RX 6800 XT Apex Legends WattMan hatası

dongestor

Hectopat
Makaleler
1
Selam arkadaşlar, neredeyse tek oynadığım oyun Apex Legends ve sadece onda WattMan hatası alıyorum. Düzeltmek için yaptıklarım şu şekilde;

1- DDU ile driveri silip önerilen driveri AMD'nin sitesinden indirip güvenli modda kurdum.
2- bilgisayarı formatladım. Düzelmedi.
2- XMP profili kapattım. Sonra açtım. 3200MHz de ve 3600MHz de çalıştırdım, ikisinde de çökmeler yaşadım.
3- Smart acces Memory'i kapattım, sonra açtım. İkisinde de çökme devam etti.
3- ekran kartını önce varsayılan ayarlarında çalıştırdım, daha sonra düşük voltajda çalıştırdım. Hatta çözüm sunulan özel ayarları da denedim, fakat gene çökmeler devam etti.
4- Windows 11'e geçtim. Çökmeler devam etti.
5- ekran kartının beslemesini iki ayrı kablo şeklinde yaptım. Gene devam etti.

Şimdi yapacaklarım ise
1- RAM'ler kasada 2. ve 4. slotta takılı. Onları 1 ve 3 olarak değiştireceğim.
2- Windows 10'da iken günde 4 saat oynuyorsam en fazla 1 kez falan çöküyordu. Formatlayıp Windows 10'a geçeceğim.
3- ilk aldığım kart hiç görüntü vermiyordu. Bu kartta da böyle bir sorun oluştu. Garantiye yollarsam bana dönüşleri ne şekilde olur? Aynı durumu yaşayan var mıdır?

Edindiğim tecrübe, ucuz etin yahnisi bu kadar olur, üzerine 3 4 bin lira koyup 3080 almadım. Tasarruf yapacağım diye gittim RX6800 XT aldım
Çözüm önerilerinizi bekliyorum

Sistem

• Ryzen 5 5600
  • MSI B550-A Pro AMD B550
  • XFX Speedster MERC 319 RX 6800
  • Corsair 16 GB (2x8GB) Vengeance LPX siyah DDR4 3600MHz CL16
  • Corsair RMx series, RM850X, 850 watt, 80+ Gold certified
  • Samsung 1 TB 970 Pro M.2
  • Kioxia 240GB Exceria serisi SATA 3.0 SSD

Vallahi bende sırf bu yüzden RX6600ü iade ettim. Bir de işin tuhafı forumda şu grup var yok voltaj ayarı yapılacak yok uyumsuz parça olabilir yok düzgün çalışan driver bulunacak ben bunlarla uğraşacak olsam gider bilgisayarcı falan açardım. Alt tarafı geceleri 2 saat oyun oynayacağım çökmelerle sorunlarla uğraşamam.

Testleri yapıp, sonuçları paylaşacağım hocam.

Öncelikle listeyi hazırladığın için teşekkür ederim. BIOS güncel. Şu an yeni aldığım SATA diske yüklü Windows. Yarın format atıp M.2 diske yükleyeceğim. FurMark testlerini yaptim. Memtest86 testinin bitmesini bekliyorum. Onunla birlikte paylaşacağım. Kasa önceki ekran kartından hiç görüntü alınamadığında başka ekran kartlarıyla birkaç gün bizim itdeki arkadaşlarca test edildi. Kasa sıfır toplandı ve eminiz parçalarda bir sıkıntı olmadığına. Apex Legends oyunu dışında WattMan hatası vermiyor, onu belirtmemişim. Ama gene de hiç hata vermeyen NVIDIA'nın yanında AMD bu düzeydeki kartlarında böyle kronik bir hata vermesi rezalet bir durum bence. Ben neden optimal manuel ayarı bulmak zorundayım, hata vermemesi için. Insanlar sürekli voltaji düş, şunu şu kadar arttır. Yani 700 800 dolarlık bir kartta böyle düzenlemeler yapılması gerekmesi gerçekten tuhaf. Hatayı aldıktan sonra forumlarda epey dolaştim. AMD'nin kendi forumundada buna benzer sorunla karşılaşan birçok insan var. Çoğu da ya RX 6800XT ya da 6900XT. Bilmediğim için almış bulunduk artık. Yapacak bir şey yok. Ayrıca daha önce de belirtmiştim. Sadece oyun oynuyorum bu kasada kulaklık takıp. Yani ekran kartından çıkan sesi bir duysanız, ben rahatsız olmuyorum ama bu fan seslerinden eminim rahatsız olan birileri çıkar. Testlerin sonucunu Memtest86 testi bitince paylaşacağım.

Keşke sadece Apex'te oluyor diye başta belirtseydiniz. O zaman Radeon Software'ın sürümüyle alakalı olabilir.
AMD'sitesinden birkaç aylık eski ama WHQL bir driver indirip deneyebilirsin.

Eğer mümkünse başka bir bilgisayara takıp sadece Apex açıp bir deneyin. Eğer onda aynı sorun olmazsa en azından sorunun ekran kartından olmadığını anlamış olursunuz. Fan ayarını rahatsız olmayacağınız şekilde kendiniz ayarlayabilirsiniz MSI Afterburner ile. Her modelin ses seviyesi farklı tabii. Aşırı ısınmadan kaynaklı yüksek RPM'de dönüyor hatta oyun bu yüzden çöküyor da olabilir. MSI Afterburner ile de oyun içi istatistiklerinizin ekran görüntüsünü paylaşın onlara da bakalım.
Son olarak bazı ekran kartı modellerinde çift BIOS olabiliyor. Sizinkinde varsa diğer BIOS'a geçin o sessiz profil olabilir.

Apex'te 50 dereceyi geçmiyor, ekran kart. Sanırsam varsayılan ayarda 40 dereceye kadar calışmıyor fanlar. Daha önceki konulardaki paylaştığım sıcaklıkla alakalı video bu.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sürümü ve o butonun yönünü değiştireceğim. Bir de RAM'larin yerini. Memtest86 son çeyreğine girdi. Şu an hata daha bulamadı. Bitince paylaşacağim, sonuçları.

Apex gibi hızlı oyunlarda neden netliği %20'de bırakıyorsun? %60-%80 arası iyi olur ama sen bilirsin.
Gördüğüm kadarıyla kendin fan curve belirlemişsin. Çok agresif olmuş sanki. Onu otomatikte bırakınca sıcaklıklar nasıl oluyor? Bu haliyle sesli çalışması normaldir bence

Aynen sonra varsayılana geçtim. Aynı değerleri aldım. YouTube'da çok izlenen AMD ekran kartı ayarları veren bir kanal vardı, oradan kopyaladim.

Bana pek mantıklı gelmedi. %80 yapıp bir bak. Bulanıklık efektini kaldırıyor oldukça. Yani Valorant ve CS'de fark ediliyor. Tabii Apex farklıysa bilmiyorum.

Testler bu şekilde

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2022-09-09 at 01.42.08.jpeg
    151,2 KB · Görüntüleme: 55
  • WhatsApp Image 2022-09-09 at 01.42.09.jpeg
    148,3 KB · Görüntüleme: 65
  • 4k.jpeg
    385 KB · Görüntüleme: 51
  • 2k.jpeg
    391,7 KB · Görüntüleme: 57
Ekran kartı çökmedi değil mi testi kendiniz durdurdunuz? Öyleyse RAM de ekran kartı da normal. İşlemci testi de yapabilirseni iyi olur. Büyük ihtimalle işlemciyle alakası bile yoktur ama kafanız rahat olsun. En basitinden CPU-Z indirip onun içindeki stress testini 5-10 dk çalıştırın, hem skorunuza bakabilirsiniz hem de HWiNFO64 programıyla sıcaklıklarını ve çekirdek hızlarını takip edebilirsiniz.

Durumu AMD'ye bildirmeniz iyi olabilir belki sonraki güncelleme ile eğer driver kaynaklı bir sorun ise düzeltebilirler.

DDU ile ekran kartı sürücüsünü indirip daha eski bir driver indirmeyi deneyebilirsin.

Çökmedi, yok ya uğraşılmaz bu kartla, dediğin şeyi yapacağım. Ekran kartının üzerindeki butonun hangi taraf sessiz yazmıyor bir yerde ama, onu ve RAM'in yerini değiştirip, dediğiniz gibi eski whol driverlardan 22.4.2 oluyor galiba sürümü. DDU ile günceli silip eskisini yükleyeceğim. Sonrada hata verirse, ölü fiyata satıp bu beladan kurtulmayı düşünüyorum. AMD'nin bana avantajı şu oldu. Sorunları sayesinde bilgisayarlardan daha çok anlamaya başladım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…