Ruh var mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dostum, ruh elbette bilim dışı bir kavramdır çünkü bilimin inceleme alanı dışındadır. Hiç bir bilimsel yöntem ve ölçme aracı ile onu izole edip ölçümleyemezsiniz çünkü imkânsızdır. Fakat ruh, metafizik olduğu için yâni fizik ötesi olduğu için, onun var olmadığını iddia etmek ise eski ve çürütülmüş bir iddiadır. Ruh, senin iç sesindir, bilincindir, iradendir. Sana bir ipucu: aynada gördüğün senin fiziksel varlığındır ama ona anlam veren, onu kendisi zanneden ise Senin ruhundur, yâni asıl Benliğindir. Derviş Yunus Emre "Bir Ben var bende, benden içeride" derken sanırım bunu anlatmak istiyordu. Yâni Ben, Yunus Emre'nin ruhunu, ben ise onun bedenini belirtiyordu. Atatürk'ün "Hayatta en hakikî mürşit ilimdir, fendir." sözü doğrudur fakat "Hayat bittikten sonrası yâni ölümden sonrası için bir mürşit var mıdır?" sorusu ister istemez sorulacaktır. Bilimin buna cevabı, sadece ölçüm ve gözleme dayandığı için yeterli olamaz. Ondan sonrası bilimin değil dinin konusudur. "Ölümden sonrası" için peşinen "ceset toprağa karışır" demekle iş biter demek sizce bilimsel olabilir ama "buradan ötesi" ise inancın, yâni dinin konusudur ve uydurma olamayacağına dair çok güçlü aklî kanıtları vardır. Bence peşinen uydurma kelimesini kulanmayın, umarım ileride bunu anlarsınız.
 
Bunu çok duymuştum Bana uydurma geliyor ama saygı duyarım.
Bence peşinen uydurma kelimesini kulanmayın, umarım ileride bunu anlarsınız.
21 gram deneyine "uydurma" demekle rahatsızlık duymam. Çünkü kanıtlanmış bir deney değil. 21 gram, ruh yerine başka bir şey olabilir. Üstte yazmışlar zaten. Ancak dinlere peşin hükümle "uydurma" demem. Dine veya bilime inanmak tercih meselesidir. Kimi dine inanır, bilime inanmaz. Kimi bilime inanır, dine inanmaz. Kimi hem bilime hem dine inanır. Kimseyi bilime inandıracak vaktim yok.
Bilimin buna cevabı, sadece ölçüm ve gözleme dayandığı için yeterli olamaz. Ondan sonrası bilimin değil dinin konusudur.
Ancak bilimi sadece araç olarak görmeniz yanlış. Bana göre din, bilimi de desteklemelidir.
 

Ic ses dedigin seyi de beyindeki sinyaller ve kimyasal reaksyonlarla gozlemleyebilirsin.
Tamamen decode edemezsin ama varligina dalalet bulabilirsin.
Konu ruh olunca ustteki diger arkadasin dedigi gibi garb alemi, marb alemi diye herhangi bir alet ile algilanamiyor olusunu normallestirmeye baslarsin.

Problem su -> "Fizigin otesindedir" dedigin anda uydurma oluyor.
Varligini iddia ettigin seyin varligina dair fiziksel kanit sunamiyorsun, ispat yukumlulugunu daha ilk cumleden cignemis oluyorsun. O noktadan sonra benim icin yok hukmunde bu.

Noel baba icin de benzer iddialar yapilabilir. Benim gozumde ayni duzlemdeler.
Zaten cinler gözle göremeyeceğimiz varlıklar. Gayb alemi.

Var olus mekanizmasini bilmedigimiz bir seyin gozle gorulemeyecegini de bilemezsin.

Cinlere inanan birisinin, cinleri goren "efsunlu" gozlere sahip en az bir canlinin var olabilecegine de inanmasini beklerim acikcasi.

Su anda arastirmayacagim ama muhtemelen "cinleri gorebilen efsunlu hoca" diye birileri kesin vardir ve buna inanan bir kitle de olmustur.
 
Son düzenleme:
Öldükten sonra ciğerlerindeki oksijen uçmuştur, ama 21 gram etki eder mi bilmiyorum.

Bu 21 gram mevzusunda neyin 21 gram ettigini biz cozmek zorunda degiliz.
21 gram kayip olduysa, o kaybedilen agirligin ruha ait oldugunu iddia eden ispat etmeli.
Olen insani tarttim, 21 gram eksikti; o halde ruh vardir -> Cok sacma bir cikarim.
Dun 100 kiloydum, bugun 101; demek ki ruhum genisledi.
 
Ruhlar, parazitler veyahut Müslüman'lara göre cinlerin varlıkları gerçek. Genel olarak satanizmde bunlarla daha çok ilgilenilir.
 

Canım arkadaşım biz 1 aylık deneyden bahsetmedik 5 dakikada sonucuna varabileceğin bir deney, bana oksijen dışında 21 gram başka neyin kaybolacağını söyler misin? Ölen kişi yağ mı yaktı 5 dakika içerisinde.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…