RX 5600 XT, R5 3600 format sonrası düşük FPS problemi

İşletim sistemi
Windows 11

mhsndmrl

Hectopat
RAM
Corsair 8x2 GB 3200 Mhz
SSD veya HDD modeli
Samsung SSD
Ekran kartı
MSI Gaming X RX 5600 XT
Anakart
Gigabyte B450M S2H
İşlemci
Ryzen 5 3600
Merhaba arkadaşlar. Sistemime format atıp Windows 11 yeniden yükledim.

Sorunum Counter-Strike 2'ta çok düşük FPS değerleri almam, menü'de 200-300 FPS alıyorum, oyuna giriş yaptığımda 100-120 FPS aralığında başlayıp zaman zaman 60-70 seviyelerine ortalama olarak da 80 civarı FPS alıyorum oyunda. Aşağıya oyun içi sıcaklık CPU GPU kullanım sıcaklık değerlerini, oyun ayarlarını, Windows ayarlarını ve Radeon Software ayarlarını bırakıyorum. Sürücülerim ve Windows güncel. Nasıl çözebilirim?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dosya Ekleri

• Sistem özellikleri 1.jpg
    Sistem özellikleri 1.jpg
    106,2 KB · Görüntüleme: 23
  • Screenshot_5.jpg
    Screenshot_5.jpg
    123,1 KB · Görüntüleme: 23
  • Screenshot_4.jpg
    Screenshot_4.jpg
    101,5 KB · Görüntüleme: 20
  • Screenshot_3.jpg
    Screenshot_3.jpg
    96,1 KB · Görüntüleme: 22
  • Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    141,4 KB · Görüntüleme: 23
  • Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    75,6 KB · Görüntüleme: 20
  • Sistem özellikleri 4.jpg
    Sistem özellikleri 4.jpg
    25,8 KB · Görüntüleme: 23
  • Sistem Özellikleri 3.jpg
    Sistem Özellikleri 3.jpg
    102,2 KB · Görüntüleme: 21
  • Sistem özellikleri 2.jpg
    Sistem özellikleri 2.jpg
    89,7 KB · Görüntüleme: 23
Son düzenleyen: Moderatör:
  • Grafikleri en yükseğe çek, çözünürlüğü de 1080p de bırak. Düşük ayarda test edilmez.
  • Başka oyunda da aynı problemler var mı?
  • Birkaç farklı ekran kartı sürücüsü değiştirmeyi dene özellikle de yeni olanlar sorun çıkarabilir.
  • CPU sanallaştırmayı da aktif et, muhtemelen etkisi yoktur ama açık durması daha iyi ve ihtimalleri elemek adına.
  • Oyun açıkken gereksiz programlar cart curt açık durmasın, grafikleri zaten düşürdün işlemcide zaten yük var başka şeylere de koşuşturmasın.
  • HDD'yi sistemden çıkarıp test et (sadece kablolarını çıkar) varlığı bile sistemini yavaşlatabilir. Umarım oyunu HDD'ye kurmamışsındır.
  • SSD'in sağlıklı durumda mı? Ayrıca bazı Samsung SSD'ler sahte olabiliyor.

• Grafikleri en yükseğe çek, çözünürlüğü de 1080p de bırak. Düşük ayarda test edilmez.
  • Başka oyunda da aynı problemler var mı?
  • Birkaç farklı ekran kartı sürücüsü değiştirmeyi dene özellikle de yeni olanlar sorun çıkarabilir.
  • CPU sanallaştırmayı da aktif et, muhtemelen etkisi yoktur ama açık durması daha iyi ve ihtimalleri elemek adına.
  • Oyun açıkken gereksiz programlar cart curt açık durmasın, grafikleri zaten düşürdün işlemcide zaten yük var başka şeylere de koşuşturmasın.
  • HDD'yi sistemden çıkarıp test et (sadece kablolarını çıkar) varlığı bile sistemini yavaşlatabilir. Umarım oyunu HDD'ye kurmamışsındır.
  • SSD'in sağlıklı durumda mı? Ayrıca bazı Samsung SSD'ler sahte olabiliyor.
  • Grafikleri en yükseğe çekip çözünürlüğü dediğiniz gibi yaptım, ek olarak oyunun önerdiği High ayarlarına çektim ayarları.
  • Sanallaştırmayı açtım BIOS üzerinden.
  • Gereksiz hiçbir program yüklü değil format sonrası elle manuel bir şekilde debloat ettim sistemi.
  • Sistem ve oyun SSD üzerine kurulu.
  • SSD'de sağlıklı hocam.
Değerler aşağıdaki gibi işin garibi yine aynı FPS değerini alıyorum. Anlamlandıramadım.

Dosya Ekleri

• Screenshot_7.jpg
    Screenshot_7.jpg
    443,8 KB · Görüntüleme: 21
  • Screenshot_6.jpg
    Screenshot_6.jpg
    508,4 KB · Görüntüleme: 15
  • Grafikleri en yükseğe çekip çözünürlüğü dediğiniz gibi yaptım, ek olarak oyunun önerdiği High ayarlarına çektim ayarları.
  • Sanallaştırmayı açtım BIOS üzerinden.
  • Gereksiz hiçbir program yüklü değil format sonrası elle manuel bir şekilde debloat ettim sistemi.
  • Sistem ve oyun SSD üzerine kurulu.
  • SSD'de sağlıklı hocam.
Değerler aşağıdaki gibi işin garibi yine aynı FPS değerini alıyorum. Anlamlandıramadım.

Test normal gözüktüğünden dolayı en iyi tahminim HDD'nin kablolarını bir sökün derim eğer tüm dediklerimi denediyseniz bir tek o ihtimal kalıyor. Başka oyunlarda da test edin ki oyun mu kaynaklı tüm sistem mi bilelim. Ekran kartı sürücüsünü değiştirmeyi denediniz mi? Undervolt ve fan ayarları profilinizi PC'ye kaydedebilirsiniz profili dışa aktar diyerek.

Test normal gözüktüğünden dolayı en iyi tahminim HDD'nin kablolarını bir sökün derim eğer tüm dediklerimi denediyseniz bir tek o ihtimal kalıyor. Başka oyunlarda da test edin ki oyun mu kaynaklı tüm sistem mi bilelim. Ekran kartı sürücüsünü değiştirmeyi denediniz mi? Undervolt ve fan ayarları profilinizi PC'ye kaydedebilirsiniz profili dışa aktar diyerek.

Hocam HDD kablosunu söktüm. Şimdi Witcher 3'ü indiriyorum. Oradaki değerlere bakalım isterseniz. Sonrasında da Driverları silip tekrar yüklemeyi deneyeceğim.

Hocam Witcher 3 Ultra ayarlarda FSR kapalı bir şekilde 55-60 arası fps alıyorum. Değerler resimdeki gibi.

Dosya Ekleri

• Screenshot_8.jpg
    Screenshot_8.jpg
    601,4 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
Hocam HDD kablosunu söktüm. Şimdi Witcher 3'ü indiriyorum. Oradaki değerlere bakalım isterseniz. Sonrasında da Driverları silip tekrar yüklemeyi deneyeceğim.

Hocam Witcher 3 Ultra ayarlarda FSR kapalı bir şekilde 55-60 arası FPS alıyorum. Değerler resimdeki gibi.

Witcher 3 normal gibi duruyor. HDD aktif değilken tekrar CS deneyin eğer hala aynıysa oyun sorunlu diyebiliriz, yok sorun çıkmazsa HDD.

Arkadaşlar sorunumu birkaç ayarla çözmüş bulunmaktayım. Ortalama 200-300 FPS aralığında değerler alıyorum şu anda.

Counter-Strike 2_2025.06.24-15.5.png

İleride bu sorunu yaşayacak olanlar için aşağıda belirttiğim işlemleri yaparak belki sizde çözebilirsiniz.

• Steam ayarlarından oyun içi arayüzünü kapatın.

• Steam Ayarları.jpg

• İşaretlediğim yerlerdeki GPU donanım hızlandırma ayarını ve sayfa pürüzsüz kaydırma özelliklerini kapatın.

• Steam Ayarları 2.jpg

• Oyunun çalıştırma seçeneklerini aşağıdaki gibi yaptım ben siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

• Launch Options.jpg

• Güç planını Nihai Performans (Ultra Performance) yaptım. Bu ayar sizde açık olmayabilir. İnternetten ufak bir araştırmayla açabilirsiniz bu planı.

• Power Options.jpg

• Game Mode'un açık olduğundan emin olun.

• Game Mode.jpg

• Windows üzerinden cs2.exe'nin hangi ekran kartı tercih etmesi gerektiği ayarını resimde gözüktüğü şekilde yaptım.

cs2.exe Graphic Setting.jpg

• Radeon ekran kartı kullananlar için Radeon ayarlarım şu şekilde çoğu şeye dokunmadım bu şekilde kullanabilirsiniz. Güzel ve akıcı bir görüntü sağladı. Overclock/Undervolt gibi tuning ayarlarıyla oynamadım varsayılan da bıraktım o ayarları.

Radeon Settings.jpg

Radeon Settings 2.jpg

• Buradaki Voltaj ve Frekans ayarları kullanmış olduğum anakart ve işlemci (RX 5600 XT + Ryzen 5 3600) özelinde konfigüre ettim. Frekans ve voltaj sabitleme işlemini kendi işlemcinize göre yapınız. BIOS üzerinden birkaç ayar yaptım ve işlemcimin frekans ve voltaj değerlerini sabitledim. Bu işlemler rekabetçi temalı ağırlıklı olarak işlemci performansının önemli olduğu oyunlarda işe yarayacağını düşündüm ve uyguladıktan sonra da öyle oldu.

• Cool and Quiet Function özelliğini kapattım. Bu özellik işlemcinizin sessiz ve serin çalışması için frekansını gerektiği yerlerde azaltıp gerekli yerlerde yükselttiği bir özellik.

BIOS (1).jpeg

• C-states işlemci boşta olduğu zaman çalışma frekansını düşürerek güç tasarrufu sağlanmasını mümkün kılan bir özellik. Frekans ve voltaj değerlerimizi sabit tutacağımdan bunu da kapattım.

BIOS (2).jpeg

• Above 4G seçeneğini de kapattım.

BIOS (3).jpeg

• Core Performance Boost'u da kapattım. Bu özellik sistemin gerektiğinde otomatik olarak işlemciyi Turbo Boost moduna alması olayı. Frekans ve voltajları sabit tutacağımdan dolayı bunu da kapalı tuttum.

BIOS (4).jpeg

• PBO Kapattım. AMD işlemcilerde otomatik overclock yapan teknoloji.

BIOS (5).jpeg

• Buradaki değerleri ben kendi işlemcime göre sabit tuttum çok fazla işlemciyi yormadan 4.2GHz değerine sabitledim işlemciyi. Siz kendi işlemcinize göre yapın bunu.

BIOS (6).jpeg

• SMT kapalı tuttum.

BIOS (7).jpeg

• Re-Size Bar özelliğini de kapattım. Ekran kartı ile işlemci arasındaki iletişimi optimize eden bir teknolojiymiş bu.

BIOS (8).jpeg

• Son olarak oyun içi ayarlarımı da şu şekilde ayarladım.

Counter-Strike 2_2025.06.24-17.00.png

• Counter-Strike 2_2025.06.24-17.00_1.png

• Counter-Strike 2_2025.06.24-17.00_2.png

Bu ayarlarla oyunda akıcı bir FPS ve güzel görüntü sağladım. Umarım yardımcı olur birilerine.

@FutureLight

Arkadaşlar sorunumu birkaç ayarla çözmüş bulunmaktayım. Ortalama 200-300 FPS aralığında değerler alıyorum şu anda.

Eki Görüntüle 2519541

İleride bu sorunu yaşayacak olanlar için aşağıda belirttiğim işlemleri yaparak belki sizde çözebilirsiniz.

İlginç kendiniz çözüm bulduysanız ne mutlu size. Fakat işlemcideki fazla voltajı kısıp frekansı sabitlemek doğrudan 200 FPS'den fazla kazanç sağlayamaz, zaten ısı ve kullanım değerleriniz de normaldi. Muhtemelen fark etmeden sistem düzeyinde kritik teknik bir Bug'u çözdünüz. Neyse paylaştığınız bilgiler AMD sistemliler için yardım edebilir bu güzel.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı