RX 590 Sistem Oyundan Atma Ve Donma Problemlerinin Çözümü

Satsui

Femtopat
RX 590 kullanıcılarının yaşadığı sorunlara çözüm getirebilecek bir konu açmak istedim.

Kartında kilitlenme ve oyunlardan atma sorunu yaşayan kullanıcılar için birkaç tavsiyem olacak.

1. ve en iyi çözüm yolu anakartınızın " agesa comboam4Pi 1.0. 0. 6 " BIOS güncellemesi desteğine sahip olması. Anakart modellerinin listesini alt kısımda paylaşacağım.

Yakın zamanda gelen bu güncelleme anladığım kadarıyla ekran kartlarımızın güç kontrolünü stabil hale getirip kartın daha kararlı çalışmasını sağlıyor.

2. çözüm yolumuz ise ekran kartımızın güç limitini arttırmak. Bu yolu anakartının " agesa comboam4Pi 1.0. 0. 6 " desteği olmayan kullanıcılar için tavsiye ediyorum.

Önemli not: Güç limiti veren kullanıcıların kartlarının fan ayarlarını da yapmayı ihmal etmesin. (80 dereceyi geçmeyecek şekilde)

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    1.jpg
    56,9 KB · Görüntüleme: 122
  • 2.jpg
    2.jpg
    35,3 KB · Görüntüleme: 66
Öncelikle böyle bir konu açtığınız için teşekkür ederim. Bende XFX RX 590 ekran kartımda siyah ekran hatası (görüntü gidiyor fakat kasa çalışmaya devam ediyor) ve WattMan hatasını sık sık alıyordum. Radeon programından böyle bir ayar yaparak hem bu sorunları çözdüm hem de ekran kartı sıcaklığını baya düşürdüm. Bu ayarlar kendi kartımda stabil bir şekilde çalışıyor. Fakat başka bir XFX RX 590 kartında çalışmayabilir bizzat bu durumu yaşadım. Farklı bir XFX RX 590 kullanıcısı 1580 Mhz değerinde 1085 voltaj ile sorunsuz çalıştırırken aynı ayarları ben yaptığımda çalışmamıştı mesela. Ayrıca Radeon ayarlarının sıfırlanmaması için yine görsele eklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırmak lazım. Bu tarz ayarlar farklı modellerde de çözüm olabiliyor.

Dosya Ekleri

• 15.PNG
    15.PNG
    77,4 KB · Görüntüleme: 77
  • 16.PNG
    16.PNG
    80,6 KB · Görüntüleme: 78
  • Ekran Alıntısı 3.PNG
    Ekran Alıntısı 3.PNG
    20,3 KB · Görüntüleme: 89
yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ederim. aynı problemleri ben de yaşıyordum biraz araştırma yaptım ve sorunun çözümünün bulunduğuna kanaat getirdim.

şu an kullandığım fan ayarları:

Dosya Ekleri

• fan.png
    fan.png
    33,4 KB · Görüntüleme: 88
yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ederim. aynı problemleri ben de yaşıyordum biraz araştırma yaptım ve sorunun çözümünün bulunduğuna kanaat getirdim.

şu an kullandığım fan ayarları:
Fan ayarlarından ve BIOS güncellemesinden ziyade benim sorunumu Frekans Mhz değerini düşürmek çözmüştü. Ama kart halen alev aldığı için ayarlarda görmüşsünüzdür undervolt işlemi de uyguladım. %75 fan hızına rağmen 75 dereceyi geçmiyor genelde XFX RX 590 gibi alev alan bir kart. Sizin RX 590 hangi modeli? Fan ayarlarından rahatsız olmuyorsanız ve ısınma probleminiz yoksa tabi undervolt yapmanıza gerek yok ama ben yinede undervolt yapmanızı tavsiye ederim. Sıcaklık değerlerinde ciddi bir düşüş oluyor.

ben msi marka oc modelini kullanıyorum kasam kapalı bir vaziyetteyken bende de aşırı ısınma sorunu oluyordu. egzoz fanların yetersiz kaldığını gördüm ve... (temperli cam olması gereken yerde sineklik) ısı sorunum da ortadan kalktı 75 dereceyi geçmiyor kartım. ısınma sorununun sirkülasyondan kaynaklı olduğunu düşünüyorum ve fanlar bana göre rahatsız edici değil %80 den sonra gürültülü olmaya başlıyor.

şöyle bir değişim yaptım(mühendislik harikası tasarım :D) :

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-06-21 at 22.30.32.jpeg
    WhatsApp Image 2020-06-21 at 22.30.32.jpeg
    105,1 KB · Görüntüleme: 86
ben msi marka oc modelini kullanıyorum kasam kapalı bir vaziyetteyken bende de aşırı ısınma sorunu oluyordu. egzoz fanların yetersiz kaldığını gördüm ve... (temperli cam olması gereken yerde sineklik) ısı sorunum da ortadan kalktı 75 dereceyi geçmiyor kartım. ısınma sorununun sirkülasyondan kaynaklı olduğunu düşünüyorum ve fanlar bana göre rahatsız edici değil %80 den sonra gürültülü olmaya başlıyor.

şöyle bir değişim yaptım(mühendislik harikası tasarım :D) :
Evet hocam ısınma probleminiz gözükmüyor. Fan sesi de rahatsız etmiyorsa sıkıntı yok. Yani evet dediğinize katılıyorum ısınma problemlerinin birçoğu kasanın hava akışı ile alakalı. Fakat arada istisna durumlar çıkıyor XFX RX 590 modeli gibi. 4 adet fanlı önü mesh panel kasa kullanıyorum ve kartı ilk taktığımda abartmıyorum 88 derece gördüm. Acaba kasanın hava akışımı kötü yan tarafı açık kullandım yine aynı değerler. Kasaya 4 adet fan ekledim aynı değerler. Uzay montajda aynı değerler. Uzay montaj yapıp dayadım vantilatörü aynı değerler. Yani bu karta ne yaptıysam 85-88 derece arasında değerler aldım otomatik ayarlarında. Sonra üstüne WattMan ve siyah ekran hataları baya bezdirdi. Sonra undervolt ve Frekans Mhz değerini düşürmem hem bu sorunları hem de ısınmasını çözdü şaşırtıcı şekilde.

Evet hocam ısınma probleminiz gözükmüyor. Fan sesi de rahatsız etmiyorsa sıkıntı yok. Yani evet dediğinize katılıyorum ısınma problemlerinin birçoğu kasanın hava akışı ile alakalı. Fakat arada istisna durumlar çıkıyor XFX RX 590 modeli gibi. 4 adet fanlı önü mesh panel kasa kullanıyorum ve kartı ilk taktığımda abartmıyorum 88 derece gördüm. Acaba kasanın hava akışımı kötü yan tarafı açık kullandım yine aynı değerler. Kasaya 4 adet fan ekledim aynı değerler. Uzay montajda aynı değerler. Uzay montaj yapıp dayadım vantilatörü aynı değerler. Yani bu karta ne yaptıysam 85-88 derece arasında değerler aldım otomatik ayarlarında. Sonra üstüne WattMan ve siyah ekran hataları baya bezdirdi. Sonra undervolt ve Frekans Mhz değerini düşürmem hem bu sorunları hem de ısınmasını çözdü şaşırtıcı şekilde.
ustam net bir şey söyleyemem ama ya kartsal bir problem vardır ya da soğutma yönünde bir problem vardır ben fanımı %100 hızına aldığım taktirde kartım 70 dereceyi zor görüyor ve çekirdek hızım da normalden yüksek frekansa sahip.
discord varsa gelin bir el atın
güç kaynağından yana sıkıntı olacağını sanmıyorum kart zaten 200w güç bile tüketmiyor.

şu şekilde yapıp dener misiniz "değişiklikleri uygula demeyi de unutmayın"(güç ayarları sizin için önerdiğim):

Dosya Ekleri

• değer.png
    değer.png
    40,2 KB · Görüntüleme: 72
  • güç ayarı.png
    güç ayarı.png
    27,7 KB · Görüntüleme: 64
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı