RX580 fan RPM kaç olmalı?

Bunun sebebi sıcaklık değil. Siyah ekran hatası. Şu an kullandığınız sürümü DDU programı ile kaldırıp 20.4.2 ve 20.2.2 sürümlerini deneyin. Tekrar bu hatayı alırsanız kartın frekans MHz değerini 100 değer düşürüp, güç limitini -10 yapmayı deneyin. Ayrıca undervolt yapmak da bu sorunu çözebilir.

Peki RPM konusunda 2000 RPM'leri görmek sıkıntı yaratır mı?
 
Peki RPM konusunda 2000 RPM'leri görmek sıkıntı yaratır mı?
Sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Sonuçta fanlar ekran kartını soğutmak için var. RPM yükseldikçe sesi fazla çıkacaktır. Bu yüzden undervolt yapmanızı öneriyorum. Kendim XFX RX 590 kullanıyorum. Undervolt yapmadan önce kartı %90 fan hızında 3500 RPM civarlarında kullanıyordum. Cidden inanılmaz bir ses yapıyordu. Kendi aracımın fan sesinden fazla çıkıyordu. :D Undervolt ve %70 fan ayarında yaklaşık 2200 RPM civarında kullanıyorum. %90 fan hızından daha iyi soğutuyor.
 
Sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Sonuçta fanlar ekran kartını soğutmak için var. RPM yükseldikçe sesi fazla çıkacaktır. Bu yüzden undervolt yapmanızı öneriyorum. Kendim XFX RX 590 kullanıyorum. Undervolt yapmadan önce kartı %90 fan hızında 3500 RPM civarlarında kullanıyordum. Cidden inanılmaz bir ses yapıyordu. Kendi aracımın fan sesinden fazla çıkıyordu. :D undervolt ve %70 fan ayarında yaklaşık 2200 RPM civarında kullanıyorum. %90 fan hızından daha iyi soğutuyor.

Bu konularda pek bir bilgim yok açıkcası ama bu sayfada bir undervolt yöntemi görmüştüm. Onu denedim ama oyuna girince oyun kapandı ve giremedim. Bu yüzden bende sadece RPM yükselttim. Undervolt için yardımcı olabilir misin?
 
Bu konularda pek bir bilgim yok açıkcası ama bu sayfada bir undervolt yöntemi görmüştüm. Onu denedim ama oyuna girince oyun kapandı ve giremedim. Bu yüzden bende sadece RPM yükselttim. Undervolt için yardımcı olabilir misin?
Evet elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Forum içerisinde birçok undervolt konusu var ilk önce oralara bakarak fikir sahibi olabilirsin. Ayrıca tam olarak şu şu ayarı yapacaksın diyemem. Misal aynı kart aynı model kart kullansak bile benim kullandığım ayarlar sizde çalışmayabilir. O yüzden kendiniz deneme yanılma yolu ile en stabil ayarları bulmanız gerekli. O yaptığınız ayarlar uygun olmadığı için o tarz hata vermiş. Zaten bu tarz donma kapanma gibi hatalar sayesinde en stabil ayarlar bulunur. Voltaj değerini -100 düşürerek başlayabilirsiniz. Hata alırsanız -90 yaparsanız. Bu şekilde stabil bir ayar bulabilirsiniz. Ayrıca aynı kart aynı model olsa bile dediğim gibi aynı ayarların çalışmama sebebi kartlarda bulunan silikon farkıdır. Benimle aynı XFX RX 590 kullanan bir kullanıcı stok Frekans Mhz değerinde 1080 voltaj ayarı ile sorunsuz kullanırken onun ayarları bende çalışmamıştı. Ben stok Frekans Mhz değerinde hiçbir şekilde undervolt işlemi yapamadım. Çünkü bana denk gelen kartın silikon kalitesi berbat çıkmış. Mecbur Frekans Mhz değerini biraz düşürerek undervolt işlemi yapabildim. Bu da kartın silikon kalitesi farkından kaynaklanıyor.
 
Evet elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Forum içerisinde birçok undervolt konusu var ilk önce oralara bakarak fikir sahibi olabilirsin. Ayrıca tam olarak şu şu ayarı yapacaksın diyemem. Misal aynı kart aynı model kart kullansak bile benim kullandığım ayarlar sizde çalışmayabilir. O yüzden kendiniz deneme yanılma yolu ile en stabil ayarları bulmanız gerekli. O yaptığınız ayarlar uygun olmadığı için o tarz hata vermiş. Zaten bu tarz donma kapanma gibi hatalar sayesinde en stabil ayarlar bulunur. Voltaj değerini -100 düşürerek başlayabilirsiniz. Hata alırsanız -90 yaparsanız. Bu şekilde stabil bir ayar bulabilirsiniz. Ayrıca aynı kart aynı model olsa bile dediğim gibi aynı ayarların çalışmama sebebi kartlarda bulunan silikon farkıdır. Benimle aynı XFX RX 590 kullanan bir kullanıcı stok frekans MHz değerinde 1080 voltaj ayarı ile sorunsuz kullanırken onun ayarları bende çalışmamıştı. Ben stok frekans MHz değerinde hiçbir şekilde undervolt işlemi yapamadım. Çünkü bana denk gelen kartın silikon kalitesi berbat çıkmış. Mecbur frekans MHz değerini biraz düşürerek undervolt işlemi yapabildim. Bu da kartın silikon kalitesi farkından kaynaklanıyor.

Bu bölüm galiba :D . Başlangıç için kısa bir örnek verebilir misin acaba hangisini kaç yapmamla ilgili.

1593693393557.png
 
Bu bölüm galiba :D . Başlangıç için kısa bir örnek verebilir misin acaba hangisini kaç yapmamla ilgili.

Eki Görüntüle 605790Eki Görüntüle 605790
Evet bu bölüm. Voltaj değerinin son iki değerini 1150 den 1050 yap dene. Hata donma alırsan 1060 yaparsın. Bu şekilde stabil bir ayar bulabilirsin. Ayrıca görsele yüklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapat yoksa Radeon ayarları sıfırlanıyor. Bu değerlerin kartın orjinal değerleri olduğuna emin misin? Kartı otomatik ayarlarına alıp sonra tekrar manuel yap ayarlar otomatik değerlere gelsin.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı 3.PNG
    Ekran Alıntısı 3.PNG
    20,3 KB · Görüntüleme: 55
Evet bu bölüm. Voltaj değerinin son iki değerini 1150'den 1050 yap dene. Hata donma alırsan 1060 yaparsın. Bu şekilde stabil bir ayar bulabilirsin. Ayrıca görsele yüklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapat yoksa Radeon ayarları sıfırlanıyor. Bu değerlerin kartın orijinal değerleri olduğuna emin misin? Kartı otomatik ayarlarına alıp sonra tekrar manuel yap ayarlar otomatik değerlere gelsin.

Burada dediğiniz kısmı göremedin nerede acaba?

Eki Görüntüle 605796
 
Burada dediğiniz kısmı göremedin nerede acaba?

Eki Görüntüle 605796
Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin kısmına tıklayın orada dediğim ayar. Ayrıca Radeon programından otomatik yapıp sonra tekrar manuel yaptınız mı. Çünkü attığınız görselde voltaj değerleri son üç 1150 fakat o değerden öncesi 1187 olarak gözüküyor.
 
Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin kısmına tıklayın orada dediğim ayar. Ayrıca Radeon programından otomatik yapıp sonra tekrar manuel yaptınız mı? Çünkü attığınız görselde voltaj değerleri son üç 1150 fakat o değerden öncesi 1187 olarak gözüküyor.

Evet dediğini yaptım hatta üstteki reset düğmesinede bastım. Gene aynı ayarlar var.
 

Geri
Yukarı