5 yıl sonra bugün kullandığım ve yeni sayılır aldığım RX570'im 945TL'e kusursuz soğutma ve ötesiz 1080p gaming F/P durumunda nasıl ise dediğim gibi ancak belki 5 yıl sonra bu kurda 1000TL'lik bir ekran kartı 1080p de DXR'ı kusursuz işler ve 60-100 arası FPS verir...Son dediğim umarım anlaşılmıştır.
 
RTX 2060 ile Control'ü oynuyorum. RT oyuna renk katıyor, güzel ama çok zorluyor. DLSS'yi açıp Render Resolution'ı 720p'ye düşürünce rahatlıyor. Şart değil ama yine de güzel bir özellik.
 
Nvidia, bize RTX teknolojisini tanıtırken gölgeleri, ışıklandırmaları ve yansılamaları büyük ölçüde değiştireceğini söylemişti. Shadow of the Tomb Raider'dan da çokça görüntü göstermişti RTX on - RTX off olarak. Gerçekten o zaman ki gösterdikleri görüntüler aşırı güzeldi itiraf etmeliyim. Ama şimdi baktığımızda Control'de bir tek yansımalar etkilenmiş ve o da gösterdikleri gibi değil. RTX bir kartım yok olsa da RT özelliğini açmazdım.
 
RTX nedense aşırı şekilde abartıldı, benim gözümde sadece "yansıma teknolojisi" olarak geçti gitti. Örneğin açıyorum GTA 5 oyununu köklüyorum "Refleciton Quality" ayarını al sana yansıma, kaç yıllık oyun bal gibi. Yada ben biraz kendi kafamda bu durumu abarttım, ne kadar iyi sistemi olursa olsun orta-yüksek ayarı yaparım kendime medium-high seçeneklerini seçerim. Böyle biriyim ne yapacaz.
 
Ben bunu görünce yıllardır yüksek sesle söylediğim şeyi söylüyorum: "satın alınmışlık!"...

Size geçmişten bir hikaye anlatayım; oyunlarda fizik motorları 25 yıl öncesine kadar gidiyor. Piyasada bir sürü bağımsız fizik motoru vardı ve siz bunları, bedelleri karşılığında oyununuza entegre edebiliyordunuz. O zamanlar fizik işlemleri CPU ile yapılıyordu. Bundan 11 sene önce Nvidia, PhysX diye bir firmayı satın aldı. Hemen bütün gerekli ayarlamalar yapıldı, donanımlar hazırlandı ve yeni nesil ekran kartları PhysX destekli çipler ile çıktı. Artık CPU ile fizik hesaplamaları yapılmasına gerek yoktu, buna adanmış yeni çipler ile grafik kartları bu hesapları çok kolay yapacaklardı.

Buraya kadar hikaye teknolojik bir sıçrama noktası gibi geliyor di mi?

Nvidia, PhysX'i oyunlarında isteyen stüdyolara başka bir fizik motoru ekleMEmelerini şart koştu. Yani kullanıcılara "A olmazsa B" şeklinde bir ayar sunulmayacaktı. Bununla beraber PhysX'i tercih eden potansiyeli yüksek firmalara ücretsiz bilgisayarlar, yazılımcılar gönderdi. Bir sürü stüdyo da buna hayır demedi/diyemedi.

Sonuç olarak Batman Arkham Asylum çıktı. Oyundaki parçalanma efektleri, dumanlar ve uçuşan parçalar yeni PhysX ile yapılmıştı. Nvidia, yazılımsal olarak sadece izin verdiği Nvidia grafik kartlarının PhysX ayarını açabilmelerini sağlamıştı. Bu sayede eski Nvidia kartlar ve AMD kartların tamamı oyunda PhysX efektlerinden mahrum kaldılar. Nvidia'nın bu konuyla ilgili sorulan sorulara cevabı "nasılda özel çip olmadan, kendilerini de yırtsalar o efektleri görüntüleyemezler! O yüzden biz de yazılımı eski kartlara ve AMD kartlara kapattık".

Halbuki o zamanlar CPU ile fizik hesapları yapmak gayet de mümkündü. AMD kartların bir çoğu da bunu yapabilecek güçte idiler. Ayrıca da o dönem PCI-E girişinden bağlanan fizik kartları vardı. Yani tüm görevi fizik hesabı yapmak için yaratılmış "özel çipli" kartlar. Nvidia hepsini engellemişti. Hatta o kadar güzel bir güvenlik yazılımı ile engellemişti ki, oyunun kendisi crack'lenmesine rağmen PhysX ayarını AMD kartlar ve özel fizik kartları için crack'lemek mümkün olmamıştı.

Sonuç olarak; Nvidia'nın yeni grafik kartlarına sahip olan tayfa da oyuna 60 Dolar verdi; AMD grafik kartı sahipleri, eski Nvidia kart sahipleri, özel fizik kartı sahipleri de 60 Dolar verdi. Ama içlerinden sadece yeni Nvidia ekran kartı olanlar tüm efektleri açma hakkına sahip oldular.

Nvidia agresif bir oyuncu. Bunun pazarlamasını o kadar iyi yaptı ki, insanlar AMD'yi suçladılar :) Hala bile bazı Reddit yazılarında "AMD neden Nvidia gibi oyunlara katkıda bulunan yazılımlar yapmıyor" diyip PhysX'i örnek verenler var. Bu agresifliğini ve parasını kullanarak stüdyoları alternatifleri sunMAmaya "ikna ettiler". Yani onları satın aldılar.

5 senenin sonunda Nvidia'nın ilk patent süresi doldu. PhysX açık kaynaklı oldu ve yeni gelen bazı oyunlarda herkese açık hale geldi. Görüldü ki, bütün işlemci ve AMD kartlar bu fizik hesaplarını makul performans bedelleri ödeyerek çalıştırabiliyorlardı:) Nvidia istediğini almıştı. 1 milyon Dolar'ın altına kapattığı bir firma ile, oyun yapım stüdyolarına ödediği 10 milyon Dolar'a yakın rüşv... masraf! sonucu 150 milyon Dolar'lık oyun satış hacmi yarattı ve dolaylı olarak bunun yarısından fazla parayı grafik kartı satışlarından kazandı. O dönem oyun piyasasında grafik kartı satışlarında %75-%25 ile AMD'den kaptığı pastayı iyice büyüttü.

Bir sürü insan AMD'yi "yenilik geliştirmemekle" suçladı. Halbuki AMD 2 farklı fizik motoru yazılımının açık kaynak olmasına ön ayak olmuş, bunlara 5'er milyon Dolar'ın üzerinde bağışlar yapmış ve bu yazılımları oyuncularla doğrudan paylaşmıştı.

TXAA, HBAO, PhysX, HairWorks, ClothWorks, DLSS, Ray Tracing.. Ürünleri adı değişiyor ama yukarıdaki hikaye yıllardır aynı. Intel ve AMD, oyun sektörüne bir sürü yazılımı hediye ettiler ve karşılığını donanım satışı ile almayı hedeflediler. Nvidia ise her yaptığını patentleyip "biz olmasak oyun olmaz" üslubunu asla terk etmedi.

Bugün Ray Tracing'in başarılı ve matematiksel yaklaşımlı bir versiyonu Divison ve Division 2 oyunlarında mevcut. O an ekranda olmayan bir binanın ya da ışık kaynağının yerdeki bir su birikintisinden yansıdığını görebilirsiniz. Yani klasik tekniklerle ışığın/yansımanın/gölgenin konumlarını ekran alanının ötesinde de takip etmek mümkün. Ray Tracing ise en eski, en pratiklikten uzak olan yöntem. Ama şu an arkasına, reklam konusunda da çok agresif ve başarılı olan bir dünya devini almış durumda. Bu sayede bu eski ve ağır performans götüren bu teknik, yeni ve pahalı kartlarla hayatımıza zorla sokulmaya çalışılıyor. Oyun yapım stüdyoları ise giderek artan rekabet ile baş etmeye çalışmaktansa kolaya kaçıyorlar ve ayarlarda "ya RT ya da hiç" mantığı güdüyorlar. Bu, ayarlarda "düşük, orta, ultra" olması gibi bir şey. Halbuki oraya "medium" ve "high" koymak günümüz teknikleri ile mümkün. Ama koymuyorlar, çünkü koyarlarsa biliyorlar ki "meidum/high" ile "ultra (RT)" arasındaki fark çok az, performans farkı ise gereksiz fazla. Nvidia, kendi bebeğini zor durumda bırakacak tüm davranışları sözleşmeler ile engelliyor ve firmaların ellerini kollarını bağlıyor. Göz göre göre oyunculara "aslında dünyada Nvidia RT alternatifi yok" yalanını yedirmeye çalışıyorlar. Üstelik yeni konsollar grafik alanında yine AMD ile anlaşmasına ve gayet de Ray Tracing destekleyeceklerini bildirmelerine rağmen.

Peki bu milyar Dolar'lık oyunda bizim rolümüz ne? AMD'yi desteklemek. Daha doğrusu zayıf tarafa yüklenmek. Oyuncular, yeni oyun donanım ve yazılımlarına daha kolay, daha ucuz, daha yüksek kalitede ulaşmak istiyorlarsa eğer hem rekabeti hem de açıklığı/şeffaflığı desteklemeliler.
 
Metro Exodus bence tam RTX kartlar için yapılmış, Ultra ayarlar ve ultra RTX efecti ile 60-70 Fps arası alıyorum. Şöyle bir sıkıntı var DLSS ile oyun keskinliği azalıyor. DLSS kapattığımda 40-50 FPS civarına düşüyor ancak oyun netleşiyor. Bana sorarsanız DLSS RTX in açıklarını kapatmak için çıkarılan bir destek ve çuvallamış resmen. Saf Ray Tracing için efektler güzel, videolarda farkedemeyip oyunu oynarken o gerçekçiliği veren daha geliştirilmesi gereken bir teknoloji. Nvidia yazılımsal olarak RTX ve DLSS'i daha kullanılır hale getirmeye çalışıyor. Bakalım zaman ne gösterecek.
@Can Çeralp 'a da birçok konuda katılmamak elde değil. Ancak birçok teknoloji firması benzer taktikler kullanıyor.
 
Metro Exodus bence tam RTX kartlar için yapılmış, Ultra ayarlar ve ultra RTX efecti ile 60-70 Fps arası alıyorum. Şöyle bir sıkıntı var DLSS ile oyun keskinliği azalıyor. DLSS kapattığımda 40-50 FPS civarına düşüyor ancak oyun netleşiyor. Bana sorarsanız DLSS RTX in açıklarını kapatmak için çıkarılan bir destek ve çuvallamış resmen. Saf Ray Tracing için efektler güzel, videolarda farkedemeyip oyunu oynarken o gerçekçiliği veren daha geliştirilmesi gereken bir teknoloji. Nvidia yazılımsal olarak RTX ve DLSS'i daha kullanılır hale getirmeye çalışıyor. Bakalım zaman ne gösterecek.
@Can Çeralp 'a da birçok konuda katılmamak elde değil. Ancak birçok teknoloji firması benzer taktikler kullanıyor.
Dediğin gibi alınan değerler belli ve şu an tam bir tercih, zevk meselesi. Örneğin verdiğin örnekte muazzam grafiklerde 60-70 FPS alınabiliyormuş fakat ben klavye-fare ile oynayacaksam bunu kesinlikle daha üzerini tercih ederim. Minimum 75 FPS gibi mesela. O yüzden ileride oyunlara daha da güzel etki etmesi ve performansı daha az düşürmesi dileğiyle...
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı