RX 5700 XT sistemde anlık FPS düşüşü oluyor

TheFearOfDeath

Decapat
Daha fazla  
RAM
16 GB DDR 4 STRONG
SSD veya HDD modeli
GİGABYTE 240 GB
Ekran kartı
RX 5700 XT SAPHİRE NİTRO
Anakart
A320M-A PRO
İşlemci
RYZEN 5 3600
Çok anlık FPS düşüyor, yükseliyor, dalgalanıyor. Anlayamadım bir türlü düzeltemedim. İşlemcimi değiştim ekran kartımı değiştim RAM aldım ama sorun hiçbir türlü tamamen düzelmedi.
Sistem özelliklerim.
RX 5700 XT -markası: Sapphire Nitro sadece Sapphire yazısı RGB olan.
Ryzen 5 3600-AMD
A320M-A Pro-MSI
16 GB DDR 4 3200 MHz RAM- markası: Strong.
650W PSU- markası: Fury Power Boost.
1 TB HDD.
240 GB SSD Gigabyte.
Yardımcı olursanız sevinirim. Zamanında RX 580 ve R5 1600 AF vardı ama o zamanda sorun devam ediyordu şu an Windows 11 geçiyorum düzelir mi diye bakacağım ama umutlu değilim; sıcaklık işlemci konusunda yüksek ama ekran kartında çok normal. Ekran kartında 65'i geçmiyor. İşlemcide aynısını söyliyemiyorum. 86'ya kadar çıkabildiğini gördüm. PSU'da 2 sene önce 0 olarak almıştım PSU konusunda şüphem yok. RAM'lar 0 olarak alındı şüphem yok. SSD değişilmişti onlada bir alakası yok ama sağlığı düşük, en kısa sürede yeni SSD alacağım. Şu anda sadece anakart ve HDD var aklımda HDD 1 TB %100 sağlık onu da geçen sene yeni almıştım. Yardımcı olursanız çok memnun kalırım.

Hocam Görev Yöneticisi'nin fotoğrafını koyuyorum, ama değerler epeyi değişti macun yeniledim 85 dereceye kadar düşürdük MX-4 kullandık. Ama sonuç gene aynı droplar devam ediyor 1 gün düzeldi ama yeniden eskisi gibi droplar devam ediyor. SSD aldım 480 GB MLD Valorant'ı kurdum HDD'yi çıkardım ama HDD ile bir alakası olmadığını anladım. Anakartımın problemli olduğunu düşünüyorum. Ekran kartı kullanımım düşük geldi sadece, normalde %99 da çalışırdı ama sabit değil 200W çekmesi gerekirken 60 ile 100 arası çekiyor Valorant'a kafam gerçekten çok karıştı.
Yardımcı olabilir misiniz? @TheSekai @Berk Chelik @Abdüssamed dural.

HDD'nin oyunda takılmaya etkisi çok büyüktür mesela Doom Eternal'i M.2 SSD'den HDD'ye attığımda oyunda sürekşi drop vardı ve şu an okuma yazma değerlerine baktığımda çok düşük gördüm Valorant'ta düşük güç tüketimi ve GPU kullanımının düşük olması normal sonuçta işlemci gücüyle çalışan bir oyun eğer mümkünse M.2 SSD de dene.

İşlemci soğutucun stok soğutucu mu birde

HDD'nin oyunda takılmaya etkisi çok büyüktür mesela Doom Eternal'i M.2 SSD'den HDD'ye attığımda oyunda sürekşi drop vardı ve şu an okuma yazma değerlerine baktığımda çok düşük gördüm Valorant'ta düşük güç tüketimi ve GPU kullanımının düşük olması normal sonuçta işlemci gücüyle çalışan bir oyun eğer mümkünse M.2 SSD de dene.

Anakartımda M.2 slotu olmadığı için tekrardan MLD 480 GB M200 aldım hocam. Yarında anakartı değiştirmeyi deneyeceğim.

Harbiden yokmuş şimdi baktım A320M anakarta ilk defa bir AM4 anakartta M.2 yuvası olmadığını gördüm.

Hocam sorun sanırım işlemci sıcaklığından kaynaklanıyor .CPB'yi kapattım anakarttan düzeldi gibi tam emin değilim. FPS değerlerimi düşürmeden bir öneriniz var mı yoksa kule tipi fan alacağım, sanırım Ryzen Master ile ayar yapamıyorum anakartım OC desteklemiyor.

Ben darboğazdan şüpheleniyorum eğer işlemci ağırlıklı oyunlarda problem yaşıyorsanız. Onun haricinde SSD veya HDD kaynaklı da olabilir.

Hocam darboğaz aklıma gelmedi değil ama bu önceden de var olan bir şeydi. HDD çıkardım yeni SSD aldım, ama sorunum çözülmedi HDD'yi çıkartıp oyuna girmeyi denedim SSD üzerinden aynı sorun. Önceki SSD de de şimdiki SSD de var. Ama bugün işlemci sıcaklığı düştüğünde neredeyse FPS düşmesi kalmadı, ama bu sefer de verimi düştü, daha az FPS alıyorum cpf ayarını kapatmak öğrendiğim kadarıyla işlemcinin daha az voltaj ile çalışmasını sağlayıp, dereceyi düşürüyormuş. Bana göre sıcaklık normal olmuyor ondan dolayı işlemci kendini soğutmayı deniyor ve kendini zorluyor. Bu da takılmaya yol açıyor. Ama bu tabii ki bana göre önerilerinize açığım.

Hocam darboğaz aklıma gelmedi değil ama bu önceden de var olan bir şeydi. HDD çıkardım yeni SSD aldım, ama sorunum çözülmedi HDD'yi çıkartıp oyuna girmeyi denedim SSD üzerinden aynı sorun. Önceki SSD de de şimdiki SSD de var. Ama bugün işlemci sıcaklığı düştüğünde neredeyse FPS düşmesi kalmadı, ama bu sefer de verimi düştü, daha az FPS alıyorum cpf ayarını kapatmak öğrendiğim kadarıyla işlemcinin daha az voltaj ile çalışmasını sağlayıp, dereceyi düşürüyormuş. Bana göre sıcaklık normal olmuyor ondan dolayı işlemci kendini soğutmayı deniyor ve kendini zorluyor. Bu da takılmaya yol açıyor. Ama bu tabii ki bana göre önerilerinize açığım.

Evet hocam bu ihtimal yüksek. 3600 zaten ısınan bir işlemci ve iyice yük altında zorlanıp kendini kısıtlıyor olabilir. Hangi oyunlarda sorun yaşıyordunuz?

Evet hocam bu ihtimal yüksek. 3600 zaten ısınan bir işlemci ve iyice yük altında zorlanıp kendini kısıtlıyor olabilir. Hangi oyunlarda sorun yaşıyordunuz?

Ne kadar oyun varsa hocam. The Last of Us, Forza Horizon 5, Valorant, Minecraft. Ne kadar oyun varsa hepsinde. Eskidende AMD kullanıyordum o zamanda vardı o zaman da bu ayar kapalıydı. Soğutmayı düşürecek bir öneriniz var mı?

Şu anda stok fan ile kullanıyorsanız 4-6 bakır borulu bir kule tipi soğutucu alabilirsiniz. Kasanın hava akışı ne durumda ona bakın eğer imkanınız varsa kasadan çıkartıp öyle deneyin bir de sıcaklıkları, termal macunlar eskidiyse veya kalitesiz bir şey ise kaliteli bir termal macun sürebilirsiniz. Veya bütçeniz yeterliyse R5 5600 geçebilirsiniz. Hem darboğazdan kurtulursunuz hem performansınız artar. İşlemcinizi 2.el satıp biraz üstüne ekleyerek yükseltmeniz mümkün.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı