Rusya İnternetin Fişini Çekmeyi Deneyecek

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
53.065
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Rusya İnternetin Fişini Çekmeyi Deneyecek
Rusya önümüzdeki haftalarda ülkedeki internetin gezegenin kalanından bağımsız çalışıp çalışmayacağını deneyecek. Bir süre önce Rusya’da parlamentonun önüne gelen bir yasa tasarısı, ülkedeki internet erişiminin gerektiğinde Dünyanın geri kalanından yalıtılabilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını öngörüyordu. Her ne kadar Putin henüz tasarıyı imzalamamış olsa da, ülke genelinde bu konudaki çalışmalar uzun zamandır sürüyor. Ulusal Dijital Ekonomi Programı […]

Devamı: Rusya İnternetin Fişini Çekmeyi Deneyecek
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
tüm dünyada mı internet gidicek
Hayır, sadece Rusya'da deniyeceklermiş. Büyük ihtimal savaş durumunda ülke içinde kendi internetlerini kullanma amaclıdır. Türkiye bundan 21 yıl önce ülke içinde kablolu savaş ağını kurdu, belki bizde denemeliyiz böyle birşey.
 
1-2 yıl önce bir benzerini İran'da uygulayacaktı yanlış hatırlamıyorsam, son durumu bilmiyorum. Tabi bunu iktidarlar iyi amaçla mı yoksa kötü amaçla mı kullanılır bilinmez.
İran bile bizden daha disiplinli bu konularda. Bizim ülkemizin bütün sırları kripto falan filan Abd'nin eline geçti, telekomda yıllarca Almanya'mı, Abd'mi bizi yıllarca dinlemiş.
 
Bence acayip mantıklı.

Olası bir Türk-Ermeni savaşında Doğu Bloğu Hacker arkadaşlar E-devlet ve banka sistemlerine saldırdığı anda interneti yalıtırsan bir sıkıntı oluşmaz. Sistemler çökmez.

Hatta bence tamamen modüler olmalı. Her ülkeden yapılan girişler kontrol edilmeli, her ülkeye farklı bir kanal atanmalı, her ülke vatandaşları bağlı olduğu kanaldan Türkiye'ye giriş yapmalı.

Başka bir siber savaş durumunda tüm internetin fişini çekmek yerine sadece Ermenistan girişini kapatıp, yine Google'a, Microsoft'a giriş yapalım.

Bence benim bu düşündüğümü Rus Mühendisler düşünmedi mi? Düşünmüştür bile. Bence bir sonraki adım modüler bir internet altyapısı.
 
Yazıdaki"Bu proje sayesinde Rusya’da devlet internet erişimi üzerinde tam sansür ve kontrol kabiliyetine sahip olacak."cümlesi ile ilgili bir sorum var: Acaba Rusya Vikipedi'ye erişim yasağı getirse VPN vb. gibi hiçbir yol işe yaramayacak mı?
Bunun iyi yanları da var kötü yanları (halk için) da var.
 
İnternetin yapısı bu tür kısa süreli bir denemenin bile bedelini oldukça ağır hale getiriyor. Çalışan sitelerin kodları farklı ülkelerdeki geliştirici, font, görsel kütüphanelerine bağlı. Tek bir ana siteye bile erişim engeli kritik sistemleri çökertebiliyor. Muhtemelen ağır hasar alacaklarının farkındalar ancak hasarı ölçmek istiyorlar, en azından krizden önce kontrollü bir ders edinecekler. Herkesin gözü bu testte olacak.
Yazınızda"Bu proje sayesinde Rusya’da devlet internet erişimi üzerinde tam sansür ve kontrol kabiliyetine sahip olacak." demişsiniz. Acaba Rusya Vikipedi'ye erişim yasağı getirse VPN vb. gibi hiçbir yol işe yaramayacak mı?
Bunun iyi yanları da var kötü yanları (halk için) da var.
Aşırı derecede riskli işlemler bunlar. Kontrol edeyim derken beceremeyip ipleri başkalarının eline vermek de var işin ucunda. Nasıl? Bütün ülke internet giriş çıkışını denetlemek büyük iş, burada protokolde bir hata olsa bütün ülkenin verisi değiştirilmeye açık hale gelir. Yumurtalar tek sepette.

Umarım her ülke buna bakıp heveslenmez, yarım yamalak denenmesi tam bir facia olur.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı