Rus Rublesinin Değeri Neden Düşük?

Ben de merak ediyorum bu konuyu. 1 TL'nin Ruble karşısında bu kadar güçlü olduğunu görünce Rusya'ya gitmek geldi içimden turist olarak fakat oradaki otel, yemek vs. fiyatlarını binlerce ruble olduğunu öğrenince TL'nin 15 ruble etmesinin anlamı kalmadığını anladım.
Sorumun cevabını bu mesajda aldım. Herkese teşekkürler.
 
Arkadaşlar önemli olan para değeri şuymuş buymuş değil, önemli olan, Kişi başı gelirdir. Dolar bazında kişi başı gelir yıllık, TR'de 10000 dolar falandı. Şimdi TL'nin değer kaybıyla 8-9 bin dolara düşmüştür tahminimce. Yani bir zamanlar japon para birimi de devüleasyon olmuş ki, 1 dolar 110 Japon yeni haline gelmiştir. Ekonomik krizi yaşamışlardır zaman zaman lakin, artık para birimlerini sabit tutup, hızla gelişmişler, kişi başı gelirleri 30 küsür bin dolarları bulmuştur.

Önemli olan paranın değerini koruyabilmek, değerini korursanız, fazla para kazanırsanız da ücretler artınca kişi başı geliriniz, ülkenin geliri yükselir. Paranın değerini sabit tutup, kişi başı geliri arttırmak esas olan. Ha ekonominiz kıtsa, fazla para kazanamıyorsanız, sürekli krize girer durursunuz, paranın değeri düşer.

Şu şekilde ilerler, para değeri düşer, gelir 12.000 dolarken, atıyorum 10.000 dolara düşer, yılbaşında zam alırsın ama develasyon kadar almazsın 11.000 dolar olur.

Gelecek yıl ekonomi kötü ise hala, devlet para basar, çok kötü kriz varsa, 5000 dolara düşer gelir, yılbaşı zam alırsın 8000 dolar olur. Ne oldu gelir gittikçe düşüyor.

Önemli olan bir yerden başlayıp ekonomiyi rayına oturtmak, olmayan parayı harcamamak. Şu anda
6 sıfır atılmamış olsa, 1 dolar 5.500.000 yani, 5.5 milyon TL olacaktı. Ama hesap kolaylığı için atıldı. Japonların 2 sıfır fazlası var, hesap karışıklığı yaratmıyordur, hala aynıdır ama kişi başı gelirlerine baktığın zaman, esas ekonomik büyüklüğü anlaşılır.

Bütün ülkelerin yıllık dolar bazında kellebaşı gelirleri var:
GDP per capita (current US$) | Data
 
Para birimi önemli değildir iktisatta. İhracat önemlidir. Senin liran istediği kadar değerli olsun, apple, toyota, bmw üretip ihracat edemiyosan, bunu satamıyosan dışarıya, paranın bir değeri yok. Bakın japonya, çin, g.kore rusya para birimlerine. Değerleri 0 ama adamlar it gibi çalışıyor. Devlete yük olmuyor. Serbest piyasa ve özel sektörü anlayın artık.
 
Para değerini hep 1 dolar kaç tl vs diye hesaplamayın. Mesela bçyarın bğtün maaşlara %bilmem kaç zam yapıldı diyelim. Artık asgari ücret 30k diyelim o zaman kimse dolar 10 lira oldu demez. Bu maaş ile alakalı.Bir de tabiki de bu ülkeler doğu bloğunda, sovyetler çöktü ama bu ABD ve diğer batı ülkelerinin amborgo koymaması anlamına gelmez
 
Hemen hemen Rus rublesi Çin yuanı ve Türk lirası asgari maaşa oranla eş değerde. Para biriminin döviz karşısında güçsüz olmasıyla bazı avantajlar doğuyor. Örnek ucuz işçi Çin'de bunu görürsünüz. Türkiye'de Avrupa'nın Çin'i olacak gibi. İthalatı kısıp dışarıdan gelecek olan malları caydırıcı yapmak vs. şunu anlamamız lazım. Dövizle ekonomik güç ölçülmez. Bizim içinde aynısı geçerli ihracat artmasına rağmen döviz artıyor. Bunun sebepleri coğrafi siyasi ekonomik her şey olabilir. Analizi yaparken bütün bu bilimlerden faydalanmak gerekir.
 

Geri
Yukarı