Çözüldü Ryzen 2600X Sistem Donma ve Kilitlenme Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

trkn

Megapat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Yaklaşık 3 gün önce topladığım sistemimde, topladığım günden bu yana donma sorunu ile karşı karşıyayım. Herhangi bir program ya da oyuna giriş yapmasam bile ummadık bir anda sistem donuyor/kilitleniyor, görev yöneticisini açamıyorum, klavye ve mouse tepkisiz kalıyor. Buna ek olarak sorunsuz çalışan USB kulaklığımı bilgisayar görmüyor ancak USB portları sorunsuz çalışıyor.

İşletim sistemim Windows 10, güncellemeler yüklü, anakartın kendi sitesinden indirmiş olduğum driverlar yüklü. BIOS güncel.

Sistemim;
  • Ryzen 2600x
  • Asus ROG Crosshair VI Hero X370
  • GSKILL 16GB (2x8GB) TRIDENT Z DDR4 3000MHz CL16 (F4-3000C16D-16GTZR) 3000mHz'de çalışıyor.
Bu donma/kilitlenme sorununa, neden olabilecek yazılımsal ya da donanımsal durumlar nedir?
Diğer parçalar hakkında bilgi isterseniz yazarım.

Bir de az önce dikkatimi çekti BIOS sürüm numaraları aynı ancak tarihleri farklı güncel mi değil mi anlamadım?

asda.jpg
12313.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Konuyu güncellemek gerekirse, bir süre önce yaşadığım sorunlar üzerine RAM için BIOS ayarlarını aşağıdaki gibi yaptım daha sonra Windows Pro sürümünü Home sürümüyle değiştirdim ve Windows Insider programına katıldım yaklaşık bir iki hafta seyrek bir şekilde mavi ekran hatası aldım bunun üzerine geri bildirim yolladım.

Üç hafta kadar bir süre içerisinde tamamen bu sorunlardan kurtuldum ve yaklaşık iki aydır herhangi bir mavi ekran ya da kilitlenme problemiyle karşılaşmadım. Bunlardan hangisi çözüm oldu bilmiyorum ancak ben sorunun Windows kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Bu arada ASUS CROSSHAIR VI HERO için BIOS 6401 (AGESA 1.0.0.6) güncellemesi resmi olarak 13 Aralıkta yayınlandı BIOS güncellemesi yapmayı unutmayın.

20181107_051711-min (2).jpg
Başkan aynı sorun bendede var benim sistemim ise;
  • Anakart MSI X470 Gaming PLUS AM4 DDR4
  • İşlemci Ryzen 5 2600X 3.6/4.2GHz AM4
  • Ram CORSAIR CMW16GX4M2C3200C16 VENGEANCE Rgb PRO LED DDR4-3200Mhz C16 16GB (2x8GB) DUAL (16-18-18-36) 1.35V Bellek
  • Ekran kartı MSI GTX1060 GAMING X 6GB GDDR5 192Bit
  • PSU High Power 750W 80+ Bronze 56A@12V Power Supply (HPG-750BR-H12S)
  • İşlemci soğutucusu be quiet! Dark Rock Pro 4 Isılarda bi problem yok.

Arkadaşlar birkaç ay önce bu sistemi topladım. Sıkıntıya gelirsek Mesela anakartın BIOS'undan Gaming Mod'u açtığım anda bilgisayar kilitleniyor. Bildiğin donup kalıyor. Bu sistemi çalışırken de arada bir oluyor. Şuan Anakarttan CPU'nun voltajını 1.4V'a sabitledim hızı ise sabit 4.2 / 4.245 GHz gösteriyor. Voltajı otomatiğe aldığımda ise 1.45-1.55 e akadar voltaj çıkıyor ama İşlemcinin GHz'i düşüyor. Bu sisteme PSU mu yetmiyor yada başka bir sorun mu var anlamış değilim. He bu arada anakarta 4+4 pin birde ayrıyetten 4pin CPU güç girişi var ben 4pinlik girişi boş bırakmak zorunda kaldım PSU desteklemediği için bundan olabilir diye düşünüyorum. Ram 3200 MHz'e overclocklu.

Sorunu çözdün mü ?

Ben işlemciye overclock yapmadım, bende de aynı şekilde işlemci için yalnızca 4 pin takılı diğeri boş. Bunun dışında gerekli Windows, BIOS ve sürücü güncellemelerini yapmanı öneririm. Benim sorunum bir kaç ay önce çözüldü ve yazılımsal değişiklikler dışında donanımsal bir değişiklik yapmadım.

Benim PC'de aynı sıkıntı mevcuttu. Baya bir aradım taradım forumlarda, ortak söylenen durum RAM sıkıntısı oldu. RAM'leri kaç defa teste tabii tutum, sıkıntı yok. Baya bir uğraştıktan sonra RAM ayarlarının doğru olmadığını keşfettim ( bu arada BİOS güncel olduğu halde ) ve RAM'lerin üstünde yazan ayarları OC bölümünden girerek stabil frekanslara getirmiş oldum. 1 haftadır hiç bir sıkıntı yok.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı