Ryzen 2600 ve RTX 2060 Düşük GPU Kullanımı

İsmailsafaç

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistemim de 3000 MHZ 16 GB RAM ve MSI B350 PC MATE anakartım var. Hiç bir oyunda ekran kartı %100 kullanmıyor. Tüm ayarları en yükseğe çeksem bile maalesef ekran kartı tam gücünü kullanmıyor. Ara sıra takılmalar yaşıyorum. Çoğu oyunda kullanımlar COD:WWII ile aynı düzey de oluyor o yüzden tek resim yüklüyorum.
Desktop Screenshot 2019.08.01 - 02.25.34.99.png

CPU Yazıyor sağında 3 özellikte yazıyor bende ayrı ayrı alt tarafa doğru yazıyor nasıl gruba aldın öyle?
Herhangi bir ayar yapmadım. Afterburner izleme kısmından OSD'de göster yaptım o kadar. Kendisi gruplamış.
Hocam ekran kartının aksine çözünürlük arttıkça işlemci kullanımı artar, genel olarak bu durum böyledir. Ekran kartında da artış olabilir ama muazzam bir artış beklenmez.

Hocam, millet ekran kartının kullanım miktarı azalsın diye uğraşır, siz bundan şikayet etmişsiniz 😅 burada bir sıkıntı yok hocam, şöyle düşünün: sisteminiz size yeterli ve iyi bir performansı düşük kullanımlarda dahi verebiliyor. Bunu sıkıntı etmeyin 😊

Not olarak da ekleyeyim, sistemi çok zorlayan oyunlarda genellikle %100'e yakın değerler görürsünüz, ki sizin %60+ değerler de gayet iyi, bir problem olmadığına işarettir bu, içiniz rahat olsun 😊
Hocam işte takılma problemi olduğu için bunun da sebebinin kullanımlarla alakalı olduğunu düşündüm. Çünkü GTA V de ekran kartı kullanımı %90'lara çıkıyor. Evet 60 FPS altına düşüyor ama anlık takılma yaşamıyorum.
Grand Theft Auto V Screenshot 2019.08.01 - 03.13.40.45 (2).png

Son düzenleme:
Herhangi bir ayar yapmadım. Afterburner izleme kısmından OSD'de göster yaptım o kadar. Kendisi gruplamış.

Hocam işte takılma problemi olduğu için bunun da sebebinin kullanımlarla alakalı olduğunu düşündüm. Çünkü GTA V de ekran kartı kullanımı %90'lara çıkıyor. Evet 60 FPS altına düşüyor ama anlık takılma yaşamıyorum.
Eki Görüntüle 422748
GTA V'de MSAA açtıysanız 60 FPS altına düşmeniz normal.

Hocam ekran kartının aksine çözünürlük arttıkça işlemci kullanımı artar, genel olarak bu durum böyledir. Ekran kartında da artış olabilir ama muazzam bir artış beklenmez.

Hocam, millet ekran kartının kullanım miktarı azalsın diye uğraşır, siz bundan şikayet etmişsiniz 😅 burada bir sıkıntı yok hocam, şöyle düşünün: sisteminiz size yeterli ve iyi bir performansı düşük kullanımlarda dahi verebiliyor. Bunu sıkıntı etmeyin 😊

Not olarak da ekleyeyim, sistemi çok zorlayan oyunlarda genellikle %100'e yakın değerler görürsünüz, ki sizin %60+ değerler de gayet iyi, bir problem olmadığına işarettir bu, içiniz rahat olsun 😊
İlk cümleniz tamamen yanlış bilgi, CPU kullanımı çözünürlük arttıkça azalır, yük GPU'ya biner. Yanlış bilgilendirmeyelim. :)

İlk cümleniz tamamen yanlış bilgi, CPU kullanımı çözünürlük arttıkça azalır, yük GPU'ya biner. Yanlış bilgilendirmeyelim. :)
Hocam kesinlikle haklısınız, hemen düzeltiyorum, yanlış bilgi vermeyelim. Size de çok teşekkür ediyorum,
Saygılarımla... ☺
Evet 😑 düzenleyemiyorum 😤

MSAA 8X o görselde.
MSAA 8X açarsanız kasar, ağır bir teknoloji olmasını geçtik, GTA'da açmak çok performans kaybına neden olur. Kenar yumuşatma efsane görünüyordur eminim fakat FPS'niz düşer. MSAA'yı kapatın ya da MSAA 2X'i deneyin.
Kısacık bir hatanız var, çözünürlük arttıkça GPU kullanımı elbet artar. Fakat ilginçtir ki CPU kullanımının da bir tık arttığı ortada. Kendim test ettim. 720p'den 1080p'de %10'luk bir artış gözlemlemekteyim. CPU kullanımı neden düşsün ? İşlem hafiflemiyor ki ?

MSAA 8X açarsanız kasar, ağır bir teknoloji olmasını geçtik, GTA'da açmak çok performans kaybına neden olur. Kenar yumuşatma efsane görünüyordur eminim fakat FPS'niz düşer. MSAA'yı kapatın ya da MSAA 2X'i deneyin.

Kısacık bir hatanız var, çözünürlük arttıkça GPU kullanımı elbet artar. Fakat ilginçtir ki CPU kullanımının da bir tık arttığı ortada. Kendim test ettim. 720p'den 1080p'de %10'luk bir artış gözlemlemekteyim. CPU kullanımı neden düşsün ? İşlem hafiflemiyor ki ?

1280x720 = 921.600 piksel bulunur. Saniyede 30 kare (FPS) den hesaplarsak, ekran kartı bir saniyede 27.648.000 tane piksel görüntüler.

1920x1080 = 2.073.600 piksel bulunur. Saniyede 30 kare (FPS) den hesaplarsak, ekran kartı bir saniyede 62.208.000 tane piksel görüntüler. ekran kartına, 1280x720 çözünürlüğe göre % 125 daha fazla yük biner, görüntü kalitesi arttıkça ekran kartı daha da zorlanır.

2560x1440 = 3.686.400 piksel bulunur. Saniyede 30 kare (FPS) den hesaplarsak, ekran kartı bir saniyede 110.592.000 tane piksel görüntüler. ekran kartına, 1920x1080 çözünürlüğe göre % 78 daha fazla yük biner, görüntü kalitesi arttıkça ekran kartı daha da zorlanır.

1280x720 çözünürlükte ekran kartı, işlemci limitine takılmadan 99 FPS görüntüleyebiliyorsa, 1920x1080 çözünürlükte 44 FPS görüntüler.
Bu durumda ekran kartı işlemciden daha uzun sürede veri isteyeceğinden işlemci kullanımı düşecektir.

GPU 1080p ultra da ben buna fazlasıyla yeterim diye yarısını kullanıyor, ilk anladığım buydu ama FPS neden daha çok yükselmiyor o zaman. Kart kullanim yüzdesine göre FPS artışı olması lazım. Mesela PUBG LITE oynarken 60 FPS de %55 kullanım, 230 de FPS %99 kullanım oluyor.

MSAA 8X ile FPS düşüşü oluyor ama bu takılma gibi değil. Diğer oyunlarda birden 60 FPS altına düşüyor. GTA V 8X MSAA ile genelde güzel bir oyun deneyimi sunuyor yer yer 48-50 FPS e düşüyor.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı