RX 5700 XT bilgisayar oyun oynarken kapanıyor

303442

Hectopat
Merhaba, daha 1 yılı doldurmamış bilgisayarım bugün "Shadow of the Tomb Raider" oynamaya çalışırken bir anda kapandı. Oyunu en yüksek yani "Highest" ayarlarda oynuyordum, ilk önce ayarlardan "Benchmark" yaptım fakat yarısında bilgisayar kapandı. Bilgisayarı tekrar açıp oyuna tekrar girdim ve grafik ayarlarından "8X Anisotropic" olan "Texture Filtering"i "4X Anisotropic" ve "HBAO+" olan "Ambient Occlusion"ı "BTAO" olarak ayarlayınca "Benchmark" sorunsuz şekilde bitti fakat oyunu azıcık oynadıktan sonra tekrar aynı şekilde bilgisayar kapandı. Daha önce hiçbir oyunda böyle olmamıştı. Acaba sorun neden kaynaklanıyor olabilir?

Sistem Özellikleri:
Intel i5-9400F (OC yok, stok fan)
MSI B360 GAMING Plus Anakart
MSI RX 5700 XT Mech
Crucial 2x8 2666MHz RAM
Xigmatek Venom X Kasa
Xigmatek 650W PSU (Kasanın kendi PSU'su)

Anladım kardeşim değerlerde bir sıkıntı yok. Hatta çok iyi. Şimdi şöyle bir durum da olabilir. Yüksek ayarlarda oynadığın için bilgisayarın daha çok güç tüketecektir. Belki PSU, bu gücü veremiyordur bilgisayarına. Ayarlarını düşürüp oyna. Eğer kapanmazsa büyük ihtimalle PSU kaynaklı bir problemin var demektir. Problemden kastım şu şekilde: PSU 650 Watt demişsin. Senin PC 700 Watt kullanıyor olabilir. O zaman şöyle soracaksın, 1 yıldır neden kapanmıyor? O zaman da bilgisayarının güç limitlerini çok zorlamamışsın diyebiliriz. Sen en iyisi bir düşük ayarlarda oyna. Eğer kapanma sorunu yoksa, bilgisayarının Watt değerini ölçeriz ve sana yeni bir PSU alırız.
Yahu niye bilmeden yorum yazıp da insanları yanlış yönlendiriyorsunuz. 650 W güç kaynağı 9400 ve 5700 XT için gayet de yeterli. 1 yıldır kapanmıyor da şimdi 700 W ihtiyacı olabilir demişsiniz. Napıyor bu adam bilgisayarla, atom mu parçalamaya başlamış da 700 W ihtiyacı oluyor.

Çok büyük ihtimal BIOS’u son sürümle güncelledi. Çünkü aynı sorunu, aynı mimari kartla ben de yaşadım.

Yahu niye bilmeden yorum yazıp da insanları yanlış yönlendiriyorsunuz. 650 W güç kaynağı 9400 ve 5700 XT için gayet de yeterli. 1 yıldır kapanmıyor da şimdi 700 W ihtiyacı olabilir demişsiniz. Napıyor bu adam bilgisayarla, atom mu parçalamaya başlamış da 700 W ihtiyacı oluyor.

Çok büyük ihtimal BIOS’u son sürümle güncelledi. Çünkü aynı sorunu, aynı mimari kartla ben de yaşadım.
Farkındaysan ihtimal verdim. O'dur şudur demedim. Çok bilgili sen, daha olasılıklı cümleleri ayırt edemiyorsun. 🙃

Farkındaysan ihtimal verdim. O'dur şudur demedim. Çok bilgili sen, daha olasılıklı cümleleri ayırt edemiyorsun. 🙃

İhtimalli önerilerinizin hepsi ekstradan para harcatıyor yalnız. Watt değerini nasıl ölçüyor bu adam acaba? Ekstradan ölçüm cihazı alıyor. PSU’nun verimliliğini de Allah biliyor zaten (Üreticinin dediğine güven yok.) Ölçümünün ne anlama geldiğini de bilemeden yeni bir PSU alıyoruz, hayırlısıyla...

İhtimalli önerilerinizin hepsi ekstradan para harcatıyor yalnız. Watt değerini nasıl ölçüyor bu adam acaba? Ekstradan ölçüm cihazı alıyor. PSU’nun verimliliğini de Allah biliyor zaten (Üreticinin dediğine güven yok.) Ölçümünün ne anlama geldiğini de bilemeden yeni bir PSU alıyoruz, hayırlısıyla...
Kardeşim benim sitesi var bunun. Hem bana yanlış bilgi verme diyorsun lakin daha kendin bilmiyorsun.
Power Supply Calculator - PSU Calculator | OuterVision
Sistemini buraya girdiğin takdirde kaç Watt harcadığını bulabilirsin.

Kardeşim benim sitesi var bunun. Hem bana yanlış bilgi verme diyorsun lakin daha kendin bilmiyorsun.
Power Supply Calculator - PSU Calculator | OuterVision
Sistemini buraya girdiğin takdirde kaç Watt harcadığını bulabilirsin.
Kardeşiii yalnız bu verdiğiniz site “kağıt üstündeki güç verilerini” toplayan bir site. Buradaki tüm güç tüketimleri “olması planlanan” güç tüketimleri. Yalnız her sistem “planlandığı” gibi çalışmayabilir. Bir ve/veya birden fazla eleman “planlanandan” çok daha güce ihtiyaç duyabilir. Bundan ötürü de kasanın priziyle arasına bir güç tüketimini ölçen alet takılır...

Kardeşiii yalnız bu verdiğiniz site “kağıt üstündeki güç verilerini” toplayan bir site. Buradaki tüm güç tüketimleri “olması planlanan” güç tüketimleri. Yalnız her sistem “planlandığı” gibi çalışmayabilir. Bir ve/veya birden fazla eleman “planlanandan” çok daha güce ihtiyaç duyabilir. Bundan ötürü de kasanın priziyle arasına bir güç tüketimini ölçen alet takılır...
En fazla ne kadar harcayabilir ki ? Hadi 5-10 Watt fazla olsun.

En fazla ne kadar harcayabilir ki ? Hadi 5-10 Watt fazla olsun.
Evet 5-10 Watt fazla olabilir. Ancak elbette ki bunu tasarlayan mühendis de bu küçük farkları tolere edecek kompenentler seçmiştir. Ancak eğer güç tüketimini karşılayamama gibi bir olaydan ötürü, konunun sahibinin PC’si kapanıyorsa; bu, toleransın da ötesinde bir güç tüketimi olduğunu gösterir. Ancak elbette ki yine bunu tasarlayan mühendis, böyle ağır bir sorunda bir uyarıyı, olmadı bir sigortayı (kimi zaman yanınca zararı olmayacak, devreyi kullanılmaz hale getirecek bir unsuru) elbette düşünmüştür.

Aynı sorunu bende yaşıyorum benim kartımda XFX RX 5700 XT ve PSU'da 650 Watt oyunlarda arkadaşın tam olarak açıkladığı gibi MSAA'yı 8X yapmazsam bir de birkaç ayarı düşürürsem Forza'yı oynayabiliyorum ama her şey Ultra'da aniden kapanıyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı