RX 5500 XT görüntü gelmiyor

gakkosh

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Öncelikle herkese iyi akşamlar ve iyi forumlar. 30 Aralık 2020'de Gigabyte RX 5500 XT 8 GB OC ekran kartı aldım ve bunu sistemime eski monitörüm olduğundan dolayı teknobiyotik.com'dan aldığım bir aktif dönüştürücü vasıtası ile bilgisayara bağladım. 6+2 PCI-e bağlantısını da PSU üzerinden yaptıktan sonra bilgisayar normal bir şekilde masaüstüne geldi ve herhangi bir sorun gözükmüyordu. Daha sonrasında ortalama 2 dk sonra ki ben o sırada driver dosyalarını güncel siteden indirirken bir anda ekran görüntüsü gitti ve monitör uyku moduna alındı hatası verdi ki o sırada hem mouse hem klavyem kitlendi. Yani klavyede caps ve numlock tuşlarına bastığımda klavye üzerinde uyarıcı ışık işaretleri değişmedi yani klavye herhangi bir tepki vermedi. PC'ye restart attıktan sonra bu sefer Windows logosuna gelince aynı hatayı tekrarlamaya başladı. Daha sonra ekran kartında bir sorun olabileceği düşüncesi ile arkadaşımın nispeten güncel olan GTX1050 kullandığı sistemine aktif dönüştürücü olmadan direkt dijital çıkışlı bir monitörden ekran kartıma taktım ve bu sistemde de siyah ekran sorunu ile karşılaştım ki bundan dolayı ekran kartımı teknik servisle görüşüp gönderdim.

Dün teknik servisten kartımın herhangi bir sorunu olmadığını satın aldığım site görevlisi tarafından öğrendim ve bilgi almak için teknik servisin numarasını istedim. Teknik serviste testi yapan kişi ile görüştüğümde kartımın herhangi bir sorunu olmadığını ve yaklaşık 3 saat boyunca denediklerini FPS sorunu bile yaşamadıklarını belirttiler. Sorunumu anlattığımda Windows 10'un ve BIOS'un en güncel durumda olmasına dikkat etmemi belki de aktif dönüştürücü ile ilgili bir sorun olduğunu söylediler fakat dönüştürücüsüz de görüntü alamadığımdan bu sorun ortadan kalkmış oldu. Kart bu sabah elime geçti ve sistemin BIOS sürümünü en son sürüme güncelledim. Windows Update üzerinden son güncellemeleri de yaparak sistemi en güncel hale getirdim. Daha sonra kartımı taktım ve Power tuşuna bastığımda sistemim teknik servise gitmeden önce masaüstüne geldiğinde düşük çözünürlük ile açıldığını fakat bu sefer monitörün desteklediği en üst çözünürlük olan 1600*900 çözünürlükte açıldığını ve sistemin daha önce vermediği uyarı olan yeni grafik kartı takıldığı bilgi mesajını gördüm. Bundan sonra sorunumun çözüldüğünü düşündüm fakat 5 6 dakika sonra ki bu arada ekran kartımın driverini kurdum ve o sıralarda başta anlattığım hatanın aynısını aldım. Bilgisayarımın son BIOS'tan bir önceki sürümünü yükleyip tekrar denedim yine sonuç aynı. Yarın bir internet kafeci abimizin yanına gidip sorunun neden kaynaklandığını öğrenmek adına güncel bir sistemde ilk olarak ekran kartımı test etmek istiyorum. Anakart'ta bir sorun var mı yok mu gerçekten anlamadım çünkü onboard üzerinden sistemim sorunsuz çalışıyor. Bu konuda artık o kadar çok kafa yordum ki BIOS ayarlarından PCI ile ilgili sadece "resume by PCI-e device" özelliğini barındırdığından onu enabled yapmakla yetinebildim. Önerisi veya çözümü olanlar lütfen yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca yarın sistemi denemek için gittiğim internet kafede neler yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.

Sistem bilgilerim;

Anakart: MSI B250M GAMING PRO B250 soket.

İşlemcim: Intel i5 7500.

RAM: 8*2 2400MHz Longline DDR4 CL17.

Ekran kartı: Gigabyte RX 5500 XT 8 GB OC.

SSD: Kingston SSDNow UV300 240GB + SanDisk SSD Plus 480GB.

PSU: FPS700-60AHBC 85+ 700W

Sistemi güvenli başlattıktan sonra DDU ile eski kurulmuş sürücü varsa kaldırmayı denediniz mi? Şimdi anladığım kadarıyla PC ekran kartı sürücüsü kurmadan düzgünce açılıyor ve haliyle düşük çözünürlük veriyor. Windows kullanmak için halihazırda driver sunuyor. Dilerseniz önce BIOS'la uğraşmak yerine kart için eski sürüm Radeon yazılımlarını deneyebilirsiniz.
Edit: Metin uzun olduğu için kaçırmışım kusura bakmayın. Sistemi güvenli başlatarak sürücü güncellemeleri yapmayı deneyin. Windows hata denetimiyle sorunları saptamaya çalışabilirsiniz. Donanımsal olarak anakart veya PSU'da sorun olabilir. Normalde 700'lük bir PSU besler ancak dediğim gibi kontrol edilmesi gerekiyor.

Teknik servis kartın sağlam olduğunu söylemiş ve GTX 1050 ile de siyah ekran almışsın. Anakartta sıkıntı olma ihtimali oldukça yüksek geliyor, internet kafeye ekran kartını da götür kendin de sağlam olduğundan emin olmuş olursun.
Hocam 1050'yi kendi sistemime değil kendi kartımı arkadaşın sistemine taktım. Foxconn marka anakart vardı fakat modelini incelemedim güncel ekran kartı kullandığı için sorun olmayacağını düşündüğüm için.
Sistemi güvenli başlattıktan sonra DDU ile eski kurulmuş sürücü varsa kaldırmayı denediniz mi? Şimdi anladığım kadarıyla PC ekran kartı sürücüsü kurmadan düzgünce açılıyor ve haliyle düşük çözünürlük veriyor. Windows kullanmak için halihazırda driver sunuyor. Dilerseniz önce BIOS'la uğraşmak yerine kart için eski sürüm Radeon yazılımlarını deneyebilirsiniz.
DDU ile eski sürücülerimi sildim. Bilgisayar driversız sorunsuz şekilde açılmıyor çünkü ilk açılıştan hemen sonra yeniden açtığımda sürekli windows logosundan sonra tekrar görüntü kesiliyor.

Hocam 1050'yi kendi sistemime değil kendi kartımı arkadaşın sistemine taktım. Foxconn marka anakart vardı fakat modelini incelemedim güncel ekran kartı kullandığı için sorun olmayacağını düşündüğüm için.

Yanlış okumuşum. Arkadaşının sisteminde sürücü doğru kurulu değilse veya güç kaynağı eskiyse ufak siyah ekran verebilir. Yeterli ve düzgün bir sistemde sorun yaratmaz önemli olan servisin ne söylediği. Kendi sistemine başka bir kart takıp denedin mi?

Bu arada evde hdmi bağlantısına sahip bir tv'ye sahip olduğunuzu düşünerek söylüyorum, televizyona takıp denediniz mi? Belki dönüştürücü kullandığınız için seçtiğiniz çözünürlük ve yenileme hızı sorun yaratıyor olabilir.

Yanlış okumuşum. Arkadaşının sisteminde sürücü doğru kurulu değilse veya güç kaynağı eskiyse ufak siyah ekran verebilir. Yeterli ve düzgün bir sistemde sorun yaratmaz önemli olan servisin ne söylediği. Kendi sistemine başka bir kart takıp denedin mi?
Güç kaynağı 1100W 80+ Xigmatek bir PSU hem marka hem de özellik açısından bence yeterince tatmin edici ve eski değildi. Bundan daha önce elimde Radeon HD6950 ekran kartı vardı ve bu sistemde herhangi bir sorun yaşatmıyordu. Bir de şöyle bir durum var yazımda belirttiğim gibi teknik servisten geldikten sonraki ilk takışımda ekran kartını algıladığına dair bilgi mesajı geldiğinde sistem model ve marka olarak ekran kartını tanıdı fakat daha sonraki sistemi yeniden başlatma veya tekrar tak sök işlemlerinden sonra ne bu sistem uyarısını aldım ne de bilgisayar kartı tanıdı.
Bu arada evde hdmi bağlantısına sahip bir tv'ye sahip olduğunuzu düşünerek söylüyorum, televizyona takıp denediniz mi? Belki dönüştürücü kullandığınız için seçtiğiniz çözünürlük ve yenileme hızı sorun yaratıyor olabilir.
Evet evde hdmi bağlantısı olan bir televizyonum var ve ona kasayı bağladığımda ondan bios bilgisi dahil alamadım belki o benim kullandığım hdmi kablosu ile ilgilidir ama monitörle ilgili olduğunu düşünüyorsanız ki klavye kitlenmesi vs gibi şeyler olmasa aslında benimde sürekli aklımda olan şeydir ki yarın gittiğim tanıdık abimizin internet kafesinde dijital çıkışlı hdmi ve display port ile deneme yapacağım ne olur ne olmaz.

Güç kaynağı 1100W 80+ Xigmatek bir PSU hem marka hem de özellik açısından bence yeterince tatmin edici ve eski değildi. Bundan daha önce elimde Radeon HD6950 ekran kartı vardı ve bu sistemde herhangi bir sorun yaşatmıyordu. Bir de şöyle bir durum var yazımda belirttiğim gibi teknik servisten geldikten sonraki ilk takışımda ekran kartını algıladığına dair bilgi mesajı geldiğinde sistem model ve marka olarak ekran kartını tanıdı fakat daha sonraki sistemi yeniden başlatma veya tekrar tak sök işlemlerinden sonra ne bu sistem uyarısını aldım ne de bilgisayar kartı tanıdı.

Arkadaşının bilgisayarı ve ekran kartıyla test etme şansın var mı yoksa internet kafe şart mı?

Arkadaşının bilgisayarı ve ekran kartıyla test etme şansın var mı yoksa internet kafe şart mı?
Genel olarak hem monitör hem de anakart gibi diğer parça arızalarının olup olmadığını anlamak ve tek seferde hepsine cevap bulabilmek için aslında. Hem orada güncel ekran kartlarını kendi sistemimde deneyebilir hem kendi ekran kartımı oradaki bilgisayarlara deneyebilir hem de bunlardan sonuç çıkmazsa anakart, psu vb parçaların bir sorunu olup olmadığını test edebilirim. Ayrıca dijital çıkışlı bir monitörle de deneme şansım olacak. Arkadaşımın da şu sıralar işi olduğundan çok gidemiyorum o yüzden tek çarem orası şuanlık.

Genel olarak hem monitör hem de anakart gibi diğer parça arızalarının olup olmadığını anlamak ve tek seferde hepsine cevap bulabilmek için aslında. Hem orada güncel ekran kartlarını kendi sistemimde deneyebilir hem kendi ekran kartımı oradaki bilgisayarlara deneyebilir hem de bunlardan sonuç çıkmazsa anakart, psu vb parçaların bir sorunu olup olmadığını test edebilirim. Ayrıca dijital çıkışlı bir monitörle de deneme şansım olacak. Arkadaşımın da şu sıralar işi olduğundan çok gidemiyorum o yüzden tek çarem orası şuanlık.

İnternet kafeyi tanıyorsan ve yardımcı olacaklarsa güzel seçenek. Çünkü anakart, dönüştürücü vb. arıza ihtimalleri var. Ekran kartında sorun olması düşük ihtimal çünkü teknik servis detaylıca incelemiştir. İlk testi ekran kartına yapıp aradan çıkart her ihtimale karşı. Deneyeceğin cihaza bu sürücüyü kur takıl, şu anda 5500 XT'yi bununla kullanıyorum. Sistemin bu kart için o kadar fena görünmüyor fakat 7500 ve 1600x900 çözünürlük sağlam darboğaz yapabilir. 1080P'ye yükseltmen lazım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı