RX 580 overclock yapmak

Çınar Velit

Centipat
Katılım
16 Haziran 2020
Mesajlar
146
Öncelikle biraz uzun olabilir ama benim gibi kendini geliştirmek isteyenler için tüm merak edilen soruları sordum. Yardımınızı bekliyorum. Ayrıca en iyi cevap seçeneğide siz olabilirsiniz.
(Not: Aşağadı ki 7 sorumu anlamak için tüm yazıyı okumanız gerekecek xd)
1. MHz'leri arttırınca FPS artıyor mu yani?
2. MHz'leri ne kadar arttırsam voltajı da mı arttırmam gerekecek?
3. Voltaj artınca sıcaklık artıyor mu?
4. Voltajı 1150'de tutup MHz'yi 1400 yapsam FPS artışı olacak mı ya da MHz'yi daha fazla yapsam?
5. VRAM'larda da aynı şekilde MHz'yi 1900 yapsam FPS artar mı?
6. Diyelim ki 1800 MHz'ye 1150 voltaj yetmiyor ekran kartında bozulma yanma vesaire bir şey olur mu?
7. Son olarak deneme yanılma yoluyla bulunacak. Peki bazen araştırdığımda insanlar GPU-Z falan ve buna benzer uygulamalar kullanıyorlar benim de kullanmama gerek var mı?
Vereceğiniz yanıtları da 1, 2,3..7 şeklinde cevaplarsanız sevinirim.
Arkadaşlar ASUS Dual RX 580 OC 4 GB GDDR5 ekran kartım var. Aldığımda fabrika ayarları böyleydi.

Adsız3.png


Adsız4.png


Oyunlarda çok ısındığı için bende fan ayarlarını kendim yaptım ve voltajı kendim ayarladım. Isınma sorunu gitti ama bir iki defaoyundan atıldım bunun yaptığım undervolt ile bir lakası olabilir mi? Yani crash falan mı yedim? Açıkçası her şeyi öğrenmek istiyorum. Frekansı yükseltince ne oluyor, voltajı düşürünce ne oluyor, VRAM'larda frekansı arttırınca ne oluyor, voltajı düşürünce ne oluyor, güç limitini arttırıp azaltınca ne oluyor, ekran kartı fazla güç çekince ısınıyor mu? Bir sürü soru var aklımda. Undervolt mu yaptım onu bile tam bilmiyorum şu an bunu kullanıyorum.

Adsız.png


Adsız2.png


Asıl olay ben artık FPS'leri arttırıp sıcaklığı 75'lerde tutmak gibi bir şey var kafamda voltajı yine 1150'ye çekip MHz'yi arttırmak. Ancak ekran kartına zarar verecek tarzda bir şey yapmak istemiyorum. VRAM'larında MHz'sini arttırınca FPS artıyormuş. Onunla ilgilide bir şeyler yapmak istiyorum. Bir de şu güç limiti ne işe yarıyor FPS'e etkisi varsa onu da değiştireceğim. Düşündüğüm şey doğru mudur böyle yapsam FPS artar mı? Ancak hepsinin ekran kartına zarar vermemek kaydıyla yapacapım. Bana her şeyi tam olarak anlatırsanız öğrenmeyi çok isterim. Bunların ne işe yaradığını nasıl bir şey yapacağımı deneme yanılmayı vesaire. Yardımınızı çok istiyorum. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Silikon frekansına dokunmadan RAM'lerin frekansını arttırın, RX580'in performansı GDDR5 raminin hızıyla sınırlı kaldığı için RAM'in frekansını arttırmak gözle görülür performans artışı sağlar.

Bende RX580 Nitro+ var;
Silikon frekansı 1411 MHz.
Silikon Volt'u 1.2v.
RAM frekansı 2250 MHz.
RAM Volt'u 0.975V.

Frekans arttırınca voltuda arttırmayı unutmayın ve undervolt yapmayın.
 
Ben VRAM hızını 2000MHz yapsam 900V de çalışır mı?(Çalışmazsa deneme yanılma yoluyla doğru değerleri bulacağım değil mi?)
Silikon dediğin şeyde 1360'a dokunmayayım mı? 1400 ile deneyecektim çünkü.
 
Ben VRAM hızını 2000MHz yapsam 900V de çalışır mı?(Çalışmazsa deneme yanılma yoluyla doğru değerleri bulacağım değil mi?)
Silikon dediğin şeyde 1360'a dokunmayayım mı? 1400 ile deneyecektim çünkü.
Dokunmayın, birşey olacağından değil onuda aynı şekilde deneme yanılma yöntemiyle gram gram arttırabilirsiniz ama performans getirisi fazla olmaz.

Vram hızını dedğiniz gibi yapın ve kartı zorlayın. Örneğin benim kartın fabrika ayarı 2ghz ile 0.9v.
 
Dokunmayın, bir şey olacağından değil onu da aynı şekilde deneme yanılma yöntemiyle gram gram arttırabilirsiniz ama performans getirisi fazla olmaz.

Peki silikon voltajı düşüreyim mi? Fabrika ayarlarında 1150 çalışıyor. Galiba 1360MHz için 1150 fazla, onu 1050 yapıp FPS konusunu VRAM ile FPS'leri arttırmayı deneyeceğim bu dediğim doru mudur?
 
Peki silikon voltajı düşüreyim mi? Fabrika ayarlarında 1150 çalışıyor. Galiba 1360MHz için 1150 fazla, onu 1050 yapıp FPS konusunu VRAM ile FPS'leri arttırmayı deneyeceğim bu dediğim doru mudur?
Silikon voltunu düşürürseniz kartın stabilitesi düşer, oyunlar hata vermeye başlar. Isınma sıkıntısı yoksa silikon voltunu düşürmeyin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı