RX 6700 XT sistemde AuthenticAMD.sys WHEA_UNCORRECTABLE mavi ekran Hatası

rig0s

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartı
Sapphire Pulse RX6700XT
Anakart
B550M DS3H
İşlemci
Ryzen 5 5600
Merhaba iyi günler,

Sinerji Bilgisayardan Sapphire Pulse RX 6700XT ekran kartı aldım. Aldığımdan beri ilk kez Red Dead Redempiton 2 oyunu için denemeye çalıştığımda, yaklaşık 10-20 dakika sonra hata almaya başladım. İşlemci Sıcaklığım 80 derece, Ekran Kartı Sıcaklığım 72 derece civarlarında. 10-20 dakika sonra WHEA_UNCORRECTABLE hatası alıyorum.

Memtest ile ramleri test ettim hiç bir problem yok. Cinebench ile işlemci testi yaptım problem yok, FurMark ile GPU testi yaptım 30 dakika kadar problem yok, OCCT ile GPU testi yaptım problem yok. Anlayacağınız yapılan testlere göre problem yok. Reddit üzerinde işlemcinin PBO ve CBS özelliklerini Auto'dan Disable'e çekersem sorunun çözüleceği söylendi onu da yaptım fakat sonuç değişmedi. Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

Not : Sinerji Teknik Servisi AMD'nin 22.10.2 sürümünü kullanmam gerektiğini söyledi DDU ile güvenli modda güncel sürücüleri kaldırıp bunu kurdum fakat sonuç yine aynı oldu.

Minidump dosyasını paylaşıyorum:

Testlere ait ekran görüntüleri :
cinbecnh test.jpg

furmark test.jpg

memtest.jpg

WHEA hatasının sıcaklıkla bir ilgisi var mı? Stock soğutucusu yerine iyi bir soğutucu alıyım işlemciye. Ayrıca voltaj ve MHz değerlerine ne diyorsunuz? Undervolt yapmama gerek yok dimi?
90 derece üstünde işlemciler çakılabiliyor ama 80-85 derecede throttle yapsa bile sağlıklı çalışacaktır. Ben kişisel olarak giriş seviyesi işlemciler dışında stok soğutucu kullanma taraftarı değilim, sıcaklık iyi olsa bile sesi rahatsız edici buluyorum.

Soğutucunun vidalarını biraz gevşetin. Ayrıca BIOS güncellemesi sonunda sistemi bir süre XMP kapalı olarak kullanın.

90 derece üstünde işlemciler çakılabiliyor ama 80-85 derecede throttle yapsa bile sağlıklı çalışacaktır. Ben kişisel olarak giriş seviyesi işlemciler dışında stok soğutucu kullanma taraftarı değilim, sıcaklık iyi olsa bile sesi rahatsız edici buluyorum.

Soğutucunun vidalarını biraz gevşetin. Ayrıca BIOS güncellemesi sonunda sistemi bir süre XMP kapalı olarak kullanın.

CBS, PBO kapalı olarak kullanıyorum işlemciyi. Ram için XMP kapalı. DDU ile driverları silip sıfırdan en güncel halini kurdum. Cmd üzerinden scf /scannow ile sistemi tarattım düzeltmeleri sağladım. GTA V ve RDR2 oyunlarının her birinde 30 dakika olucak şekilde oynadım bir kapanma, mavi ekran durumu vermedi.

Fakat şöyle bir durum var 2 oyunda VSYNC kapalı iken bazı durumlar olmak üzere FPS Drop yaşıyorum. VSYNC'i açtığımda bu durum ortadan kalkıyor. Tahmin ettiğim kadarıyla İşlemcinin Voltajı ve Ghz'i düşük olduğu için darboğaza giriyor. Aşağıda ki resimlerde de göreceğiniz üzere İşlemci 1.0V ve 2.5-3.0 Ghz arası çalışıyor. Ekran kartının Clock değeri de 1990'larda.

Konu ile ilgili değerli geri dönüşlerinizi bekliyorum. Ekran kartında donanımsal bir problem olabilir mi? İşlemci üzerinde olabilir mi? XMP kapalı durumda şuan ramler bir güç mü bindiriyor sisteme? Yoksa yazılımsal bir problem mi mevcut tam bir tanıya varmış değilim bu konu hakkında yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok memnun olurum.
@Plyra @Will Bettelheim @partylikeits1941 @deadfellow @Alazzzz

İlk resim GTA V, ikinci resim RDR2.
a4ff51d9-989e-43fc-b2c3-dd59e1b4e4f4.jpg WhatsApp Image 2023-04-09 at 18.34.19.jpeg

Sizden istediğim konu hakkında herhangi bir bilgi vermemişsiniz.

Kaldı ki CBS ve PBO kapalıyken AMD işlemciler kanadı kırık kuş gibi çalışıyor. Onları açtıktan sonra performansı ölçebilirsiniz. Ryzen Master indirip ekran görüntüsü paylaşın, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi işlemcinin PPT, EDC, TDC değerleri görünür olsun.

450062-ryzen-master-advanced-1260wide.jpg

Sizden istediğim konu hakkında herhangi bir bilgi vermemişsiniz.

Kaldı ki CBS ve PBO kapalıyken AMD işlemciler kanadı kırık kuş gibi çalışıyor. Onları açtıktan sonra performansı ölçebilirsiniz. Ryzen Master indirip ekran görüntüsü paylaşın, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi işlemcinin PPT, EDC, TDC değerleri görünür olsun.

450062-ryzen-master-advanced-1260wide.jpg

XMP'yi dediğiniz gibi kapattım. Soğutucu vidalarını tam sıkıdan bir tık gevşettim. Tekrar BSOD almaktan korktuğum için CBS ve PBO'yu kapalı tutuyorum, bilginiz olsun. Aşağıda Ryzen Master'ın ekran görüntüsünü paylaşıyorum. İsterseniz CBS ve PBO'yu açıp tekrar bir görüntü paylaşabilirim. Teşekkürler. @Plyra

ryzenm.png

Önerimden sonra BIOS güncellediğinizi söylemiştiniz. Yakın zamanda mavi ekran almadığınızı gözlemliyorum ancak performans sorunu var.

XMP açmayın ancak CBS ve PBO ayarlarını açın ve Cinebench ile test yapın. Testten önce HWInfo açıp test sırasında işlemcinin sıcaklık, frekans ve voltaj değerlerine göz atın, test bittikten sonra ekran görüntüsü paylaşın.

Önerimden sonra BIOS güncellediğinizi söylemiştiniz. Yakın zamanda mavi ekran almadığınızı gözlemliyorum ancak performans sorunu var.

XMP açmayın ancak CBS ve PBO ayarlarını açın ve Cinebench ile test yapın. Testten önce HWInfo açıp test sırasında işlemcinin sıcaklık, frekans ve voltaj değerlerine göz atın, test bittikten sonra ekran görüntüsü paylaşın.

Merhabalar,

Dediğiniz gibi XMP kapalı fakat CBS ve PBO ayarları açık şekilde Cinebench ve ayrıyeten Furmark, Prime95 testlerini tekrar yaptım. Testleri yaparken bir problem olmadı herhangi bir hata almadım öncekinde olduğu gibi.

Fakat RDR2 ve GTA V oyunlarında test ettiğim zaman RDR2'de 10 dakika sonra yine Whea_Uncorrectable hatası aldım. Ama bir FPS Drop gözlemediğim kadarıyla yoktu.

GTA V oyunda denediğim de ise inanılmaz şekilde FPS Drop giriyordu VSYNC'i açtığımda ise FPS Drop olmuyor. Daha sonra biraz daha zorlayabilmek için VSYNC kapalı şekilde MSAA, FXAA, Gölge gibi ayarları en sona çektim. Başta bir problem yok gibiydi fakat sıcaklık değerleri tabi ki artmaya başladı, sonra ise o sıcaklıklarda durdu daha artmadı. Oyuna bu şekilde 10 dakika kadar devam ettikten sonra oyun ve bilgisayar kitlendi, kendini yeniden başlattı.

Aşağıya test görüntülerini tek tek isimleri ile sıraladım. GTA V ve RDR2 ekran görüntüleri ile beraber konunun en altına GTA V FPS Drop ve VSYNC olayını gösteren bir video hazırladım. (Zamanınızı fazla almaması adına video düzenledim ve Youtube'a yükledim.)

Tüm yardımlarınız için teşekkür ederim. @Plyra
@Recep Baltaş

Cinebench Mutli Core Test
cc2.png

Cinebench Singe Core Test
cc3.png

Prime95 Test
cc4.png

Furmark Test
cc5.png

RDR2
rdr2_test.jpg

GTA V
gtav_test1.jpg

GTA V Menü de donma oluyor. (GPU ve CPU Kullanımına Dikkat)
gtav_test2.jpg

GTA V Test Videosu
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam geri dönüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. @Plyra

Son düzenleme:
Ekran kartında sıkıntı yok, hem testte hem oyunlarda olması gereken gibi yük altında gözüküyor.

İşlemcinin benchmark sonuçları normal, olması gereken gibi güç tüketiyor ve düzgün sonuçlar veriyor. Ancak oyunlarda performansı düşük. İşlemciyi yeni aldığınızı söylemiştiniz, iade etmenizi öneriyorum. Oyunlarda düzgün çalışmadığını ve işlemci kaynaklı mavi ekran aldığınızı söyleyerek iade edin.

Ekran kartında sıkıntı yok, hem testte hem oyunlarda olması gereken gibi yük altında gözüküyor.

İşlemcinin benchmark sonuçları normal, olması gereken gibi güç tüketiyor ve düzgün sonuçlar veriyor. Ancak oyunlarda performansı düşük. İşlemciyi yeni aldığınızı söylemiştiniz, iade etmenizi öneriyorum. Oyunlarda düzgün çalışmadığını ve işlemci kaynaklı mavi ekran aldığınızı söyleyerek iade edin.

Peki "GTA V Menü de donma oluyor. (GPU ve CPU Kullanımına Dikkat)" yazdığım resim de CPU ve GPU kullanımı %0'a düşüyor. İşlemci de eğer sorun varsa sadece neden ikisi de düşüyor acaba diye kafamı karıştırdı.

Hocam bu arada bugün 3 yeni ürün siparişi verdim. PSU, CPU Tower Cooler ve Kasa Fanları. Yenilemem gerektiğini düşündüm yaklaşık 4 sene oldu ve CPU Stock Fan yetmiyor bu sistem için. Isı değerlerinden de yeterince belli oluyor zaten. Yeni parçalar geldikten sonra tekrar bir deniycem yoksa değişim için garanti servisine yönlendiricem işlemciyi. Teşekkürler. @Plyra

Sipariş Listem

Corsair RM750 - 750W 80PLUS GOLD ( CP-9020231-EU ) - Power Supply
ID-COOLING SE-224-XT White V2 - CPU Cooler
ID-COOLING XF-12025-SD-K - 120mm Fan

Tekrar merhabalar,

Sipariş verdiğim parçalar elime ulaştı hepsinin montajını yaptım. Öncelikle eğer PSU veya CPU soğutucusu almayı düşünen kişiler var ise bu ürünleri alabilirler şuan çok memnum ürünler ile ilgili. Termal macun olarak Arctic MX-4 seçtim fiyat ve performans olarak en iyisinin bu olduğuna karar verdim. Ürünler ile alakalı problem çekmemek için 170 adet forum / konu başlıklarını araştırdım.

PSU Almak İsteyenler İçin Mükemmel Bir Rehber : PSU Tier List rev. 17.0g - Cultists Network

Prime95, Furmark, Cinebench testlerini yaptım bir sorun olmadı yine. İşlemci sıcaklığında ise inanılmaz bir düşüş yaşadım. Aşağıda ki ekran görüntülerinden de göreceğiniz gibi tam güçte 65 dereceyi geçmiyor. Oyunlarda ise (Ultra grafik ayarları ile) CPU 50-55 derece arasında.

RDR2 oyununda konu başlığından da hatırladığınız üzere WHEA_Unccortable hatası alıyordum. Bu ilgili parçaları değiştirdikten sonra 30-35 dakika kadar oynadım fakat herhangi bir problem veya FPS Drop yaşamadım. Galiba konu ile ilgili çözüme kavuştum. Olay tamamen ısınma ve kalitesiz bir güç kaynağı kullanmamdan ötürü yüksek güç tüketimlerinde işlemciye yeterli gücü sağlayamadığı için işlemcinin kararsız çalışmasından ötürü olduğunu düşünüyorum.

GTA V için ise hala FPS Drop problemim devam ediyor. VSYNC 'i aktif duruma getirdiğim zaman ise bu problem ortadan kalkıyor. Gözlemlediğim kadarıyla iç mekan veya az objenin olduğu yere gidip FPS 180'lere çıktıktan sonra bir anda şehire veya trafiğe girdiğim zaman FPS'in bir anda 120'lere düşmesinden kaynaklanıyor. Aslında 120-140 FPS'de gayet iyi değerler Ultra Grafik Ayarları için. Bu konuya hala anlam veremedim...

Test ve oyunların ekran görüntülerini aşağıda paylaşıyorum. GTA V FPS Drop ile alakalı 1 dakikalık düzenlediğim bir videoyu paylaşıyorum.

Teşekkürler. @Plyra

Prime95 30 Dakikalık Test
nn1.png

CineBench Multi-core Test
nn2.png

Furmark 15 Dakikalık Test
nn3.png

Red Dead Redemption 2 (SS 30 dakika oynadıktan sonra alındı.)
nn4.jpg

GTA V (SS 30 dakika oynadıktan sonra alındı.)
nn5.jpg

GTA V New FPS Drop Video :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı